mielone - 47549 przepisów (strona:330/3170)

Cukinia z soczewicą i jajkiem w kokilkach 98

mała ugotowana marchewka 8)       bazylia 9)       oregano 10)    natka pietruszki 11)    sól, świeżo mielony pieprz czarny 12)    olej do smażenia Sposób przygotowania: 1.        Cebulę i boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Gdy cebula będzie(...)już miękka dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę i pokrojonego w kostkę pomidora i podsmażamy. Na koniec dodajemy ugotowaną soczewicę, doprawiamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, bazylią i oregano i delikatnie mieszamy. 2.        Cukinię kroimy w plastry. W kokilkach układamy na przemian warstwę plastrów cukinii i sos z soczewicą, tak aby ostatnią warstwą były

Na kulinarnym poligonie
Kokilki z łososiem wędzonym, cukinią i jajkiem 105

garść rukoli 7)       zioła prowansalskie 8)       suszona bazylia 9)       sól, świeżo mielony pieprz czarny 10)    oliwa 11)    szczypiorek Sposób przygotowania: 1.    Cukinię kroimy na cienkie plasterki, skrapiamy oliwą i oprószamy solą, pieprzem czarnym świeżo mielonym i ziołami(...)nich plasterki cukinii, oprószamy tartym parmezanem, na nich układamy listki rukoli, plastry wędzonego łososia, a na koniec do każdej kokilki wbijamy jajko, posypujemy je solą i pieprzem czarnym świeżo mielonym. 4.   Tak przygotowane kokilki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy około 10 minut (aż białko się zetnie). Po wyjęciu z piekarnika w każdej kokilce

Na kulinarnym poligonie
Pasztet z gotowanego mięsa z rosołu i warzyw. 147

przepis na pyszny pasztet właśnie z tego mięsa. Do pasztetu można również dodać pieczarki. Na tę ilość 0,5 kg pieczarek pokrojonych i przesmażonych na łyżce masła. Pieczarki również mielimy lub blendujemy. Ja bardzo lubię również pierogi z mięsa z rosołu są bardzo smaczne, a przepis na nie znajdziecie tu Pierogi z mięsem (z rosołu) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Pasztet(...)mięso na którym gotujecie rosół 2-3 marchewki z rosołu 1-2 pietruszka z rosołu 1 seler z rosołu 2 jajka sól do smaku pieprzu mielonego do smaku (opcjonalnie) duża szczypta gałki muszkatołowej 1 średnia cebula 5 łyżek oleju Instrukcje Cebulę kroimy w kostkę, smażymy na rumiano i razem z obranym mięsem z rosołu (drób, wołowina) i warzywami mielimy

To co lubię - gotuję i polecam
Gołąbki z piekarnika z warzywami 112

czasie wypić kawę, nie martwiąc się, że nam się przypalą. 14 porcji 50 minut czas przygotowania Składniki: ·        1 kg. mięsa mielonego z łopatki ·        1 torebka ryżu ·        1 jajko ·        1 łyżka majeranku(...)przecieru pomidorowego ·        Sól ·        ½ szklanki śmietany 18 % Sposób przygotowania: 1.      Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy ugotowany w osolonej wodzie ryż,obrane i starte warzywa ( marchew, pietruszkę), majeranek, doprawiamy solą i dokładnie mieszamy wszystkie składniki. 2.      Kapustę

Kulinarna Chwila
Gulasz z indyka z papryką i pieczarkami 140

przygotowaniu. Podałam z kaszą gryczaną ugotowaną na sypko. Składniki: 700 g mięsa gulaszowego z indyka 1 duża cebula 1 czerwona papryka 150 g pieczarek sól, pieprz słodka i ostra mielona papryka ziele angielskie  liść laurowy 1 łyżka mąki 1 łyżka śmietany 12% lub 18% olej Sposób wykonania: 1. Na patelni rozgrzać trochę oleju, dać mięso i obsmażyć(...)dać paprykę i pieczarki i całość chwilę poddusić.  3. Mięso przełożyć do podduszonych warzyw, wlać gorącą wodę (ok 3 szklanek, tyle, by woda zakryła mięso). Dodać łyżeczkę słodkiej mielonej papryki, pół łyżeczki ostrej mielonej papryki, 1 listek laurowy i 3-4 kulki ziela angielskiego. Całość dusić ok 20-25 minut.  4. W kubku połączyć mąkę

Kuchnia domowa Ani
Sałatka caprese i kilka sekretów jej smaku 153

tłoczenia.  Wreszcie sól i przyprawy. Najlepiej użyć soli morskiej gruboziarnistej, mieląc ją bezpośrednio na pomidory (nie solimy mozzarelli!). Opcjonalnie możemy dodać również oregano (świeże lub suszone) oraz świeżo mielony czarny pieprz. Tyle. Caperese nie potrzebuje żadnych innych dodatków typu pesto, ocet balsamiczny czy oliwki lub kapary, gdyż mają one swój intensywny smak, który zdominuje delikatną mozzarellę(...)Sałatka caprese Składniki: 1 kulka mozzarelli (125g) 1-2 mięsiste pomidory (ok 300g)  świeża bazylia sól morska oliwa (2 łyżki) opcjonalnie: świeżo mielony pieprz, suszone oregano  Mozzarellę wyjąć z zalewy, pokroić w grube plastry.  Pomidory umyć, pokroić w grube plastry, jeśli są bardzo soczyste, osączyć układając na papierowym ręczniku. Pomidory ułożyć na talerzu, posypać solą

Obiad gotowy
Tarta z kurkami i mięsnymi kulkami 127

Pyszna i bardzo sycąca tarta na kruchym cieście, z kurkami i małymi kulkami z mięsa mielonego. Składniki: 300 g mąki, 180 g masła, żółtko łyżeczka soli, 5 jajek, 250 ml śmietany 30%, 150 g sera typu gouda, 200 g kurek, cebula, 500 g mięsa mielonego, białko jajka, łyżka bułki tartej, sól, pieprz, masło Przygotowanie: Mąkę mieszamy z solą(...)ciasto. Formujemy kulkę. Owijamy folią, wkładamy do lodówki na godzinę. Cebulę kroimy w większą kostkę, kurki kroimy na mniejsze kawałki. Podsmażamy na maśle przez 3-4 minuty. Do mięsa mielonego dodajemy białko, sól, pieprz oraz bułkę tartą. Mieszamy dokładnie. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Podsmażamy przez 2 minuty, aby mięso się lekko ścięło. Ser ścieramy na grubych oczkach, dodajemy

Lena Gotuje
Pierś drobiowa w sosie z pora i mleka kokosowego 191

selera, 2-3 łyżki oleju kokosowego, 400ml mleka kokosowego, 1 szklanka bulionu, 100g brązowego ryżu (ostatecznie może być zwykły), 2-3 ząbki czosnku, 2-3cm imbiru, 1 łyżeczka mielonego imbiru, 1,5 łyżeczki soli, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka curry, 1 łyżka masła (opcjonalnie), solidna garść natki pietruszki, świeżo mielony pieprz.   Wykonanie: Dzień lub co najmniej(...)godziny wcześniej kroję mięso w paski, posypuję solą i mielonym imbirem. Odstawiam do lodówki. Po upływie tego czasu rozgrzewam na patelni tłuszcz. Wrzucam pokrojony czosnek i imbir. Lekko podsmażam. Następnie posiekany por i seler. Chwilę smażę. Dodaję mięso. Mieszam, starając się, żeby z każdej strony usmażyło się lekko. Dodaję bulion, łączę z pozostałymi składnikami. Następnie mleko kokosowe. Mocno podgrzewam

Saganek
Cytrynowa lemoniada z espresso 131

recipeCategory":["Lemoniada"],"recipeCuisine":[],"recipeYield":["2","2 porcje"],"nutrition":{"@type":"NutritionInformation","calories":"70 cal"},"recipeIngredient":["1 cytryna","4 \u0142y\u017cki zwyk\u0142ego cukru","200 ml wody","4 \u0142y\u017cki kawy mielonej","kostki lodu"],"recipeInstructions":[{"@type":"HowToStep","name":"W 100 ml wrz\u0105cej wody zaparz mielon\u0105 kaw\u0119. Przeced\u017a przez sito i pozostaw do ca\u0142kowitego ostudzenia.","text(...)esencją kawowego espresso. Kawa mrożona z lemoniadą i kostkami lodu. Nowy pomysł serwowania kawy w lecie. Składniki: 1 cytryna 4 łyżki zwykłego cukru 200 ml wody 4 łyżki kawy mielonej kostki lodu Sposób przygotowania: W 100 ml wrzącej wody zaparz mieloną kawę. Przecedź przez sito i pozostaw do całkowitego ostudzenia. Cytrynę sparz wrzątkiem i otrzyj z niej żółtą

ProstePesto.pl
Meksykański Raj 136

Malutkie kotleciki zatopione w sosie meksykańskim z aromatycznymi warzywami, podane z makaronem idealnie pasuje na danie obiadowe. Składniki na kotlety: ·        ½ kg mięsa mielonego z łopatki ·        Cebula ·        jajko ·        2 łyżki bułki tartej(...)słoiczki po 550 g sosu meksykańskiego Dodatkowo: ·        Opakowanie makaronu świderki Sposób przygotowania: 1.    Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy drobno pokrojoną cebulę, wbijamy jajko doprawiamy solą oraz papryką ostrą, wsypujemy majeranek, bułkę tartą, dokładnie mieszamy i robimy małe okrągłe kotleciki wielkości orzecha włoskiego. Kuleczki mięsne smażymy na rozgrzanym oleju

Kulinarna Chwila
Serowe kotlety w kapuście 92

Cukier ·        1 łyżka ketchupu ·        2 łyżeczki mąki pszennej ·        ½ kg mięsa mielonego wieprzowego ·        1 torebka ryżu ·        Jajko ·        10 dag sera żółtego(...)Sól ·        Paprykę ostrą Sposób przygotowania: 1.    Ryz gotujemy w osolonej wodzie. 2.    Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, doprawiamy solą, papryką ostrą, dodajemy obraną i startą na tarce o dużych oczach marchew oraz starty żółty ser. Na koniec łączymy z ugotowanym ryżem i dokładanie mieszamy

Kulinarna Chwila
Parówki wieprzowe wg Sivon'a 118

mięsa 18 g/kg soli do tłuszczu (podgardla) Przyprawy na kg masy mięsnej: 2,5 g pieprzu białego 2 g cukru 0,5 g gałki muszkatołowej 0,5 g kolendry mielonej 2 g czosnku Dodatki: 20% lodowatej wody lub lodu jelita baranie kaliber 16-18 mm lub 20-22 mm (4 - 4,5 m/kg mięsa) lub osłonki kolagenowe, jelita wieprzowe(...)kostkę około 2cm x 2cm. Zasypać peklosolą (dawką 18 g/kg) i peklować 48 h w temperaturze 4-6 0 C. Można peklować w jednym pojemniku, ponieważ całość będzie mielona na jednym sicie. Peklujemy samo mięso - podgardle będzie solone. Podgardle (sam tłuszcz, bez przerostów mięsnych) oczyścić z gruczołów i węzłów chłonnych. Zasolić solą, dawką 18 g/kg. Po czasie peklowania mięso

Kocham..lubię..gotuję..
MORELOWO-IMBIROWY MAROKAŃSKI SOS CZATNEJ 111

marokańsku: 1,5 litra obranych i posiekanych moreli 375 ml posiekanej cebuli 1 łyżka startego imbiru 1 szklanka miąższu z cytryny, około 4-5 cytryn przyprawy: 1 łyżeczka mielonej kolendry 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 550 ml cukru 1,5 łyżeczki soli do przetworów 1/2 łyżeczki cayenne odrobina czarnego pieprzu 125ml octu

Moja Książka Kucharska