mielone - 47549 przepisów (strona:300/3170)

Zapiekane gołąbki z farszem mięsno-ryżowym 128

bardziej smakują. Jedno jest pewne , gdzie jest mielone , ryż i kapustka , nie może wyjśc nic złego ;) Składniki na gołąbki: - 1 włoska kapusta - 0,5 kg mięsa wieprzowego mielonego - 1 średnia cebula - 1 saszetka ryżu - 1 całe jajko - 4 liście laurowe - pieprz mielony - sól - ziele angielskie - koncentrat pomidorowy Kapustę należy obgotowac we wrzątku po 20 minut

Słodkości i nie tylko
Bałkańska musaka 182

przecieru pomidorowego  - 2 ząbki czosnku - sól i pieprz mielony - 2 małe bakłażany - 5 większych ziemniaków - 2 łyżki masła - 2 łyżki maki pszennej - 300 ml mleka - 2 jajka - 180 g jogurtu naturalnego - 100 g tartego sera żółtego 1. Cebulę siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, szklimy cebulę. Dodajemy mięso mielone, podsmażamy. 2. Pomidory wyjmujemy z puszki . Dodajemy

Słodkości i nie tylko
Pieczeń z fetą i suszonymi pomidorami 117

cebula  1 słoiczek pomidorów suszonych 4 łyżki bułki tartej 1 kostka fety 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego 2 łyżki oregano  1 łyżka majeranku 1  kostka mięsna  250 ml wody Do miski włożyć mięso mielone, wbić dwa jajka, dodać drobno pokrojoną cebulę. Dodać przyprawy:majeranek, oregano oraz pieprz, drobno pokrojone suszone pomidory oraz bułkę

Monia miesza i gotuje
Pieczeń z papryką i żółtym serem 213

aromatem bazylii. Smakuje rewelacyjnie, polecam. składniki: 1,5 kg mięsa mielonego z łopatki 2 jajka 3 łyżki kaszy manny 150 g papryki 200 g żółtego sera 1/2 szklanki bulionu drobiowego 1 łyżeczka słodkiej papryki Kamis 1 łyżka bazylii Kamis 1/2 łyżeczki białego pieprzu Kamis sól prowansalska Kamis Mięso mielone przełożyć do dużej miski. Dodać jajka, kaszę mannę

Monia miesza i gotuje
Pulpeciki w sosie pomidorowym 291

mielonego mięsa z indyka 1,5 szklanki wody 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka bazylii Kamis 1 łyżeczka słodkiej papryki Kamis 2 liście laurowe Kamis sól z pieprzem Kamis sól ziołowa Kamis 2 łyżki kaszy manny 2 łyżki mąki pszennej Do garnka wlać szklankę wody, dodać listki laurowe oraz koncentrat pomidorowy, zagotować. W międzyczasie mięso mielone

Monia miesza i gotuje
Pieczeń z jajkiem 212

mięsa mielonego 10-12 jajek Farmio 5 ząbków czosnku 1 cebula 2 łyżki majeranku 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1 łyżka oregano 4 łyżki bułki tartej 1 szklanka wody 1 kostka mięsna Do miski włożyć mięso mielone, wbić dwa jajka, dodać posiekane lub zmiażdżone ząbki czosnku oraz drobno pokrojoną cebulę. Dodać przyprawy: majeranek, oregano i pieprz

Monia miesza i gotuje
Jajka po szkocku 188

szkocku, mielone z jajkiem czy jaskóczek gniazda. Nazw wiele ale postać ta sama. Jedno z najbardziej znanych dań, które gości na wielkanocnym stole. składniki: 550 g mięsa mielonego z łopatki 7 małych jajek olej do smażenia bułka tarta sól z pieprzem Kamis 6 jajek ugotować na twardo, wystudzić i obrać ze skorupek. Do mięsa mielonego wbić

Monia miesza i gotuje
W kulki sobie lecisz? 139

sosie koperkowym również bardzo mi odpowiada. Składniki na pulpety (ok. 10-12 sztuk): 0,5 kg mięsa mielonego 2 czerstwe kajzerki 1 jajko 1 mała cebula Sól Pieprz Olej Opcjonalnie bułka tarta Przygotowanie: 1.        Mięso mielone przełożyć do miski, dodać do niego jajko, cebulę pokrojoną w kostkę, 2 namoczone w wodzie

Fabryka pomysłów
Pulpety w sosie koperkowym 226

Dziś zaserwowałam pulpety w sosie koperkowym.  Składniki: Mielona łopatka (ok 0,7kg) 2lyzki bułki tartej 2 łyżki wody Pęczek kopru Marchew Mąka do oprószenia pulpetów i zagęszczenia sosu Olej Sól, pieprz, czosnek, majeranek, ziele angielskie i liść laurowy.  Mielone mięso wymieszałam z bułką, wodą, solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem granulowanym. Odstawiłam na około 20minut. Uformowałam

Kulinarne blogowanie
Gołąbki bez zawijania z młodej kapusty – szybki przepis na lekki obiad 585

surówką.   Składniki na gołąbki bez zawijania z młodej kapusty (około 18 sztuk): główka młodej kapusty (dałam stożkową o wadze 1 kg) 100 g kaszy jaglanej 800 g mięsa mielonego z indyka 2 jajka sól, pieprz, czosnek suszony   Sos pomidorowy: 300 ml passaty pomidorowej szklanka wody 2 łyżki słodkiego sosu chili (można pominąć) sól, pieprz   Przygotowanie Kapustę(...)wody. W lekko posolonej wodzie gotujemy kaszę jaglaną wg instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu pozostawiamy ją do wystudzenia. Do dużej miski przekładamy odciśniętą kapustę, ostudzoną kaszę jaglaną, mięso mielone, jajka i przyprawy. Całość wyrabiamy ręką na jednolitą masę. Z masy formujemy kotleciki wielkości mandarynki i lekko spłaszczamy. Gołąbki obsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem z obu stron

e-PrzepisyKulinarne
Gozleme – pyszna przekąska z patelni 72

ciepłej wody (125 ml) ⅔ szklanki mleka (160-170 ml) 2 lekko czubate łyżeczki drożdży instant 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka soli i cukru Gozleme – nadzienie: 500 g mielonej wołowiny (ewentualnie wieprzowiny, a w wersji wege posiekane suszone pomidory*) 1 biała lub czerwona cebula 1 czerwona papryka 2 duże ząbki czosnku 100 g świeżego szpinaku 100 g fety(...)dodajemy pokrojoną paprykę. Przesmażamy razem ok. 2-3 minuty (można zmniejszyć moc palnika). Wrzucamy przyprawy: kumin, kolendrę, paprykę słodką i chilli, mieszamy i gdy zaczną aromatycznie pachnieć, dodajemy mięso mielone. Smażymy, często mieszając, aż woda z mięsa niemal w całości odparuje. Dodajemy szpinak. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz skórką z cytryny. Gdy szpinak zmięknie, zestawiamy

Poezja smaku
Rolada z jabłkami 91

cukierniczy. Masa jabłkowa: 4 duże jabłka 1 łyżeczka masła 1 op. galaretki cytrynowej Ciasto: 5 jajek 90 g cukru 40 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej 40 g mielonych migdałów 3 łyżki ciepłej wody szczypta soli Lukier karmelowy: 50 g cukru 40 ml śmietanki 40 ml wody 10 g masła Masa śmietanowa: 400 ml śmietanki(...)musi wyraźnie połączyć się z jabłkami) Żółtka ucieramy z dwoma łyżkami cukru, wodą oraz szczyptą soli na jasną, puszystą masę. Obroty miksera zmniejszamy do minimum, dodajemy obie mąki oraz mielone migdały. Miksujemy tylko do połączenia. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo dodajemy pozostały cukier. Dodajemy do masy żółtkowej w 2-3 turach. Gotowe ciasto przelewamy

Smaki Na Talerzu
Paluchy z ciasta francuskiego z mięsem mielonym, papryką i cukinią 1597

się to mimo wszystko za dużo, nic straconego – te paluchy świetnie odgrzewają się i można zjeść je następnego dnia. Zróbcie koniecznie! 2 op. ciasta francuskiego 700-800 g mielonej łopatki wieprzowej 1 nieduża lub połowa dużej cukinii 1 mała czerwona papryka 1 duża cebula 1-2 ząbki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów (u mnie zawsze CIRIO z bazylią(...)wraz ze skórką, kroimy w kostkę. Cebulę również kroimy w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Wrzucamy cebulę, smażymy, aż stanie się ona szklista. Dodajemy mięso mielone. Gdy mięso straci różowy kolor dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz paprykę. Smażymy dalej przez kilka minut. Następnie dodajemy cukinię oraz pomidory z puszki. Całość smażymy do czasu

Smaki Na Talerzu
Pulpety z mozzarellą i makaronem. 78

zapraszam Was na pyszne pulpeciki nadziewane mozzarellą, jest przy nich trochę „zabawy”, ale są naprawdę smaczne. Spróbujcie koniecznie, warto. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Pulpety z mozzarellą Składniki 400 g mielonego mięsa np. łopatki 1 duża kulka mozzarelli 1 puszka passaty pomidorowej lub domowy przecier pomidorowy 1 szklanka bulionu 1 jajko 1 cebula 2 łyżki natki pietruszki 1 łyżka bazylii(...)łyżki tartego parmezanu sól pieprz parmezan olej 300 g makaronu razowego spaghetti lub zwykłego Instrukcje Do miski wkładamy mięso mielone, jajko, sól, pieprz, natkę pietruszki, bazylię oraz łyżkę parmezanu. Wszystko dokładnie wyrabiamy i formujemy małe placuszki do których wkładamy po małym kawałku mozzarelli. Formujemy okrągłe pulpeciki. Rozgrzewamy niewielką ilość oleju na patelni i obsmażamy pulpety. Na pozostałym oleju

To co lubię - gotuję i polecam