ciasto - 162020 przepisów (strona:321/10802)

Klasyka smakuje truskawą 178

Muszę się do czegoś przyznać. Jako dziecko uważałam, że ciasto bez kremu to nie jest ciasto. Babki, drożdżowce, ucierane- jadłam, bo w końcu słodkie, ale najgłębszą miłością pałałam do tych warstwowych, przekładanych puszystym dobrem. Nie wiem skąd mi się to wzięło i z pewnością mi już przeszło, ale sentyment pozostał. I dziś mam dla Was właśnie przepis na ciasto właściwe(...)musiałam odkopać zanim wzięłam się do roboty. To jak, wybierzecie się ze mną na małą podróż w czasie? Kiedy byłam dzieckiem, moja mama miała swoje sprawdzone przepisy na kilka ciast, które niezmiennie wywoływały na mojej twarzy ogromny uśmiech. I to osypujący się okruchami, bo pożerałam ogromne ilości... chciałam napisać ciasta, ale tak właściwie wszystkiego. Znana jest historia

les mirabelles
Marokańska pastilla w wersji wege - z cukinią, marchewką i kuskusem 126

kolejną po koftach z cukinii i ciecierzycy wegetariańską wariację na temat tradycyjnego arabskiego dania. Pastilla lub inaczej bastilla to marokański wytrawny placek z mięsnym nadzieniem zawiniętym w chrupiące ciasto warka przypominające filo. W mojej wersji znajdziecie cukinię, marchewkę i kaszę kuskus doprawione aromatycznymi przyprawami, fetą oraz pietruszką.  Pastillę podpatrzyłam w jednym z programów Jamiego Olivera. To on wymyślił(...)hanout* oraz sumaku* 10 łyżek ugotowanego kuskusu 1/2 kostki fety (100g) 1/2 pęczka natki pietruszki lub koperku garść prażonych płatków migdałowych,można zamienić na rodzynki 10 płatów ciasta filo (świeżego, a jeśli masz mrożone, wcześniej rozmróź je przez noc w lodówce) olej do smarowania ciasta filo sezam do posypania  do podania: jogurt naturalny wymieszany z harissą potrzebujesz: pędzelek kuchenny

Chilli Czosnek i Oliwa
Ciasto z jagodami i masą bezową 171

Teraz to jest najlepszy dowód na to , że robię i testuję wszystko sama. Mam ten przepis od bardzo dawna, ale został przeze mnie zapominany. Upiekłam ciasto w okrągłej blaszce, ale myślę że lepiej byłoby w prostokątnej i bez formowania boków. Jeśli zdecydujecie się upiec jak ja w okrągłej blaszce to ciasta na boki ułóżcie cienką warstwę. Moja wyszła za gruba(...)Ciasto jest pyszne, warte zrobienia, ale po małej modyfikacji. Piszę szczerze jak jest, nie robię tego ciasta drugi raz, ponieważ i tak muszę piec ciągle to nowe ciasta, a to ciasto jest naprawdę dobre. Przygotowanie ciasta – masło utrzeć z cukrem na puch, dodać po jednym żółtku. Ciągle mieszając. Na koniec dodać mąkę i proszek do pieczenia. Cisto rozłożyć

Kuchnia Pokoleń
Kruche ciasto z truskawkami, budyniową pianką i kokosową kruszonką 176

Kruche ciasto z truskawkami, budyniową pianką i kokosową kruszonką Wariacja na temat znanego pewnie większości kruchego ciasta z budyniową pianką i malinami . Naszło mnie, by wrócić do tego przepisu, ale w lekko zmienionej formie. Jako że sezon na truskawki trwa, koniecznie musiało być to ciasto z truskawkami. Dwa, bardzo spodobał mi się pomysł na kokosową kruszonkę, którą zobaczyłam w filmiku(...)Allegro kuchnia , a że w szafce akurat mąkę kokosową miałam - poszła w ruch! Trzy - olej rzepakowy z pierwotnej wersji ciasta zastąpiłam kokosowym. I voila! Kruche ciasto z truskawkami, budyniową pianką i kokosową kruszonką gotowe! Mówią, że dobre ;) Kruche ciasto z truskawkami, budyniową pianką i kokosową kruszonką - przepis: Składniki: (na formę 28x23 cm) Spód: 2 szklanki mąki krupczatki 4 żółtka (jajka

Moje Qulinaria
Baklawa migdałowo-rabarbarowa 113

Przedstawiam Wam moją wiosenną wariację na temat baklawy, tureckiego deseru z ciasta filo pełnego orzechów i słodkiego syropu. Mniej słodką od oryginału, z kwaśnym akcentem rabarbaru, migdałami oraz aromatem pomarańczy.  Ta baklawa udała mi się idealnie - chrupiąca, zwarta, z odpowiednią ilością nadzienia, ładnie się kroiła. Ale nie zawsze tak było. Gdy jakiś czas temu robiłam swoją pierwszą baklawę, przepis(...)przeczytałam dość pobieżnie. Orzechy posiekałam grubo, święcie przekonana, że tak właśnie powinno być. Potem, gdy już składałam deser, okazało się, że mam za mało ciasta filo. W końcu nie przypuszczałam, że jedno opakowanie ze sklepu mi nie wystarczy... W rezultacie, choć baklawa wyszła naprawdę smaczna, rozpadała się przy krojeniu i wyjmowaniu z formy. No i nie doczekała się zdjęć

Chilli Czosnek i Oliwa
Ciasto na pierogi – najlepsze, moje ulubione 384

Przepisów na ciasto na pierogi jest wiele. Ja osobiście mam dwa sprawdzone, z których korzystam od lat kilku. Proporcje modyfikuję w zależności od ilości farszu. Jeśli ciasta zaś wyjdzie zbyt dużo zawsze resztę można zamrozić i wykorzystać innym razem. Uwielbiam jeść pierogi, zwłaszcza ruskie z dużą ilością skwarków. Tak, tak masa kalorii, niezdrowo, ale dla mnie pyycha. Kocham jeść pierogi(...)domowego użytku. Jednak z drugiej strony to, co wykonane własnymi rękami daje największą satysfakcję :)więc lepię rzadko, bo rzadko ( też i z braku czasu ), ale lepię Wracając do ciasta. Jest elastyczne i dobrze się wyrabia, ale ponieważ w przepisie jest gorąca woda trzeba uważać, żeby się nie oparzyć. Ciasto (na około 50 sztuk) : 400 g mąki pszennej ( ja użyłam

Niebieski kubek z kawa
Profiterolki 162

Profiterolki , to niewielkie ciastka z ciasta ptysiowego, wypiekane na blasze. Opcjonalnie wypełnione bitą śmietaną, lodami lub innym kremem. „ Ciasto ptysiowe wynaleziono najprawdopodobniej w połowie XVI wieku na dworze Katarzyny Medycejskiej, choć według niektórych źródeł przygotowywano je już w późnym średniowieczu. Jedno jest pewne: niezależnie od tego, kto i kiedy wymyślił ptysie, na pewno nie zrobił tego niechcący. Ciasto(...)staje się lepka, a włókna glutenowe miękną, dzięki czemu nie mogą wytworzyć elastycznej siatki połączeń. Kiedy w czasie pieczenia na ptysiach powstaje chrupka skorupka (dzięki dodaniu tłuszczu do ciasta), środek jest nadal prawie płynny (to z kolei za sprawą jajek). Pozwala to pęcherzykom powietrza, które zostały wtłoczone do ciepłego ciasta w czasie wmiksowywania jajek, łączyć się ze sobą i stworzyć

mojewypiekiinietylko
Ciasto porzeczkowo-kokosowe 208

Ciasto porzeczkowo-kokosowe Przepyszne i bardzo proste w przygotowaniu ciasto porzeczkowo-kokosowe to ostatnio mój hit! Wypatrzyłam je w najnowszym numerze BBC good food (polska edycja, maj 5/2016, przepis autorstwa Sary Buenfeld) i od razu zapragnęłam je zrobić! Słodycz wiórków kokosowych i kwaskowatość dżemu z czarnej porzeczki idealnie się ze sobą komponują! Ciasto przygotowuje się błyskawicznie, jeśli masz wszystkie składniki(...)akurat pod ręką! Chwila na wyrobienie kruchego spodu, chwila na ubicie białek, poukładanie wszystkiego warstwami w blaszce i około 30 minut pieczenia - i to przepyszne ciasto może zagościć również na Twoim stole!  Zobacz również inne przepisy na ----> ciasta Ciasto porzeczkowo-kokosowe - przepis: Składniki: (na blaszkę 20x23 cm lub 21x21) spód: 100 g masła/margaryny 100 g mąki

Moje Qulinaria
Makowiec zatapiany w cieście. Pyszne ciasto makowe. 231

minione Święta Wielkanocne upiekłam dla bliskich pyszne ciasto makowe. Ciasto jest delikatne, dobrze nadziane masą makową i szybkie w wykonaniu. Nic tylko piec. Taki makowiec zatapiany w cieście doskonale nadaje się również do codziennej czy weekendowej herbaty. Polecam. Makowiec zatapiany w cieście. Pyszne ciasto makowe. Pyszne, puszyste ciasto i duża ilość masy makowej – polecam Wszystkim makowym łasuchom * przepis pochodzi(...)zeszytu z przepisami mojej mamy z moimi zmianami Makowiec zatapiany w cieście. Pyszne ciasto makowe. 2016-05-15 02:04:28 Write a review Save Recipe Print 0 calories 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g Nutrition Facts Serving Size 0g Amount Per Serving Calories 0 Calories

Słodkie okruszki
Tarta z truskawkami Fit (bez pieczenia, wege, bez glutenu) 23217

najmniej kalorycznych owoców. Nie tylko wybornie smakują ale również odkwaszają organizm, obniżają poziom złego cholesterolu, ułatwiają spalanie tłuszczu i wybielają zęby. Truskawki wspaniale sprawdzają się jako dodatek do ciast i deserów.  Tym razem proponuję zdrową wersję tarty z truskawkami. Prawdziwa tarta FIT! Tarta bez wyrzutów sumienia :-) Kruche przepyszne ciasto, delikatny budyń z kokosową nutą i masa truskawek. Bez pieczenia(...)glutenu, bez jajek, masła.. i bardzo prosto! Najprostsze ciasto kruche. Do tego zdrowy budyń z kaszy jaglanej. Tu znów same prozdrowotne profity.. Kasza jaglana również odkwasza organizm, jest też dobrym źródłem wapnia, żelaza, fosforu i krzemu. A całość... hmm.. jest po prostu przepyszna i co tu dużo mówić - znika w tempie błyskawicznym. Spróbujcie koniecznie! Polecam :-) Składniki: Ciasto

maniapieczenia
Pyszny daktylowiec (ciasto). Aromatyczne ciasto na każdą okazję. 164

Dziś zapraszam Was na pyszne i bardzo aromatyczne ciasto z daktylami. Taki wypiek sprawdzi się właściwie na każdą okazję – święta, przyjęcie, urodziny, spotkanie ze znajomymi. Pyszny daktylowiec będzie idealny również od tak do popołudniowej kawy lub herbaty. Dzięki uprzejmości Lidl moje ciasto jest „nadziane” daktylami najwyższej jakości, a waniliowo-rumowa mieszance przypraw nadaje mu wspaniałego aromatu. Odrobina(...)luksusu w każdym kęsie. Nic tylko… sięgnąć po kolejny kawałek daktylowca. Spróbujcie i Wy, zapraszam. Pyszny daktylowiec (ciasto). Aromatyczne ciasto na każdą okazję * przepis zaczerpnięty z zeszytu mojej mamy, z moimi zmianami Pyszny daktylowiec (ciasto). Aromatyczne ciasto na każdą okazję. 2016-04-29 22:25:47 Write a review Save Recipe Print 0 calories

Słodkie okruszki
Ciabatta 120

pszennej ⅛ łyżeczki drożdży instant  ½ szklanki wody o temperaturze pokojowej Mąkę, drożdże i wodę dokładnie wymieszać łyżką i zostawić w przykrytym naczyniu na 8-24 godz., w temperaturze pokojowej. Ciasto: cały zaczyn 2 szklanki mąki pszennej 1½ łyżeczki soli ½ łyżeczki drożdży instant  ¾ szklanki wody o temperaturze pokojowej ¼ szklanki mleka o temperaturze pokojowej Wszystkie składniki ciasta umieścić w misce(...)wyrabiać mikserem z hakiem, na średnich obrotach. Wyrabiać na jednolitą masę, do czasu, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski (ok.5-8 minut).  Następnie wyrabiać jeszcze około 10 minut na średnich obrotach, aż ciasto będzie gładkie i błyszczące (ciasto będzie bardzo lepkie). Ciasto zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę, szczelnie przykryte.  Po godzinie wyrastania złożyć ciasto w kopertę

Przepisy na domowy ser i chleb
Ciasto Kukułka (bez pieczenia) 2215

mojprzepisna.pl | Ciasto Kukułka Od jakiegoś czasu chodziło za mną ciasto z kremem. Chodziło, chodziło i wychodziło. To ciasto jest pełne kremu. Jednocześnie jest dość słodkie, bardzo, bardzo kaloryczne, ale całkiem smaczne. Przepis od Pani Elżbiety W. Ciasto nie wymaga pieczenia, warto jednak przygotować je dzień wcześniej aby się przegryzło. Składniki na formę: 30 x 25 cm Składniki na krem(...)pieczenia. Na dno blaszki układać herbatniki, ściśle jeden obok drugiego, następnie wyłożyć połowę kremu, wyrównać, wyłożyć kolejną warstwę herbatników, następnie wyłożyć resztę kremu, na wierzch poukładać trzecią warstwę herbatników. Ciasto włożyć do lodówki na minimum 2 godziny. Po tym czasie przygotować polewę. Błyszcząca polewa: 100 g gorzkiej czekolady 100 g śmietany 30% 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżka zimnej wody

moj przepis na
Ciasto lampart 169

tylko zobaczyłam..postanowiłam zrobić..a co ? a ciasto drożdżowe lampart...ciekawie wygląda...tylko troszkę pracy wymaga...ale warto je zrobić..W necie jest kilka wersji na to ciasto ,a ja skorzystałam z tego  przepisu i zrobiłam ciut inaczej, bo podzieliłam ciasto po 8 kulek i po utworzeniu wałeczków nie przecinałam na połowę.. 375 g mąki tortowej Młynomag(...)Dodać masło i gotować do rozpuszczenia. Odstawić [ przykryć folią ]na 30- 40 minut do ostudzenia. Mąkę, cukry, sól oraz drożdże wymieszać. Dodać budyń-ostudzone mleko z mąką ziemniaczaną .Zagnieść ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto podzielić na pół, następnie jedną kulę ciasta znowu podzielić na dwa, otrzymując w ten sposób 1/2 oraz 1/4 i 1/4 ciasta. Kakao wymieszać

Moje domowe kucharzenie
Wegańskie BUCHTY czyli kluski na parze 191

używam mleka sojowego ale dziś specjalnie zrobiłam na samej wodzie, żeby przekonać się, że, jak można było tego się spodziewać, wyszły równie dobrze. Nie dodałam też żadnego tłuszczu do ciasta i wiecie co? Też nie stało się nic, haha! Dlatego teraz podam Wam przepis podwójny, w pełnej wersji i okrojonej (czyli dietetycznej lub ekonomicznej, w zależności od powodu rezygnacji(...)mleka lub nawet samej wody (płyn powinien być ciepły ale nie gorący!), - dodajemy  2 łyżeczki cukru i 1 dużą łyżkę mąki pszennej (jeśli chcecie słodsze ciasto, cukru może być więcej), -  mieszamy porządnie, przykrywamy np. talerzem i odstawiamy na chwilę (powiedzmy 10 minut). Kiedy drożdże już pięknie pracują, wyrabiamy ciasto: - do miski z zaczynem wsypujemy mąkę - około pół kilo

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE