garganelli Na ragu: 200 g mielonej cielęciny 1 marchewka ¼ cebuli ¼ łodygi selera ¼ szklanki białego wina 2 łyżki oliwy Sól, pieprz, warzywko do smaku, 1 liść laurowy, 1 liść szałwi 1 duża cukinia( lub 1 ½ małej) Garść słodkiego zielonego groszku Parmezan e płatkach Na oliwie zaszklić warzywa pokrojone w kosteczkę, dodać mięso mielone i mieszać
Mia Cucina Sofietasztuk muszli makaronowych 2 kulki mozzarelli 750g mięsa mielonego mały koncentrat pomidorowy (200g) 3 ząbki czosnku lub czosnek granulowany sól, pieprz, majeranek Muszle wrzucam do osolonego wrzątku z dodatkiem oleju i gotuję ok. 5 minut, by były al dente. Odcedziłam je, zahartowałam w zimnej wodzie i dostawiłam do obeschnięcia. Mięso mielone mieszam z przyprawami, czosnkiem. Podsmarzyłam chwilę
W kuchni Karmel-itkiumyłam. Pozbawiłam trzonków, wydrążyłam. Posiekałam drobno trzonki i to, co wydrążyłam.. Cebulę także drobno posiekałam. Podsmażyłam wraz z trzonkami. Dodałam do mięsa mielonego. Dorzuciłam posiekany szczypiorek, wbiłam jajko, doprawiłam i wyrobiłam masę jak na mielone. Wypełniłam masą kapelusze. Ułożyłam w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Każdy z nich przykryłam złożonym na pół plasterkiem sera. Piekarnik rozgrzałam
W kuchni Karmel-itkiPulpety najlepiej podawać z ziemniakami oraz surówką z białej kapusty. Ja z ziemniaków zrezygnowałam ze względu na kalorie. PULPETY W SOSIE POMIDOROWYM (składniki na 4 porcje) - 500 gram mięsa mielonego (najlepiej drobiowe) - 1 czerstwa bułka - mała cebulka - przecier pomidorowy - kostka rosołowa - 2 ząbki czosnku - sól, pieprz - zioła prowansalskie, oregano - jajko (ja użyłam samego białka) - mąka ziemniaczana (opcjonalnie) - jogurt naturalny(...)Bułkę włożyć do miseczki z wodą i poczekać aż zmięknie, następnie dokładnie odcisnąć z wody i dodać do mięsa mielonego. Cebulkę pokroić w kostkę, zeszklić z odrobiną oleju i soli, dodać do mięsa. Na koniec dodać jajko, doprawić solą i pieprzem i zagnieść mięso, aby wszystkie składniki się połączyły. Zagotować wodę z kostką rosołową, z masy mięsnej uformować kulki
Zgrabne Gotowanieksiążki. Najtrudniejsze jest znalezienie zamienników mąki pszennej. Najczęściej stosowaną mąką w przepisach bezpszennych to mąka / mączka migdałowa . Druga w kolejności to mąka kokosowa, a poza tym mielone siemię lniane, mąka z ciecierzycy, mączka z orzechów włoskich/pekanów/orzechów laskowych.z pestek dyni/z ziaren słonecznika . Nie są to produkty łatwo dostępne, a niekiedy też i tanie. Przykładowo(...)Lekko wystudzone ciasto pokroić. W jednej porcji: 176 kcal, 5 g białka, 8 g węglowodanów, 15 g tłuszczu ogółem, 2 g błonnika, 80 mg sodu UWAGI * mączka migdałowa to mielone migdały w całości razem ze skórką. Mianem mąki migdałowej określa się zmielone migdały blanszowane, to znaczy takie, z których skórka jest usuwana przed mieleniem
coolinarnastrefa.blogspot.combardziej smakują. Jedno jest pewne , gdzie jest mielone , ryż i kapustka , nie może wyjśc nic złego ;) Składniki na gołąbki: - 1 włoska kapusta - 0,5 kg mięsa wieprzowego mielonego - 1 średnia cebula - 1 saszetka ryżu - 1 całe jajko - 4 liście laurowe - pieprz mielony - sól - ziele angielskie - koncentrat pomidorowy Kapustę należy obgotowac we wrzątku po 20 minut
Słodkości i nie tylkoprzecieru pomidorowego - 2 ząbki czosnku - sól i pieprz mielony - 2 małe bakłażany - 5 większych ziemniaków - 2 łyżki masła - 2 łyżki maki pszennej - 300 ml mleka - 2 jajka - 180 g jogurtu naturalnego - 100 g tartego sera żółtego 1. Cebulę siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, szklimy cebulę. Dodajemy mięso mielone, podsmażamy. 2. Pomidory wyjmujemy z puszki . Dodajemy
Słodkości i nie tylkocebula 1 słoiczek pomidorów suszonych 4 łyżki bułki tartej 1 kostka fety 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego 2 łyżki oregano 1 łyżka majeranku 1 kostka mięsna 250 ml wody Do miski włożyć mięso mielone, wbić dwa jajka, dodać drobno pokrojoną cebulę. Dodać przyprawy:majeranek, oregano oraz pieprz, drobno pokrojone suszone pomidory oraz bułkę
Monia miesza i gotujearomatem bazylii. Smakuje rewelacyjnie, polecam. składniki: 1,5 kg mięsa mielonego z łopatki 2 jajka 3 łyżki kaszy manny 150 g papryki 200 g żółtego sera 1/2 szklanki bulionu drobiowego 1 łyżeczka słodkiej papryki Kamis 1 łyżka bazylii Kamis 1/2 łyżeczki białego pieprzu Kamis sól prowansalska Kamis Mięso mielone przełożyć do dużej miski. Dodać jajka, kaszę mannę
Monia miesza i gotujemielonego mięsa z indyka 1,5 szklanki wody 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka bazylii Kamis 1 łyżeczka słodkiej papryki Kamis 2 liście laurowe Kamis sól z pieprzem Kamis sól ziołowa Kamis 2 łyżki kaszy manny 2 łyżki mąki pszennej Do garnka wlać szklankę wody, dodać listki laurowe oraz koncentrat pomidorowy, zagotować. W międzyczasie mięso mielone
Monia miesza i gotujemięsa mielonego 10-12 jajek Farmio 5 ząbków czosnku 1 cebula 2 łyżki majeranku 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1 łyżka oregano 4 łyżki bułki tartej 1 szklanka wody 1 kostka mięsna Do miski włożyć mięso mielone, wbić dwa jajka, dodać posiekane lub zmiażdżone ząbki czosnku oraz drobno pokrojoną cebulę. Dodać przyprawy: majeranek, oregano i pieprz
Monia miesza i gotujeszkocku, mielone z jajkiem czy jaskóczek gniazda. Nazw wiele ale postać ta sama. Jedno z najbardziej znanych dań, które gości na wielkanocnym stole. składniki: 550 g mięsa mielonego z łopatki 7 małych jajek olej do smażenia bułka tarta sól z pieprzem Kamis 6 jajek ugotować na twardo, wystudzić i obrać ze skorupek. Do mięsa mielonego wbić
Monia miesza i gotujesosie koperkowym również bardzo mi odpowiada. Składniki na pulpety (ok. 10-12 sztuk): 0,5 kg mięsa mielonego 2 czerstwe kajzerki 1 jajko 1 mała cebula Sól Pieprz Olej Opcjonalnie bułka tarta Przygotowanie: 1. Mięso mielone przełożyć do miski, dodać do niego jajko, cebulę pokrojoną w kostkę, 2 namoczone w wodzie
Fabryka pomysłówDziś zaserwowałam pulpety w sosie koperkowym. Składniki: Mielona łopatka (ok 0,7kg) 2lyzki bułki tartej 2 łyżki wody Pęczek kopru Marchew Mąka do oprószenia pulpetów i zagęszczenia sosu Olej Sól, pieprz, czosnek, majeranek, ziele angielskie i liść laurowy. Mielone mięso wymieszałam z bułką, wodą, solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem granulowanym. Odstawiłam na około 20minut. Uformowałam
Kulinarne blogowanie