Szarlotka z kratką Klasyczna i przepyszna szarlotka z babcinego przepisu, która zawsze się udaje i wszystkim smakuje. Dzięki dodatkowi skórki pomarańczowej i płatków migdałowych, ciasto jest pachnące i bardzo aromatyczne. Palce lizać! Składniki: Ciasto: 600g mąki pszennej 200g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 300g zimnego masła 100g zimnego smalcu 2 jajka Nadzienie: 2 kg jabłek 150g cukru(...)łyżki mąki pszennej *** Mąkę mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło i smalec *** *** Wbijamy jajka *** *** Całość zagniatamy, aż powstanie gładkie, jednolite ciasto *** *** Gotowe ciasto dzielimy na dwie nierówne części – 60% i 40% *** *** Mniejszą część ciasta zawijamy w folię i wkładamy do lodówki. Większą część ciasta wykładamy na blaszce wyłożonej papierem
Blog z ApetytemDziś przepis na ciasto snickers bez pieczenia na herbatnikach i krakersach. Ciasto jest przepyszne, połączone są w nim smaki słodki i słony, co daje kombinację której nie można się oprzeć! To ciasto bardzo mocno przypomina batonik Snickers, pełne orzechów, słodkiej masy krówkowej i tak jak w oryginale kalorii! Zdecydowanie to ciasto jest bombą kaloryczną, dzięki czemu sprawdzi się jako deser(...)intensywnym dniu. Ciasto tylko pozornie jest skomplikowane, tak na prawdę jedyną pracą jest przygotowanie masy orzechowej, reszta to gotowe półprodukty ze sklepu. Czas przygotowania: 45 min Czas chłodzenia: najlepiej cała noc SKŁADNIKI (na formę ok. 30×20) Masa orzechowa 500 ml śmietanki 36 % 250 g mascarpone 4 łyżki cukru pudru 250 g masła orzechowego z kawałkami orzechów * Śmietanka
Słodki BlogPrawdziwy klasyk, czyli ciasto kruche z truskawkami i migdałową kruszonką sprawdzi się nie tylko latem, kiedy stragany uginają się od świeżych truskawek. To ciasto możesz zrobić również z mrożonymi owocami. Ciasto jest łatwe i przepyszne. Z łatwością poradzi sobie z nim nawet mało wprawna osoba w pieczeniu 🙂 Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na kruche ciasto: 500 g (3 ½ szklanki) mąki(...)tortowej lub typ 500) 1 szczypta soli 4 żółtka 220 g masła 1 łyżeczka wanilii 60 g (1/2 szklanki) cukru pudru Przygotowanie: Wszystkie składniki umieszczam w misce i zagniatam ciasto. Pamiętaj, aby masło było chłodne i żeby zagniatać ciasto szybko i sprawnie, bez nadmiernego ocieplania rękoma. Można zagnieść robotem. Ciasto dzielę w proporcji 2/3 do 1/3. Następnie blaszkę
Słodki sentymentTrudno sobie wyobrazić sezon truskawkowy bez ciasta z tymi smacznymi owocami. Do moich ulubionych należą ciasta biszkoptowe z truskawkami i galaretką, a tym razem upiekłam ciasto czekoladowe z truskawkami . To ciasto jest wilgotne, długo zachowuje świeżość, sprawdzi się na letnie przyjęcia. Robiąc ciasto czekoladowe z truskawkami należy dokładnie osuszyć owoce, ponieważ zawierają one dużo soku, a jak będą jeszcze mokre(...)cieście może powstać zakalec. Ciasto nie jest zbyt słodkie, a soczyste truskawki orzeźwiają jego smak. Jeżeli chcemy bardziej uwydatnić smak czekolady to ciasto czekoladowe z truskawkami można podawać z polewą czekoladową. Taki deser będzie dobry też z innymi sezonowymi owocami, na przykład malinami czy borówkami. Do przygotowania takiego ciasta najlepsza będzie czekolada gorzka, ale może też dać pół na pół
Danka PichciCiasto Truskawkowa Zachcianka to pyszny i efektowny wypiek, który można podać na każdą okazję. Składa się z kakaowego biszkoptu, kremu budyniowego przełożonego kajmakiem i biszkoptami oraz galaretki z truskawkami na wierzchu. Całość smakuje i wygląda bardzo dobrze. Ciasto wychodzi wysokie i podzielne. Przechowujemy je w lodówce. Składniki na ciasto Truskawkowa Zachcianka: Biszkopt: 3 jajka rozmiar L 60 g mąki pszennej(...)zrobią się jasne, puszyste i zwiększą swoją objętość dwukrotnie. Pod koniec ubijania wsyp cukier, następnie zmniejsz obroty miksera i powoli wsyp mąkę. Miksuj tylko do połączenia się składników. Ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary 24×25 cm), wyrównaj łyżką, aby na całej powierzchni była warstwa tej samej grubości. Włóż je do piekarnika nagrzanego
e-PrzepisyKulinarnePiękne efektowne oryginalne ciasto, które wcale nie wymaga dużo pracy. Dzięki dodatkowi galaretki jest orzeźwiające i pyszne. Łatki pochodzą od połączenia kakaowego ciasta z tartym i wmieszanym ciastem kruchym. Składniki (blaszka 20x32cm): Kruche ciasto: 200 g masła 1 szklanka cukru pudru 3 żółtka 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto kakaowe: 3 jajka(...)masła Dodatkowo: 2 galaretki (u mnie wiśniowe) 500 ml wody 2-3 paczki ciastek typu delicje (u mnie wiśniowe) Sposób przygotowania: 1. Składniki na kruche ciasto zagnieść, schłodzić minimum 1 godzinę w lodówce. Ciasto powinno być wystarczająco twarde, by dało się zetrzeć na tarce jarzynowej. 2. Zrobić kakaowe ciasto. Cukier utrzeć na puch z jajkami. Dodać
Kuchnia domowa AniCiasto Majordomus nie tylko pysznie smakuje, ale również bardzo ładnie prezentuje się na stole za sprawą prostej dekoracji z ptasiego mleczka i wiórków kokosowych. Ciasto składa się z puszystego biszkoptu kakaowego i delikatnego kremu budyniowego z mascarpone. Całości dopełnia dżem porzeczkowy i polewa z gorzkiej czekolady, tworząc pyszną kompozycję. Taki wypiek jest bardzo uniwersalny i zawsze wszystkim smakuje. Możesz(...)podać zarówno na niedzielny deser do kawy, jak i na różne rodzinne uroczystości. Składniki na ciasto Majordomus: Biszkopt: 6 jajek rozmiar M 150 g cukru 60 g mąki pszennej typ 500 (pół szklanki) 60 g mąki ziemniaczanej (trochę mniej niż pół szklanki) 2 łyżki kakao łyżeczka proszku do pieczenia Krem budyniowy: 750 ml mleka 2 opakowania budyniu waniliowego
e-PrzepisyKulinarneciasto Cappuccino jest kilka przepisów. A mianowicie można je zrobić zarówno w wersji bez pieczenia, jak i na pieczonym biszkopcie. Mój dzisiejszy przepis to ta druga opcja. Ciasto Cappuccin o to dwie warstwy biszkoptu nasączone ponczem z waniliowego cappuccino. Środek ciasta stanowi krem na bazie waniliowych serków homogenizowanych, mleka w proszku z dodatkiem cappuccino. W tym kremie umieszczone są podłużne(...)nasączone biszkopty. Tak więc każda warstwa tego deseru utrzymana jest w tym samym smaku. Ciasto Cappuccino jest miękkie, wilgotne, ładnie prezentuje się na talerzu, dobre na każdą okazję. Wierzch ciasta jest posypany kakao, ale może to być również starta, gorzka czekolada. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Ciasto Cappuccino: Biszkopt: 5 jajek 1 i 1/4 szklanki cukru 1 i 1/4 szklanki
Danka PichciPrzepis na Wegańskie Ciasto Pomarańczowo Czekoladowe, czyli ciasto bez jajek , bez mleka , bez masła i bez użycia miksera. Jest to też idealne ciasto dla osób, które poszczą przed świętami wielkanocnymi, bo jest to ciasto postne , którego inspirację zaczerpnęłam z kuchni greckiej. Wypiek ten ma delikatny smak pomarańczowy z mocnym akcentem czekoladowym . Ciasto jest pyszne i w smaku(...)mnie niczym się nie różni od tradycyjnych wypieków. WEGAŃSKIE CIASTO POMARAŃCZOWO CZEKOLADOWE SKŁADNIKI: (na foremkę 25x35 cm.) CIASTO: sok z pomarańczy (400 ml.) olej roślinny (250 ml) cukier (300 g) skórka otarta z 2 pomarańczy proszek do pieczenia (2 łyżeczki) coś waniliowego (2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, lub aromat waniliowy, lub cukier waniliowy) mąka pszenna
RITA food channelBorówkowy raj to sposób na wykorzystanie nieudanego ciasta, zakalca , który przypadkiem może trafić nam się w kuchni ? Pyszne owocowo-czekoladowe ciasto. Nikt nawet nie będzie podejrzewał, że to była sytuacja awaryjna ? Do przygotowania borówkowego raju będziemy potrzebować 2 tortownic, lub tortownicy i rantu cukierniczego. Jedna tortownica o wymiarach 26 cm, a druga o 28 cm. Zaczynamy od przygotowania spodu(...)masła 2 szklanki pokruszonego ciasta, ciasteczek. Masło rozpuszczam i dodaję do niego pokruszone ciasto, całość mieszam. Na dno większej tortownicy kładę papier do pieczenia, tortownicę zamykam (tak, żeby reszta papieru, która wystaje poza dno, była na zewnątrz, nie na bokach tortownicy). Do tortownicy wykładam masło z ciastem i ugniatam na całej powierzchni. Tortownicę wstawiam do lodówki. W tym czasie przygotowuję
Słodki sentymentdokładniej ciasto przekładane z truskawkami i kremem – świetne połączenie smaków. Ciasto jest proste i bardzo smaczne. W wersji delikatniejszej możecie to ciasto wykonać na biszkopcie , ale polecam z ciastem ucieranym, bardzo ciekawe zestawienie ? Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na ciasto ucierane: 6 jajek 200 g masła 1 szklanka cukru 1 łyżka cukru waniliowego 2 ½ szklanki mąki 2 łyżeczki proszku(...)pieczenia Jajka, cukier, cukier waniliowy i masło ucieram dokładnie w misce (ciasto będzie wyglądać tak, jakby się zwarzyło, ale spokojnie, tak ma być ? ) Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i dodaję partiami do masy jajecznej. Blaszkę 25×30 cm wykładam papierem do pieczenia i wykładam ciasto na blaszkę. Ciasto wstawiam do piekarnika na ok. 45 minut, do suchego patyczka
Słodki sentymentPyszne i łatwe ciasto baskijskie nie zajmie wiele czasu. Ciasto w oryginale jest bardzo słodkie, ale u mnie znajdziesz wersję „odchudzoną”. Zatem wyruszamy do Hiszpanii po trochę słodyczy ? Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki tortowej 3 jajka 2 ½ łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki rumu Skórka otarta z cytryny 250 g masła Dodatkowo(...)konfitury jeżynowej (lub ulubionej ? ) Wszystkie składniki na ciasto umieszczam w misce i zagniatam, możesz to zrobić również przy użyciu robota. Ciasto zagniatam w kulę i wkładam na 30 minut do lodówki. Blaszkę (30×35 cm) wykładam papierem do pieczenia. Ciasto dzielę na dwie równe części. Pierwszą część rozwałkowuję na wielkość blaszki, wkładam do blaszki, a następnie podpiekam 15 minut
Słodki sentymentpowiecie na taki makowy zawijaniec z ciastem drożdżowym ? W środku mnóstwo maku, mnóstwo bakalii i samych pyszności. Jak widzicie, mój makowy zawijaniec pękł ? Mi to zupełnie nie przeszkadza, ale jeśli nie lubicie, to polecam zostawić 2 cm „luzu” u góry, jak owijacie w papier. To powinno pomóc ? Powiem tylko, że pęknięty czy cały, to smak jest rewelacyjny. Uwaga: szklanka(...)odstawiam. W garnku rozpuszczam masło i miód, dodaję cukier waniliowy, bakalie i mak. Smażę na małym ogniu przez 15 minut. Masę odstawiam do wystygnięcia, a w tym czasie przygotowuję ciasto drożdżowe. Składniki na ciasto drożdżowe: 3 1/3 szklanki mąki pszennej typ 500 1/3 szklanki cukru 100 g masła 1 jajko 3 żółtka 1 łyżka cukru waniliowego ½ szklanki mleka
Słodki sentymentPrzepis na sernik na zimno z mlekiem w proszku – czyli sernik z Białymi Michałkami. Ciasto jest niezwykle kremowe i dzięki białej czekoladzie oraz orzeszkom ziemnym smakuje jak cukierki Białe Michałki! Ten sernik sprawdzi się jako ciasto na wiele okazji – możesz przygotować go na Święta, na imprezę, a także do codziennej kawy. Ciasto posmakuje każdemu, kto lubi smak białych(...)Michałków. Jak zrobić ten sernik z Białymi Michałkami? Sernik przygotujesz na spodzie z masła orzechowego i zmielonych orzeszków ziemnych. Główna część ciasta to serowy krem, czyli połączenie mleka, białej czekolady, mleka w proszku, sera z wiaderka, cukru pudru i posiekanych orzeszków ziemnych. Dodatkowo do serowej masy dodajemy kilka cukierków Białe Michałki. Wierzch posypujemy pokruszonymi Michałkami. Dokładne wykonanie tego sernika wraz
Via Gusto