Zaczęła się kalendarzowa jesień, a jak jesień, to obowiązkowo u mnie musi zagościć ciasto z jabłkami. Tym razem nie jest to jednak tradycyjna szarlotka, a szarlotka/jabłecznik zaparzany. Ciasto jest bardzo łatwe do zrobienia, a przy tym smaczne i fajnie wygląda. Do tej pory tego typu ciasta robiłam przeważnie z mąki tortowej, a nie z typowej mąki pszennej, ponieważ mąka(...)Ostatnio jednak natknęłam się na Mąkę Szymanowską od Polskie Młyny i postanowiłam ją wypróbować. Według informacji na opakowaniu, mąka nadaje się do wypieków, klusek, naleśników, pizzy itp. I rzeczywiście ciasto z jej użyciem udało się doskonale. Mąkę Szymanowską można kupić w sklepach stacjonarnych oraz w sklepie internetowym https://www.skleppm.pl/ . A oto przepis na jabłecznik zaparzany: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki
Waniliowe Improwizacjeadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tym razem bardzo popularne i dobrze Wam znane kruche ciasto ze śliwkami . Bardzo łatwe i szybkie do zrobienia! Kruche ciasto ze śliwkami to idealny pomysł na wykorzystanie pysznych śliwek w sezonie. Ciasto jest lekkie, słodziutkie, przełamane lekko kwaśnym smakiem śliwek. Wręcz rozpływa się w ustach! Składniki na nadzienie: 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 kg śliwek 1/3 szklanki(...)cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 200 g masła 2 łyżki smalcu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 średnie jajko Sposób przygotowania W dużej miejsce umieść mąka, cukier, proszek do pieczenia. Dodaj jajko, pokrojone na kawałeczki masło. Całość wyrabiaj na gładkie ciasto. Ciasto podziel na dwie części. Jedną część rozwałkuj na placek większy niż forma
Przepiski.plSakiewki z ciasta francuskiego zapieczone z figami i serem camembert, z subtelnym dodatkiem pokruszonych orzechów włoskich i miodu. Rarytas wśród przekąsek i przystawek. Ser camembert podczas pieczenia delikatnie się rozpływa i otula słodkie figi. Drukuj Ciasto francuskie ze świeżymi figami i serem camembert 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Przekąska Kuchnia: Franuska Trudność: Łatwe Ilość 12 sztuk Przygotowanie(...)Pieczenie 20 min. Kalorie 210 kcal Błyskawiczna i zarazem egzotyczna przekąska z ciasta francuskiego pieczonego z figami i serem camembert. Nuta orzechowa + odrobina miodu. Składniki: 300 g ciasta francuskiego (1 opakowanie z Lidla) 2 świeże figi 100 g sera Camembert President garść pokruszonych orzechów włoskich 50 ml płynnego miodu Sposób przygotowania: Rulon ciasta francuskiego rozwiń i pokrój w mniejsze kwadraty
ProstePesto.pladsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tym razem nasze ulubione ciasto z borówkami amerykańskimi , które piekę co roku, w sezonie borówkowym. Jest bardzo szybkie i co najważniejsze proste w przygotowaniu a dodatkowo bardzo smaczne. Ciasto z borówkami jest mięciutkie, lekko wilgotne i delikatne w smaku. Ciężko zaprzestać na jednym kawałku. Idealnie sprawdzi się do popołudniowej kawy. Możemy je także zjeść na śniadanie(...)szklanką mleka. Domowe ciasto z borówkami jest banalnym wypiekiem, ale gwarantuję, że zachwyci Waszych gości. Nie musimy stawiać na skomplikowane i wymyślne wypieki. Czasem warto postawić na minimalizm. Ciasto z borówkami jest niezawodne i najprostsze, jakie można spotkać. Możemy je przygotować z dodatkiem innych sezonowych owoców. Serdecznie zapraszam do wyprobowania przepisu na ciasto z borówkami , które z pewnością zachwyci Wasze
Przepiski.plTarta z morelami w karmelu to ciasto wymagające trochę pracy ale gwarantuje, że efekt Was nie zawiedzie. Delikatne, maślane ciasto, morele wymieszane ze śmietankowym karmelem, zapieczone pod chrupiąca kratką z ciasta posypanego cukrem. A jakby było Wam mało tego dobra - można podać z porcją lodów waniliowych. Rozpusta! Tarta z morelami w karmelu Ciasto 350 g mąki 200 g masła(...)moreli ( mogą też być brzoskwinie) ¾ szklanki cukru ¼ szklanki wody 2 łyżki masła 2 łyżki śmietany kremówki 3 łyżki mąki dodatkowo: 1 jajko. 1 łyżka cukru Przygotować ciasto: Do miski dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Dodać masło pokrojone w kostkę, wyrobić w palcach na kruszonkę. Żółtko roztrzepać z cukrem. Dodać do ciasta razem
Smaczny zeszytSerniki to ulubione ciasta wielu Polaków i trudno sobie wyobrazić święta czy różne uroczystości rodzinne bez tego ciasta. Deser ten gości również na stołach całego świata. Jest wiele odmian tego ciasta i każdy ma swoje ulubione. Jednak mój mąż uważa, że najlepszy jest sernik tradycyjny, czyli na kruchym spodzie i bez żadnych dodatków. Ja natomiast lubię w kuchni eksperymentować(...)przepadacie za kwaśnymi porzeczkami to owoce możecie zmienić na inne, na przykład borówki, maliny czy jagody. Ja sernik z czerwoną porzeczką przygotowałam ze świeżymi owocami, ale do tego ciasta możecie również użyć mrożonych owoców, których nie trzeba wcześniej rozmrażać. Oprócz tradycyjnego sernika i sernika ze złotą rosą, sernik z czerwoną porzeczką będzie należał do ulubionych ciast moich domowników i upiekę
Danka PichciCześć Kochani, dziś chcę Was zaprosić na ciasto z serii tych najłatwiejszych. Zrobicie je zaledwie w kilka chwil, jest pyszne, pulchniutkie, mięciutkie. Jest to ciasto łaciate, na górze ma jagody, na które sezon trwa z najlepsze i pyszną kruszonkę. Ciasto ma jeden tajny składnik-gazowaną wodę, to ona je napowietrza i sprawia, ze ładnie wyrasta i długo zachowuje świeżość. Ciasto(...)zawsze wychodzi, jest to stary sprawdzony wielokrotnie przepis. Na pewno nie skończycie na jednym kawałku. Zapraszam gorąco Tradycyjnie zapraszam na film na moim kanale YouTube, z przygotowaniem ciasta krok po kroku. SKŁADNIKI * proporcje są na dużą blaszkę około 25x35cm ***szklanka u mnie to zawsze 250ml*** -5 jajek -szklanka cukru -250ml oleju -250ml gazowanej wody -3 płaskie
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuTruskawkowo - rabarbarowa delicja to kolejne ciasto z wykorzystaniem rabarbaru. Tym razem jest to po raz pierwszy ciasto na zimno/bez pieczenia. Ciasto zrobiłam na jasnych herbatnikach. Rabarbar udusiłam i wymieszałam z galaretką truskawkową. Oprócz warstwy rabarbarowej w cieście zastosowałam krem budyniowy, warstwę galaretki i bitą śmietanę. Całość posypałam startą gorzką czekoladą. Ciasto smakuje wybornie, a smaki idealnie się ze sobą łączą(...)dużo, to trochę odlać. Do gorącej masy wsypałam galaretkę i wymieszałam do jej rozpuszczenia. Masę odstawiłam do wystygnięcia. Tężejącą wyłożyłam na herbatniki i przykryłam ją drugą warstwą ciastek. Ciasto schowałam do lodówki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1,5szkl. mleka zagotowałam. W pozostałym mleku rozmieszałam budynie i cukier. Mieszankę wlałam na gotujące się mleko i cały czas mieszając, ugotowałam gęsty budyń. Budyń
Waniliowe ImprowizacjeCiasto kleks z Ziemi Chebskiej to specjalność Kraju Sudetów. To tutaj przeplata się kultura czeska z niemiecką. To tutaj połączone są losy ludności różnych nacji. Są to tereny piękne zarówno przyrodniczo (np. Rezerwat Przyrody SOOS ), jak i architektonicznie (np. miasto Cheb ). Na styku kultur powstają przepisy, które potrafią zaskakiwać. Tak też jest w przypadku kleksa z Ziemi Chebskiej(...)różnorodność smaków zamknięta w jednym cieście. Czarne kleksy powideł śliwkowych i białe kleksy twarogu sprawiają, że ciasto ma interesujący wygląd i zaskakuje smakami. Składniki na ciasto drożdżowe: 500 g mąki 3,5 dag drożdży 1/3 szklanki cukru ¼ litra letniego mleka 100 g masła 1 jajko 1 szczypta soli Składniki na masę makową: ½ litra mleka 1 szczypta soli Skórka z połowy
Słodki sentymentadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto z truskawkami to kwintesencja sezonu truskawkowego. Nie może się on obejść bez smacznych wypieków z dodatkiem świeżych truskawek. Poniżej znajdziecie pyszny przepis na domowe ciasto z truskawkami, mascarpone i galaretką. Składniki na biszkopt: 4 średnie jaja, 120 g mąki, 70 g cukru, 2 łyżki oleju, łyżeczka proszku do pieczenia. Składniki na masę: 250 ml śmietanki kremówki(...)między czasie powoli dodając cukier. Na samym końcu dodajemy żółtka oraz olej, nadal miksując, aż do połączenia składników. Zmniejszamy obroty miksera do minimum, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto przekładamy do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 170 stopni (grzanie góra dół). Po upieczeniu wyciągamy na tackę i odstawiamy do ostygnięcia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle
Przepiski.plBardzo prosty i tradycyjny przepis na domowe pierogi ruskie. Ciasto jest z odrobiną oleju i delikatny farsz z ziemniaków i sera. Pierogi ruskie to tradycyjne i bardzo popularne danie na Ukrainie i w Polsce. To jeden z moich ulubionych przepisów. Pierogi możemy podać prosto z wody z przesmażoną na oleju cebulką, albo pierogi zaraz po ugotowaniu przełożyć i przesmażyć(...)patelni. Będą wtedy chrupiące. Składniki na ciasto 500g mąki 250 ml ciepłej wody szczypta soli 3 łyżki oleju Szybki przepis na: Pierogi z serem Składniki na farsz 250g sera białego 1 cebula 500g ugotowanych i ostudzonych ziemniaków 2 łyżki masła szczypta soli szczypta pieprzu Przepis na farsz do pierogów Cebulę kroimy w drobną kostkę, a następnie przesmażamy na maśle. Ziemniaki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Czas czytania: 2 min Ciasto z żurawiną i nutką pomarańczy Uwielbiam świeżą żurawinę zatopioną w pysznym cieście, której cierpki smak zrównoważony jest słodyczą i aromatem pomarańczy. Polewa do ciasta jest wyśmienita i bardzo prosta. Robię ją z białej czekolady z odrobiną śmietany, skórki pomarańczy i likieru Cointreau. Jedynym problemem może być kupienie żurawiny. Świeżą udało mi się kupić tylko(...)razy. Zajrzałam do sklepowych zamrażarek i okazało się, że tam bez problemu można znaleźć mrożoną. Ciasto z pewnością Wam posmakuje, wypróbujcie! Print Ciasto z żurawiną i nutką pomarańczy .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Proste i bardzo łatwe ciasto Course Desery Cuisine Polska Keyword żurawina Prep Time 15 minutes Cook Time 1 hour Total Time
SprawdzonaKuchnia.pl