Cottage pie - zapiekanka z mięsa mielonego i purre ziemniaczanego
Cottage pie - zapiekanka z mięsa mielonego i purre ziemniaczanego
To klasyczne danie brytyjskie, polecam szczególnie na chłodne dni. Jest bardzo syte, pożywne i absolutnie pyszne. Robiłam je pierwszy raz i wiem już, że często będę wracała do tego przepisu. Wierzch zapiekanki stanowi pyszne puree ziemniaczane z serkiem topionym, zapieczone w piekarniku smakuje jeszcze lepiej. Spód zapiekanki to mięso mielone wieprzowo - wołowe z dużą ilością warzyw. Zapiekanka zaraz po upieczeniu trochę się rozpada i ma trochę taką „rozlazłą” konsystencję, jednak po wychłodzeniu i ponownym ... czytaj dalej...
Czytaj dalej na blogu Jadło i czytadło
Autor
Jadło i czytadło
Proponowane wyszukiwania
Popularne słowa kluczowe
mielone, mięso, mięso mielone, ziemniaki, zapiekanka, zapiekanki, sosy, wołowina, puree, zupa pomidorowa, puree ziemniaczane, wieprzowina, seler naciowy, papryka, marchewka, seler, zapiekanka z mięsem , zapiekanka ziemniaczana, mięso duszone, mielone z warzywami, pieczone ziemniaki, sos pomidorowy, mięsa pieczone, zapiekanka warzywna, zapiekanka z ziemniakami, pieczeń z mięsa mielonego
Inne przepisy z Jadło i czytadło
Dodaj komentarz