ciasto - 163312 przepisów (strona:329/10888)

Empanadas z tuńczykiem - przekąska na imprezę. 386

koncepcja ich przygotowywania prawdopodobnie została przewieziona do Europy przez Arabów. Zapraszam! Empanada - chrupiący pieróg Empanadas są z grubsza podobne do naszych pierogów, przygotowuje się je jednak z innego rodzaju ciasta. Ciasto chlebowe lub proste ciasto z mąki, wody i tłuszczu nadziewa się, a następnie smaży lub piecze , uzyskując chrupiący pieróg kryjący soczyste wnętrze (empanada to liczba pojedyncza od empanadas(...)empanadillas . Z kolei na północy w Galicji i Asturii robi się je znacznie większe. W Galicji popularna jest potrawa o nazwie empanada gallega (empanada galega po galicyjsku), czyli duże ciasto chlebowe z wytrawnym nadzieniem, np. z tuńczyka, cebuli, papryki, pomidorów, jajka ugotowanego na twardo i papryki pimenton. Empanadę de gallega piecze się w patelni do paelli lub na blasze

Chilli Czosnek i Oliwa
Paluszki z piersi kurczaka w cieście naleśnikowym 350

jajko 1 łyżka vegety 0,5 szkl. wody Pierś kurczaka trzeba pociąć w paski i lekko rozbić tłuczkiem. Zalać sosem sojowym i zostawić na noc. Następnego dnia rozrobić ciasto z mąki, wody, jajka i vegety. Ciasto ma być trochę gęściejsze niż naleśnikowe. Przygotowane piersi z kurczaka obtaczać w cieście i piec na rozgrzanym oleju.  Wspomnę jeszcze, że w takim(...)cieście nie tylko kurczaka można upiec, ale również małe cebulki

Co w głowie piszczy
CIASTO Z RABARBAREM 191

Łatwe i szybkie w przygotowaniu ciasto z rabarbarem 5 łodyg rabarbaru + 2 łyżki cukru 4 jajka 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 10 dag masła 3 łyżki śmietany 18% 3 łyżeczki proszku do pieczenia parę kropel aromatu waniliowego 2-3 łyżki cukru pudru Rabarbar umyć, obrać, pokroić na mniejsze kawałki i posypać cukrem.   Masło roztopić odstawić aby przestygło. Białka(...)aromatem waniliowym   na puszystą masę, cały czas ucierając dodawać przestudzone masło, śmietanę praz mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystkie  składniki miksować około 2-3 minut aż ciasto będzie gładkie, następnie dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy równo

RAROSSA
Ciasto owsiane 175

oceniaj innych tylko dlatego, że grzeszą inaczej niż ty. Autor nieznany       Po co się przejmować brakiem mąki w szafce, gdy ma się płatki owsiane? Ciasto bez mąki i bez cukru. Składniki: 1.5 szklanki płatków owsianych 1/3 szklanki wiórek kokosowych 1/3 szklanki łuskanego słonecznika 2 duże banany lub 3 małe + 1 banan do dekoracji 6 łyżek(...)pieczenia. W osobnej misce banany ugniatamy na papkę (można to zrobić używając tłuczka do ziemniaków). Do bananowej papki dodajemy mleko, mieszamy. Mokre łączymy z suchymi. Jeśli po połączeniu ciasto nie jest lepkie, dodajemy trochę wody, aby takie się stało. Chodzi o to, by płatki nie oddzielały się od siebie, tylko tworzyły jednolitą masę. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Ciasto

Weganizm infantylny
Ciasto z jabłkami i malinami 159

pozostałe 3 jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę, a maliny opłukujemy. Przygotowujemy leistą kruszonkę poprzez zmieszanie łyżki mąki z łyżką cukru i łyżką oleju. Kruszonki wystarcza, aby zrobić na cieście małe ciapki, jeśli chcecie pokryć nią całe ciasto, wtedy trzeba zrobić jej więcej i wtedy też ciasto może wyjść baaardzo słodkie. Gdy mus jabłkowy wystygnie, dodajemy go do wcześniej przygotowanej(...)mieszaniny i łączymy. Ciasto powinno wyjść dość lepkie. Wykładamy je na małą tortownicę i wciskamy delikatnie w jego wierzch kawałki pokrojonych jabłek i maliny. Na koniec robimy ciapki z kruszonki. Pieczemy w 180 stopniach C przez około 30-40 minut.  Znalazłam w Realu coś takiego jak długopisy wykonane z materiałów ulegających biodegradacji

Weganizm infantylny
Ciasto bananowe z otrębami 216

czegoś innego, jak wolimy. Gdy rozgnieciemy już dokładnie wszystkie kawałki, dodajemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, siemię lniane, cynamon, olej, syrop z agawy. Całość starannie mieszamy. Gdy nasze ciasto będzie już gotowe, dodajemy otręby i jeszcze raz mieszamy. Masę przekładamy do wytłuszczonej (jeśli jest taka potrzeba) formy i posypujemy na wierzchu niewielką ilością otrębów. Pieczemy w 180 stopniach C przez(...)minut. Najlepiej jest sprawdzić jego gotowość poprzez włożenie w ciasto cienkiego patyczka. Jeśli po wyjęciu będzie czysty, nieoblepiony ciastem, oznacza to, że powinno być już upieczone.       Wyszło pycha. Puszyste, a niesuche. Z pierwszym kęsem miałam wrażenie, że popełniłam błąd, nie dodając super hiper mega gigantycznych ilości cukru, bo wydawało się niesłodkie. Zaufałam jednak słodkości bananów

Weganizm infantylny
Truskawki z nutellą na francuskim cieście 268

Dziś mam dla Was bardzo łatwy i szybki w wykonaniu deser. Wystarczy słoik nutelli lub innego kremu orzechowo-czekoladowego, kilka truskawek i opakowanie ciasta francuskiego. Składniki: 1 mały słoiczek nutelli ok. 10-12 truskawek 1 opakowanie ciasta francuskiego Wykonanie: Ciasto francuskie podzielić na kwadraty (wyjdzie ok 8-10 szt.). Każdy z nich na środku posmarować nutellą i ułożyć na niej(...)pokrojone w plastry truskawki.  Na blaszce rozłożyć papier do pieczenia a na nim ciasto francuskie. Piec w rozgrzanym piekarniku przez ok.10-12 minut

Pasja Smaku
Śliwkowe ciasto z chrupiącymi płatkami migdałów 156

pieczenia  4 łyżki masła + masło do wysmarowania formy  2 szklanki mąki pszennej  3/4 szklanki drobnego, białego cukru  1 szklanka płatków migdałów  Przygotowanie:  Ciasto piekłam na blasze o wymiarach 26 cm x 30 cm Masło w rondelku roztapiamy, dodajemy cukier i gasimy płomień; mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. W tym czasie myjemy śliwki, usuwamy ogonki(...)Masło połączone z cukrem przelewamy do drugiej, dużej miski i stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz 4 jajka, cały czas ucieramy. Gdy masa będzie gładka i gęsta ciasto jest gotowe. Do wysmarowanej masłem blachy wlewamy ciasto, wygładzamy, na wierzchu układamy kawałki śliwek. Ciasto pieczemy przez 60 minut w temperaturze 180 st. Gotowe posypujemy płatkami migdałów, możemy podać

Moja smaczna kuchnia
Ciasto miodowe z masą budyniową 236

Ciasto na sodzie z dodatkiem miodu..przełożone masą budyniową..i lekkim dodatkiem dżemu malinowego.. Ciasto: 3 szkl. mąki 3/4 szkl. cukru 2 łyżeczki sody 2 łyżeczki mleka 20 dkg margaryny 2 jajka 3 łyżki płynnego miodu Krem budyniowy: 1/2 l mleka 1/2 kostki margaryny  1/2 szkl. cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki(...)pszennej Dodatkowo dżem malinowy Sodę rozpuścić w mleku , dodać resztę składników i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie równe części i upiec 2 placki jednakowej wielkości. Piec w nagrzanym piekarniku około 15 min. w temperaturze 180 stopni. Przygotować krem budyniowy. Odlać niepełną szklankę mleka, resztę zagotować z cukrem i cukrem waniliowym i margaryną. W zimnym mleku rozmieszać mąkę pszenną

Moje domowe kucharzenie
Jogurtowo - kokosowe ciasto z rabarbarem i białą czekoladą 252

Lubię robić takie ciasta, przy których nie ma dużo pracy ani sprzątania..i to ciasto do takich należy..wystarczą dwie miseczki i łyżka...pomysł podpatrzony  tutaj . 3 szkl. mąki  2 jajka  1 szkl.oleju  1 szkl. cukru  2 szkl. jogurtu naturalnego  1 biała czekolada  300g wiórków kokosowych  500-600g rabarbaru(...)sodą, wiórkami i rozpuszczoną czekoladą. Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.Rabarbar obrać, pokroić, ułożyć na wierzchu ciasta.Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika, piec 45-50 minut w 200C.Upieczone ciasto wystudzić. Wystudzone można posypać cukrem pudrem

Moje domowe kucharzenie
Pizza na cieście francuskim 148

Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 10 szt. małych pieczarek 0,5 średniej cebuli 4 łyżki kukurydzy 3 łyżki ketchupu pikantnego 10 plasterków salami Ser mozzarella (1 szt.) 5 szt. pomidorków koktajlowych Oregano, bazylia Przepis: Ciasto rozwijamy, zostawiamy na papierze. Rogi zaginamy do wewnątrz. Nakładamy ketchup i rozsmarowujemy po cieście. Następnie układamy salami, pieczarki, cebulę, kukurydzę oraz starty(...)dużych oczkach ser mozzarella. Na wierzch kładziemy pokrojone w plastry pomidorki koktajlowe. Całość doprawiamy oregano i bazylią. Ciasto wsadzamy do piekarnika nagrzanego na 200C na 18 minut

Emcia Pichci
Kąski z kurczaka w cieście kokosowym 268

pieczenia, dolewamy mleko oraz wbijamy jajko.Ciasto dokładnie mieszamy (ma być dość gęste). Pierś kroimy w paski o grubości ok. 1 cm, a następnie w kostkę. Pokrojoną pierś dodajemy do ciasta i całość mieszamy, tak aby ciasto pokryło kurczaka. Olej nagrzewamy do 160C i łyżką nakładamy kawałki kurczaka. Smażymy na rumiano z każdej strony. Po wyciągnięciu z oleju osuszamy kąski

Emcia Pichci
Ciasto kokosowo-gryczane z cukinią i śliwkami 199

Dawno ciasta nie piekłam. Pamiętam taki czas sprzed kilku lat, kiedy to niespodziewanie dla siebie samej odkryłam, że pieczenie to fajna rzecz i że mi wychodzi (bo do tej pory specjalnie mnie nie ciągnęło i uważałam, że nie mam ręki do ciast, choć nie wiem skąd takie przekonanie skoro nie piekłam nic albo prawie nic). Po tym odkryciu ciasto (najczęściej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Ciasto malinka 864

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Ciasto malinka często gości na moim stole gdy tylko mam dostępne maliny, a to za sprawą pysznych kruchych blatów z dodatkiem gęstej galaretki z malin i bitej śmietany. Te połączenie sprawia, że ciasto rozpływa się w ustach. Post Ciasto malinka pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Wytrawne roladki z ciasta francuskiego 230

przygotować wcześniej i upiec przed samym podaniem.   Naprawdę polecam. Uwaga!! Szybko znikają z talerza J Przy większej ilości osób proponuję podwoić albo potroić porcję.   Wytrawne roladki z ciasta francuskiego       Składniki: ·        opakowanie ciasta francuskiego ·        keczup ·          około(...)żółty ser ·        zioła prowansalskie   Przygotowanie: Pieczarki obieramy, kroimy w bardzo cienkie plasterki. Ser żółty ścieramy na tarce. Ciasto francuskie rozkładamy (nie wałkujemy).   Układamy równolegle plasterki salami i pieczarki. Polewamy keczupem, posypujemy serem żółtym i ziołami prowansalskimi. Ciasto zwijamy ciasno jak roladę i dociskamy aby się nie rozpadła. Roladę tniemy w około

Mania Gotowania