ciasto - 160568 przepisów (strona:328/10705)

Królewski deser, pieczone jabłka w cieście francuskim z syropem jabłkowym 85

jego przygotowanie sprawić może dużo przyjemności i  pomysłów. W trakcie jego przygotowania wpadać można na różne koncepcje co do nadzienia czy "ubierania" jabłek w różne kreacje.   Ciasto francuskie staram się mieć zawsze pod ręką w zamrażarce. Wystarczy je wyjąć i można wyczarować różne pyszności słodkie lub wytrawne. Można w nie zawijać wszystko od parówek, po warzywa(...)owoce. Zrobienie ciasta francuskiego w domu, raczej odpada, ale szukajcie ciasta w sklepach o dobrym składzie, w którym powinna być tylko mąka, masło woda, sól. Nie ukrywam, że w tym deserze tkwi jeden haczyk. Jeśli za długo będziemy piec, jabłka usiądą na blasze tworząc okrągły placek, który da się zjeść, ale nie będzie już to, o co chodzi

Leśny Zakątek
ciasto miodowe z masą budyniową i jabłkami w galaretce 40

ciasto miodowe: 500 g mąki 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 150 g masła, schłodzonego 2 jajka 3 łyżki miodu 100 g cukru 2-3 łyżki śmietany 18% wykonanie: Z podanych składników zgniatamy ciasto. Dzielimy na trzy równe części, rozwałkowujemy cieniutkie prostokąty na wymiar foremki (ok.23x35cm). Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciasto pieczemy(...)rumiano, przez ok. 8-10 min. Upieczone ciasta odstawiamy do wystudzenia. składniki na masę budyniową: 500 ml mleka 64 g budyniu waniliowego 2-3 łyżki g cukru 150 g masła w temperaturze pokojowej wykonanie: 300 ml mleka zagotowujemy z cukrem. Pozostałe mleko mieszamy z budyniem i wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Zestawiamy

Domowy Smak Jedzenia
Makowiec na kruchym cieście 408

Przepis na klasyczny makowiec na kruchym cieście z bakaliami i lukrem .  Makowiec to król świątecznych ciast i dlatego nie może go zabraknąć na świątecznym stole.  Ten przepyszny wypiek zrobiony jest na na kruchym cieście w środku wypełnionym masą makową z bakaliami. Całość udekorowana lukrem królewskim, makiem, orzechami, kandyzowaną skórką pomarańczową i kandyzowaną skórką cytrynową. Ciasto dobrze się(...)kroi, jest idealnej wilgotności i przede wszystkim jest przepyszne.     (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); MAKOOWIEC NA KRUCHYM CIEŚCIE SKŁADNIKI: *foremka 24x24 cm. CIASTO KRUCHE : mąka pszenna tortowa (350 g) cukier puder (100 g) masło zimne (250 g) żółtka (3 szt.) proszek do pieczenia (1 łyżeczka) MASA MAKOWA : jajka (5 szt.) cukier (250 g) mak suchy mielony (300 g) dostępny tutaj

Rita creative
Sernik piernikowy 186

Sernik piernikowy to ciasto, które łączy w sobie dwa smaki, a mianowicie aromatyczny piernik i delikatny sernik. Wyglądem przypomina sernik królewski i podobnie się go robi z tą różnicą, że do ciasta kruchego oprócz kakao dodajemy również 1 łyżkę przyprawy do piernika. Właśnie dodatek tej przyprawy sprawia, że ciasto nabiera aromatu piernikowego. Robiąc sernik piernikowy możemy wykorzystać ser z wiaderka(...)owoce kandyzowane. Aby sernik piernikowy się udał nie należy zbyt długo miksować masy serowej (tylko do połączenia składników). Ponadto podczas pieczenia nie należy otwierać piekarnika, a po upieczeniu ciasto studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Sernik piernikowy to proste, smaczne ciasto idealne na święta Bożego Narodzenia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na blaszkę o wymiarach 24×24 cm. Składniki na Sernik

Danka Pichci
Ciasto Dare 499

Ciasto Dare to bardzo smaczne ciasto przekładane, składające się z kakaowego biszkopta, masy czekoladowej, wkładki Dare oraz polewy czekoladowej. Wkładka Dare to nic innego jak ubite białka z dodatkiem wiórek kokosowych, orzechów oraz pokruszonych wafelków Dare, od których wywodzi się nazwa ciasta. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto jest bardzo ciekawe w smaku, pięknie wygląda(...)jest wysokie, śmiało może zastąpić nawet tort. Ciasto Dare to idealny wypiek na Święta, rodzinne spotkania czy inne okazje w ciągu roku. Wbrew pozorom wcale nie jest trudne do zrobienia. Przekonajcie się sami, zapraszam na przepis. CIASTO DARE – PRZEPIS Składniki BISZKOPT 5 jajek 160 g cukru 120 g mąki pszennej 30 g kakao 1 łyżeczka proszku

Przepiski.pl
Bułeczki cynamonowe 42

cynamonowe znane są również pod nazwą cynamonki, albo niektórzy mówią również ślimaczki cynamonowe. Przygotowanie tych bułeczek jest niezwykle proste, a w całym domu rozchodzi się piękny zapach cynamonu i ciasta drożdżowego. Cynamonki to super pomysł na pyszne, aromatyczne, słodkie bułeczki przygotowane na bazie ciasta drożdżowego. Bułki cynamonowe uwielbiane są nie tylko przez dzieci, ale również przez dorosłych. Przygotowując te bułeczki(...)trzeba mieć świadomość, że bardzo szybko znikną ze stołu. Możemy je przygotować również na bazie ciasta francuskiego, jednak uważam, że te drożdżowe są znacznie lepsze, mimo iż musimy poświęcić odrobinę więcej czasu na ich przygotowanie. Klasyczny przepis na bułeczki możemy modyfikować według uznania. Możemy do ciasta dodać na przykład odrobine otartej skórki z cytryny, albo pomarańczy. Świetnie sprawdzi się dodatek

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ciasto śmietankowa rozkosz 2023

Śmietankowa rozkosz to wyjątkowe ciasto, które zachwyca nie tylko smakiem, ale również wyglądem. Ciasto składa się z puszystego biszkoptu przełożonego musem porzeczkowym i kremową masą śmietankową z dodatkiem białej czekolady. Wierzch ciasta zdobią prażone płatki migdałów. Całość pięknie wygląda i obłędnie smakuje. Ciasto śmietankowa rozkosz sprawdzi się doskonale na święta, jak również na co dzień do popołudniowej kawy czy herbaty(...)najdzie nas ochota na słodkie. Przepis na śmietankową rozkosz nie jest skomplikowany, a składniki nie są wyszukane. Mimo to ciasto smakuje rewelacyjnie i z pewnością zachwyci każde podniebienie. CIASTO ŚMIETANKOWA ROZKOSZ PRZEPIS Składniki Biszkopt 160 g mąki pszennej tortowej 5 jajek (temp. pokojowa) 150 g cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Mus porzeczkowy 1 słoik dżemu porzeczkowego

Alle Dobre!
Ciasto neapolitanka 45

Ciasto neapolitanka to ciasto biszkoptowe przełożone czekoladowym kremem. Dzisiaj przepis zapomniany, chociaż w przeszłości dość często wykorzystywany. To ciasto można było znaleźć praktycznie w każdej cukierni, teraz niestety trochę zapomniane, a szkoda bo jest naprawdę dobre. CIASTO NEAPOLITANKA Składniki: ciasto: 5 jajek 200 g cukru 220 g mąki 100 g roztopionego masła 90 g  śmietany 18% 8 g proszku(...)pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego dodatkowo do ciasta ciemnego: 20 g kakao 1 łyżka śmietany 18% masa czekoladowa: 2 czekolady gorzkie 64% 100 ml śmietany 18% 120 ml śmietany 30% 95 g glukozy 2 łyżki ciemnego rumu nasączenie/poncz: 150 ml wody 50 g cukru 30 ml rumu   Przygotowanie: biszkopt jasny: Białka ubijamy z cukrem na sztywno, następnie dodajemy

Bon appetit mon amie
Ciasto Piegusek z makiem na oleju – prosty i szybki przepis 54

Ciasto Piegusek z makiem to banalnie prosty wypiek, który możecie przygotować do popołudniowej kawy. Nie wymaga wiele czasu ani pracy, więc sprawdzi się dla wszystkich, którzy nie lubią spędzać dużo czasu w kuchni. To babkowe ciasto z dodatkiem maku wychodzi puszyste, aromatyczne i bardzo smaczne. Jeśli nie lubicie ciast z kremem, to z pewnością coś dla was. Po upieczeniu(...)wystudzeniu, ciasto można polać polewą czekoladową albo lukrem. Można je też przekroić na pół i przełożyć konfiturami. Jak przygotować ciasto Piegusek z makiem? Wystarczy chwilę podgotować mak z mlekiem, cukrem i olejem. Następnie kiedy wystygnie wymieszać go z żółtkami, mąką i białkami ubitymi na sztywną pianę. Tak powstałe ciasto przekładamy na blaszkę, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez niecałą godzinę

e-PrzepisyKulinarne
Tani makowiec japoński 42

Tani makowiec japoński to pierwszy w tym roku przepis, który można wykorzystać na Święta Bożego Narodzenia, bo u nas na Święta musi być ciasto z makiem. Jest idealny na kryzysowe czasy, bo oszczędzamy czas i pieniądze na składniki. A równo za miesiąc jest Wigilia, która dla niektórych z Was będzie uboższa niż przed rokiem, niektórzy będą musieli zaoszczędzić na jedzeniu(...)bazuje na moim przepisie na babeczki z jeżynami , dodatkowo dodałam 250 g opakowanie gotowego maku (od doktora;) i 3 starte jabłka, oraz trochę rodzynek i posiekanych orzechów.. Polecam. Ciasto makowo-jabłkowe tzw. makowiec japoński jest na blogu od 10 lat, ale dzisiaj proponuję Wam dzisiejszą wersję: tanią, szybką i smaczną! Proponuję Wam też inne pyszne przepisy na sprawdzone ciasta

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Miodownik królewski 59

niedzielnej kawusi proponuję pyszne ciasto Miodownik królewski. Ciasto w miarę szybko się przygotuje. Może być doskonałą propozycją na zbliżające się święta. Do przygotowania ciasta użyłam miodu wielokwiatowego, który otrzymałam od Pasieki Miodowe Wzgórze . SKŁADNIKI: Ciasto miodowe: 500g mąki, 200g masła, 2 jajka, 2 łyżki miodu Wielokwiatowego z Miodowe Wzgórze , ½ szklanki cukru, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, Biszkopt: 3 jajka, ½ szklanki cukru(...)łyżeczka soku z cytryny, Polewa: 2 łyżki margaryny, 3 łyżki cukru, 3 łyżki kakao, 3 łyżki wody, Dodatkowo: 1 słoiczek powideł śliwkowych, płatki migdałowe do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto miodowe: Mąkę przesiewam. Łączę z masłem. Dodaję miód, cukier, jajka oraz sodę oczyszczoną. Zagniatam ciasto. Ciasto dzielę na trzy równe części. Każdą z części rozwałkowuję i wykładam na blaszkę (wymiary 24x24cm

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasto marchewkowe 66

Zapraszam po przepis na jesienne ciasto marchewkowe . Ciasto marchewkowe to prosty i szybki do zrobienia deser. Do jego przygotowania wystarczy miska i rózga kuchenna. Nie musimy nawet włączać miksera, marchewkę należy zetrzeć na tarce na grubych oczkach, a następnie wszystkie składniki wymieszać w misce. Ciasto marchewkowe z tego przepisu jest wilgotne, puszyste i długo zachowuje świeżość. Jest super smaczne, tanie(...)łatwo się kroi. Ciasto marchewkowe przełożyłam kremem na bazie serka mascarpone, ale nawet bez kremu smakuje wyśmienicie. Zachęcam do wypróbowania mojego sprawdzonego przepisu na pyszne, pachnące cynamonem ciasto marchewkowe . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto marchewkowe: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 i 1/2 łyżeczki

Gotuj z Prezesem
Drożdżówka z mlekiem skondensowanym 45

Drożdżówka to słodki wypiek z mąki, jajek, tłuszczu, drożdży oraz mleka. Ciasto drożdżowe jest dość proste i łatwe do przygotowania, jego zrobienie nie zajmuje dużo czasu. Czas zajmuje wyrastanie ciasta, a potem jego pieczenia, ale ten czas oczekiwania wykorzystać można na zrobienie czegoś innego. Najprostsza drożdżówka , to taka, która bazuje tylko i wyłącznie na cieście drożdżowym(...)sobie dodatków. Jeśli jednak mamy ochotę na odrobinę owoców lub czekolady, to ich kawałki dodać można do ciasta drożdżowego lub wypełnić nimi ciasto drożdżowe, formując całość roladę. Słodka drożdżówka z mlekiem skondensowanym to puszysta i sycąca bułka drożdżowa , która poza wymienionymi przeze mnie powyżej składnikami, zawiera również odrobinę mleka skondensowanego. Mleko skondensowane sprawia, iż ciasto drożdżowe jest słodkie, delikatne, wilgotne

MeCooks
Najlepsza szarlotka pod słońcem 991

Najlepsza szarlotka pod słońcem Złote i pięknie rumiane ciasto, delikatny mus jabłkowy oraz rozpływająca się w ustach pianka bezowa. Ten smak, aż ciężko opisać słowami. Polecam wypróbować, prawdziwa petarda!     Składniki: *na blaszkę o wymiarach 36 x 26cm Ciasto: 3,5 szklanki mąki pszennej 5 żółtek 250g zimnego masła lub margaryny (lub pół na pół) 3 łyki cukru(...)kwaśnej śmietany Pianka: 5 białek szczypta soli pół szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Masa jabłkowa: 2,5 kg jabłek 2 galaretki cytrynowe       *** Przygotowujemy kruche ciasto. Do miski wsypujemy mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia. Dodajemy pokrojone na kawałeczki zimne masło (lub margarynę), żółtka jaj i jogurt lub śmietanę *** *** Wszystko razem zagniatamy ręcznie lub za pomocą robota

Blog z Apetytem
Ciasto Kubanka 55

Ciasto Kubanka to deser, który trudno zaliczyć do dietetycznych. Jest to ciasto warstwowe składające się z ciemnego biszkoptu, kremu budyniowo-czekoladowego, warstwy śmietanowej i dwóch warstw herbatników. Słodycz kremu przełamana jest lekko kwaśnym dżemem z czarnej porzeczki lub jagód. Ponadto biszkopt nasączony jest naparem kawowym z dodatkiem rumu. Ciasto Kubanka najlepiej smakuje następnego dnia po zrobieniu, ponieważ wtedy herbatniki zmiękną(...)kremy odpowiednio stężeją i lepiej połączą się smaki. Deser ten polecam szczególnie osobom lubiącym ciasta z dużą ilością kremu. Ciasto Kubanka wyśmienicie smakuje i świetnie wygląda. To idealny wypiek na święta lub inne domowe uroczystości. Jeżeli ciasto Kubanka chcecie podać dzieciom to można pominąć rum w składnikach. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na blaszkę o wymiarach 32×26 cm. Składniki

Danka Pichci