Kartacze czyli cepeliny

Kartacze czyli cepeliny

Kartacze czyli cepeliny

Kartacze inaczej cepeliny, jest to rodzaj dużej, nadziewanej pyzy ziemniaczanej, popularnej w północno-wschodniej Polsce. Ma owalny kształt i długość od 10-12 cm lub 8-10 cm. Ciasto powstaje przez połączenie startych surowych ziemniaków z gotowanymi lub mąką ziemniaczaną, a nadzieniem zazwyczaj jest mięso mielone, lub kapusta z grzybami. Kartacze najbardziej popularne są na Podkarpaciu, Warmii i Mazurach oraz Suwalszczyźnie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Kartacze czyli cepeliny ... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu ProstePesto.pl

Warto przeczytać

Jak najlepiej dobrać przyprawy do mięsa?

Jest bardzo wiele rodzajów mięsa, począwszy od najbardziej popularnej w Polsce wieprzowiny czy drobiu, kończąc na mniej popularnej wołowinie, jagnięcinie lub cielęcinie.

Czytaj dalej...

Jak uratować przesoloną zupę?

Co zrobić gdy jednak wsypie nam się za dużo soli? Jak odwrócić ten efekt i poprawić smak naszego dania?

Czytaj dalej...

Skuteczne domowe syropy na przeziębienie

Cebula ze względu na bogatą zawartość składników odżywczych pomaga prawie z każdym schorzeniem i wspomaga pracę naszego organizmu.

Czytaj dalej...

Jak przygotowywać potrawy, by nie tracić cennej witaminy C?

Nastała już jesień, więc nasz organizm musi walczyć z bakteriami i wirusami wywołującymi przeziębienia lub grypę.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.