Przepis na ciasto marchewkowe z orzechami, który Wam pokażę jest bardzo łatwy a jego efekt wspaniały. To ciasto zawsze kojarzyło mi się z jesienią, chyba za sprawą zniewalającego zapachu cynamonu. Jest to ciasto niezwykle wilgotne, aromatyczne i pełne orzechów, a w dodatku idealnie komponuje się z masą z serka kremowego. Zapraszam. Ciasto marchewkowe Składniki: 3 jajka 1/2 szklanki cukru(...)marchewkę i krótko zmiksuj. Dodaj sypkie składniki i krótko zmiksuj na wolnych obrotach. Odłóż mikser i zamieszaj kilka razy szpatułką, żeby się upewnić że wszystko jest dobrze wymieszane. Przełóż ciasto do tortownicy o średnicy 16 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 170°C przez 40-50 min lub do suchego patyczka. Upieczone ciasto pozostaw w wyłączonym i lekko
Słodki BlogWitam Kochani jesień w pełni, więc dziś chcę Was zaprosić na bardzo jesienne pyszne ciasteczka grzybki. Są to ciasteczka z ciasta kruchego, napełniane kremem i polane czekoladą. Wyglądają prawie jak prawdziwe grzyby, zawsze gdy pojawiają się na stole wywołują efekt WOW Bardzo polecam i zapraszam. ***na dole znajduje się film, na którym pokazuję jak zrobić te pyszne ciasteczka, zapraszam(...)SKŁADNIKI *z podanych proporcji wyszły mi 24 grzybki (używałam foremek metalowych ok 4x7cm) CIASTO -4 szkl mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml) -250g śmietany kwaśnej 18% -1 żółtko -1 łyżka cukru pudru -1/4 łyżeczki proszku do pieczenia -250g masła lub margaryny (można też dać 125g masła i -125g margaryny) -1 łyżka cukru waniliowego KREM -750ml mleka
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuPyszne ciasto miodowe z serem to idealny deser dla osób, które lubią smak miodu. Łatwe do wykonania, po upieczeniu niezbyt słodkie i przyjemnie wilgotne od sera. Ciasto miodowe z serem nie wymaga zagniatania ani miksowania. Po upieczeniu jest mięciutkie i przyjemnie pachnie miodem. Warstwa serowa jest gotowana, dlatego do jej zrobienia najlepiej wybierać dobrej jakości ser twarogowy tłusty(...)półtłusty, aby po ugotowaniu masa była gęsta i odpowiednia do przełożenia ciasta. Ciasto po schłodzeniu dobrze się kroi i wygląda, chętnie jest jedzone przez moich gości i domowników. Najczęściej robię je na początku jesieni, kiedy mam uzupełnione zapasy świeżego miodu naturalnego. Ilość porcji: 20 Czas przygotowania: 80 minut Forma: 29 cm x 24 cm x 7 cm Składniki na ciasto
Kuchcik gotujeWitam Kochani dziś przychodzę do Was z klasycznym ciastem-karpatką. Jest to ciasto znane i lubiane :) Składa się ze spodów z ciasta parzonego oraz z pysznego kremu. Ja piekę karpatkę według tego przepisu i jeszcze nigdy mi się nie zdarzyło, by nie wyszła. To przepis pewniak. Karpatka wychodzi z niego idealnie, jest wysoka, pyszna i ma piękne wzniesienia :) Zapraszam(...)SKŁADNIKI ***przepis na dużą blaszkę około 25x40cm CIASTO PARZONE -150g masła -300ml wody -1,5 szkl mąki pszennej tortowej (u mnie szklanka ma zawsze 250ml) -6 dużych jajek KREM -1 litr mleka -4 płaskie łyżki mąki pszennej -4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej -3 żółtka -3/4 szkl cukru -250g masła CIASTO PARZONE Do garnka
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokublogu od dawna znajduje się przepis na ciasto szpinakowe Leśny Mech lecz tym razem proponuję Wam jego urozmaiconą wersję - Leśną kostkę z kiwi, które to niesamowicie orzeźwia to ciasto. Zapytacie kiwi i galaretka - to możliwe? Oczywiście, że tak - wystarczy tylko owoce kiwi obgotować w syropie cukrowym i już galaretka nam stężeje. Tym razem skorzystałam z innych proporcji na ciasto(...)problemu - jest bardziej czasochłonne aniżeli pracochłonne, bo trzeba czekać na tężejące warstwy. Lecz jeśli rozłożymy cały proces i odpowiednio wykonamy warstwy to całość pójdzie szybko. Gdy ciasto się piecze to robię warstwę kiwi, wtedy galaretka się ostudzi i powoli zaczyna tężeć. Dopiero później zaczynam robić warstwę śmietanowo-jogurtową kiedy galaretka jest już prawie stężała. Później idzie jak z płatka. Polecam
Kocham..lubię..gotuję..Sprawdzony przepis na drożdżówkę z truskawkami i kruszonką. Drożdżówka jest puszysta i miękka, a rośnie naprawę wysoka. Ciasto drożdżowe wykonane jest na oleju zamiast masła. Takie ciasto jest wilgotniejsze i dłużej utrzymuje świeżość w porównaniu z tradycyjnym ciastem na maśle. Dzięki truskawkom ciasto również nie jest suche, a całość zwieńcza chrupiąca i słodka kruszonka, która równoważy smak kwaśnych(...)owoców. Sezon truskawkowy w pełni, dlatego ja nie mogłam odmówić sobie zrobienie drożdżówki z truskawkami. Jednak do tego ciasta pasują także inne owoce, jak np. maliny, porzeczki, borówki, jagody lub śliwki - lepiej żeby owoce nie były zbyt słodkie. Drożdżówka wygląda i smakuje rewelacyjnie, a swoim zapachem kusi już podczas pieczenia. Po wyjęciu z piekarnika ciężko się oprzeć pokusie
Kuchnia MagdaLenyKopiec kreta z truskawkami i bananami – przepis na dużą blachę Jest sezon na truskawki, więc warto je wykorzystać do ciast i deserów. Moja propozycja to domowy kopiec kreta z truskawkami i bananami. Świetne połączenie czekoladowego ciasta, śmietankowego kremu i świeżych owoców. Palce lizać! Składniki: Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 1 szklanka oleju(...)pieczenia Składniki na krem: 500ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka cytrynowa 50g czekolady mlecznej lub deserowej 3 banany 200g truskawek *** Wszystkie składniki na ciasto dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa *** *** Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę – moja ma wymiary 24×24 cm *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy
Blog z ApetytemKolejny przepis na domowe pączki - miękkie, puszyste i słodko-kwaśne w smaku. Dżem z czarnej porzeczki świetnie pasuje do słodkiego ciasta drożdżowego. Z poniższego przepisu upieczecie 20 pączków. Pamiętajcie, że przygotowując domowe pączki musicie uzbroić się w cierpliwość, ponieważ ciasto drożdżowe powinno dwukrotnie urosnąć. Dodatkowo pączki należy bardzo dokładnie zlepić, aby podczas smażenia nie wyciekło nadzienie. Składniki na 20 pączków(...)ubijać około 7-10 minut). Do drugiej miski wsypać mąkę, szczyptę soli, cukier wanilinowy i wlać podrośnięty rozczyn. Całość dokładnie wymieszać. Następnie wlać masę jajeczną. Za pomocą robota kuchennego ciasto bardzo dokładnie wyrobić (co najmniej 10 minut wyrabiania mikserem) . Na sam koniec wlać (powoli!) rozpuszczone i ostudzone masło oraz spirytus. Ciasto ponownie wyrobić za pomocą robota kuchennego. Gotowe ciasto musi
UgotowaćMałe pizze w wersji wegetariańskiej, wypełnione serem mozzarella oraz pomidorkami koktajlowymi, podane ze świeżymi listami oregano. Ciasto na pizze jest dość nietypowe, gdyż zostało przygotowane z dodatkiem wina białego wytrawnego. Dzięki temu zyskało wspaniały aromat i oryginalny smak, a do tego stało się bardziej puszyste i delikatniejsze od tradycyjnego ciasta na pizze. Idealna propozycja na kolację. P.S. W przygotowaniu idealnej(...)pizzy pomógł mi mój nowy piekarnik parowy Electrolux seria 600 SteamBake EOD5C71Z . Piekarnik ten posiada specjalną funkcję do wypieku pizzy. Dzięki temu uzyskałam kruchy spód, a ciasto ładnie się przyrumieniło. Im dłużej używam tego piekarnika, tym bardziej mnie zaskakuje 😉 Pizze nawet na drugi dzień smakują jak świeże, a to dzięki odgrzewaniu z funkcją pary. Więcej informacji o moim nowym
Kuchnia MagdaLenyCiasto Leśny Mech , czyli Ciasto szpinakowe (lub jak kto woli – Ciasto ze szpinakiem) stało się popularne kilka lat temu. Pierwszy przepis jak próbowałam, dostałam od Sąsiadki (wycięty z jakiejś gazety). Ciasto na zdjęciach wyglądało super, ale smak, składniki i sposób przygotowania nie do końca mi odpowiadały. Zaczęłam więc kilka lat temu opracowywać swój przepis na Ciasto Leśny Mech. Ciasto(...)mówiłam, że przepis jeszcze jest w trakcie dopracowywania, wiele osób prosiło mnie o niego. Pamiętam, że zrobiłam torcik szpinakowy na urodziny córci i zaniosłam do przedszkola. Panie w przedszkolu ciastem się bardzo zachwycały. Mówiły, że takiego dobrego jeszcze nie jadły (a ciasto “Leśny Mech” było im już znane). Niestety mi ciągle coś w nim nie pasowało (ta dusza
Moja DelicjaProszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wielkanocny Mazurek z Chałwą i Czekoladą Składniki: Ciasto: 130g masła 230g mąki pszennej (użyłam tortowej) 70g cukru pudru 50g zmielonych migdałów 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko Masa chałwowa: 250g chałwy 150ml śmietanki kremówki(...)deserów) 70g zmielonych orzechów włoskich Polewa czekoladowa: 110g gorzkiej czekolady (użyłam o zawartości masy kakaowej 64%) 120ml śmietanki kremówki 30% lub 36% Dodatkowo: do ozdoby bakalie, czekoladowe jajeczka Ciasto: 1. Do miski wsypać mąkę, dodać zmielone migdały, przesiać cukier puder, dodać proszek do pieczenia, pokrojone masło i mieszać mikserem, aż powstaną okruchy. Dodać jajko, można krótko wymieszać i zagnieść ciasto
Mała Cukierenka