Dziś ciasto w pomarańczowych kolorach ---- podwójnie pomarańczowych. Ciasto marchewkowe z pomarańczowym smaczkiem , słodki mus z marchewki i pomarańczy , a do tego delikatna bita śmietaną . Całość wspaniale współgra i cieszy zarówno oczy słonecznymi barwami ,jak i podniebienie cytrusowym smakiem. Marchewka dodaje jedynie koloru i słodyczy , nie dominuje smakiem. Ciasto : 3 jajka 3/4 szklanki cukru 200 g utartej marchwi(...)wodą jeśli wyparuje.Zmiksować . Wlać znów na patelnię i dodać sok wymieszany z mąką Chwilka pogotować doprawić cukrem do smaku i ew sokiem z cytryny Wystudzić , wyłożyć na ciasto. (część zostawić do udekorowania) Ubić 300 ml śmietany 30% z jednym śmietan-fixem wyłożyć na mus. Udekorować skórką , cząstkami pomarańczy i pozostałym musem Smacznego :) Polecam
Malinowa KawiarenkaKostka kawowa to po przepisie na ciasto kawowe z polewą śmietanową kolejna propozycja dla wielbicieli kawowych smakołyków. Składają się na nią kakaowy biszkopt, kawowa warstwa powstała na bazie jogurtu oraz polewa z czekolady. Ciasto nie jest trudne w wykonaniu, jednak - jak większość ciast na zimno - dość czasochłonne, gdyż po włożeniu gotowego ciasta do lodówki musimy odczekać kilka godzin na stężenie(...)masy i polewy. Efekt jest natomiast na tyle satysfakcjonujący, że warto poświęcić trochę czasu na przygotowanie i pamiętać o wykonaniu ciasta najlepiej dzień wcześniej, jeśli robimy je na specjalną okazję czy wizytę gości. Moje ciasto kawowe zostało wykonane w formie o wymiarach 24x24cm. Kostka kawowa Składniki: biszkopt 5 jajek 5 łyżek cukru 9 łyżek mąki pszennej 1 łyżka kakao
Smakołyki BerenikiLubimy ciasta cytrynowe. To ma wyjątkowo wyczuwalny smak cytryny. Takie lekko orzeźwiające ciasto. Oryginalny przepis pochodzi z Moje Wypieki . Autorka użyła masła, ja zaryzykowałam z olejem kokosowym, ciasto wyszło fajne, z lekką nutą kokosową. Składniki: 140 g oleju kokosowego Biooil ( w postaci stałej) - (w oryginalnym przepisie było 180 g masła) 150 g drobnego cukru do wypieków 3 duże(...)wykładamy masę. Ja jak widać użyłam silikonowej formy w kształcie królika wielkanocnego. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 175 stopni, przez około 40 minut do zezłocenia i tzw.suchego patyczka. Wystudzone ciasto wyłożyłam na tacę. Polałam lukrem mandarynkowym. Lukier mandarynkowy: sok i skórka otarta z 1 mandarynki 1/2 - 3/4 szklanki cukru pudru Składniki umieściłam w małej miseczce i utarłam grzbietem łyżki
Blondynka GotujeWspominałam, że ciasta nie są moją mocną stroną, ale podjęłam mocne postanowienie poprawy i w ostatnich dniach zakręciłam aż cztery pod rząd. Co prawda dwa z nich to karpatka z kremem z torebki, ale już dwa kolejne to pyszne szarolotki, jako że ciasta z owocami lubimy najbardziej:) Szarlotka bez jajek Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 200 g miękkiego(...)blachę (25 x 36 cm - najwygodniej na papier do pieczenia). Jabłka obrać, przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Posypać je cynamonem, wypełniając środki rodzynkami i układając na ciasto (rodzynkami do dołu). Rozwałkować drugą część ciasta i przykryć nim jabłka. Piec ok. 45 - 50 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaczosnkowy i barbecue. składniki: 250 g krewetek tygrysich 250 g piersi kurczaka ok 10-14 szt pieczarek świeżych ( mogą być też marynowane ) 100 g czarnych oliwek olej do smażenia ciasto piwne 3/4 szklanki piwa 1 i 1/2 szklanki maki 1 jajko szczypta soli szczypta proszku do pieczenia dodatkowo dipy Prymat Party Dip barbecue + 6 łyżek keczupu + 2 łyżki(...)wody Party Dip czosnkowy+ 4 łyżki jogurtu + 4 łyżki majonezu Składniki na ciasto dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Ciasto powinno mieć konsystencję trochę gęściejszą niż na naleśniki. W cieście zanurzać oczyszczone krewetki, pieczarki, osączone oliwki oraz pierś kurczaka pokrojoną w średnią kostkę. Smażyć na głębokim oleju na złocisty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku. Podawać na ciepło z dipami
Monia miesza i gotujeDobre na spotkania z przyjaciółmi, rodziną lub jako przystawka na romantyczną kolację. Ciasto jest chrupiące a krewetki delikatne. Zdecydowanie polecam! Składniki: 250g krewetek gotowanych w całości 140g mąki pszennej+mąka do obtoczenia pół łyżeczki soli pół łyżeczki proszku do pieczenia ok.200ml zimnego piwa pieprz, ostra papryk lub chilli olej do głębokiego smażenia Krewetki obieramy zostawiając ogonek. Do miski wsypujemy mąkę(...)mieszając. Dodawać do momentu uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Do rondelka lub na patelni wlewamy olej ok. 5-6 cm grubości. Krewetki po kolei obtaczamy w mące, a następnie w cieście i wkładamy na rozgrzany olej. Smażymy do momentu uzyskania złotej panierki i obracamy na drugą stronę. Wykładamy na ręcznik papierowy w celu usunięcia nadmiaru tłuszczu. Najlepiej podawać z surówką typu
Pudełko rozmaitościPierwszy raz ciasta marchewkowego miałam okazję spróbować na imprezie urodzinowej u przyjaciółki :) Oczywiście poprosiłam o przepis i od tamtej pory ciasto to stało się naszym domowym przysmakiem :) Wilgotne, aromatyczne , z czekoladową polewą ... czy może być coś lepszego na chandrę :) Składniki: 4 jajka, 2 szklanki mąki pszennej, 1 szklanka oleju rzepakowego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki sody, 2 łyżeczki(...)czekolady. Śmietankę podgrzewamy - musi być gorąca. Zdejmujemy ją z palnika, wrzucamy połamaną czekoladę i odstawiamy na ok. 3 minuty, a następnie mieszamy, aż składniki się połączą. Lekko przestudzoną polewamy ciasto. Jaja, mąkę, olej, proszek do pieczenia, cynamon, sodę miksujemy robotem przez kilka minut. Następnie dodajemy startą na dużych oczkach marchew oraz posiekane orzechy i mieszamy ręcznie. Przekładamy do formy
Delicious TitbitsBardzo słodkie ciacho, przypominające słynne ciacho,, Pysznotka". Kruche blaty z dżemem z czarnej porzeczki, orzechami oraz bezą, przełożone kremem kajmakowym. Ciasto najlepiej smakuje, gdy wyciągnie się go wcześniej z lodówki 🙂 Składniki blaszka 25/35 : Ciasto : 4 szklanki mąki, 250 g margaryny, 6 żółtek, 4 łyżki gęstej śmietany, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, Krem: 200 g masła(...)puszka kajmaku gostyńskiego, Piana: 6 białek, 1 szklanka cukru, 1 opakowanie kisielu wiśniowego, Ponadto: 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki, 2 garści orzechów włoskich, Sposób przygotowania: Ciasto kruche: Mąkę pszenną posiekać nożem z margaryną i żółtkami, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić ciasto na pół. Następnie z każdej połówki ciasta odstawić po 1/4 części ciasta
kulinarne odsłony patirurek zdecydowanie ułatwiają upieczenie rurek, jednak można upiec rurki, nawet jeśli nie posiadasz specjalnych foremek. Zamiast foremek możesz użyć zwiniętej w stożki folii aluminiowej. Czy rurki można zrobić z ciasta francuskiego? Tak, zamiast kruchego ciasta z kwaśną śmietaną, na które przepis znajdziesz poniżej, rurki możesz również upiec z ciasta francuskiego. Możesz użyć zarówno gotowego ciasta francuskiego ze sklepu(...)takiego przygotowanego od podstaw w domu. Przepis na domowe ciasto francuskie znajdziesz w moim przepisie na kremówkę – https://viagusto.pl/tradycyjny-przepis-na-kremowke/ Jakim kremem można nadziać rurki? Rurki najczęściej nadziewamy bitą śmietaną lub kremem budyniowym, na który przepis znajdziesz poniżej. Rurki można również nadziać innymi kremami, np. kremem czekoladowym, bitą śmietaną z galaretką, mascarpone, a także lemon curdem, czy innym wybranym
Via Gustowilgotny. Aromat waniliowy wraz z pysznymi i zdrowymi bakaliami sprawi, że nikt nie oprze się temu wypiekowi. Nawet dzieci go pokochają. Na święta zawsze piekę dwie keksówki takiego ciasta, gdyż jedna to za mało dla mojej rodziny. Do swojego keksu używam najczęściej orzechów i rodzynek, ale tak naprawdę możecie dodać jakie lubicie najbardziej bakalie. Każde bakalie jest pełna wartości(...)samo smaczna. Waniliowy keks na święta to przepis dla każdego kto nie lubi spędzać dużo czasu w kuchni i zarazem ceni smaczne wypieki. Moim zdaniem to ciasto na święta pokochacie i docenicie. Polecam ! Jeśli masz czas to zobacz moje poprzednie przepisy na klasyczny keks z bakaliami keks makowy keks kakaowy keks pomarańczowy na święt a Porady: Bakalie
Ciasta z tradycjamiŚwięta Bożego Narodzenia to czas, kiedy w naszych domach królują tradycyjne potrawy, a jednym z nieodłącznych elementów wigilijnego stołu są uszka z grzybami. Przygotowanie idealnego ciasta na uszka to klucz do sukcesu, aby te małe, smakowite pierożki były delikatne i rozpływały się w ustach. W dzisiejszym wpisie podzielę się z Wami sprawdzonym przepisem na ciasto na uszka, które nie tylko(...)jest proste w wykonaniu, ale również gwarantuje doskonały smak. Jest wiele przepisów na to ciasto – moje to ciasto bez jajka – postne, tanie i dosłownie z 3 składników PRZEPIS CIASTO NA USZKA Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki gorącej wody 1 łyżka oleju roślinnego 0,5 łyżeczki soli Jak zrobić ciasto na uszka: Przesiej mąkę na stolnicę
Dorota SmakujeCiasto Pijana Śliwka to wyjątkowy deser, który zachwyci Cię połączeniem intensywnego smaku czekolady, delikatności kremu i słodyczy pijanych śliwek. Idealne na specjalne okazje. Przepis jest bardzo popularny i pewnie już o nim słyszeliście, jednak pewnie nie próbowaliście go w takim wydaniu. Puszysty biszkopt kakaowy przełożony lekkim kremem budyniowym z nutką piernika i pijane śliwki w czekoladzie na wierzchu to doskonały(...)wypiek na święta. Ciasto Pijana Śliwka – eksplozja smaków w każdym kęsie Składniki na ciasto Pijana Śliwka: Biszkopt: 6 jajka rozmiar L 150 g mąki pszennej typ 450 lub 500 40 g mąki ziemniaczanej 150 g cukru płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Krem budyniowy: 1200 ml mleka 3 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru czubata
e-PrzepisyKulinarneJesienny leśny mech to przepyszne ciasto szpinakowe z czekoladowym kremem i chrupiącym krokantem. W tej wersji ciasto prezentuje się fantastycznie jesiennie. Połączenie intensywnej zieleni z brązami sprawia, że na myśl przychodzi nam jesienny las. Spróbuj koniecznie, jesienny leśny mech smakuje fantastycznie. Uwaga! Tortownica średnica 20 cm Szklanka 200 ml Składniki na ciasto: 200 g świeżego szpinaku (można użyć też mrożonego(...)masę. Do masy jajecznej dodaję powoli olej, a następnie szpinak, cały czas ubijam. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia, wsypuję do masy i mieszam całość łopatką do połączenia składników. Ciasto wykładam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie tylko dno) i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40-43 minuty, do suchego patyczka. Następnie wyciągam ciasto
Słodki sentymentKakaowe ciasto z masą serową oraz brzoskwiniami w galaretce. Jest PRZEPYSZNE! Miękkie i delikatne. Słodkie, ale nie przesłodzone. Dla mnie idealne. Dokładnie takie, jak sobie wymarzyłam Przyznam, że pomysł by na galaretkę wylać polewę czekoladową od samego początku wydawał mi się nieco ryzykowny, ale postanowiłam podjąć tego wyzwania Był taki moment kiedy bałam się, czy galaretka nie rozpłynie się(...)tego kroku, to śmiało możesz zostawić brzoskwinie z galaretką na wierzchu (i całkiem pominąć szykowanie polewy i okruchów; ewentualnie spróbować wyłożyć okruchy na galaretkę, zanim całkiem ona stężeje). Ciasto będzie się inaczej prezentować, ale będzie równie pyszne. Moim zdaniem to ciasto zdecydowanie warte jest przygotowania. Zrób je sobie nawet bez okazji, a jestem pewna, że kiedy nadarzy się okazja, będziesz
Smaki Na Talerzu