rolls z warzywami Spring rolls przygotować możecie z samych warzyw lub z warzyw z dodatkiem mięsa. Ja najbardziej lubię te tradycyjne wyłącznie z warzywami. Spring rolls robione są z ciasta na bazie mąki i wody bądź ciasta ryżowego, które następnie wypełnia się farszem. Dla mnie osobiście spring rolls muszą mieć w sobie kiełki fasoli mung oraz kapustę. Pozostałe dodatki(...)już kwestia indywidualna. Zdecydowałam się na zrobienie domowego ciasta na spring rolls z dwóch powodów. Po pierwsze nie jestem fanem spring rolls w cieście ryżowym. Po drugie nie znalazłam w sklepie żadnego innego ciasta poza ryżowym właśnie. Chcąc nie chcąc musiałam zrobić swoje własne ciasto Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce
mecooksStrucla drożdżowa z domowym dżemem, mniam...pychotka. U mnie wersja ciasta bez wyrabiania oraz bez wyrastania. Błyskawiczne ciasto drożdżowe, zalewane gorącym mlekiem (też się kiedyś tego obawiałam, niepotrzebnie), jest po prostu genialne, dodatkowo jest pyszne i wilgotne. W oryginale ten przepis jest na mące krupczatce, ja odkąd staram się nie używać w mojej kuchni pszenicy, przygotowuję je na mące orkiszowej(...)Mąka orkiszowa tortowa jest bardzo delikatna i puszysta, więc idealnie się tu sprawdza. Dodam iż to ciasto było hitem ubiegłego weekendu, w ciągu 3 dni piekłam je trzykrotnie. Pierwsze było eksperymentalne, z małym zakalcem (za krótko piekłam), ale znaleźli się wielcy zwolennicy właśnie takich bardzo wilgotnych ciast, którzy orzekli, że było najlepsze... :-) Drugie zajadaliśmy jeszcze gorące, prosto z piekarnika... Moja
Smaczne ZdroweCisto snickers kremowe, delikatne, rozpływające się w ustach ciasto z orzeszkami. Bardzo dobre ciasto na specjalne okazje. Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania ciasta znajdziecie w sklepie Helio oraz Stovit. Składniki na masę orzechową 150 g posiekanych orzechów włoskich (można dać 200 g.- ja często tyle daje, ale pamiętajcie, że ciasto będzie się gorzej kroić, bo trzeba się będzie(...)przebić przez orzechy) 100 g masła 4 łyżki cukru 2 łyżki miodu Składniki na ciasto 500 g mąki 200 g margaryny 200 g cukru 2 jajka 2 łyżki miodu 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej Składniki na krem: 500 ml zimnej śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru 1 cukier waniliowy
Podróż w kulinariaPyszne i łatwe do przygotowania ciasto kokosowe z malinami. Ciasto o umiarkowanej słodyczy i nie wymaga miksowania. Proste i szybkie do zrobienia ciasto, które świetnie sprawdza się jako deser na przyjęcie niespodziewanych gości. W sezonie do ciasta najlepiej użyć świeżych malin, a poza nim mogą być mrożone. Do ciasta, które nie będzie zbyt długo przechowywane polewę można zrobić(...)galaretki. Jeśli polewa będzie bez galaretki to maliny należy gotować do czasu, aż zaczną gęstnieć. Struktura upieczonego ciasta przypomina nieco babkę. Ilość porcji: 24 Czas przygotowania: 60 minut Forma o średnicy 28 cm Składniki na ciasto kokosowe z malinami: (składniki o temperaturze pokojowej) Suche: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki kokosowej lub mielonych wiórków kokosowych 1 szklanka cukru
Kuchcik gotujeDomowa beza Pavlova to klasyczna beza, krem z bitej śmietany z dużą ilością owoców. Pięknie wygląda i smak to niczym rozkosz dla podniebienia. Nie jest to łatwe ciasto, gdyż wszystko zależy od ubicia białka. Beza jest dość kapryśna lecz warto pamiętać, żeby przy ubijaniu piany korzystać ze szklanych lub metalowej misy. Jakikolwiek tłuszcz spowoduje, że białka się nie ubiją. Przepis
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!można udoskonalić ciasto, które już jest genialne...? Ano można ...Kiedyś zachwycaliśmy się smakiem ciasta malinowa chmurka . Ostatnio przygotowałam to ciasto, ale w wersji wiśniowej (a dokładniej wiśniowej z małym dodatkiem jeżyn...) i powaliło nas dosłownie na kolana Ten bajeczny smak zauroczył nas totalnie. Połączenie kruchego ciasta, z wiśniami, masą śmietanową i bezą z migdałami, okazał się nieziemsko pyszny(...)ciastem były same ochy i achy... Najlepsze z najlepszych.. Polecam bardzo gorąco:-) Do ciasta potrzebujemy dwóch takich samych blach. Możemy też w pierwszej kolejności upiec bezę, odłożyć ją delikatnie do wystudzenia, a blachę wykorzystać do przygotowania ciasta. Piekłam w blaszce 33,5x23,5cm Składniki: kruche ciasto: - 150g mąki orkiszowej tortowej typ450 (lub pszennej) - 100g masła pokrojonego na mniejsze
Smaczne ZdrowePleśniak jest jednym z moich ulubionych ciast. Połączenie kruchego ciasta z lekką pianką i słodkim dżemem to coś niesamowitego Samo ciasto jest stosunkowo proste w przygotowaniu i składa się z popularnych w polskiej kuchni składników a więc spokojnie można je zrobić na niedzielny podwieczorek. Jest ono również idealne na święta Bożego Narodzenia oraz Wielkanocne, ale również i na każdą inną(...)okazję gdy potrzebujemy upiec smaczne ciasto. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 6 średnich jajek (7-8 jeżeli chcemy większą piankę, jednak zostają wtedy żółtka na jajecznice ;)) 1 i 2/3 szklanki cukru 200 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka śmietany 18% 1 słoik dżemu z moreli (dowolny
Blog kulinarny S9.PLkarnawał to świetny okres na takie delikatne rurki Jak nie teraz to kiedy? W ogóle brak mi czasu na jakieś konkretniejsze wypieki – tzn. wiosna i lato to ciasta z owocami, jesień to ciasta z jabłkami, zima to pierniki, serniki czy ciasta korzenne… tak, teraz zdecydowanie mamy dobry czas na takie niezobowiązujące rurki Ciasto w rurkach jest kruchutkie, wielowarstwowe(...)ciasto francuskie. Jednak w kremie jak i samym cieście, mało jest dodatku cukru, więc jeśli lubicie słodki smak, to dodajcie go więcej. Ja z dzieciństwa kojarzę jedynie rurki z bitą śmietaną. Teraz, preferuję jednak wypieki z kremem, tak jak tutaj opartym na mascarpone, ale z dodatkiem śmietany. Taki krem nie powoduje aż takiego rozmoczenia ciasta, co przy rurkach jest ważne
Mieszam w GarnkuPrzepis na pierogi z kaszą gryczaną Kaszę gryczaną zalej około 2 szklanek wody. Gotuj w osolonej wodzie do momentu aż kasza pochłonie całą wodę. W tym samy czasie przygotuj ciasto. Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj ½ łyżeczki soli, dodawaj ciepłej wody. Zagnieć ciasto, podziel na mniejsze części i owić w folię spożywczą by nie obeschło Pieczarki porządnie umyj pod bieżącą wodą(...)się zarumieni dodaj pieczarki i smaż wszystko przez około 5 minut. Do tak przygotowanego farszu dodaj wcześniej ugotowaną kaszę, ser oraz natkę pietruszki. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Ciasto rozwałkuj, za pomocą szklanki wykrój krążki. Nałóż farsz i zlepiaj brzegi, gdy będziesz miała problem ze zlepianiem, posmaruj końce ciasta ciepłą wodą. Do dużego garnka wlej wodę i zagotuj. Następnie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!mineralnej szczypta soli 2 łyżeczki cukru olej na smażenia Przepis na naleśniki z cukrem pudrem Składniki dodajemy do miski i przy pomocy miksera dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto nie powinno być zbyt gęste. Jeśli będzie zbyt gęste dodajemy odrobinę mleka, a jeśli zbyt rzadkie odrobinę mąki. Na rozgrzanej patelni smażymy cienkie placuszki z obu stron. Składamy w trójkąt
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Bogaty Jabłecznik z Orzechami – Dzisiaj kolejne, pyszne ciasto z jabłkami w Małej Cukierence :). Zapraszam na bardzo smaczny jabłecznik z dużą ilością jabłek na kruchym cieście, z przyprawami, orzechami i kandyzowaną skórką pomarańczową. Wygląda fanatycznie, ładnie pachnie i jest prosty w przygotowaniu. Trochę czasu zajmie nam obieranie i krojenie jabłek, dlatego dobrze na chwilę znaleźć sobie pomocnika. Bardzo polecam… Więcej przepisów(...)pyszne ciasta z jabłkami tutaj: „Ciasta z Jabłkami” (klik) . Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Bogaty Jabłecznik z Orzechami Składniki: Ciasto: 130g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej) 250g mąki pszennej (użyłam tortowej) 80g jasnego brązowego cukru 1 jajko Nadzienie: 1,5kg umytych jabłek
Mała Cukierenkajabłek i kremem na bazie śmietany 18 %. Nie jest za słodki, za to aromatyczny i przesiąknięty do cna jesiennymi smakami: jabłek, miodu… Wiecie, że lubię powariować z kawą przy ciastach- krem więc jest moją kombinacją i chęcią stworzenia czegoś kawowego do przełożenia ciasta, ale bez dodatku masła, miało być lżej;) Ciasto jest naprawdę smaczne po nocy spędzonej w lodówce- miodowniki(...)siebie mają, pozwólcie mu więc poleżeć w lodówce przez noc, a rano uświadczycie do herbaty rozpływające się w ustach ciasto z nutą owoców i aromatycznym kawowym, kremowym smaku. Składniki na ciasto miodowe: 650 g mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 300 g cukru 300 g margaryny 3 łyżki miodu 2 jaja opcjonalnie 2 łyżki kwaśniej śmietany Mąkę przesiewamy
Domowe ciastaNiektóre produkty lepiej smakują jak przygotowujemy je sami. I nie chodzi tutaj o samo ciasto, a o składniki, jakich użyłam do wykonania tego przekładańca. Mianowicie: domowa masa kajmakowa. To czysta poezja dla podniebienia osób lubiących wszelakiej maści: krówki, ciągutki, irysy… Ta kupna z puszki nie może się z nią równać;) Ale przechodzę już do sedna sprawy czyli kajmakowego przekładańca(...)warstwy cytrynowego, ucieranego ciasta przełożone kwaskowym dżemem z czarnej porzeczki i cudownie słodkim, przyjemnie „krówkowym” domowym kajmakiem. To ciacho w smaku przypomina mi mazurek i jest z gatunku tych „słodkich bardziej;)”. Mimo swej słodyczy jednak nie powoduje uczucia „zamulenia” dzięki cytrynowemu aromatowi ciasta i lekkiej cierpkości dżemu z czarnej porzeczki. Polecam także na Wielkanoc. Składniki na ciasto: 4 jaja
Domowe ciastaWszelakie ciasta drożdżowe, zawijańce, drożdżówki, strucle ubóstwiam, mam do nich ogromny sentyment… Wszystko za sprawą mojej cudownej Babci, która piekła je praktycznie co weekend. I tak każda babska sobota pachniała ciepłem piekarnika oddającego niezapomniany zapach drożdżowego ciasta. Podłużne formy wypełnione pulchnym ciastem, obowiązkowo z rodzynkami i kruszonką znikały ciepłe w oka mgnieniu. Nikogo to nie dziwiło! Teraz, kiedy(...)domu piekę takie ciasta (okrągłe, podłużne, zawijane czy nie, z rozmaitymi smarowidłami czy dodatkami suszonych owoców i rozmaitych kruszonek) zawsze wracam pamięcią do tamtych dni i chwil. Czuję radość, miłość i ogromny szacunek do tego co podarowała mi Babcia. Dziękując za każdy wypiek i niesamowite kulinarne lekcje nie do powtórzenia dziś moje ciasto dedykuję właśnie Jej. Mam nadzieję, że polubicie
Zasmakuj Kuchni