cukru pudru 150 g mielonych orzechów laskowych 20 g siekanych orzechów laskowych 1 jajko szczypta soli łyżeczka sezamu płaska łyżeczka mielonego cynamonu cukier puder do posypania Przygotowanie polworonów: Przesianą mąkę, orzechy mielone i siekane, wszystko w oddzielnych pojemnikach żaroodpornych, wstaw do piekarnika i praż przez 40 minut w temperaturze 140 °C. Podczas prażenia przemieszaj co każde
Grahamka, weka i kajzerkaPrzepis podstawowy. Mięso mielone zapiekane z jajkiem i bułką(...)Idealne na obiad jak i do pieczywa. Składniki: 500g mięsa wieprzowego / wołowego dwie cebule dwa ząbki czosnku szczypiorek 2 jaja bułka tarta lub kajzerka sól, pieprz, majeranek, suszony imbir, mielona papryka olej Podsmażamy na oleju poszatkowane cebule i czosnek. Mięso mielimy w maszynce dwa razy, za drugim razem mielimy też podsmażone cebule. Na tarce ścieramy suchą kajzerkę, dodajemy
prawdziwe jedzenieDzisiaj mam dla Was pomysł na obiad, na ogół przeważają na moim blogu słodkości więc mała odskocznia się przyda :) Typowe mielone osobiście trochę już mi się znudziły(...)więc postanowiłam zabrać się za coś innego. Jak dla mnie fajne połączenie, uwielbiam sos pomidorowy i wszelkie grzyby, no a pieczarki to wręcz wielbię ;) Składniki: 1 kg mięsa mielonego 1 kg pieczarek 4 cebule 2 jajka 2 łyżki koncentratu pomidorowego 10 łyżek ketchupu pikantnego pieprz, sól, cukier do smaku bułka tarta Przygotowanie: Do mięsa mielonego dodajemy jajka
charlotte gotujewpierdalamy kaszankę, ale nie taką zwykłą we flaku, ale w dosyć nietypowej postaci, kaszanka jest np. farszem do pierogów z karmelizowaną cebulą , albo podana pod postacią kotletów mielonych. Wystarczy mięso mielone zastąpić kaszanką jak w tradycyjnych kotletach mielonych , aby przygotować pyszne, nietypowe kotlety z kaszanki. Kotlety z kaszanki nie muszą być nudne: Składniki: 50 dag kaszanki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępysznym pomidorowym sosiku! Składniki: 1kg cebuli 0.5kg mięsa mielonego (mielona łopatka, karkówka, szynka) 0.5kg pieczarek 3 ogórki kiszone sól, pieprz ostra papryka majeranek (do klopsików) koncentrat pomidorowy (do smaku) Wykonanie: Zaczynamy od zmielenia mięsa na nasze maleńkie klopsiki. Mięso doprawiamy tak jak na zwykłe mielone: solą, pieprzem, papryką, majerankiem. Formujemy malutkie klopsiki wielkości orzecha
Walijskie PichcenieBardzo lubię gotowane mięsko. Zdecydowanie więcej niż smażone. Mało kiedy jadam gulasz, zrazy, smażone klopsy mielone.... robię dla moich chłopaków a sama wcinam wtedy zazwyczaj jakąś zupkę :) Inaczej jest z mięsem gotowanym. Smakuje mi... dobrze się po nim czuję, noo... nie wpominając o tym, że jest zdecydowanie zdrowsze! Dlatego staram się chociaż raz w tygodniu serwować(...)cebula 1 marchewka kawałek selera naciowego kawałek papryki 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki groszku śmietana 18% natka pietruszki łyżka mąki bulion Wykonanie: Mielimy mięso z indyka .Dodajemy jajka, kaszkę manną, szczyptę mielonej papryki, szczyptę pieprzu i soli. Wyrabiamy mięso bardzo dokładnie .Formujemy pulpeciki, takie nie zbyt duże. Oprószamy mąką i smażymy na oleju na złoty kolor ze wszystkich stron
Walijskie PichcenieSkładniki: 1/2 kg mielone z łopatki, 3/4 szklanki płatki owsiane górskie, 1 sztuka jajko, 1 sztuka mała cebula, 2 łyżeczki vegeta, 2 łyżki tarta(...)bułka, 1 sztuka mała papryczka chilli, - ile potrzeba olej rzepakowy,4 szklanki woda,- maggi do smaku,2 łyżki śmietana gęsta słodka 18%,1 łyżka mąka, 2 saszetki kasza gryczana mielone dobrze wyrobić z jajkiem, płatkami, cebulą, tartą bułką, vegetą, drobno pokrojoną papryczką chilli uformować okrągłe kotlety nieduże i na oleju je zrumienić przełożyć do rondla, zalać wodą
W Mojej Kuchni Lubięi/lub mleko sojowe 2 szklanki siemię lniane mielone 3 łyżki cukier ciemny brązowy 1 łyżka sól 1 łyżeczka drożdże instant 1 torebka (7g) olej 3 łyżki karob mielony 2 łyżeczki kolendra mielona 1/2 łyżeczki Zamiast części lub całości wody lepiej użyć mleka roślinnego (np. sojowego lub innego dozwolonego w ramach diety) chleb ładniej wyrośnie. (Mój jest
głodny alergikbułki tartej na maśle proponuję coś o wiele smaczniejszego i zdrowszego - polewę z mielonego sezamu i siemienia lnianego. Świetna również do kalafiora. Pycha, polecam :) Składniki : mielony sezam 1 łyżeczka siemię lniane mielone 1 łyżeczka masło lub margaryna bezmleczna 2 łyżki olej lniany lub sezamowy 1 łyżka Przygotowanie: Siemię lniane (używam złociste odtłuszczone) wymieszać z mąką
głodny alergikinna na ciasto kruche 250 g cukier puder 125 g masło lub margaryna bezmleczna 125 g karob mielony lub kakao 1 łyżeczka wiórki kokosowe 3 łyżki proszek do pieczenia bezglutenowy 1/2 łyżeczki siemię lniane mielone 1 łyżeczka mleko sojowe, ryżowe lub inne 2 łyżki krem kokosowy: mleko kokosowe puszka 400 ml skrobia kukurydziana 5 łyżek masło(...)dekoracji Jeśli dozwolone są jajka to zamiast siemienia lnianego i mleka można dodać dwa żółtka. Zamiast mieszanki bezglutenowej Mix C można użyć skrobi kukurydzianej (2/3) z drobno mieloną mąką kukurydzianą (1/3). Przygotowanie: ciasto: Siemię lniane rozmieszać z mlekiem, pozostawić do spęcznienia. Mąkę wymieszać z karobem, proszkiem do pieczenia i cukrem, dodać masło i kleik z siemienia lnianego
głodny alergikdioksyn niż ryby z Bałtyku. Sekretem chrupiącej panierki z mąki kukurydzianej jest dodatek mielonego siemienia lnianego - dzięki niemu dobrze trzyma się podczas smażenia, jest krucha i delikatna. Składniki: filet z miruny 500 g mąka kukurydziana 3 łyżki siemię lniane mielone odtłuszczone 2 łyżki słodka papryka w proszku 1 łyżeczka tymianek 1/2 łyżeczki sól około(...)łyżeczki olej do smażenia Przygotowanie: Filety rozmrozić, opłukać i osuszyć. Lekko oprószyć solą z obu stron. Mąkę wymieszać z mielonym siemieniem lnianym, papryką i roztartym tymiankiem. Obtaczać kawałki ryby w panierce i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor
głodny alergikbakłażana/cukinięnadziewaną mięsem mielonym . Dzisiejsza papryka jest o wiele bogatsza w różne dodatki :) Składniki na 1-2 porcje: 1 duża papryka lub 2 mniejsze 20 dag mięsa mielonego wieprzowego 1 ząbek czosnku 1 mała marchewka 1 mała cebula Kilkucentymetrowy kawałek cukinii i dyni 1 torebka ryżu (100g) 100 ml passaty pomidorowej 60 g mozzarelli (pół kulki) Przyprawa(...)Przygotowanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Cebulę i czosnek posiekać. Zeszklić na odrobinie oleju. Dodać pokrojoną w kostkę dynię, cukinię i marchew. Podsmażyć. Dodać mięso mielone. Podsmażyć do miękkości. Doprawić solą, pieprzem, słodką papryką i ziołami włoskimi. Dolać passatę pomidorową. Wymieszać. Na koniec dodać ugotowany ryż. Połączyć wszystko. Paprykę/i przekroić na pół
Fabryka pomysłówCzas przygotowania: 100 minut Składniki Na ciasto: 250 g mąki pszennej 550 100 g zimnego masła 40 g brązowego cukru szczypta soli 2 jajka Nadzienie: 1/2 szklanki mielonych migdałów 4 łyżki brązowego cukru 2 łyżki mąki 4 łyżki stopionego masła 400 g jagód 4 łyżki brązowego cukru do jagód Dodatkowo: roztrzepane jajko brązowy cukier do posypania(...)masło pozostało jak najdłużej zimne. Z ciasta formujemy kulę, owijamy ją folia spożywczą i wkładamy do lodówki na 60 minut. W międzyczasie w miseczce mieszamy mielone migdały, mąkę, roztopione masło i brązowy cukier. W osobnej misce mieszamy jagody z cukrem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto wyjmujmy z lodówki i odcinamy z niego
Kulinarne przygody Gatitykapusta 400 g ryżu 1 g mielonego mięsa, wieprzowego, np. łopatki 1 duża cebula 3-4 ząbki czosnku kminek i majeranek 1 łyżka ziół prowansalskich sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku Sos grzybowy: 1 duża cebula 350 g świeżych grzybów (dałam pieczarki i kozaki - pół na pół) 2 ząbki czosnku 2 płaskie łyżki mąki(...)Kiedy ostygną, ściąć ostrym nożem wystające nerwy liści u ich nasady. Ryż ugotować al dente w dużej ilości osolonego wrzątku. Odcedzić. Cebule pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać mielone mięso i usmażyć. Na końcu dodać zmiażdżony czosnek oraz zioła prowansalskie i majeranek z kminkiem. Dodać do ryżu, wymieszać, doprawić solą, pieprzem i ewentualnie ziołami. Brzydsze i mniejsze
Czerwień i błękitmielony pieprz + do podania: sos hoi sin CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Papryczkę chili kroimy na pół, pozbywamy się pestek i drobno siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Bazylię rwiemy na drobne kawałki. Mięso dokładnie mieszamy z sosem sojowym, chilli, bazylią, cukrem i czosnkiem, doprawiamy pieprzem. 2. Na patelni grillowej rozgrzewamy odrobinę oleju. Mięso mielone obklejamy dookoła łodyg trawy cytrynowej. Gdy patelnia będzie mocno rozgrzana, wykładamy nasze szaszłyki i smażymy 8-10 minut, często obracając. Podajemy z hoi sin lub innym ulubionym sosem. Smacznego
Tajskie smaki