szkl. cukru pudru 1 op. cukru wanilinowego (16g) 1 łyżka budyniu waniliowego (proszek) 2 żółtka 50 g mielonych migdałów 2 łyżeczki kakao 2 łyżeczka przyprawy korzennej Mąkę przesiewamy razem z proszkiem budyniowym, cukrem pudrem oraz cukrem wanilinowym. Wsypujemy mielone migdały. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło i siekamy nożem do połączenia. Następnie dodajemy żółtka. Zagniatamy
Smaki Na TalerzuKrótki sezon z czosnkiem niedźwiedzim uważam za otwarty. Oczywiście pierwszy był twarożek z liśćmi czosnku, ale tego samego dnia pojawiły się też bardzo smaczne kotlety mielone z zielonym dodatkiem. Oprócz czosnku niedźwiedziego dodałam do nich pieczony czosnek ale nie jest to konieczne. Czosnek upiekłam dzień wcześniej piekąc chleb - wystarczy zawinąć główkę w folię(...)włożyć do piekarnika na 30 minut, podczas pieczenia innej potrawy. Kotlety wyszły bardzo smaczne a panierka z bułki i sezamu warta jest polecenia. Składniki 8 szt 500 g mięsa mielonego wołowo - wieprzowego 30 g liści czosnku niedźwiedzego 1 cebula 2 jajka główka pieczonego czosnku (opcjonalnie) pieprz młotkowany z kolendrą - do smaku sól - do smaku do panierowania 3 łyżki sezamu
Stare Garygotowy. A jeśli chcemy podać danie w prawdziwie włoskim stylu, zamieńmy spaghetti na tagliatelle i podajmy z listkiem świeżej bazylii. makaron spaghetti (ilość wg potrzeby) ok. 500-700 g mielonego mięsa 2 cebule 1 duża marchewka 3 ząbki czosnku 2 puszki pomidorów krojonych oregano przyprawa pomidorowo-bazyliowa z czosnkiem niedźwiedzim sól, pieprz, odrobina cukru parmezan do posypania Marchewkę obieramy(...)zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy cały czas by się nie przypalił. Po chwili dodajemy startą marchewkę i smażymy razem jeszcze około 5 minut. Następnie na patelnię dodajemy mielone mięso. Smażymy do czasu aż straci różowy kolor. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Dodajemy pomidory wraz z zalewą. Dusimy do momentu aż sos się zredukuje a pomidory rozpadną
Smaki Na Talerzu(najlepiej, jeśli zmielicie je sami!) oraz ziemniaki, nuta fantazji i troszkę chęci. :) Składniki (na 12 mięsnych muffin): 0,5 kg mięsa wieprzowego (łopatki, szynki) lub gotowego mięsa mielonego 1 średnia cebula 1 jajko majeranek szczypta ziół prowansalskich czosnek granulowany bułka tarta sól, pieprz do smaku dowolne dodatki (u mnie czerwona papryka konserwowa) Składniki (na ziemniaczany krem
Garniec Magaliesmakuje i syci. Nie wymaga żadnych umiejętności kulinarnych. Świetna dla całej rodziny i gwarantowany hit każdej imprezy. Chili con carne to nic innego jak intensywnie przyprawione wołowe mięso mielone z dodatkiem papryki, czerwonej(...)fasoli i pomidorów, kuminu, cebuli i czosnku. Dobrze smakuja z podpieczoną tortillą, ryżem lub po prostu z chrupiącą bagietką. Odgrzewane jest jeszcze smaczniejsze. Zapraszam do przepisu! Składniki: 500 g mielonej wołowiny 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 1 puszka krojonych pomidorów 2 puszki czerwonej fasolki 1 czerwona papryka 1-2 papryczki chili 1 łyżeczka kuminu 1 łyzeczka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mięsa mielonego wieprzowego 1 duża cebula 3 ząbki czosnku płaska łyżeczka pieprzu pół łyżeczki soli pół łyżeczki papryki słodkiej szczypta papryki ostrej łyżeczka ziół prowansalskich łyżeczka majeranki natka pietruszki Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy. Rozgrzewamy patelnie i dodajemy odrobinę oleju, szklimy cebulkę i czosnek, kiedy cebula zmięknie, to dodajemy mięso mielone. Mieszamy
Gotuj z Agnesteż ją pieczemy. Jej nietypową odsłoną są kotleciki. Tak, nawet z białej kiełbasy możemy zrobić typowe danie obiadowe w postaci kotletów. Poniższy przepis zaczerpnęłam z bloga kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com Kotleciki mielone z białej kiełbasy Przygotuj dużą miskę, miseczkę, patelnię, łopatki(...)obracania kotletów, ewentualnie nóż, płaski talerz. Przygotuj składniki (6 porcji): 4 średnie białe kiełbasy, 2 jajka, 1 czerstwą bułkę kajzerkę, bułkę tartą, mniej więcej 2 łyżki majeranku, pieprz czarny mielony, maggi, olej do smażenia. Bułkę namocz. Surową kiełbasę wyjmij z osłonek. Jajka sparz. Do dużej miski przełóż mięso z kiełbasy, lekko odciśniętą bułkę oraz bułkę tartą (warto dodawać
blog.moje-pasje.infoprzepadam i użyłam innych przypraw. Dodałam też zioło, które zwykle towarzyszy fasoli w moich daniach. Składniki (na 2-3 porcje): pół kiełbaski chorizo (dla podkręcenia smaku) 250 g mięsa mielonego (u mnie z indyka) cebula słoik przecieru pomidorowego chili 2 ząbki czosnku puszka fasoli lub 150 g suchej i wcześniej ugotowanej pół puszki kukurydzy łyżeczka nasion kolendry 2 ziarna(...)chili suszone jalapeno lub płatki chili sól pieprz czubata łyżeczka cząbru Na rozgrzanej patelni podsmażyć chorizo. Cebulę pokroić w kostkę i dorzucić do chorizo. Zeszklić. Na patelnię wrzucić mięso mielone i od razu je rozdrobnić. Podsmażyć na jasny brązowy kolor. Wlać przecier pomidorowy i dorzucić rozdrobnione świeże chili. Nasiona kolendry, kardamon i suszone chili zmielić w moździerzu. Dorzucić
Weekendy w domu i ogrodzieprzykład na kulinarne eksperymenty. Dlatego zamiast ugotować spaghetti polecam wypróbować przepis na nadziewane muszelki z mascarpone. Prawda, że to pysznie rozwiązanie? * SKŁADNIKI na 4 porcje 500 g mięsa mielonego z indyka 1 czerwona cebula 3 ząbki czosnku 1 opakowanie Spaghetti Bolognese „ Naturalnie Smaczne! ” 1 puszka krojonych pomidorów 24-30 makaronowych muszelek conchiglioni 100 g serka mascarpone kawałeczek parmezanu(...)pieprz do smaku * PRZYGOTOWANIE Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj drobno posiekaną cebulkę oraz czosnek. Delikatnie podsmaż i podziel na 2 naczynia - część przełóż do rondelka. Na patelnię wrzuć mięso mielone i smaż na złoto. Następnie dodaj zawartości saszetki Spaghetti Bolognese „Naturalnie Smaczne”. Wlej około 100 ml wody i dokładnie wymieszaj. Gotuj jeszcze krótką chwilę i dopraw solą
Food Squarepod inną postacią niż kotlety Tym razem podpowiadam Wam pomysł na smaczny, szybki i pożywny obiad jakim jest zapiekanka z fasolką szparagową. Składniki: 1 kg tłustego mięsa mielonego np z łopatki wieprzowej 60 g smalcu 900 g zielonej fasolki szparagowej (poza sezonem może być mrożona) 1 cebula ok 90 g 2 ząbki czosnku lub czosnek granulowany
Ola la LCHFmielonego 1/3 szklanki przecieru pomidorowego 4 łyżki keczupu olej do smażenia papryka czerwona łagodna w proszku zioła prowansalskie sól pieprz Sposób wykonania: Marchew, pietruszkę i selera obrać i zetrzeć na tartce o grubych oczkach. Podsmażyć na niewielkiej ilości oleju dolać niewielką ilość wody i dusić do miękkości. Odłożyć. Cebulę obrać, drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać mięso mielone i dalej smażyć. Odłożyć do warzyw. Do warzyw z mięsem dodać przecier pomidorowy, keczup, sól, pieprz, paprykę w proszku i zioła prowansalskie oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę dusić. Na koniec dodać kukurydzę i fasolę. Gorącym sosem przekładać ciepłe naleśniki, podawać polane keczupem lub posypane serem żółtym
Cukiernia Pychotkipostawiłam na prostotę. Trufelki. Któż z nas ich nie lubi? Robi się je błyskawicznie i stanowią świetną słodką przekąskę. 250 g serka mascarpone 65 g białej czekolady 1/2 szkl. mielonych migdałów 2 wafelki Lusette 1 łyżka mleka w proszku – opcjonalnie 1 pełna łyżeczka skórki pomarańczowej krojonej (suszonej) Dodatkowo: 150 g czekolady mlecznej Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Wafelki(...)mnie małe kawałeczki są lepsze). Serek mascarpone przekładamy do miseczki. Miksujemy krótko, około 4-5 sekund. Dodajemy roztopioną, lekko przestudzoną czekoladę, miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Dodajemy mielone migdały, posiekane wafelki oraz skórkę pomarańczową i mleko w proszku. Wszystko razem mieszamy łyżką do połączenia. Z ciasta formujemy małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Odkładamy w chłodne miejsce
Smaki Na Talerzupomidorów 150 ml śmietany 30% zioła prowansalskie, papryka ostra, oregano sól, pieprz 150 g żółtego sera Na pulpety: 300 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego jajko 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz, tymianek, pieprz czosnkowy Przygotowanie Mięso mielone łączymy z jajkiem, bułką tartą i przyprawami. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Pulpety delikatnie wrzucamy do garnka z gotującą się
e-PrzepisyKulinarneObiad wyszedł rewelacyjny, idealnie skomponowany w smaku i dodatkowo - bardzo szybki w przygotowaniu. Już wiem, że za kilka dni będzie powtórka! Koniecznie sami spróbujcie! (4-5 porcji) 500g mięsa mielonego 1 marchewka 1 cebula 125g makaronu mie (lub innego chińskiego) 15g grzybów mun 1/2 pęczka pietruszki Dodatkowo: 1-2 łyżeczki sosu z czarnym pieprzem lub pasty(...)Ponadto: olej do smażenia (użyłam oleju do woka - z ryżu i chili) Cebulę pokroić w piórka, a marchewkę w paseczki. Na rozgrzaną patelnię wlać odrobinę oleju i wrzucić mięso mielone, które mieszając - należy doprowadzić do delikatnego obsmażenia. (W międzyczasie można dodać odrobinę sosu sojowego i pieprzu.) Dodać cebulę oraz marchewkę. Całość przemieszać, przykryć i smażyć około
Di gotuje