selera, 2-3 łyżki oleju kokosowego, 400ml mleka kokosowego, 1 szklanka bulionu, 100g brązowego ryżu (ostatecznie może być zwykły), 2-3 ząbki czosnku, 2-3cm imbiru, 1 łyżeczka mielonego imbiru, 1,5 łyżeczki soli, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka curry, 1 łyżka masła (opcjonalnie), solidna garść natki pietruszki, świeżo mielony pieprz. Wykonanie: Dzień lub co najmniej(...)godziny wcześniej kroję mięso w paski, posypuję solą i mielonym imbirem. Odstawiam do lodówki. Po upływie tego czasu rozgrzewam na patelni tłuszcz. Wrzucam pokrojony czosnek i imbir. Lekko podsmażam. Następnie posiekany por i seler. Chwilę smażę. Dodaję mięso. Mieszam, starając się, żeby z każdej strony usmażyło się lekko. Dodaję bulion, łączę z pozostałymi składnikami. Następnie mleko kokosowe. Mocno podgrzewam
SaganekrecipeCategory":["Lemoniada"],"recipeCuisine":[],"recipeYield":["2","2 porcje"],"nutrition":{"@type":"NutritionInformation","calories":"70 cal"},"recipeIngredient":["1 cytryna","4 \u0142y\u017cki zwyk\u0142ego cukru","200 ml wody","4 \u0142y\u017cki kawy mielonej","kostki lodu"],"recipeInstructions":[{"@type":"HowToStep","name":"W 100 ml wrz\u0105cej wody zaparz mielon\u0105 kaw\u0119. Przeced\u017a przez sito i pozostaw do ca\u0142kowitego ostudzenia.","text(...)esencją kawowego espresso. Kawa mrożona z lemoniadą i kostkami lodu. Nowy pomysł serwowania kawy w lecie. Składniki: 1 cytryna 4 łyżki zwykłego cukru 200 ml wody 4 łyżki kawy mielonej kostki lodu Sposób przygotowania: W 100 ml wrzącej wody zaparz mieloną kawę. Przecedź przez sito i pozostaw do całkowitego ostudzenia. Cytrynę sparz wrzątkiem i otrzyj z niej żółtą
ProstePesto.plMalutkie kotleciki zatopione w sosie meksykańskim z aromatycznymi warzywami, podane z makaronem idealnie pasuje na danie obiadowe. Składniki na kotlety: · ½ kg mięsa mielonego z łopatki · Cebula · jajko · 2 łyżki bułki tartej(...)słoiczki po 550 g sosu meksykańskiego Dodatkowo: · Opakowanie makaronu świderki Sposób przygotowania: 1. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy drobno pokrojoną cebulę, wbijamy jajko doprawiamy solą oraz papryką ostrą, wsypujemy majeranek, bułkę tartą, dokładnie mieszamy i robimy małe okrągłe kotleciki wielkości orzecha włoskiego. Kuleczki mięsne smażymy na rozgrzanym oleju
Kulinarna ChwilaCukier · 1 łyżka ketchupu · 2 łyżeczki mąki pszennej · ½ kg mięsa mielonego wieprzowego · 1 torebka ryżu · Jajko · 10 dag sera żółtego(...)Sól · Paprykę ostrą Sposób przygotowania: 1. Ryz gotujemy w osolonej wodzie. 2. Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, doprawiamy solą, papryką ostrą, dodajemy obraną i startą na tarce o dużych oczach marchew oraz starty żółty ser. Na koniec łączymy z ugotowanym ryżem i dokładanie mieszamy
Kulinarna Chwilamięsa 18 g/kg soli do tłuszczu (podgardla) Przyprawy na kg masy mięsnej: 2,5 g pieprzu białego 2 g cukru 0,5 g gałki muszkatołowej 0,5 g kolendry mielonej 2 g czosnku Dodatki: 20% lodowatej wody lub lodu jelita baranie kaliber 16-18 mm lub 20-22 mm (4 - 4,5 m/kg mięsa) lub osłonki kolagenowe, jelita wieprzowe(...)kostkę około 2cm x 2cm. Zasypać peklosolą (dawką 18 g/kg) i peklować 48 h w temperaturze 4-6 0 C. Można peklować w jednym pojemniku, ponieważ całość będzie mielona na jednym sicie. Peklujemy samo mięso - podgardle będzie solone. Podgardle (sam tłuszcz, bez przerostów mięsnych) oczyścić z gruczołów i węzłów chłonnych. Zasolić solą, dawką 18 g/kg. Po czasie peklowania mięso
Kocham..lubię..gotuję..marokańsku: 1,5 litra obranych i posiekanych moreli 375 ml posiekanej cebuli 1 łyżka startego imbiru 1 szklanka miąższu z cytryny, około 4-5 cytryn przyprawy: 1 łyżeczka mielonej kolendry 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 550 ml cukru 1,5 łyżeczki soli do przetworów 1/2 łyżeczki cayenne odrobina czarnego pieprzu 125ml octu
Moja Książka Kucharskagołąbki z serem w tak aromatycznym sosie paprykowym, najwyższa pora.Polecam. Składniki: · 1 główka kapusty · ½ kg mięsa mielonego wieprzowego · 1 torebka ryżu · 4 papryki czerwone · 4 pomidory(...)szklanka wody Sposób przygotowania: 1. Kapustę myjemy i parzymy gotując w gorącej wodzie. 2. Ryz gotujemy w osolonej wodzie. 3. Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, doprawiamy solą, papryką ostrą, dodajemy obraną i startą na tarce o dużych oczach marchew oraz starty żółty ser. Na koniec łączymy z ugotowanym ryżem
Kulinarna ChwilaZupa z łodyg selera naciowego z mielonymi orzechami włoskimi. Kremowa i aksamitna zupa, zakłócona gęstą śmietanką kokosową. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Zupa krem z selerem naciowym i orzechami w\u0142oskimi","image":["https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/08\/zupa-krem-z-selera-naciowego.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/08\/zupa-krem-z-selera-naciowego-500x500.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/08\/zupa-krem-z-selera-naciowego-500x375.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020(...)u0142a cebula","1 kostka bulionowa ekologiczna","1\/3 szklanki orzech\u00f3w w\u0142oskich zmielonych na m\u0105k\u0119","50 g g\u0119stej \u015bmietanki kokosowej","s\u00f3l morska i mielony pieprz","30 g mas\u0142a"],"recipeInstructions":[{"@type":"HowToStep","name":"W garnku z grubym dnem rozpu\u015b\u0107 mas\u0142o, zeszklij na nim poszatkowan\u0105 cebul\u0119. Dodaj pokrojone \u0142odygi selera
ProstePesto.plposzatkowan\u0105 zielenin\u0119: koperek, szczypiorek, natk\u0119 pietruszki. Zak\u0142\u00f3\u0107 zup\u0119 g\u0119st\u0105 \u015bmietan\u0105 i ewentualnie przypraw do smaku sol\u0105 i grubo mielonym czarnym pieprzem.","text":"Dodaj poszatkowan\u0105 zielenin\u0119: koperek, szczypiorek, natk\u0119 pietruszki. Zak\u0142\u00f3\u0107 zup\u0119 g\u0119st\u0105 \u015bmietan\u0105 i ewentualnie przypraw do smaku(...)u0105 i grubo mielonym czarnym pieprzem.","url":"https:\/\/prostepesto.pl\/zupa-kalafiorowa-z-ziemniakami\/#wpzoom-rcb-direction-step-15970533531304854","image":"https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/08\/zupa-z-ziemniakami-i-kalafiorem-750x563.jpg"}]}],"aggregateRating":{"@type":"AggregateRating","ratingValue":"5.0","reviewCount":1}} Drukuj Zupa kalafiorowo – ziemniaczana 5 od 1 osoby Autor: Martyna Pietruszka Danie: Zupa Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Porcje 6 porcji Przygotowanie 20 min. Gotowanie 2 godz. Kalorie
ProstePesto.pltego szybko się ją przygotowuje. Polecam! Składniki: 2 laski kiełbasy podwawelskiej / toruńskiej 300-400 g fasolki szparagowej 1 duża cebula masło klarowane olej sól, pieprz 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki 1 łyżeczka majeranku 1 łyżka mąki krupczatki 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego liść laurowy ziele angielskie 1 płaska łyżeczka cukru Sposób wykonania: 1. Cebulę(...)dodać liść laurowy i 2-3 kulki ziela angielskiego. Gotować, aż fasolka będzie miękka - ok 20 minut. 4. Jak już fasolka jest miękka, dodać koncentrat pomidorowy, słodką i ostrą mieloną paprykę, majeranek. Z mąki i masła klarowanego zrobić zasmażkę, dodać do potrawy, zagotować i doprawić solą, pieprzem i cukrem. 5. Podawać z pieczywem. Smacznego
Kuchnia domowa AniPodaję dwa sposoby na takie ziemniaki, jedne przygotowane bezpośrednio z surowych ziemniaków, a drugie z gotowanych z poprzedniego dnia. Oto pierwszy: Składniki: surowe ziemniaki masło klarowane kurkuma - odrobinka słodka mielona papryka tymianek suszony lub świeży koperek suszony lub świeży sól Sposób wykonania: 1. Ziemniaki obrać, gotować w lekko osolonym wrzątku przez 5 minut od zagotowania się wody. Następnie odcedzić(...)chwilkę odparować. Pokroić ziemniaki w ćwiartki lub grubą kostkę. 2. Na patelni rozgrzać łyżkę masła klarowanego, wrzucić ziemniaki i oprószyć kurkumą i słodką mieloną papryką oraz odrobiną soli. Smażyć, co jakiś czas mieszając ok 10-15 minut na wolnym ogniu. Pod koniec dodać świeże lub suszone zioła. A jeśli ugotowaliście za dużo ziemniaków, to nawet następnego dnia śmiało
Kuchnia domowa Anipapryczka jalapeno dla dodatkowej ostrości lub kleks śmietany dla łagodności. Dla mnie taka miski, oczywiście z każdym dodatkiem po trochu, to pełnia szczęścia. Składniki (na 4 duże porcje): 500g mielonego mięsa z indyka puszka czerwonej fasoli puszka białej fasoli puszka kukurydzy puszka krojonych pomidorów 1 czerwona papryka 1 duża cebula 2 ząbki czosnku płaska łyżeczka mielonego kuminu płaska(...)łyżeczka słodkiej czerwonej papryki łyżeczka siekanej marynowanej papryki jalapeno – można zastąpić mielonym chili sól i pieprz do smaku łyżka oleju Do podania: kwaśna śmietana kilka świeżych pomidorków koktajlowych szczypior z dymki 2 łyżki tartego żółtego sera kilka plasterków papryczki jalapeno Przygotowujemy warzywa – cebulę obieramy i drobno siekamy. Paprykę myjemy i kroimy w małą kostkę. Obie puszki fasoli odcedzamy
Smaczna Stronaróżnymi dodatkami. Pulpety w sosie pomidorowym z papryką możecie doprawić tak, jak najbardziej lubicie, sprawdzi się większość ulubionych suszonych ziół. Wybierzcie też ulubione mięso na pulpeciki, pasuje tu mielona wieprzowina, wołowina, kurczak, indyk lub mięso mieszane. Do sosu pomidorowo-paprykowego możecie użyć kilku odmian kolorowej papryki zamiast jednej, możecie też zabielić go śmietanką, mlekiem lub mleczkiem kokosowym. Jeśli lubicie(...)smacznego:) Polecam też wiele innych moich przepisów na klopsiki :) Wypróbujcie też przepis na pyszny gulasz cygański z klopsikami : Przepis na klopsiki w sosie paprykowym, składniki: na pulpeciki: 500 g mielonego mięsa, mała cebula i ząbek czosnku (drobno posiekane i podsmażone) kilka łyżek bułki tartej (ok. 1/4 szklanki), duże jajko, przyprawy do smaku: sól (ok 1/2 łyżeczki lub do smaku
Lekcje w kuchni