Cevapcici to danie pochodzenia bałkańskiego robione z mięsa mielonego, mocno doprawione ziołami. W kształcie podłużnych kiełbasek. Kebab z mięsa mielonego grillowany na patyku to danie kuchni greckiej i tureckiej. Robiąc takie mięso nie sugerowałam się konkretnym krajem ani przepisem. Mięso postanowiłam zrobić i doprawić bazując na obu kulturach wg własnego uznania. Najważniejszą zasadą jest przygotowywanie dania z mięsa(...)pierwszy. Uważam, że to bardzo aromatyczna przyprawa, która diametralnie zmienia smak mięsa na orientalny styl.Obiadek wyszedł bardzo smaczny :) Składniki do dania mięsnego na 2 porcje: 0,5 kg mięsa mielonego z baraniny, jagnięce albo wołowe 1 białko od jajka 2 żabki czosnku 1 łyżeczka kminu rzymskiego szczypta ostrej papryki albo chilli garść świeżej mięty i kolendry sól pieprz ziołowy
Bon Appetit Małgorzatyćwiartki) 1/2 kg pieczarek 1 duża czerwona papryka (u mnie była kolorowa z zamrażarki) 3 cebule 2 łyżki koncentratu pomidorowego olej 2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej 1/2 łyżeczki mielonej papryki ostrej ziele angielskie liść laurowy sól, pieprz do smaku 2 łyżki mąki 2 litry wody marchewka, seler, pietruszka Sposób przygotowania: 1. Mięso dokładnie myjemy, zalewamy zimną wodą, zagotowujemy(...)potem pieczarki. Dusimy, aż woda z pieczarek odparuje. Na koniec dodajemy paprykę i chwilkę całość dusimy. Przekładamy do rondla. 5. Do warzyw dodajemy pokrojone mięso, zalewamy bulionem i dodajemy mielone papryki (ostrą i słodką). Gotujemy na małym ogniu przez 20-30 minut. Na koniec zagęszczamy mąką i doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego!!! Źródło: Marta w kuchni /* Style Definitions
Kuchnia domowa Anizmielony kminek 1 łyżeczka mielonego cynamonu ½ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka Pimentón dulce (wędzona papryka słodka hiszpańska) duża szczypta pokruszonych suszonych chilli 500 g jagnięciny mielonej 6 łyżek sosu pomidorowego (użyłam pomidorów z puszki) 100g sera np chedara, grubo startego sól i świeżo zmielony czarny pieprz przygotowanie Rozgrzać piekarnik do 200 st.C. Przeciąć każdy(...)zbrązowieje . Tymczasem podgrzać pozostałe dwie łyżki oleju w dużej patelni. Dodać cebulę, czosnek , paprykę i przyprawy i smażyć na małym ogniu przez 10 minut . Dodać mielone mięso i smażyć z jagnięciną ok 3-4 minut, aż mięso lekko się zrumieni. Wymieszać z sosem pomidorowym i gotować przez jeszcze pięć minut . Usunąć bakłażany z pieca i zwiększyć
Stare Garytłuszczu wieprzowego (użyłam podgardla), - Ø 9 2 łyżki stołowe soli 1 łyżka ziaren kopru włoskiego 1 łyżka świeżo mielonego pieprzu 2 łyżeczki mielonej, czerwonej papryki (lub więcej) ok 1,5m naturalnych osłonek - jelita wieprzowe przygotowanie Przygotować jelita * Przygotować farsz mięsny. Mięso pokroić(...)kostkę o boku 2,5 cm i wstawić na 30 min do zamrażalnika aby zesztywniało przed mieleniem. Zmielić mięso i tłuszcz w maszynce z grubym sitkiem Ø 9. W dużej misce wymieszać mięso, tłuszcz, sól, koper, pieprz i mieloną paprykę. Starannie wyrobić farsz ręką. Na maszynkę nałożyć wkładkę dystansującą i końcówkę do nadziewania kiełbas. Końcówkę posmarować
Stare Garyłyżki keczupu 1-2 łyżki białego octu winnego 2 duże cebule 2 duże kiszone ogórki 1 liść laurowy 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki ostrej papryki (lub więcej) sól, świeżo mielony pieprz 10 łyżek oleju rzepakowego aromatyzowanego czosnkiem mleko do moczenia śledzi listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Śledzie płuczemy pod bieżącą wodą, następnie wkładamy do mleka(...)liść laurowy. Ogórki kroimy w małą kostkę, dokładnie odciskamy i także dodajemy do cebuli. Gdy cebula zacznie zmieniać kolor na brązowy dodajemy koncentrat pomidorowy, keczup, cztery łyżki oleju, mielone ziele angielskie oraz ocet. Przyprawiamy solidnie majerankiem i ostrą papryką oraz solą i pieprzem. Masa nie smakuje najlepiej – dopiero po przegryzieniu ze śledziem zyska charakterystyczny smak. Gdy całość
Poezja smakugalaretce.Polecam do wyprobowania! Przepis orginalny jest na duza blache (24 porcje),ja upieklam z polowy porcji .Uzylam blaszki o wymiarach 27x32 cm. Skladniki na spod ( na 12 porcji) 100g mielonych orzechow laskowych 2 dojrzale banany 200 g masla 200 g cukru 1 lyzka skorki cytrynowej(bio) 4 jajka (wielkosc M) 200 g maki 1/2 paczuszki proszku do pieczenia(...)cytryny Skladniki na nalozenie: 1 kg truskawek 250 g mascarpone 2 lyzki cukru waniliowego 1 opakowanie czerwonegoTortenguss(plus 2 lyzki cukru i 250 ml wody wg opakowania) WYKONANIE : Mielone orzechy laskowe podprazyc na patelni bez tluszczu. Nagrzac piekarnik do 200°C,z termoobiegiem do 180°C. Blache wylozyc papierem do pieczenia. Jednego banana obrac,rozgniesc widelcem. Maslo,cukier
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!miesa mielonego gotuje 1,5 szklanki ryzu (300 g ryzu) i jest to naprawde proporcja idealna. Skladniki na 20 golabkow: 1 dosc luzna glowka kapusty 1 kg miesa mielonego (kupuje juz przyprawione bez czosnku) 1 cebula olej 1 przecier pomidorowy-300g 1 lyzka maki smietana kwasna-100g sol,pieprz,bulion warzywny WYKONANIE: Kapusta powinna byc luzna,aby liscie(...)zalac 2,5 szklankami wrzacej wody ( mniej niz zwykle,by pozostal lekko twardawy).Do gotowania zamiast soli dodac 1 lyzeczke przyprawy warzywnej. Cebule drobno pokroic i lekko zezlocic. Mieso mielone wymieszac z dodatkiem podsmazonej cebuli i ryzu,doprawic do smaku sola i pieprzem. Porcje nadzienia klasc na lisciach kapusty,zawijajac boki do srodka,a nastepnie zwinac w rulon
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!orientalne przyprawy imbir,cynamon i kardamon.Ten mazurek zaspokoi gusta tradycjonalistow,jak rowniez poszukiwaczy nowych orginalnych smakow.Zapraszam do przepisu! Skladniki na kruche ciasto : ( na mala foremke 11x35 cm) 100 g mielonych orzechow laskowych 100 g maki -dalam orkiszowa jasna 630 100 g masla 50 g cukru 1 zoltko M Nalozenie marchewkowe: 400 g marchewki (nieobranej) 2 kapsle kardamonu 1 laska(...)lyzki soku z cytryny 125 g gestej smietany lub serka 100 g cukru 2 jajka L lub 3 male 1 lyzka orzeszkow pistacjowych i cukier puder do wykonczenia Wykonanie: mielone orzechy laskowe podsmazyc na patelni bez tluszczu,az zaczna pachniec.Odstawic do wystudzenia.Make,maslo,cukier,przestudzone orzechy rozetrzec miedzy palcami do uzyskania "mokrego piasku".Dodac zoltko, wyrobic i uformowac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przykrywka i gotowac ,az warzywa zmiekna.Im dluzsze gotowanie,tym smaczniejszy sos.Gdy warzywa zmiekna sos zblendowac do mielonego miesa dodac jajko ,sol pieprz i bardzo dokladnie wymieszac na drugiej patelni rozgrzac maslo ghee i zeszklic pokrojona w drobna kostke cebule i czosnek.Dolozyc mielone mieso i smazyc,caly czas rozgniatajac widelcem mieso,az straci kolor surowizny do miesa
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!świetnie, a oto rezultat. Polecam:)! Ciasto cytrynowe – składniki: 175 g masła, plus extra do wysmarowania foremki 200 g cukru 3 duże jajka 75 g mąki kukurydzianej 175 g mielonych migdałów sok i skórka otarta z dwóch cytryn 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ubijam masło ze 175 g cukru – resztę cukru zostawiamy do syropu! – na puszystą(...)ogień i ciągle mieszać do połączenia składników, po czym ponownie przelać do czystej miski. Trzeba uważać, żeby masa tylko minimalnie się ogrzała. Do takiej masy dodajemy mąkę kukurydzianą i mielone migdały, skórkę cytrynową i proszek do pieczenia wszystko mieszamy łyżką metalową. Przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia foremki o średnicy 20 cm i wstawiamy
UgotujmyTo.plprzede wszystkim kolendrze. Fantastyczny pomysł na obiad! Gwarantuję , że nie tylko wielbiciele hinduskiej kuchni będą zachwyceni! Polecam! SKŁADNIKI: ( 2 duże porcje ) * filet z kurczaka – ok. 400 g * mielone migdały – 1 łyżeczka * jogurt naturalny – 100 ml * olej – 150 ml * duża cebula – 1 szt * woda – ok. 80 ml * papryczka chili(...)PRZYPRAWY: * starty świeży imbir – 1 płaska łyżeczka * czosnek – 1 ząbek * garam masala – 1 łyżeczka * chili – 1 szczypta * sól – 1 łyżeczka * czarnuszka – 1 szczypta * mielony kardamon – 1 szczypta * mielona kolendra – 1 szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: W misce mieszamy starty imbir z posiekanym czosnkiem, garam masalą , chili , solą , czarnuszką , kardamonem , kolendrą oraz migdałami
Ostra na Słodkocebule 3 listki laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego 6 ziarenek jałowca 2 jajka 2 bułki kajzerki 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1,5 łyżeczki mielonego jałowca 1,5 łyżeczki mielonego imbiru pieprz sól plasterki słoniny Wykonanie: Podgardle i mięso wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy obraną marchewkę, pietruszkę i cebulę. Wrzucamy grzybki, listki laurowe, ziele angielski i jałowiec(...)razem z mięsem i warzywami. Mięso i warzywa odstawiamy do ostudzenia, kroimy na mniejsze kawałki, a następnie je blendujemy lub mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Osobiście blenduję mięso i warzywa małymi porcjami w blenderze. Jeśli użyjecie maszynki do mielenia wszystko musicie przez nią przepuścić
Kulinarne przygody GatityPomidorowym i Beszamelowym - Składniki : ok. 350 g makaronu lasagne ok. 140 g żółtego sera sos pomidorowy z mięsem: 500 g mięsa mielonego cebula 2 duże ząbki czosnku pomidory w puszce (krojone) kostka bulionu cielęcego 300 ml wrzącej wody 3 łyżki koncentratu pomidorowego przyprawy: słodka papryka, czosnek, kolendra, majeranek(...)Mięsem, Sosem Pomidorowym i Beszamelowym - Sposób przygotowania: Sos pomidorowy z mięsem: Cebulę i czosnek kroimy w kostkę a następnie podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodajemy mięso mielone i smażymy do momentu zbrązowienia, następnie wrzucamy pomidory. Bulion cielęcy rozpuszczamy w 300 ml wrzątku, dodajemy koncentrat i dokładnie mieszamy - wlewamy do mięsa. Całość gotujemy pod przykryciem przez
Słodka Stronatutaj praktycznie wersję najprostszą, ale i jakże smakowitą. Najfajniejsze jest to, że kiedy robię paprykę faszerowaną to zawsze wychodzi mi obiad na przynajmniej 2 dni. Składniki: 0.5 kg mięsa mielonego, np z łopatki 3/4 szklanki sypkiego ryżu 1 mała cebula 1 mały czosnek sól, pieprz, oregano Sposób przyrządzenia: Na początek należy ugotować ryż. Sypki ryż wrzucamy(...)osolonej wody i gotujemy do miękkości, ale nie można go rozgotować. Po ugotowaniu przelewamy go zimną wodą, by się nie sklejał. Ryż przekładamy do miski, gdzie znajduje się mięso mielone. Drobno kroimy lub ścieramy na tarce o dużych oczkach cebulę oraz wyciskamy przez praskę czosnek. Dodajemy łyżkę soli, pieprz oraz można, jak ja, dodać świeże oregano drobno pokrojone
upichcicjako świeże i jak było przechowywane. Kupujmy więc świeże produkty. Mnie udało się kupić świeżego sporego dorsza. Z części usmażyłam filety saute , a z części mielone kotleciki, czyli jak to się modnie teraz mówi(...)fishburger'y ;) Kotleciki te robiłam dzisiaj z myślą o małej Amelii, która ma półtora roku i uwielbia ryby :) Składniki: 80 dkg świeżego fileta z dorsza , 2 jajka , sól , biały mielony pieprz ostra mielona papryka , natka pietruszki , 1 sucha bułka , 1 mała cebula , bułka tarta , 3 łyżki oleju , + olej do smażenia . Z dorsza usunąć ości, zmielić. Bułkę namoczyć
Codzienna kuchnia niecodzienna