ciasto - 160568 przepisów (strona:318/10705)

Czekoladowe ciasto z masą pomarańczową i bezami 253

stopniowo. Ubite białka pomału mieszamy z czekoladową masą. Przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 30-35min w 180st. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i wtedy ciasto powinno opaść tworząc miejsce na masę. Może się też zdarzyć, że ciasto opadnie już w piekarniku i tak też będzie ok. Beza: Białka z cukrem ubić na sztywną pianę

Kraina Miodem Płynąca
Ciasto czekoladowe z jagodami i białą polewą 133

Sezon śliwkowy w pełni, małymi krokami zaczyna się dyniowy, a ja dzisiejszym ciastem kończę okres jagodowy :) Wilgotne i miękkie ciasto, które w swoim składzie nie zawiera jajek, mocno czekoladowe, z dodatkiem jagód i dodatkowo polane białą czekoladą, a do tego nieskomplikowane (czyt. banalnie proste) i… wyjątkowo szybko znikające ze stołu ;))) Musicie się skusić! :))) * mąka pszenna- 400 g * jogurt grecki(...)minut przed końcem pieczenia można przykryć folią, żeby się nie spiekły za mocno). Piec 30-35 minut. Białą czekoladę wraz z kremówką roztopić w kąpieli wodnej. Polać ciasto. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Ciasto truskawkowo-bananowe 363

Proste,szybkie ciasto dla wielbicieli truskawek i bananow.Spod z dodatkiem podprazonych mielonych orzechow laskowych swietnie komponuje sie z mascarpone i truskawkami.Dla tych co szukaja nowych wyzwan,nowy przepis do wyprobowania. Na drugi dzien ciasto jest jeszcze smaczniejsze niz w dniu przygotowania.Szczegolnie nadaja sie tu dojrzale, nie za twarde owoce. Truskawki prezentuja sie tu niezwykle urodziwie,polane delikatnie Tortengussem(...)doprowadzic do wrzenia.Czy ladnie zeluje ,sprawdzamy tak jak konfiture spuszczajac kropelke na spodeczek.Tortenguss bedzie jeszcze lepszy,gdy zamiast wody uzyjemy soku lub kompotu. Tortenguss nadaje sie idealnie do wszystkich ciast z owocami.To ostatni krok do wykonczenia wypieku.Nie tylko pieknie "wykancza" ciasto,ale tez zapobiega jego wysychaniu powodujac,ze pozostaje apetycznie wilgotne w srodku.Zycze smacznego! 1 porcja to: 230 kcal

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Domowe ciasto z owocami lata 171

Pyszne,rozplywajace sie w ustach,dziecinnie latwe do zrobienia ciasto z owocami lata.Wykorzystalam tu morele,truskawki i jagody.Genialne smakuje takze z wisniami.Przepis bardzo stary, wlasciwie jest ze mna od zawsze.Cierpliwie czekal w kolejce,az doczekal sie przeniesienia z sekretnego kajecika do mojej internetowej ksiazki kucharskiej.Skladniki nadaja sie na duza blache (43x30 cm).Zawsze sie udaje ,pod warunkiem ,ze nie przeladujecie(...)ciasta owocami.Wowczas przy jego delikatnej strukturze po prostu opadna na dno.Zachecam do wyprobowania,a nie zawiedzie Was na pewno. Skladniki na ciasto: 4 jajka maka-300 g ( 2 szklanki) cukier-230 g ( 1 szklanka) 250 g masla 2 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia Na nalozenie: ulubione owoce,u mnie 10 moreli,12 truskawek,garstka borowki amerykanskiej Wykonanie: Roztopic maslo

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Metrowiec w kratkę 1174

Składniki na jasne ciasto: 1,5 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 4 jajka 8 łyżek ciepłej wody 8 łyżek oleju 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na ciemne ciasto: 1 i 1/4 szklanki mąki 3 płaskie łyżki kakao 3/4 szklanki cukru 4 jajka 8 łyżek ciepłej wody 8 łyżek oleju 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na krem(...)łyżka ekstraktu waniliowego 1/2 szklanki cukru 250 g miękkiego masła Polewa: 200 g margaryny 1 szklanka cukru 4 łyżki wody 1 cukier waniliowy 3 łyżki kakao Najpierw przygotować ciasto jasne. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, masę (fot.1) . Następnie powoli dolać olej i wodę. Nadal miksować aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Na koniec wsypać mąkę

Świat Ciasta
Mazurek migdałowo-kajmakowy 120

Składniki na kruche ciasto migdałowe: 70 g mielonych migdałów 250 g mąki pszennej 90 g cukru pudru 200 g miękkiego masła 2 żółtka szczypta soli Składniki na ciasto herbatnikowe (rozetkę): 150 g margaryny 100 g cukru pudru 2 jajka 200 g mąki pszennej 50 g mielonych migdałów Składniki na masę kajmakową: 450 g cukierków krówek (klasycznych) 80 ml mleka(...)kajmakowy to kolejny przepis Mistrza Polski Cukierników Pawła Małeckiego, zaprezentowany na łamach gazetki reklamowej Lidla. Jeżeli chodzi o ilość, to podane składniki wystarczyły mi na przygotowanie dwóch średnich mazurków. Ciasto jest bardzo kruche i delikatne, a kajmak po prostu rozpływa się w ustach. Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Mąkę i drobno zmielone migdały przesiać na blat. W środku zrobić wgłębienie

Świat Ciasta
STRUDEL Z CIASTA FILO Z JABŁKIEM I CUDEŃKAMI! ;-) 156

Kochani dzisiaj w klimacie nadchodzących Świąt, proponuje Wam przygotowanie pyszny i bardzo prosty w wykonaniu strudel z ciasta filo, z jabłkami, rodzynkami, syropem różanym, żurawiną, posiekanymi migdałami, kardamonem, cynamonem i miodem! Cóż tu dużej gadać! Pychota! SKŁADNIKI: - 3 arkusze ciasta filo - 4 jabłka  - kardamon, cynamon - 2 łyżki miodu - żurawina suszona - syrop różany około 1,5 łyżki - rodzynki  - migdały(...)posiekane - 3 łyżki - 2 jajka Jabłka obieramy, kroimy w kosteczkę i mieszamy z pozostałymi składnikami. Arkusz ciasta filo smarujemy roztrzepanym jajkiem, układamy nadzienie. Rolujemy z strudel. Układamy na blaszce. Wierzch smarujemy jajkiem. Formujemy trzy sztuki. Pieczemy 35 minut!. Smacznego! Zapraszam na Facebooka SmykWKuchni

SMYKWKUCHNI
Ciasto czekoladowe z cukinią 177

Ciasto to rzucało mi się ostatnio w oczy na wszelkich blogach, otwieram lodówkę a tam... no właśnie ciasta brak, postanowiłam więc je wypróbować, zwłaszcza że cukinnie teraz są w pełni sezonu. Skorzystałam z  przepisu na blogu mojetworyprzetwory . Jedyna modyfikacja była taka, że dodałam czekoladę z orzechami zamiast gorzkiej, bo jej po prostu nie miałam na stanie. Ciasto wyszło super

Z butelką mleczka w tle
Paczuszki z ciasta francuskiego ze szpinakiem 347

Pyszne paczuszki z ciasta francuskiego wypełnione szpinakiem. Paczuszki można zajadać same jako przekąskę lub podać jako danie z czerwonym barszczykiem np. podczas wigilijnej kolacji. składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 275 g 300 g mrożonego szpinaku (dałam własny zamrożony grubo siekany) 60 g fety 2 łyżki smietany 18 % 1 garść startego sera żółtego pieprz czosnek granulowany 1 małe jajko Szpinak podsmażyć(...)pieprzem i czosnkiem granulowanym. Gdy składniki się połączą zestawić z ognia i dodać starty ser. Wymieszać dokładnie z pozostałymi składnikami aż ser się rozpuści. Masę szpinakową odstawić do wystudzenia. Ciasto francuskie rozwinąć i podzielić na 6 prostokątów (można też podzielić na 8 uzyskamy wtedy mniejsze paczuszki). Na każdym prostokącie ułożyć ok 2 łyżek szpinakowej masy. Ciasto złożyć na pół

Monia miesza i gotuje
Pizza z ciasta francuskiego 141

obiad albo przygotować ją na spotkanie ze znajomymi, dzieląc na mniejsze kawałki "do ręki" jako przekąska. Łatwa i szybka w wykonaniu, a do tego bardzo smaczna. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 2-3 pomidory 2 kule mozzarelli świeża bazylia,  sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Rozwijamy ciasto francuskie i delikatnie zawijamy końce, żeby nie wypłynął ser kiedy się rozpuści. Na cieście układamy(...)pokrojone plasterki mozzarelli, a na nią pomidory w plastrach. Wszystko posypujemy delikatnie solą oraz pieprzem. Pizzę wkładamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na ok 20 minut. Kiedy ciasto się podpiecze a ser rozpuści można wyciągać pizzę. Najlepiej będzie ona smakować z udekorowaną świeżą bazylią

upichcic
Parówki w cieście twarogowym 158

Przepis na te parówki dostałam od siostry, sprawdziły się jako przekąska wśród jej znajomych. Zazwyczaj robiłam parówki w cieście francuskim, a tym razem postanowiłam pokazać wersję na pewno mniej znaną, a równie smaczną lub nawet smaczniejszą. Bardzo lubi je moja córka, która jest chwilowo fanką parówek. Składniki: 25 dag mąki pszennej 15 dag twarogu półtłustego 8 parówek z szynki(...)twaróg, jajko, olej, mleko i wszystko miksujemy. Następnie dodajemy małymi porcjami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz łyżeczką soli. Ucieramy mikserem dopóki pojawią się "grudki", a następnie wyciągamy ciasto na stolnicę i wyrabiamy ręcznie na gładką konsystencję. Ciasto wałkujemy na placki, w które zawijamy parówki. Układamy je na papierze do pieczenia, w sporych odstępach, ponieważ ciasto znacznie urośnie

upichcic
Babeczki z kruchego ciasta wypełnione porem i boczkiem 222

Jeśli w czasie Świąt chcecie zaskoczyć gości wykwintną przystawką, jest to przepis dla was. Pyszne babeczki z kruchego ciasta wypełnione aromatycznym boczkiem i porem, a całość w śmietanowo jajecznej masie. Eleganckie i wyjątkowo smaczne!   Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten Ilość porcji: 12 Czas przygotowania: 50 minut ( w tym 25 minut pieczenia) Składniki: Ciasto: 260g mąki pszennej 125g(...)musztardy Przyprawy: sól, świeżo mielony pieprz, gałka muszkatołowa Na blacie kuchennym umieszczamy mąkę, dodajemy posiekane masło oraz żółtko i zimną wodę. Doprawiamy delikatnie solą i siekamy nożem. Następnie wyrabiamy ciasto. Kiedy otrzymamy jednolitą masę to formujemy ją w kulę i zawijamy w folie spożywczą. Wkładamy do lodówki na około 30 minut. Rozgrzewamy patelnie. Boczek kroimy w kostkę i delikatnie podsmażamy

Kolizje Smaków
Ciasto z biszkoptami i makiem 189

Proponujemy ciasto o bardzo ciekawym smaku. Przepis może wydawać się skomplikowany, ale wykonanie jest proste. Składniki: -0,25 kg biszkoptów -0,5 szklanki suchego maku -8 jajek -1,5 kostki margaryny -1,5 szklanki cukru -2,5 szklanki mąki i dodatkowo 3 łyżki -2 łyżki kakao -2 łyżeczki proszku do pieczenia -aromat rumowy -słoiczek kwaśnego dżemu    Oddzielamy żółtka(...)Dodajemy żółtka i miksujemy. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kilka kropli aromatu. Miksujemy a następnie dodajemy pianę z białek i mieszamy łyżką.    Ciasto dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy mak, do drugiej kakao a do trzeciej 3 łyżki mąki.    Otrzymaliśmy 3 różne masy ciasta.    Blaszkę o wymiarach

Maminek kulinarny
Kalafior w cieście 150

Kalafior w cieście jest propozycją na zastąpienie ziemniaków w obiedzie.     Składniki: -kalafior -2 szklanki mąki pszennej -2 szklanki lodowatej wody -2 jajka -sól -przyprawa warzywna -olej do smażenia    Do wrzącej, dobrze osolonej wody (można dodać przyprawę warzywną) wkładamy kalafior i sparzamy przez 5-7 minut.    Wyjmujemy i odsączamy. Dzielimy na "różyczki".    Ciasto(...)mąki dodajemy wodę i jajka oraz sól do smaku -miksujemy    W garnku rozgrzewamy olej. Różyczki kalafiora moczymy w cieście i wkładamy do rozgrzanego oleju. Smażymy do lekkiego zrumienienia.    Odsączamy z nadmiaru tłuszczu i gotowe.    Jeśli zostanie nam ciasto możemy również usmażyć je w oleju. Kalafior w tym wydaniu idealnie pasuje do popularnego schabowego

Maminek kulinarny
Kaszanka zapiekana w cieście 165

kosteczkę pieczarki w plasterki.        Na niewielkiej ilości oleju szklimy cebulkę, dodajemy pieczarki, przyprawiamy przyprawą warzywną  i podsmażamy do odparowania wody.    Przygotowujemy ciasto. Do mleka dodajemy jajka i mąkę i miksujemy. Dodajemy rozczyn drożdżowy i dokładnie mieszamy.    Dodajemy pora,  następnie pieczarki i mieszamy. Doprawiamy do smaku pieprzem i przyprawą warzywną(...)Naczynie żaroodporne natłuszczamy, wlewamy połowę ciasta, układamy krupnioki obrane  z osłonek, zalewamy pozostałym ciastem i odstawiamy na 10 minut.    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 50 st. C i ustawiamy temperaturę 180 st. C. Pieczemy ok. 35 minut. Ciasto kaszankowe gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny