ciasto - 161133 przepisów (strona:310/10743)

Wilgotne ciasto czekoladowe z persymoną 80

miąższ, wygląda jak pomidor, co to? Mowa o persymonie inaczej zwanej kaki. Póki jeszcze trwa sezon, jedzcie tych owoców dużo w każdej postaci: jak jabłko, dodatek do owsianki, do ciast, koktajli, soków i przerabiajcie na dżemy. Tym razem mam dla Was bardzo wilgotne ciasto czekoladowe z persymoną (kaki). Czekoladowy smak ciasta wzmocniłam mocnym espresso. Dodatek orzechów nadaje świąteczny klimat. Ciasto(...)banalne. Zmielcie owoc, dodajcie cukier, sok z cytryny i skrobię (w moim przypadku był to budyń czekoladowy). Wszystko zagotujcie i zagęśćcie. Lekko schłodzony jest gotowy do wylania na przekrojone ciasto. Przekrojenie ciasta może nie być proste. Tak czy inaczej, nie przejmujcie się tym, moje ciasto trochę się rozpadło podczas przekładania. To nic, bo i tak ciasto sklei mus, a wierzch

Słodkie Gotowanie
Stollen. Strucla z bakaliami 96

masła) oraz Marzipanstollen ( z marcepanem). Stollen charakteryzuje też gruba warstwa cukru pudru, która ma wyglądać jak śnieżny krajobraz i przypominać atmosferę i ciepło świąt Bożego Narodzenia. Przepis na niemieckie ciasto Stollen ma już prawie 700 lat, to uczestnicy wypraw krzyżowych na Bliski Wschód w drodze powrotnej do Europy przywieźli nieznane tutaj suszone owoce, przyprawy i orzechy, które potem zaczęto dodawać(...)ciasta zwanego stollen. Stollen to jedno z najbardziej znanych i lubianych ze wszystkich świątecznych wypieków na świecie. Słodkie ciasta z kandyzowanymi owocami charakteryzują świąteczne wypieki z różnych częściach świata. W Polsce piecze się keks z bakaliami, podobne ciasta piecze się w Europie: Birnenbrot w Szwajcarii, Bolo Rei w Portugalii, Jjulekake w Norwegii, Kerststol w Holandii i Buccellato i Panettone

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Serowy Makowiec z Brzoskwiniami 4586

Serowy Makowiec z Brzoskwiniami – Pyszny sernik z makiem i brzoskwiniami na kakaowym, kruchym cieście. Wilgotny, waniliowy, ładnie pachnie i apetycznie wygląda. Brzoskwinie dobrze smakują z makiem i przypieczonym, chrupiącym ciastem. Jest prosty w przygotowaniu, uda się nawet na bardzo mokrym serze z wiaderka. Do przepisu użyłam kupnego, suchego zmielonego maku. Bardzo polecam! (zmodyfikowany przepis ze strony przyślij przepis ). Proszę pamiętać(...)subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Serowy Makowiec z Brzoskwiniami Składniki: Ciasto: 420g mąki pszennej (użyłam tortowej) 200g masła lub margaryny 110g cukru 5 żółtek 3 łyżki kakao bez cukru 2 łyżki kwaśnej śmietany 12% Masa serowa: 1kg gotowego sera na sernik (użyłam sera z wiaderka) 190g

Mała Cukierenka
Maślane (ucierane) ciasto z jabłkami – pyszne! 103

przygotowania tego ciasta zainspirowała mnie Iza , u której przepis zobaczyłam. Nie wiem co zadziałało mocniej – czy kobieca intuicja, że to będzie wspaniałe ciasto, czy Iza, która skutecznie je chwaliła;) W każdym bądź razie – jestem szczęśliwa, bo znalazłam szybki i prosty przepis na ucierane ciasto, które nie dość, że zasmakuje każdemu, to można je w każdej chwili wykonać, gdyż(...)zazwyczaj wszystkie potrzebne składniki mamy w domu. To ciasto jest przepyszne i zdecydowanie zasługuje na powtórki – my z pewnością będziemy robić je częściej. Ciasto jest wilgotne, mięciutkie, delikatne. PYSZNE! U nas zniknęło praktycznie w ten sam dzień po rozkrojeniu pierwszego kawałka;) Przygotowałam je na tortownicy o średnicy 24 cm – jeśli macie mniejszą (22cm), ciasto wyjdzie wyższe. Zdecydowanie polecam

Smaki Na Talerzu
Migdałowe ciasto z jabłkami i marcepanem (Torta di mele e marzapane) 124

Ciasta z jabłkami mogłabym jeść codziennie i chyba nigdy mi się nie znudzą. Wciąż szukam nowych przepisów, żeby nie piec na okrągło jabłek pod kruszonk ą ,  szarlotki na kruchym cieście lub jogurtowego ciasta  z jabłkami. Z pomocą przyszła moja przyjaciółka, która podzieliła się ze mną przepisem na migdałowe ciasto z jabłkami i marcepanem. M iękkie, aromatyczne, wilgotne ciasto(...)doskonale smakuje. Jeżeli chcielibyście przygotować marcepan w domu, zapraszam Was do wypróbowania  przepisu , kt ó ry pojawił się na blogu jakiś czas temu . Polecam serdecznie! SKŁADNIKI  Ciasto 200 g m ą ki pszennej    150 g m ą ki migdałowej 100 g marcepanu 60 g miękkiego masła 50 g cukru 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia

La grande e la piccola cuoca
Orkiszowe galette z jabłkami 106

Jesień bez ciasta z jabłkami, to nie jesień. Dlatego właśnie jabłka są bohaterem dzisiejszego przepisu. Jest to bardzo proste ciasto, a raczej francuska rustykalna tarta z jabłkami, czyli galette. Kila uwag do przepisu: Talerz tylko odciśnij i zabierz. Nie zostawiaj go ;) Możesz użyć innej mąki (np. pszennej tortowej lub krupczatki), ale jeżeli zrezygnujesz z mąki pełnoziarnistej dodaj mniej wody(...)łyżki powinny wystarczyć. Orkiszowe galette z jabłkami Składniki na 1 tartę: Ciasto 130 g mąki orkiszowej 70 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 130 g zimnego masła 30-40 g cukru pudru szczypta soli 2-3 łyżki lodowatej wody Nadzienie 2-3 jabłka 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki cukru (lub więcej, w zależności od słodkości jabłek) ½ łyżeczki cynamonu 1 łyżka

Pełny talerz
Chałka Lampart 123

cukru  1 żółtko (białko zostawić do posmarowania chałki) 1/2 łyżeczki soli  210 ml mleka  400 g mąki  80 g roztopionego masła  Ciasto kakaowe ciemne:  3 łyżki kakao  2 łyżki mleka  Ciasto kakaowe jasne: 1/2 łyżki kakao  1 łyżka mleka Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w 2 łyżkach ciepłego mleka i łyżeczce cukru(...)misie miksera umieścić mąkę, sól, cukier, żółtko i resztę ciepłego mleka. Wyrobić elastyczne i gładkie ciasto. Na końcu dodać stopione masło i ponownie wyrobić. Ciasto podzielić na dwie części - jedną część uformować w kulę, przełożyć do miski i przykryć ściereczką, pozostawić do podwojenia objętości na 1,5 h. Drugą połowę ciasta ponownie podzielić na dwie części. Do jednej części dodać

Kocham..lubię..gotuję..
Jogurtowy chlebek ziołowo-czosnkowy do odrywania, z serem camembert 154

pietruszki, a do tego wszystkiego serce z sera camembert. Ser cudownie stopiony, w którym można maczać odrywane płatki drożdżowego chleba - cóż jeszcze więcej do szczęścia potrzeba? Polecam serdecznie :) Składniki: Ciasto: 225 g mąki pszennej + mąka do posypania (użyłam typ 450) 7 g świeżych drożdży (lub 4 g suchych) 100 ml gęstego jogurtu naturalnego 50 ml ciepłej wody 0,5 łyżeczki(...)stopionego masła 2 ząbki czosnku 0,5 łyżeczki soli 4 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 ser camembert odrobina oliwy do skropienia sera camembert 1 jajko + łyżka mleka do posmarowania ciasta przed pieczeniem Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru. W misie miksera umieścić mąkę, jogurt, stopione masło, sól, jajko i rozpuszczone drożdże. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto - wyrabiam hakiem

Kocham..lubię..gotuję..
Ciasto czekoladowa śliwka 84

Ciasto czekoladowa śliwka Pyszne dwuwarstwowe ciasto na bazie biszkoptu kakaowego z delikatnym musem śliwkowym. Rewelacyjny deser, który z pewnością zasmakuje wszystkim gościom i domownikom. Polecam!     Składniki: Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 1 szklanka oleju 3 jajka 1,5 szklanki mleka 4 łyżki kakao 2 łyżki powideł śliwkowych 1,5 łyżeczki sody(...)cukru 100 ml wody 2 galaretki jagodowe lub owoce leśne 500ml śmietanki kremówki 36% Dodatkowo: 100g czekolady gorzkiej lub deserowej 1/4 szklanki mleka       *** Wszystkie składniki na ciasto dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa *** *** 50g czekolady kroimy w kosteczkę i dodajemy do ciasta, mieszamy *** *** Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę – moja ma wymiary

Blog z Apetytem
Proste Ciasto Drożdżowe Bez Wyrabiania na Nockę ze Śliwkami i Kruszonką 209

Pyszne Proste Ciasto Drożdżowe Bez Wyrabiania ze Śliwkami i Kruszonką – Zapraszam dzisiaj na pyszne ciasto drożdżowe. Jest bardzo proste w przygotowaniu, ciasta nie wyrabiamy i nie używamy nawet miksera do wymieszania składników. Jest to bardzo ciekawy przepis. Ciasto jest smaczne, trochę waniliowe, pięknie pachnie owocami i kruszonką, ładnie wyrasta, jest puszyste, wilgotne. Długo utrzymuje świeżość, tylko proszę przechowywać(...)pojemniku, aby nie wysychało. Do przygotowania ciasta możemy użyć dowolnych owoców. Polecam! (troszkę zmodyfikowany przepis ze strony przyślijprzepis.pl ) Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pyszne Proste Ciasto Drożdżowe Bez Wyrabiania ze Śliwkami i Kruszonką Składniki: Ciasto: 180g cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą

Mała Cukierenka
Kruche ciasto z jabłkami i budyniową pianką. 124

Witam Was cieplutko :) Jabłka i cynamon to najlepsze połączenie. U mnie na kruchym cieście z budyniową pianką. Tak prosto i niezwykle pysznie. Takie ciasto jest idealne na podwieczorek. Ciasto polecam podać z kubkiem zimnego mleka. Każdy łasuch się skusi na taki podwieczorek. To ciasto uda się każdemu. Bardzo polecam i słodkich inspiracji życzę :) Potrzebujemy: Na ciasto: 2 szklanki mąki tortowej(...)cytryny 1 cukier waniliowy cynamon mielony według uznania Pianka: 2 białka pół szklanki cukru 1 budyń waniliowy Dodatkowo: 2 łyżki kaszy manny mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie pysznego ciasta kruchego z jabłkami: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki do schłodzenia na co najmniej pół godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie

Izabelawkuchni
Jagodzianki 294

polecam mój przepis na lukier królewski . Wypróbujcie koniecznie nasz sprawdzony przepis na jagodzianki ! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Domowe jagodzianki – Składniki na 16 sztuk: Składniki na zaczyn z drożdży i ciasto: 30 g świeżych drożdży 250 ml ciepłego mleka 500 g mąki pszennej (u mnie typ 650) 1 jajko 5 żółtek pól szklanki drobnego cukru do wypieków(...)puszystą, jasną masę. Masło roztopić w garnuszku, pozostawić do ostudzenia. Mąkę pszenną przesiać do dużej miski (może być również misa od robota kuchennego, jeśli macie haki do wyrabiania ciasta drożdżowego), dodać wyrośnięte drożdże, pozostałe ciepłe mleko, ubite na puszystą masę jajko z żółtkami oraz roztopiony i ostudzone masło (ale wciąż płynne). Dokładnie wyrobić elastyczne i gładkie ciasto (wyrabiać nie mniej

Kulinarne Przeboje
KOSTKA CYTRYNOWO-MIĘTOWA Z MALINAMI 167

Kruche ciasto z serkiem mascarpone o smaku cytrynowo-miętowym oraz świeżymi malinami i białą czekoladą. Spód został wykonany dokładnie z ciasta półkruchego - o czym świadczy dodatek śmietany. Masa to serek mascarpone z dodatkiem niewielkiej ilości śmietanki kremówki, a smak cytrynowo- miętowy uzyskałam dzięki dodatkowi świeżych listków mięty oraz skórki i soku z cytryny. Całość zwieńczają świeże maliny prosto z mojego(...)ogródka oraz polewa z białej czekolady. Rewelacja! Ciasto ma orzeźwiający smak, dzięki dodatkowi mięty i cytryny, a także malin, które równoważą słodycz kremowego serka mascarpone. Do tego jest bardzo proste w przygotowaniu, a efekt końcowy zachwyca nie tylko smakiem, ale również wyglądem 😍 Składniki: Ciasto: 1 szklanki mąki pszennej 100 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 1 żółtko 1 łyżka śmietany

Kuchnia MagdaLeny
Pierogi z jagodami i serem na słodko + jak zrobić ciasto na pierogi czekoladowe i klasyczne 168

Witam serdecznie, tym razem chciałabym się podzielić przepisem na pyszne pierogi z jagodami, oraz przepisem na ciasto czekoladowe na pierogi. Polecam wypróbować przepis, bo pierogi są bardzo smaczne. Z podanej porcji wyjdzie około 25-30 pierogów 200 g mąki pszennej (typ od 400 do 550) 2 łyżki kakao ciemnego bez cukru 1 łyżka cukru pudru 130 ml wrzątku(...)łyżki oleju (około 30 ml) szczypta soli farsz na jedną porcję ciasta: około 300 g twarogu (chudego, półtłustego, tłustego) szklanka jagód cukier do smaku (użyłam około 2 łyżek cukru trzcinowego) Z podanej porcji wyjdzie około 25-30 pierogów 200 g mąki pszennej (typ od 400 do 550) 100 ml wrzątku (100 g) 1 łyżki oleju (około 15 ml) szczypta soli

Uwaga Babcia Gotuje

Proponowane wyszukiwania