ciasto - 162020 przepisów (strona:313/10802)

Tarta z jarmużem, pieczonymi burakami i sosem beszamelowym 117

krótkiej przerwie zapraszam po przepis na pyszną, bardzo kaloryczną tartę. Inspiracja blog Kwestia Smaku. Składniki na formę o średnicy 24 cm : Składniki na ciasto kruche: 125 g mąki pszennej lub innej np. gryczanej, jaglanej 70 g masła lub smalcu lub oleju kokosowego 1/4 łyżeczki soli 1 małe jajko lub 1/2 dużego Składniki na farsz: 400 g upieczonych, obranych i pokrojonych(...)beszamelowy: 500 ml mleka (u mnie sojowe) 50 g mąki pszennej lub innej 50 g masła lub smalcu lub oleju kokosowego Sól i pieprz do smaku Wykonanie: Przygotować ciasto kruche. Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie malaksera. Mielić do momentu, aż ciasto utworzy kulę. Ciasto rozwałkować między dwoma akruszami papieru, na okrąg o średnicy kilka cm większy niż średnica

moj przepis na
Ciasto kruche z budyniem 166

Drodzy, bez zbędnego przedłużania, proponuję Wam dziś kruche ciasto  „przekładane”, które wykonacie na jednej blaszce. Tym razem użyłam blaszki 22 x 25 cm. Ciasto w takiej wielkości bez problemu „zejdzie” Wam w dwa dni. Tym bardziej, że jest naprawdę smaczne i dość lekkie, ze względu na skład: 2/3 wypieku to budyń, a 1/3 ciasto kruche. Smaczku całości dodaje dżem(...)szklanki mąki pszennej 3 żółtka cukier waniliowy 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2/3 kostki margaryny + dodatkowo 4 łyżki dżemu wiśniowego Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto: najpierw margarynę rozkruszamy w mące z proszkiem na piasek, potem dołączamy kolejne składniki zagniatając ciasto kruche. Dzielimy na 2 części. Wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Jedną część ciasta wykładamy

Domowe ciasta
Ciasto z jabłkami i czekoladową kruszonką 95

Ciasto z jabłkami i czekoladową kruszonką to fajna odmiana klasycznych ciast ucieranych, których na blogu jest już kilka. Zazwyczaj jednak robiłam do niej klasyczną kruszonkę tak jak przy cieście ucieranym z owocami . Tutaj do kruszonki używa się płatek owsianych i czekolady. Przyznaje, że na po wyciągnięciu z piekarnika nie byłam z tej kruszonki zadowolona, ponieważ się „sypała(...)się okazało, wystarczyło odczekać, aż ciasto całkowicie ostygnie Dzięki czekoladzie ciasto nabrało zupełnie innego smaku. Będę do niej wracać. Ciasto z jabłkami i czekoladową kruszonką, składniki na foremkę 20×20 cm: Ciasto ucierane: 140 g masła (w temperaturze pokojowej) 100 g cukru szczypta soli 3 jajka (w temperaturze pokojowej) 140 g mąki 30 g budyniu śmietankowego lub waniliowego

Relaxtime
Kruszonka, pleśniak, skubaniec … 87

region to inna nazwa, ale ciasto prawie to samo. Odkąd pamiętam u mnie w domu na to ciasto mówi się Kruszonka. A jak to jest u Was? Kruszonka to pyszne ciasto według przepisu mojej Babci. Nie zawsze pyszne i smaczne ciasto musi być z kremem. Pleśniak czy skubaniec, a może kruszonka też jest idealne do kawki. Polecam Na blachę: 25cm(...)40cm Składniki na ciasto: 7 żółtek 300 g masła lub w kryzysie ewentualnie może być masmix 3 szklanki mąki tortowej 1 opakowanie budyniu waniliowego ½ szklanki cukru brązowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 1 łyżeczka cynamonu 200 g marmolady malinowej lub innej Czereśnie lub wiśnie – mrożone (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Do miski wrzucić następujące składniki: mąkę, żółtka, masło

Przepisy Babci
ciasto marchewkowe z ananasem i wiórkami kokosowymi 124

miksujemy z cukrem na puszystą masę. Do puszystej masy dodajemy na przemian olej oraz składniki suche i miksujemy do połączenia się z masą jajeczną. Następnie dodajemy marchewkę oraz ananasa. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 22×25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia). Pieczemy w ok. 170-180 st. C do tzw. suchego patyczka, przez ok. 60-70 min. składniki(...)garstki wiórek koksowych, lekko uprażonych na suchej patelni wykonanie: Czekoladę rozpuszczamy z masłem. Dodajemy śmietankę i dokładnie mieszamy do połączenia się na jednolitą masę. Gotową masą polewamy wystudzone ciasto i posypujemy wiórkami koksowymi. To ciasto jest dla lubiących ciasta z kokosem. Troszkę się kruszy. A tutaj znajdziesz inne ciasta marchewkowe: ciasto marchewkowe z orzechami ciasto marchewkowe z kremem z mascarpone

Domowy Smak Jedzenia
Malinowa chmurka 141

Malinowa chmurka Znane i lubiane ciasto na kruchym spodzie, z malinami, kremem śmietankowym i chrupiącą bezą. Bardzo efektowne i przepyszne. Polecam na szczególne okazje, efekt wow murowany!     Składniki: Ciasto kruche: 3 żółtka 150g mąki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia 100g masła 30g cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego Masa malinowa: 0,5kg malin – świeżych lub mrożonych(...)śmietanki kremówki 36% 250g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Beza: 3 białka 150g cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej ok 50g płatków migdałowych       *** Wszystkie składniki na ciasto kruche powinny być schłodzone *** *** Składniki zagniatamy razem, aż powstanie jednolite ciasto, można to zrobić ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy

Blog z Apetytem
Kostka a la tiramisu 151

Kostka a la tiramisu Pyszne ciasto z kawowym kremem na kakaowym biszkopcie, nasączone kawą i Amaretto. Jeśli lubicie ciasta z kremem i smak tradycyjnego tiramisu, to ta kostka na pewno Wam posmakuje. Kostka a la tiramisu, to ciasto idealne na każdą okazję. Można je przygotować na święta, urodziny, przyjęcie lub po prostu na spotkanie przy kawie. Pamiętajcie, by dobrze nasączyć(...)biszkoptowe blaty i schłodzić ciasto przed podaniem. Wówczas uzyskacie najlepszy efekt i smak tej pysznej kostki tiramisu. Spróbujcie. A jeśli szukacie przepisów na inne ciasta na święta, to zachęcam do zaglądania do zakładki Ciasta na moim blogu kulinarnym. Przygotowałam dla Was wiele pysznych inspiracji. Znajdziecie tu przepisy na tradycyjny sernik, makowiec, ciasto czekoladowe, ucierane ciasto z makiem, ciasto z krówką

Słodkie okruszki
Pyszny makowiec na kruchym cieście 139

łyżek miodu kilka kropli aromatu migdałowego można użyć maku mielonego w domu lub gotowej masy makowej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Makowiec na kruchym cieście Przygotowanie:  Najpierw przygotuję ciasto: Na blat wysypuję mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, sól, dodaję masło i łączę ze sobą składniki tak żeby powstały grudki (przypominające kruszonkę) – składniki(...)dłońmi, posiekać nożem lub użyć miksera (jeżeli używamy miksera to składniki wsypujemy do miski:).  Następnie w połączonych składnikach robię na środku dołek i wlewam żółtka oraz dodaję jogurt. Ciasto zagniatam przez chwilę tak żeby składniki się połączyły i powstało gładkie ciasto, na początku ciasto jest sypkie i kruche ale po chwili ugniatania ciasto staje się coraz bardziej elastyczne

Uwaga Babcia Gotuje
Wilgotne ciasto czekoladowe z persymoną 85

miąższ, wygląda jak pomidor, co to? Mowa o persymonie inaczej zwanej kaki. Póki jeszcze trwa sezon, jedzcie tych owoców dużo w każdej postaci: jak jabłko, dodatek do owsianki, do ciast, koktajli, soków i przerabiajcie na dżemy. Tym razem mam dla Was bardzo wilgotne ciasto czekoladowe z persymoną (kaki). Czekoladowy smak ciasta wzmocniłam mocnym espresso. Dodatek orzechów nadaje świąteczny klimat. Ciasto(...)banalne. Zmielcie owoc, dodajcie cukier, sok z cytryny i skrobię (w moim przypadku był to budyń czekoladowy). Wszystko zagotujcie i zagęśćcie. Lekko schłodzony jest gotowy do wylania na przekrojone ciasto. Przekrojenie ciasta może nie być proste. Tak czy inaczej, nie przejmujcie się tym, moje ciasto trochę się rozpadło podczas przekładania. To nic, bo i tak ciasto sklei mus, a wierzch

Słodkie Gotowanie
Stollen. Strucla z bakaliami 103

masła) oraz Marzipanstollen ( z marcepanem). Stollen charakteryzuje też gruba warstwa cukru pudru, która ma wyglądać jak śnieżny krajobraz i przypominać atmosferę i ciepło świąt Bożego Narodzenia. Przepis na niemieckie ciasto Stollen ma już prawie 700 lat, to uczestnicy wypraw krzyżowych na Bliski Wschód w drodze powrotnej do Europy przywieźli nieznane tutaj suszone owoce, przyprawy i orzechy, które potem zaczęto dodawać(...)ciasta zwanego stollen. Stollen to jedno z najbardziej znanych i lubianych ze wszystkich świątecznych wypieków na świecie. Słodkie ciasta z kandyzowanymi owocami charakteryzują świąteczne wypieki z różnych częściach świata. W Polsce piecze się keks z bakaliami, podobne ciasta piecze się w Europie: Birnenbrot w Szwajcarii, Bolo Rei w Portugalii, Jjulekake w Norwegii, Kerststol w Holandii i Buccellato i Panettone

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Serowy Makowiec z Brzoskwiniami 4601

Serowy Makowiec z Brzoskwiniami – Pyszny sernik z makiem i brzoskwiniami na kakaowym, kruchym cieście. Wilgotny, waniliowy, ładnie pachnie i apetycznie wygląda. Brzoskwinie dobrze smakują z makiem i przypieczonym, chrupiącym ciastem. Jest prosty w przygotowaniu, uda się nawet na bardzo mokrym serze z wiaderka. Do przepisu użyłam kupnego, suchego zmielonego maku. Bardzo polecam! (zmodyfikowany przepis ze strony przyślij przepis ). Proszę pamiętać(...)subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Serowy Makowiec z Brzoskwiniami Składniki: Ciasto: 420g mąki pszennej (użyłam tortowej) 200g masła lub margaryny 110g cukru 5 żółtek 3 łyżki kakao bez cukru 2 łyżki kwaśnej śmietany 12% Masa serowa: 1kg gotowego sera na sernik (użyłam sera z wiaderka) 190g

Mała Cukierenka
Maślane (ucierane) ciasto z jabłkami – pyszne! 107

przygotowania tego ciasta zainspirowała mnie Iza , u której przepis zobaczyłam. Nie wiem co zadziałało mocniej – czy kobieca intuicja, że to będzie wspaniałe ciasto, czy Iza, która skutecznie je chwaliła;) W każdym bądź razie – jestem szczęśliwa, bo znalazłam szybki i prosty przepis na ucierane ciasto, które nie dość, że zasmakuje każdemu, to można je w każdej chwili wykonać, gdyż(...)zazwyczaj wszystkie potrzebne składniki mamy w domu. To ciasto jest przepyszne i zdecydowanie zasługuje na powtórki – my z pewnością będziemy robić je częściej. Ciasto jest wilgotne, mięciutkie, delikatne. PYSZNE! U nas zniknęło praktycznie w ten sam dzień po rozkrojeniu pierwszego kawałka;) Przygotowałam je na tortownicy o średnicy 24 cm – jeśli macie mniejszą (22cm), ciasto wyjdzie wyższe. Zdecydowanie polecam

Smaki Na Talerzu
Migdałowe ciasto z jabłkami i marcepanem (Torta di mele e marzapane) 130

Ciasta z jabłkami mogłabym jeść codziennie i chyba nigdy mi się nie znudzą. Wciąż szukam nowych przepisów, żeby nie piec na okrągło jabłek pod kruszonk ą ,  szarlotki na kruchym cieście lub jogurtowego ciasta  z jabłkami. Z pomocą przyszła moja przyjaciółka, która podzieliła się ze mną przepisem na migdałowe ciasto z jabłkami i marcepanem. M iękkie, aromatyczne, wilgotne ciasto(...)doskonale smakuje. Jeżeli chcielibyście przygotować marcepan w domu, zapraszam Was do wypróbowania  przepisu , kt ó ry pojawił się na blogu jakiś czas temu . Polecam serdecznie! SKŁADNIKI  Ciasto 200 g m ą ki pszennej    150 g m ą ki migdałowej 100 g marcepanu 60 g miękkiego masła 50 g cukru 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia

La grande e la piccola cuoca
Orkiszowe galette z jabłkami 111

Jesień bez ciasta z jabłkami, to nie jesień. Dlatego właśnie jabłka są bohaterem dzisiejszego przepisu. Jest to bardzo proste ciasto, a raczej francuska rustykalna tarta z jabłkami, czyli galette. Kila uwag do przepisu: Talerz tylko odciśnij i zabierz. Nie zostawiaj go ;) Możesz użyć innej mąki (np. pszennej tortowej lub krupczatki), ale jeżeli zrezygnujesz z mąki pełnoziarnistej dodaj mniej wody(...)łyżki powinny wystarczyć. Orkiszowe galette z jabłkami Składniki na 1 tartę: Ciasto 130 g mąki orkiszowej 70 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 130 g zimnego masła 30-40 g cukru pudru szczypta soli 2-3 łyżki lodowatej wody Nadzienie 2-3 jabłka 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki cukru (lub więcej, w zależności od słodkości jabłek) ½ łyżeczki cynamonu 1 łyżka

Pełny talerz
Chałka Lampart 126

cukru  1 żółtko (białko zostawić do posmarowania chałki) 1/2 łyżeczki soli  210 ml mleka  400 g mąki  80 g roztopionego masła  Ciasto kakaowe ciemne:  3 łyżki kakao  2 łyżki mleka  Ciasto kakaowe jasne: 1/2 łyżki kakao  1 łyżka mleka Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w 2 łyżkach ciepłego mleka i łyżeczce cukru(...)misie miksera umieścić mąkę, sól, cukier, żółtko i resztę ciepłego mleka. Wyrobić elastyczne i gładkie ciasto. Na końcu dodać stopione masło i ponownie wyrobić. Ciasto podzielić na dwie części - jedną część uformować w kulę, przełożyć do miski i przykryć ściereczką, pozostawić do podwojenia objętości na 1,5 h. Drugą połowę ciasta ponownie podzielić na dwie części. Do jednej części dodać

Kocham..lubię..gotuję..