makaron rurki długie 1 jajko na sos 500 g mięsa mielonego 1 cebula 3 pomidory 1 papryka 2 ząbki czosnku 150 g cukinii sól pieprz szczypta cynamonu majeranek oregano hyzop tłuszcz do smażenia sos beszamelowy - podstawowy 2 łyżki masła 2 łyżki maki 1.5 szklanki mleka ( lub mleka i śmietany) Sposób wykonania: Tłuszcz umieszczamy w rondelku i na małym ogniu(...)gdyby nam jednak powstały kluski możemy sos jeszcze uratować blenderem lub mikserem W głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz i dodajemy kolejno, posiekaną cebulę i czosnek, przysmażamy, następnie mięso mielone i mieszamy rozdrabniając je by nie zbiło się w duże grudki. Potem dodajemy pomidory, paprykę, cukinię i przyprawy. Dusimy pod przykryciem ok pół godziny od czasu do czasu
Gotowanie jest łatweobiad (można podać z ziemniakami lub pieczywem) albo jako ciepłe danie podczas spotkania z przyjaciółmi czy na świątecznym stole. Z pewnościom zasmakują wszystkim gościom. Składniki: 500 g mięsa mielonego (dałam z łopatki wieprzowej) 100 g suchego ryżu główka niewielkiej kapusty 2 jajka cebula pół szklanki kaszy manny sól, pieprz Sos: 400 g passaty pomidorowej lub puszka pomidorów szklanka wody(...)czasie odciskamy ją z nadmiaru wody. Ryż gotujemy w osolonej wodzie tak, aby był lekko twardy. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na patelni na złoty kolor. Kapustę, ryż, mięso mielone i cebulę przekładamy do jednej dużej miski. Dodajemy jajka, kaszę manną i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Z masy formujemy okrągłe kotleciki wielkości mandarynki. Gołąbki
e-PrzepisyKulinarneSkładniki/2-4 porcje: – 2 średnie cukinie – ok. 300 g mięsa mielonego – 1 ząbek czosnku – 1/2 średniej cebuli – 1/2 opakowania passaty pomidorowej JAMAR – 1 /2 puszki pomidorów krojonych – parmezan – 3 łyżki bułki tartej – jajko – oliwa extra vergine – zioła prowansalskie, sól pieprz Przygotowanie: Na rozgrzanej patelni zeszklić cebulę pokrojoną(...)posypkę, Posypujemy nią wierzch cukinii. Tak przygotowane cukinie wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 ºC i piec aż cukinia będzie miękka a kruszonka się zarumieni. Artykuł Cukinia faszerowana mięsem mielonym pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEkostki sera żółtego 2 pęczki pietruszki 500g mielonego mięsa przyprawy sól pieprz przygotowanie Mąkę wsypać do miski dodać wodę gazowaną oraz mleko i jajka ,wymieszać mikserem. Potem dodajemy pietruszkę drobno pokrojoną, oliwę, ziola i przyprawy i mieszamy. Teraz już możemy smażyć naleśniki mi wyszło 9 sztuk . mięso mielone surowe doprawić do smaku ,Na każdy naleśnik nakładamy
Moje Wyrobyżółtego sera i sosu pomidorowego to ciekawy pomysł na smaczny i szybki obiad lub przystawkę na przyjęcie. Polecam! Składniki: 4 młode cukinie średniej wielkości 300g mięsa mielonego – wieprzowego 100g ryżu przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra 10 dkg żółtego sera SOS: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1,5 łyżki koncentratu 200ml bulionu(...)krążki układamy w naczyniu żaroodpornym i oprószamy delikatnie solą oraz pieprzem *** *** Ryż gotujemy na sypko. Wydrążony miąższ z cukinii kroimy na drobne kawałki, pomijając pestki – je wyrzucamy. Mięso mielone mieszamy z ugotowanym ryżem, miąższem cukinii i przyprawami – do smaku *** *** Farszem wypełniamy wydrążone krążki cukinii *** *** Przygotowujemy sos: w garnuszku rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę, smażymy około 1 minutę
Blog z Apetytemświeci słońce i wprost zachęca do spacerowania. Jednak mój dzisiejszy przepis nie jest zbyt trudny i można go szybko zrobić. Składniki na 2 porcje : białe szparagi (pęczek) 300g mięsa mielonego (u mnie mieszane wieprzowo-wołowe) 1 cebulka dymka razem z zieloną częścią 1 niewielkie jajko sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka śmietany 12% (opcjonalnie) 60g kaszy pęczak(...)gotowania Mięso przełożyć do miski, wbić do niego jajko, dodać posiekaną dymkę, doprawić sporą szczyptą soli i pieprzu, wyrobić na jednorodną masę. Z masy mięsnej przygotować niewielkie kotlety mielone (mi wyszło 12 niewielkich pulpetów). Na patelnię wlać chochlę bulionu lub lekko osolonego wrzątku. Na wrzący płyn wrzucać kotlety (tak żeby kotlety były zanurzone do połowy) i gotować
Dietologprostych i łatwo dostępnych składników można "wyczarować" lekką i pyszną zupę. Składniki na porcję dla 6 osób: 1 opakowanie mrożonej włoszczyzny (450 g) 0,5 kg mięsa mielonego, np. z szynki 1/3 szklanki czerwonej soczewicy (80 g) 1/4 szklanki nieugotowanych zacierek (60 g) 1,5 l wody 2 łyżeczki miękkiego masła sól, pieprz 1 łyżeczka tymianku odrobina oleju(...)garnka wlać niewielką ilość oleju i podsmażyć mrożoną włoszczyznę. Następnie wlać wodę i całość przyprawić (solą, pieprzem i tymiankiem). Gotować na średnim ogniu. W międzyczasie mięso mielone przełożyć do miski, przyprawić je (solą oraz pieprzem) i dodać do niego masło. Za pomocą dłoni wszystkie składniki połączyć ze sobą. Następnie uformować niewielkiej wielkości pulpeciki. Do gotującego się wywaru przełożyć
Ugotowaćmakaronu. Udało mi się i dlatego dzielę się z Wami tym genialnym przepisem! :) Potrzebujemy (na formę z kominem o średnicy 20 cm): około 15 płatów lasagne LaSelva 600 g mielonej wołowiny 1 cebula 1 słoik sosu pomidorowego z warzywami LaSelva 2 łyżki oliwy z oliwek LaSelva 250 g serka typu włoskiego (najlepiej ricotta) 1/2 szklanki parmezanu sól, pieprz świeży(...)smarowania - jeżeli jest to forma silikonowa lub nieprzywierająca, jeżeli inna, należy ją natłuścić. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dorzucamy do niej mięso mielone i przesmażamy do momentu aż odparuje cały sok. Na koniec dodajemy słoik sosu pomidorowego z warzywami. Podgrzewamy całość około 5 minut. Na ułożone w formie plastry makaronu nakładamy
MamaOskarkaNastępnie rozwałkowujemy i tniemy w prostokąty (tak jak na lazanie ok. 10×20 cm). Gotujemy w osolonej wodzie. składniki na sos mięsny: ok. 1000 g mięsa, mielonego 1 puszka pomidorów, krojonych 1 marchewka 1 cebula ok. 2-3 gałązki selera naciowego 3 ząbki czosnku ok. 100 ml białego wina, wytrawnego sól, pieprz olej lub oliwa do smażenia opcjonalnie(...)papryka wykonanie: Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Selera siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę oraz marchewkę, chwilkę dusimy. Dodajemy mięso mielone, mieszamy i dusimy przez ok. 10 min. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany seler naciowy i chwilkę dusimy. Dodajemy wino, gotujemy przez ok. 5 min. Następnie dodajemy
Domowy Smak Jedzenialubię je przygotować na zapas i czasami zamrozić na czarną godzinę 😉 Idealna propozycja na lekki, letni obiad... Składniki: 2 główki młodej kapusty 2 szklanki kaszy jaglanej 500 g mięsa mielonego z indyka 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko pęczek koperku 1 łyżeczka majeranku 1 łyżka sosu sojowego sól, pieprz 1 drobiowa kostka bulionowa 500 ml soku pomidorowego(...)kasza wchłonie całą wodę. Następnie zestawiamy z ognia i odstawiamy na około 15-20 min. Cebulę oraz czosnek obieramy i drobno siekamy za pomocą noża lub w rozdrabniaczu. Mięso mielone przenosimy do miski, dodajemy cebulę z czosnkiem, jajko oraz przyprawy: sól, pieprz, sos sojowy i majeranek. Wyrabiamy dokładnie mięso i na końcu dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną oraz posiekany
Kuchnia MagdaLenySkładniki: KLOPSIKI: 700 g mięsa mielonego, wołowego (u mnie z łopatki wołowej); 3/4 szklanki płatków owsianych błyskawicznych; 1 szklanka mleka; 3 łyżki bardzo drobno posiekanej cebuli; 1 i 1/2 łyżeczki soli; Pieprz. SOS BBQ: 1 szklanka dobrej jakości ketchupu; 2 łyżki białego cukru; 3 łyżki octu spirytusowego; 2 łyżki sosu Worcestershire; 4 łyżki drobno posiekanej cebuli; Kilka kropel ostrego(...)łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml Sposób przygotowania: KLOPSIKI: Cebulę (1 małą) obrać, bardzo drobno pokroić. Mąkę wsypać do miseczki odstawić na bok. Mięso mielone przełożyć do dużej miski. Dodać bardzo drobno posiekaną cebulę (3 łyżki). Do miski z mięsem i cebulą wsypać płatki owsiane błyskawiczne (3/4 szklanki). Wlać zimne mleko (1 szklankę). Wsypać sól
Gospodyni Miejskajeśli się mylę:) Wolałam dla bezpieczeństwa wpierw nieco te mięsne kulki obsmażyć. Finalnie wyszedł z tego całkiem fajny obiad. Rodzina była zadowolona, a o to przecież chodzi;) 800 g mielonego mięsa np łopatki lub karczku 2 cebule 1-2 ząbki czosnku 1 papryczka chilli ok. 100 g selera 1 papryka czerwona 2 puszki pomidorów krojonych (800g) 1/2 puszki(...)wodę, aż seler zmięknie, a sos odpowiednio się zagęści (przez około 30-40 minut). Wówczas dodajemy osączoną ciecierzycę, rodzynki oraz miód. Mieszamy. Zawartość patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego. Mięso mielone doprawiamy solą oraz pieprzem. Dodajemy jajko oraz posiekane świeże zioła (u mnie ok 1/2 garści świeżego tymianku). W razie potrzeby zagęszczamy mięsną masę 1-2 łyżkami bułki tartej
Smaki Na Talerzumięsa jagnięcego 1 mała cebula 1 zielona papryka chilli 1 łyżeczka startego lub siekanego , świeżego imbiru (lepiej utrzeć na drobniutkiej tarce ) 1 łyżeczka zmiażdżonego praską czosnku 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry 1 łyżeczka garam masala 1 łyżeczka soli 1 jajko kurze mąka z ciecierzycy olej do smażenia Przepiórcze jajka , wrzucamy na gotującą się wodę ( nie pękają jak kurze(...)której zostawiamy je na trzy minuty . Po tym czasie obieramy .Mięso mielimy przez maszynkę o drobnych oczkach , kilkakrotnie , razem z cebulą i chilli . Dodajemy do niego czosnek , imbir ,kolendrę , garam masalę , sól i roztrzepane jajko kurze, wyrabiamy na gładką masę . Jajka przepiórki ,otulamy małą porcją mielonego mięsa , taką żeby pokryło dokładnie zawartość Trochę na oko , ale wychodzi około
Ogrodnik w podróżymięskiem i warzywami. Oczywiście możemy do tego zestawu podać jeszcze jakąś pyszną surówkę i wtedy będzie już naprawdę przepysznie. Składniki: 1 kg ziemniaków 0,5 kg mięsa mielonego 1 cukinia 1 papryka (użyłam pół czerwonej i pół żółtej) 1 cebula (użyłam czerwonej) 1/3 szklanki oleju Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, papryka ostra, zioła prowansalskie 1 jajko(...)wykładamy na nią ziemniaki oraz pokrojone warzywa *** *** W miseczce mieszamy olej z przyprawami ( użyłam po około pół łyżeczki każdej przyprawy) *** *** Uzyskaną marynatą smarujemy ziemniaki i pozostałe warzywa *** *** Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą oraz przyprawami – do smaku *** *** Z mięsa formujemy kulki (najlepiej ręce natłuścić olejem, wówczas łatwiej formuje się mięso) i układamy je na warzywach *** *** Blaszkę
Blog z Apetytemmleka 1/2 szkl. drobnego cukru 500 g mąki pszennej tortowej 1 op. cukru wanilinowego 2 żółtka 100 g masła skórka otarta z 1 małej cytryny Masa orzechowa: 200 g mielonych orzechów laskowych 1 szkl. mleka 2 łyżki cukru 1 op. cukru wanilinowego Masło roztapiamy na niewielkim ogniu. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Drożdże kruszymy do szklanki. Dodajemy 1 łyżeczkę cukru(...)cytryny oraz cukier wanilinowy i masło. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłym miejscu aż do zwiększenia objętości (na około 1,5 godziny). Mielone orzechy wsypujemy do miski. W rondelku zagotowujemy mleko z dodatkiem obu cukrów. Gorącym mlekiem zalewamy orzechy. Odstawiamy do czasu aż masa ostygnie i zgęstnieje. Formę z kominem (26cm) natłuszczamy
Smaki Na Talerzu