ciasto - 160568 przepisów (strona:338/10705)

Szarlotka – najłatwiejszy przepis 935

Szarlotka – najłatwiejszy przepis Lubicie szarlotki lub inne ciasta z jabłkami? My uwielbiamy Bo takie ciasto sprawdza się o każdej porze roku. Dziś mam dla Was przepis na pyszną i prostą szarlotkę. Przygotowanie szarlotki z tego przepisu jest bardzo proste. Tu pomijamy etap podpiekania spodu. Wszystko (ciasto i mus jabłkowy) pieczemy razem. Spróbujcie. Prosto, szybko i smacznie. Taka domowa szarlotka(...)najlepiej smakuje z kleksem bitej śmietany lub z gałką lodów (najlepiej tych domowych ;)). Też lubicie takie połączenie? P.s. Polecam Wam też przepis na ciasto z truskawkami, warstwą jabłek i budyniową pianką . Równie pyszne i… też proste w przygotowaniu Składniki: Na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej (300 g) – użyłam mąki typ 500 TOTA 3 łyżki cukru 2 łyżeczki cukru

Słodkie okruszki
Tarta z grzybami leśnymi 68

Bardzo polecam, pycha. Ciasto kruche super, zachęcam do wypróbowania. Wykonanie ciasta kruchego – za pomocą miksera zmiksować wszystkie składniki używając trybu pulsacyjnego. Jeśli nie macie takiej możliwości to trzeba szybko zagnieść ciasto na gładką masę. Ciasto włożyć do woreczka, spłaszczyć i wstawić do lodówki na 30 minut. Wyjąć ciasto z lodówki. Okrągłą formę do tary o średnicy 25 cm posmarować(...)masłem i obsypać kaszką manną. Ciasto rozwałkować na duży okrągły kształt i położyć do formy. Również oblepić boki formy. Przygnieść dno i ponakłuwać widelcem. Nadmiar z boków obciąć i odłożyć. Wstawić ponownie do lodówki na 30 minut. Wyciąć okrąg o średnicy dna formy i położyć na cieście. Obciążyć grochem. Piekarnik nagrzać do 190 C i piec 15 minut. Wyjąć ciasto

Kuchnia Pokoleń
Pełnoziarniste ciasto drożdżowe z jabłkami, cynamonem i kruszonką 75

Przepis na pełnoziarniste ciasto drożdżowe z jabłkami, cynamonem i kruszonką. Domowe, nieprzesłodzone, pulchniutkie i bardzo przyjemne ciasto. Nigdy nie piekłam takiego normalnego, domowego ciasta drożdżowego. Zresztą ja to nigdy nie piekę normalnych ciast, stąd pewnie nie zdziwi Was mój pomysł na pełnoziarniste ciasto drożdżowe ze zmniejszoną ilością cukru . Zainspirowałam się moją babcią, która piekła wspaniałe drożdżowce z owocami na każdą(...)czasach, gdy nie było jeszcze epidemii, ani nawet dyskontów, ani niedziel handlowych. A zaraz, teraz też nie ma niedziel handlowych… (!) Nie ważne. Zawsze wydawało mi się, że to ciasto to jakaś magia. Z drożdżami nigdy mi nie było po drodze, bo trzeba do nich czasu, cierpliwości i ciepła. Zupełnie jak do dzieci!). Ile można czekać? A, sorry, kiedyś piekłam

Dietolog
Sernik z rosą 76

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sernik z rosą to jeden z moich ulubionych typów sernika. Ma spód z kruchego ciasta, sernik jest bardzo wilgotny i sztywny a na wierzchu znajduje się bezowa pianka z kropelkami rosy, które wyglądają widowiskowo. Sernik ten jest świetnym sposobem na ciasto na święta, ale również na co dzień. Sernik z rosą jest smaczny już tego samego dnia(...)wystarczy, by był schłodzony. Smaczny jest również przez kolejne kilka dni przechowywany szczelnie zamknięty w lodówce. Inna nazwa tego ciasta to Sernik Rosa bądź Sernik Złota Rosa . Sernik z rosą – Składniki Sernik z rosą – kruche ciasto 1 całe jajko 1 żółtko 300 gram mąki pszennej 125 gram schłodzonego masła 40 gram cukru pudru łyżeczka proszku do pieczenia opakowanie

To Musisz Wiedzieć
Drożdżówki z makiem 128

Drożdżówki z makiem Są pyszne, dużo lepsze niż z cukierni ido tego długo zachowują świeżość. Z przepisu uzyskamy 16 sztuk pięknych drożdżówek. Polecam!     Składniki: Ciasto: 500g mąki 25g świeżych drożdży 200ml ciepłego mleka 50g cukru 1 jajko 1 żółtko 125g masła Nadzienie: 1 puszka masy makowej Dodatkowo: białko do posmarowania ciasta     *** Przygotowujemy zaczyn z drożdży(...)odkładamy na kilkanaście minut do wyrośnięcia *** *** Masło roztapiamy i studzimy *** *** Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy wyrośnięty zaczyn z drożdży, cukier, jajko, żółtko oraz przestudzone masło. Mieszamy i wyrabiamy ciasto dodając powoli pozostałe ciepłe (ale nie gorące) mleko. Najlepiej zagniatać ciasto za pomocą robota z hakiem *** *** Ciasto wyrabiamy, aż będzie miękkie i sprężyste, a następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe

Blog z Apetytem
Ciasto drożdżowe z karmelizowanymi jabłkami i kruszonką 72

Przepyszne wilgotne i puszyste ciasto drożdżowe połączone z karmelizowanymi jabłkami o smaku cynamonu i chrupiącą słodką kruszonką – połączenie doskonałe. Czas przygotowania: 120 min Czas pieczenia: 40 min   Składniki: (na blaszkę 21×21 cm) Ciasto: 300 g mąki ok. 150 ml mleka 20 g świeżych drożdży 4 żółtka 3 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 30 g roztopionego(...)powinna być w tym momencie ciepła a nie gorąca, w przeciwnym razie drożdże zostaną sparzone i mogą później nie wyrosnąć. Dodaj żółtka utarte z cukrem i ponownie dobrze wymieszaj. Ciasto powinno utworzyć zwartą strukturę, jeśli tak nie jest dolej więcej ciepłego mleka. Dodaj roztopione i przestudzone masło. Wyrabiaj ciasto do uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji (ręcznie lub mikserem). Uformuj ciasto

Słodki Blog
Ciasto marchewkowe z orzechami. 60

Ciasto marchewkowe z orzechami , to idealne ciasto na jesienną słotę. Miękkie, lekkie i aromatyczne. Dzięki zawartości marchewki jest bardzo wilgotne. Chociaż dodaję dość dużo marchewki, jednak nie jest ona wyczuwalna w smaku, zdecydowanie przeważa zapach i smak przypraw korzennych . Dla osób, które nie są zwolennikami piernikowego smaku, zalecam ograniczyć ilość dodawanych przypraw. Można je zastąpić olejkiem arakowym lub aromatycznym whisky(...)Orzechy można zastąpić dowolnymi bakaliami . Ciasto marchewkowe jest bardzo łatwe w wykonaniu. Technika wykonania przypomina sposób przygotowania ciasta ucieranego . Gromadzimy składniki suche i mokr e. Mokre dodajemy do suchych , mieszamy do połączenia składników. Ważnym jest, aby marchewka była świeża i soczysta . Wtedy ciasto smakuje najlepiej. Marchewkę dodajemy do suchych składników jednocześnie ze składnikami mokrymi. Ciasto rośnie z lekką górką, jednak

SmartBake.pl
Migdałowe ciasto z ricottą 107

mojprzepisna.pl | Migdałowe ciasto z ricottą Zrobiłam to ciasto i zgodnie stwierdziliśmy z mężem, że jest przeprzepyszne (stwierdziliśmy trochę inaczej, ale nie będę pisać przekleństw :):):). Wilgotne, cytrusowe, delikatne, miękkie. Smakuje lekko jak chmurka, jak suflet cytrynowy daleko mu do zbitego sernika. Mi wyszło mocno chrupiące ponieważ sama mieliłam migdały. Nam to chrupanie absolutnie nie przeszkadzało. Robiłam je wczoraj, a dziś ciasteczko(...)było do porannej kawki. Ciasto jest dość syte, po jednym kawałku (1/8 całości) byłam najedzona, ale jednocześnie chciałoby się go zjeść jeszcze, wciąga, nie można się oderwać. Przepis pochodzi z blogu Moje Wypieki . Składniki na tortownice 20 cm: 120 g masła 200 g drobnego cukru do wypieków nasionka z 1 laski wanilii skórka otarta z 1 dużej cytryny 4 duże

moj przepis na
Tarta z czerwoną porzeczką i bezową czapeczką 87

się prawie skończył… ale jakby ktoś jeszcze dorwał 0,7 kg porzeczek, lub miał zamrożone co nie co, to bardzo polecam tą tartę. Tarta składa się z przepysznego ciasta kruchego, kwaskowatej warstwy porzeczkowej, słodkiej pianki bezowej i chrupiącej skórki bezowej. Przepis pochodzi ze strony moje wypieki , zmodyfikowałam go na swoje potrzeby. Składniki na formę o średnicy 26 cm (liczone(...)kruchy spód: 250 g mąki pszennej 125 g masła, schłodzonego 1 jajko 2 łyżki cukru pudru 1 – 2 łyżki zimnej wody (ewentualnie) Z podanych składników zagnieść szybko ciasto, najlepiej wszystkie składniki wrzucić do malaksera i siekać dopóki wszystkie składniki się dobrze nie połączą (porobią się z nich takie niby kulki). Jeżeli ciasto nie będzie chciało się połączyć dodać lodowatą

moj przepis na
Pieczone pączki z ziemniakami 100

kuchni smażonego oleju, po którym przez resztę dnia muszę wietrzyć chałupę. Mają odrobinkę mniej cholesterolu ponieważ nie są pieczone na głębokim tłuszczu a pieczone, piszę odrobinkę, ponieważ dodałam do ciasta dużo masełka. Nie martwię się co zrobić ze zużytym olejem, bo w tym przypadku go nie ma. Dla mnie i mojej rodzinki smakują równie dobrze jak smażone, koledzy z pracy(...)mleko, dodać dwie łyżki mąki, cukier, wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce na 10 min, tak żeby zobaczyć czy drożdże ruszą (zaczna bąbelkować). Dodać do drożdży resztę resztę składnikow. Wyrobić ciasto, dość długo, ja wyrabiałam w robocie przez 15 min na 1 biegu lub na minimum. Jak już ciasto jest wyrobione, jest gładkie i elastyczne, ale klei się do rąk

moj przepis na
Zatapiane rogaliki 82

domu kilku łasuchów i mamy też dużo dżemu z poprzedniego roku, który trzeba wykorzystać, zrobiliśmy wspólnymi siłami rogaliki z dżemem wiśniowo-piernikowym. Trochę nietypowe wykonanie tych rogalików, ponieważ ciasto po wyrobieniu zanurza się w zimnej wodzie, jeżeli wypłynie, znaczy że ciasto można wałkować i robić rogaliki. Rogaliki są pyszne, puszyste, mięciutkie, lekko słodkie, maślane. Pamiętajcie, że dżem którym nadziewacie rogaliki(...)łyżki mąki (odjąć z tych 5 szklanek), jajka, wymieszać, odstawić na 10 min, aż zacznie pracować. Do dużej miski wsypać resztę mąki, dodać drożdże, sól. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i lśniące (u mnie hakiem do drożdżowego trwa to około 20 min na prędkości od 1 do 3), dodać masło, znów wyrobić do połączenia. Ciasto przełożyć na czystą

moj przepis na
Drożdżowe na twarogu 125

mojprzepisna.pl | Drożdżowe na twarogu Powrót to drożdżowego, które moja rodzina uwielbia. Tym razem ciasto z dodatkiem twarogu, przeszukałam pół internetu i na żadnym blogu nie znalazłam przepisu na drożdżowe z dodatkiem twarogu, więc postanowiłam przepis stworzyć sama :-). Ciasto drożdżowe z dodatkiem twarogu jest odrobinkę cięższe, troszkę bardziej zbite, ale nadal puszyste, wilgotne, pyszne, pachnące, poczciwe drożdżowe. Sera nic nie czuć(...)ciasto długo pozostaje świeże, nie czerstwieje na drugi dzień, nie obsycha, nie kruszy się. U mnie dodatkowo z kruszonką i owocami. Możecie użyć dowolnych owoców: jagód, malin, truskawek, rabarbaru, śliwek, wiśni, czereśni czy jabłek, mogą być też owoce z kompotu, tylko dobrze odsączone. Składniki na formę 24 cm na 34 cm: 400 gr mąki pszennej tortowej 125 ml ciepłego mleka

moj przepis na
Chlebek dyniowo – pomarańczowy 101

mojprzepisna.pl | Chlebek dyniowo – pomarańczowy Od dawna chciałam upiec jakieś ciasto z dynią, szukałam i szukałam, aż w końcu znalazłam ciasto które w 100% spełnia moje oczekiwania. Jest bardzo aromatyczne, wilgotne, mało słodkie, banalnie proste i nie może się nie udać. Taki właśnie jest Chlebek dyniowo – pomarańczowy. Przepis, lekko zmodyfikowany pochodzi z blogu p. Agnieszki Maciąg. Jeżeli macie malakser(...)przyda wam się podczas przygotowywania tego ciasta, a jeżeli nie macie malaksera to użyjcie blendera czy zwykłego miksera. Składniki na keksówkę 35 na 12 cm: 1/2 szklanki cukru brązowego nierafinowanego 1/2 szklanki oleju 2 jajka 250 g puree z upieczonej dyni skórka otarta z niewoskowanej, wyszorowanej i wyparzonej pomarańczy 2 garści orzechów włoskich* 1 i 1/2 szklanki mąki z pełnego

moj przepis na
CIASTO MARCHEWKOWE 84

Ciasto marchewkowe to jedno z moich ulubionych ciast. Pieczenie tego ciasta i zapach jaki rozlega się w domu podczas jego robienia, zawsze poprawia mi humor. Smakuje o każdej porze roku. Uwielbiane jest przez domowników i gości. Pyszne i bardzo proste do zrobienia. SKLADNIKI: CIASTO: 200 G MĄKI PSZENNEJ 100 G ORZECHÓW WŁOSKICH 3 JAJKA 1/3 ŁYŻECZKI SOLI 2 DUŻE MARCHEWKI(...)PIECZENIA. CALOSC WYMIESZAC ŁOPATKA. NA KONIEC DODAĆ ORZECHY I MARCHEWKĘ. PONOWNIE WYMIESZAĆ. NA DUŻĄ BLACHĘ DO PIECZENIA ( TA KTÓRA JEST CZĘŚCIĄ WYPOSAŻENIA WASZEGO PIEKARNIKA), WYLOZONA PAPIEREM DO PIECZENIA, WYLAĆ CIASTO. ROZPROWADZIĆ JE RÓWNOMIERNIE. GOTOWE CIASTO PIEC W NAGRZANYM PIEKARNIKU, W 180 ST. C. PRZEZ 25 MINUT. UPIECZONE CIASTO WYJĄĆ Z PIEKARNIKA I ODSTAWIĆ DO WYSTUDZENIA. W MIĘDZYCZASIE PRZYGOTOWAĆ KREM

Pani M - kuchnia smakowita