ciasto - 160568 przepisów (strona:313/10705)

Ciasto do pizzy ( najlepsze ) 475

Przedstawiam Wam przepis na rewelacyjne ciasto do pizzy, wg przepisu mojej Siostry, której jestem ogromnie wdzięczna, że podzieliła się nim ze mną i że pozwoliła udostępnić go dalej ;) Bo choć popełniłam w swoim życiu niejedną pizzę, na również smacznym cieście, to jednak od teraz to będzie moim ulubionym :) Ona robi je na tzw. "oko", ja podaję konkretne proporcje, jednak należy(...)wyczuć" ciasto, które powinno być gęste i zwarte i w razie potrzeby dodać więcej mąki lub wody. W składnikach znajdziemy nieczęsto spotykane w przepisach na ciasto do pizzy jajko oraz mleko, a one sprawiają, że ciasto jest kruche i nawet na zimno nie staje się gumowe. O tym też wcześniej nie wiedziałam ;) Aha, pod przepisem na ciasto mały bonus - przepis

Opowieści z piekarnika
Gruszkowo-jabłkowe ciasto deserowe (kruche) 213

Dziś zapraszam Was na gruszkowo-jabłkowe ciasto deserowe (kruche) . Idealne do popołudniowej kawy czy herbaty. Wspaniałe, by umilić sobie każdy dzień. Jeśli tak jak ja kochacie ciasta z gruszkami czy jabłkami, a do tego uwielbiacie nutę cynamonu w wypiekach na pewno skusilibyście się na kawałek lub dwa Ciasto smakuje wspaniale samo lub… podane z porcją bitej śmietany Dosłownie małe(...)niebo na talerzu. Spróbujcie. Do ciasta użyłam mąki pszennej typ 450 od Swoja Mąka. Sprawdziła się doskonale. I… tu mam dla Was małą niespodziankę 5% rabatu na zakupy w sklep.swoja-maka.pl na hasło: #slodkieokruszki Składniki: 230 g mąki pszennej – u mnie typ 450 Swoja Mąka 3 łyżki cukru lub 1 łyżeczka cukru wanilinowego mała szczypta soli 140 g schłodzonego

Słodkie okruszki
Najprostsze ciasteczka z ciasta francuskiego i świdośliwy 185

pyszne ciasteczka w dosłownie 10 minut (plus czas pieczenia)? Wystarczy przeczytać mój dzisiejszy wpis do końca No i trzeba jeszcze spełnić jeden warunek: nasza lodówka musi posiadać na stanie ciasto francuskie i owoce. Ja wykorzystałam bardzo bogatą w witaminy i jeszcze zdrowszą od borówki świdośliwę, ale możecie użyć do ciasteczek dowolnych owoców. Pamiętajcie tylko, że większe owoce jak np. truskawki(...)wpisy z bloga. Jeżeli lubicie tu do mnie zaglądać to zapraszam do polubienia. Nie zrażajcie się, że jeszcze nikogo tam nie ma, od czegoś trzeba zacząć Najprostsze ciasteczka z ciasta francuskiego i świdośliwy Składniki na 20 ciasteczek: – 1 opakowanie ciasta francuskiego – dowolne owoce, u mnie świdośliwa Ciasto francuskie rozwijamy na stolnicy i na jego brzegu układamy owoce

Relaxtime
Szybkie ciasto z truskawkami 151

Sezon na truskawki w pełni, tak więc nie może ich również zabraknąć w moich przepisach. Tym razem razem z Madzią przygotowaliśmy pyszne ciasto z truskawkami. Podczas jego przygotowywania inspirowaliśmy się innymi przepisami z internetu. Przepis na ciasto możecie również wykorzystać do ciast z innymi sezonowymi owocami. Z całą pewnością będzie przepyszne. Smakuje piekielnie dobrze jeszcze na ciepło, zaraz po wyjęciu(...)piekarnika. Ciasto jest delikatne i bardzo puszyste. Sprawdźcie sami…. Składniki na szybkie ciasto z truskawkami 400g truskawek 3 jajka 2,5 szklanki mąki 1 szklanka cukru – jeśli lubicie mniej słodkie ciasto dajcie odrobinę mniej 1/3 szklanki oleju 320 g jogurtu naturalnego 2 łyżeczki cukru waniliowego 3 łyżeczki proszku do pieczenia cukier puder Przepis na szybkie ciasto z truskawkami

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Łatwe ciasto z rabarbarem i kruszonką 220

rabarbarem w roli głównej. Przy ostatnich zakupach warzywnych pęczek rabarbaru tak zachęcająco do mnie "przemówił" ze sklepowej półki, że nie mogłam się oprzeć, aby go natychmiast nie wykorzystać w cieście :) Wypiek ten jest wyjątkowo prosty w wykonaniu, a do tego niebywale smaczny. Pulchne i miękkie ciasto, nadziane kwaskowatym rabarbarem, zakopanym pod chrupiącą kruszonką. Niebo w gębie! Nie wymaga dużo wysiłku(...)szybko się piecze, a gotowy efekt błyskawicznie znika z blaszki - takie dobre! Polecam :) Razem z innymi fejsbukowymi pobratymcami ciasto rabarbarowe piekłam w ramach akcji Ciasto na niedzielę pod wiele mówiącym tytułem: Wypieki z rabarbarem . Składniki na średnią tortownicę o średnicy 22 cm: CIASTO:  2/3 kostki  margaryny roślinnej (175g) - musi być miękka, czyli wyjąć wcześniej z lodówki i zostawić

Grunt to przepis!
Struan - szkocki chleb w majowej piekarni 165

miód. Dodaj kolejne składniki: polentę, płatki owsiane, otręby pszenne, ryż, cukier i sól. Wyrabiaj robotem na najwolniejszych obrotach przez około 10 minut. Wyrabiałam ręcznie . Dodaj rodzynki. Wmieszaj je w ciasto drewnianą kopyścią do ich równomiernego rozłożenia się w cieście. Nie używaj robota, gdyż może on rodzynki rozetrzeć na miazgę. Przełóż ciasto do miski i odstaw po przykryciem w temperaturze pokojowej(...)godziny. Co 40 minut należy ciasto rozciągnąć i złożyć. Ciasto jest dość luźne, więc najlepiej jest to zrobić w misce. Wsuń skrobkę pomiędzy ciasto i ściankę miski, a następnie skrobką nagarnij część ciasta od spodu na jego środek. Obróć miskę o 90 stopni i znów – włóż skrobkę pomiędzy ściankę miski i ciasto, nagarnij. I w sumie tak 4 razy

Weekendy w domu i ogrodzie
torcikowy mazurek 156

składniki na ciasto kruche: 300 g maki orkiszowej lub pszennej 130 g cukru pudru 5 żółtek 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g masła wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, wkładamy do woreczka foliowego i schładzamy przez ok. 40 min. w lodówce. Następnie dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy i przekładamy(...)dwóch jednakowych foremek (wyłożonych papierem do pieczenia). Powidło śliwkowe oraz bezę z orzechami dzielimy na dwie części. Na ciasta równomiernie rozsmarowujemy najpierw powidło a następnie bezę. Pieczemy w ok. 160 st. C przez ok. 30 – 40 min., aż ciasto będzie upieczone. Upieczone odstawimy do całkowitego wystudzenia. składniki na bezę z orzechami: 4 białka 250 g orzechów włoskich, posiekanych

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto bakaliowo-orzechowe Siostry Anastazji 301

Lubicie ciasta Siostry Anastazji? Ja wprost uwielbiam. Każdy który robiłam, a robiłam ich wiele, był pyszny. Tak samo nie zawiodłam się i na tym przepisie. To połączenie kruchego ciasta, posmarowanego powidłami śliwkowymi z dużą ilością rodzynek, orzechów, wiśni z kompotu oraz tartych jabłek, z ucieranym ciastem orzechowym (z równie dużą ilością orzechów – zarówno mielonych, jak i grubo krojonych(...)mnie połączenie idealne. Dzięki jabłkom ciasto jest wilgotne, przyjemnie chrupią orzeszki i całościowo jest super smaczne:) Dosyć słodkie, jak większość ciast siostry Anastazji;) Polecam bardzo:) Ciasto kruche: 250 g mąki 80-100 g cukru pudru 3 żółtka 1 op. cukru wanilinowego (16g) 150 g masła lub margaryny (zimne) 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto orzechowe: 200 g masła

Smaki Na Talerzu
Cytrynowe ciasto drożdżowe bez wyrabiania na noc 217

Ciasto drożdżowe bez zaczynu, bez wyrabiania, bez zbytniego nakładu pracy ! Czy drożdżówka uda się bez wcześniejszego zagniatania ? Czy drożdże zaczną pracować bez rozrobienia zaczynu ? Czy ciasto dobrze wyrośnie? Te i inne wątpliwości co do sposobu przygotowania tego ciasta rozwiewają się natychmiast po ukrojeniu pierwszego kawałka. Środek bajecznie miękki i wilgotny , choć dość zwarty . Całość solidnie wyrośnięta z apetyczną skórką(...)trzeba nic zagniatać, babrać się z zaczynem, pilnować stanu wyrastania - jedyny wysiłek to zamachnięcie się kilka razy łyżką, żeby wymieszać składniki przed nałożeniem do blaszki.  Na dodatek ciasto zostawiamy w kuchni samopas na całą noc ! Jedyne, na co trzeba zwrócić uwagę, to kolejność wykładania poszczególnych warstw składników do miski . Proste? No pewnie, że proste! Polecam wypróbować :) Ciacho piekłam

Grunt to przepis!
Jabłecznik kokosowy 184

Jabłecznik kokosowy to połączenie ciasta półkruchego oraz nadzienia jabłkowego, a także sporej ilości wiórków kokosowych. Jest to ciasto dla wielbicieli kokosowych smaków, a także dla tych, którzy nie przepadają za zbyt dużą ilością owoców w cieście - warstwa jabłek nie jest zbyt duża. Całość smakuje lekko kokosowo, nie jest też zbyt słodka, dlatego warto po upieczeniu wierzch ciasta oprószyć cukrem pudrem(...)Przepis można wykorzystać w formie o wymiarach 23x23cm . Jabłecznik kokosowy Składniki: CIASTO 360g mąki pszennej 180g masła 120g cukru pudru 100g wiórków kokosowych 100g (ok. 5 łyżek) jogurtu naturalnego 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia NADZIENIE 1kg (po obraniu i wykrojeniu gniazd nasiennych około 660g) jabłek 3 łyżki soku z cytryny 3 łyżki domowego cukru waniliowego 60g wiórków kokosowych

Smakołyki Bereniki
Jak zrobić domowe calzone? Calzone ze szpinakiem i ricottą. 144

Dlatego dziś pokażę Wam krok po kroku, jak przygotować w domu ten pyszny włoski pieróg z klasycznym nadzieniem ze szpinaku, ricotty i parmezanu. Calzone to wieeelki pieróg przygotowywany z ciasta na pizzę. Świetny nie tylko, gdy wpadają znajomi, bo sprawdzi się na wycieczce, czy na drugie śniadanie. Do środka możecie włożyć oczywiście wszystko na co macie ochotę i przemienić(...)mozzarelli i kiełbasy lub salami oraz mozzarelli i pomidorów. Jak zrobić domowe calzone (krok po kroku)? Calzone ze szpinakiem i ricottą Składniki / na 4 sztuki (dla 4 osób): włoskie ciasto na pizzę  z 500 g mąki (można zastąpić ciastem z mąką pełnoziarnistą ) 450 g szpinaku (mrożonego lub świeżego) 3-4 ząbki czosnku (zależnie od ich wielkości i Twojego smaku

Chilli Czosnek i Oliwa
Śniadaniowe bułeczki z pestkami dyni 152

śniadanie. Chrupiące, złociste, z pestkami dyni. Zrobiłam je w kształcie węzełków, ale najprostsze okrągłe też przecież mogą być;) p.s. chęć na szakszukę była większa;) Składniki (na 10 sztuk): ciasto przefermentowane: 0,5 szklanki wody 1 szklanka minus 1 łyżka mąki  (typ 650) 3g świeżych drożdży ciasto właściwe: 400g mąki (dałam typ 650, można też typ 550) 1 płaska łyżka(...)mąki ziemniaczanej 150ml mleka 80ml wody 20g świeżych drożdży 1 łyżeczka miodu 0,5 łyżeczki soli 2 łyżki oleju lub oliwy całe ciasto przefermentowane spora garść pestek dyni do posypania: sezam, pestki dyni Wieczorem: przygotowujemy ciasto przefermentowane. Drożdże rozpuszczamy w wodzie, wsypujemy mąkę, mieszamy dokładnie, żeby powstało gładkie ciasto (będzie klejące). Miskę przykrywamy folią, odstawiamy na 1h w temp. pokojowej

Obiad gotowy
Ciasto z resztek ciast (bajaderkowe) 131

moja) wciąż jest pełna i z trudnością się domyka?! Do końca tygodnia nic nie gotujemy, zjadamy wszystkie pozostałości po świętach! Co do resztek i pozostałości, zapewne zostało Wam sporo ciast, na które już mało kto ma ochotę. Właśnie dlatego dzisiaj przepis na bajaderkowe ciasto, czyli ciasto z resztek ciast! Bajaderka nie musi kojarzyć się negatywnie. Dobrze "doprawiona" bakaliami, aromatem, marmoladą(...)kakao staję się naprawdę pysznym deserem. Kto nie ma ochoty na ciasto, może zrobić małe kuleczki- bajaderki ( klik ).       Składniki: (na blaszkę 20x30 cm) Bajaderkowa masa: 1 kg jasnego nieudanego ciasta, zakalca, babki lub przesuszonych resztek, których nikt już nie chce jeść (u mnie jasne ciasto ucierane z kremem maślanym) 150 g marmolady wieloowocowej 2 łyżki

Nastoletnie Wypiekanie
Pierniczki staropolskie z ciasta dojrzewającego 263

Pierniczki staropolskie z ciasta dojrzewającego przygotujecie z tego samego przepisu co piernik staropolski . Ciasto musi leżakować przez kilka tygodni w chłodnym miejscu (najlepiej 4-6, choć i po 2-3 tyg. będzie dobre) , dopiero po tym czasie można zabrać się za formowanie i pieczenie pierniczków. Można je przygotować bez nadzienia lub z powidłami, a wierzch udekorować lukrem lub polewą czekoladową(...)Pierniczki z ciasta dojrzewającego można przechowywać bardzo długo w puszce lub innym szczelnym pojemniku, zwłaszcza te bez nadzienia i polewy. Najlepiej upiec je na kilka dni przed świętami, żeby odpowiednio skruszały, choć jeśli nie będziecie ich piekli zbyt długo, nie powinny stwardnieć. Z podanego przepisu można przygotować 120-150 sztuk (w zależności od ich wielkości i tego, czy będą nadziewane

Smakołyki Bereniki
METROWIEC 11638

Dziś proponuję Wam mały powrót do przeszłości... Upiekłam dla Was ciasto, które robiło prawdziwą furorę w latach 80 - tych... Metrowiec, dzisiejszy bohater, to dwa wilgotne i mięciutkie ciasta, jasne i ciemne, przeplatane pysznym kremem budyniowym i polane czekoladą oraz posypane wiórkami kokosowymi.  Za komuny był to prawdziwy hit na każdych imieninach, urodzinach, świętach czy komuniach... Ja jako dziecko zajadałam(...)się nim u sąsiadki, która robiła najlepszego metrowca na świecie... Niesamowite ile wspomnień potrafi przywołać takie proste ciasto... :) Metrowiec może wydawać się Wam pracochłonny, ale w rzeczywistości warto upiec wieczór wcześniej dwa ciasta, a następnego dnia tylko przełożyć je prostym kremem budyniowym. Z tego przepisu wychodzi prawie metr nieba w gębie :D Mam nadzieję, że tym przepisem oraz zdjęciami przeniosłam

Słodko-Słony Świat Ilony