ciasto - 161133 przepisów (strona:351/10743)

Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone i marchewkowym budyniem-pyszne, wilgotne,zdrowe. 176

czerwone, rano coraz częściej pojawiają się mgły. Dni są zimne, a wieczory długie-jednym słowem jesień zadomowiła się na dobre. :-)  Dziś przychodzę do Was z bardzo jesiennym ciastem.  Jego głównym składnikiem jest marchewka. Ciasto jest niezwykle smaczne, wilgotne, ale tez bardzo atrakcyjnie wygląda.  Bardzo mi smakuje i zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu. Ciasto składa się(...)marchewkowych spodów, przełożonych kremem mascarpone, całość uwieńczona jest koroną z budyniu ugotowanego z soku marchewkowego z dodatkiem masła.  Dodatkowo zrobiłam malutkie marchewki z budyniu i kremu, nadały ciastu słodkiego i ładnego  wyglądu :-)  Ale dość wstępu sami zobaczcie :-) SKŁADNIKI:  *przepis na dużą blaszkę (22x35) CIASTO MARCHEWKOWE -2 pełne szklanki startej marchewki (na małych oczkach) u mnie

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Jagodowe ciasto z serkiem śmietankowym i kruszonką 132

kupionych rano jagód amerykańskich upiekłam ciasto.  Delikatne, z dodatkiem serka śmietankowego. Coffee cake. To nazwa kategorii, do której zalicza się to ciasto. Wbrew pozorom nie jest to ciasto z udziałem kawy (jak kiedyś myślałam), lecz ciasto do kawy, czyli takie codzienne. W przypadku tego jagodowo-sernikowo-babkowego wypieku nazwa coffee cake - ciasto codzienne, jest co najmniej krzywdząca(...)dlatego, że składa się aż z czterech warstw, z których każda sama w sobie jest wyśmienita. Warstwa najniższa, to delikatne ciasto piaskowe, na niej jest jeszcze delikatniejsza cienka warstwa sernika z cytrynową nutką, później jagody amerykańskie i na samej górze chrupiąca lekko cynamonowa kruszonka. Ciasto doskonałe do mocnej, niesłodzonej kawy. Polecam! Ciasto jest dość słodkie (jak to zwykle bywa

Posadzone i zjedzone
Tarta z waniliową panna cottą, malinami i galaretką 198

Tarta z waniliową panna cottą, malinami i galaretką, to ciasto warte grzechu. Kuszę Was kaloryczną, mocno waniliową panna cottą, na maślanym cieście, a rozgrzeszam lekkim, malinowym wierzchem z galaretką. Ale, czy można przejść obojętnie obok smakowitej maliny?  Przepis na tradycyjną formę do tarty, średnią tortownicę o średnicy 23 cm - 25 cm, lub 2 mniejsze tortownice o średnicy(...)zdjęciu). Składniki na ciasto: 200 g mąki pszennej (typ 500) 1 czubata łyżeczka cukru z wanilią 80 g cukru 100 g zimnego masła 1 jajko Składniki na masę panna cotta: 200 ml mleka 200 ml śmietanki 30% 70 g cukru pół płaskiej łyżeczki wanilii mielonej  (polecam Skworcu ) lub 1 laska wanilii 2 czubate łyżeczki żelatyny Ponadto: galaretka truskawkowa

Smak mojego domu
Perskie ciasto miłości 145

mojego życia- w życiu, ogrodzie nawet podróżach był raczej zastój, ale udało mi się nabrać dystansu i naładować baterie. Celebrować wolne chwile. A jak celebrować jeśli nie z dobrym ciastem? Szczególnie takim, które nazwane jest perskim ciastem miłości. Orientalne rozkosze podniebienia gwarantowane! Wzięłam się za to ciasto po zrobieniu wody różanej . Siłą rzeczy zaczęłam przeglądać różne przepisy na mniej(...)kulinarną przygodę. A to, co miałam okazję zobaczyć w podglądzie, tylko potwierdza, że jest to wspaniała pozycja. Zanim jednak moje lepkie paluszki zostawią na niej odciski, skupmy się na cieście. Bogatym w aromaty, o wspaniałej teksturze. W oryginale podane z niesolonymi pistacjami, suszonymi płatkami róż i lukrem. Zrezygnowałam z nich z kilku powodów. Po pierwsze chciałam poznać podstawowy smak tego

les mirabelles
Bezglutenowe ciasto z jabłkami (apple pie) i malinami 156

oczami mam wówczas sklepową półkę, uginającą się pod tymi wszystkimi „cudownymi” produktami sklepowymi, na których napis „Gluten Free” przyciąga jak magnes coraz większe rzesze konsumentów. Ciasta, ciasteczka, batoniki i inne „sztuczne” słodkości, jak również bezlgutenowe pieczywo lądują w koszykach zarówno tych, którzy są uczelni na gluten, jak również tych całkiem zdrowych, którzy podążając(...)kupujcie tych chemicznych miksów! Jeśli macie ochotę na zdrowe i bezglutenowe „słodkie co nieco”, zróbcie je samodzielnie przy wykorzystaniu produktów z natury bezglutenowych. Proponuje bezglutenowe ciasto z jabłkami i malinami ze skórką cytrynową. Takie bezglutenowe Apple Pie z malinami na spodzie z mielonych migdałów i mąki kukurydzianej. Słodyczy ciastu dodaje brązowy cukier Muscovado, którego bardzo ciemny kolor, karmelowy

Moja Delicja
Klasyczna szarlotka na półkruchym spodzie 133

Dzisiaj bez szaleństw. Klasyk nad klasyki. Zwykła a jakże niezwykła, szarlotka vel jabłecznik na półkruchym cieście. Bez pianki/bezy, bez innych wodotrysków. Kwintesencja jabłek z domieszką cynamonu, dla chętnych z dodatkiem rodzynek i całość okryta ciastem. Takie ciacho, jakie serwowała Wam kiedyś babcia, czy można czasem spotkać w tradycyjnych cukierniach. Pięknie pachnie w czasie pieczenia, mąż wyjada to ciasto wprost(...)Jeśli jak ja, jesteście przywiązani do smarowania blaszek tłuszczem przed pieczeniem i unikacie używania papieru do pieczenia, to jednak go polecam. Papier do pieczenia idealnie sprawdza się we wszelkich ciastach z owocami. Czasem pod wpływem kontaktu blaszki z owocami, ciasto zaczyna mało apetycznie ciemnieć. Jeśli zastosujecie papier do pieczenia, praktycznie zaraz po upieczeniu, ciacho łatwo wyjmiecie z blaszki co zapobiegnie

Mieszam w Garnku
Kiełbaski w cieście francuskim 136

Kiełbaski w cieście francuskim – proste, szybkie, niedrogie, a w tej formie potrafią naprawdę zaskoczyć. Kiełbaski w cieście francuskim przygotowane takim sposobem po angielsku nazywane są „pigs in quilt” czyli świnki w patchworku. Rzeczywiście – pieczone kiełbaski w cieście francuskim zawijanym naprzemiennie (naprawdę nie jest to skomplikowane) wyglądają jak patchworkowy wzór :) Składniki: 10 kiełbasek/ parówek cienkich 1 opakowanie(...)ciasta francuskiego oliwa sól, pieprz musztarda, ketchup, inny ulubiony dodatek Wykonanie: Do przygotowania kiełbasek w cieście francuskim potrzebujemy blachę lub podłużne naczynie żaroodporne. Smarujemy je delikatnie oliwą. Układamy w nim płat ciasta francuskiego i tniemy go wzdłuż na około 7 pasków (zależy od długości kiełbasek). Teraz co drugi pasek (czyli pasek drugi, czwarty, szósty, etc.) odwijamy na zewnątrz

Pociąg Do Kuchni
Ucierane ciasto z brzoskwiniami 132

Ucierane ciasto na maśle to jedno z najlepszych ciast. Piekę je bardzo często, najczęściej z owocami , ale dobre ucierane ciasto na maśle smakuje i bez nich. Tak czy inaczej dzisiaj upiekłam ucierane ciasto z brzoskwiniami i lawendą. Jakoś długo nie mogłam się przekonać do lawendy w wypiekach aż w końcu postanowiłam ją użyć w tym przepisie na ucierane ciasto. Ucierane(...)ciasto z brzoskwiniami i lawendą smakuje wyśmienicie. Jest puszyste i bardzo aromatyczne. Łatwe w pieczeniu, zawsze się udaje. Masło sprawia, że ciasto jest długo świeże i wilgotne. Idealne ciasto do kawy. Upiekłam je na niedzielę ale czuję, że będę musiała upiec jeszcze jedno. To ciasto znika z talerza w mgnieniu oka! Ucierane ciasto Składniki: 180 g masła, miękkiego

codojedzenia
Pyszna Pizza z Salami + Przepis na Ciasto na Pizze 231

Witam serdecznie Chciałabym się podzielić przepisem na pyszną pizze oraz na ciasto na pizze, które jest delikatne i bardzo smaczne. Pizze możemy oczywiście przygotować z innymi dodatkami z takimi jakie lubimy. Polecamy wypróbować przepis. Do przygotowania pizzy będziemy potrzebować: Z podanych proporcji wyjdzie ciasta na blachę z piekarnika  o wymiarach 34 cm x 29 cm na ciasto(...)łyżeczki papryki ostrej szczypta soli oraz: 100 g salami lub pepperoni 200 g mozzarelli startej na tarce o grubych oczkach Link do filmu z przygotowania : Pizza z salami + ciasto na pizze Przygotowanie: Najpierw przygotuję ciasto : Do miski wsypuję drożdże, cukier i zalewam letnią wodą, następnie miskę odstawiam na około 10 minut. Po 10 minutach: Do miski z drożdżami dodaję pozostałe

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Drożdżówki z Serem i Owocami, czyli trzy smaki za jednym zamachem :) 159

razem pokażę Wam efekt przeglądu zarówno lodówki jak i zamrażarki. W ogóle nie przejmowałam się, że w ciasto wkładam i zamarznięte na kość owoce i świeże. Nawet tym, że po zawinięciu ciasto stało się zimne od zamrożonych owoców. Spodziewałam się, że podczas pieczenia zamrożone jagody i jeżyny utworzą wielką fioletową kałużę, a tu taka niespodzianka! Owoce nie puściły soku, ciasto(...)patelni. U mnie moja faworytka patelnia prostokątna Woll ze sklepu E-Gustus , wyłącznego dystrybutora tej marki na Polskim rynku. Ps. Jeśli chcecie zerknąć jak robię ciasto drożdżowe i kruszonkę, zerknijcie na post ---->  Jak zrobić ciasto drożdżowe , tam tak na każdym filmiku pokazałam kolejne etapy przygotowania ciasta drożdżowego. Składniki: 570 g mąki pszennej 40 g świeżych drożdży 1/4 szklanki

Blondynka Gotuje
ciasto tygrysek 260

składniki na ciasto kruche: 410 g mąki orkiszowej 95 g cukru pudru 200 g masła 4 żółtka 2 łyżki gęstej śmietany 1/3 łyżeczki amoniaku 1 łyżeczka proszku do pieczenia dodatkowo: 1 mały słoiczek powideł śliwkowych 1/2 puszku gotowego maku wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche. Dzielimy je na dwie części. Jedną część rozwałkowujemy, przekładamy do blaszki(...)podpiekamy. W między czasie z pozostałej części ciasta wykrawamy ok. 20 szt. krążków, nadziewamy je masą makową i zlepiamy pierożki. Podpieczone ciasto kruche smarujemy powidłem śliwkowym układamy na nim pierożki i pieczemy na złoty kolor. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na roladę: 150 g mąki orkiszowej 150 g cukru 4 jajka (osobno białka i żółtka) 1 łyżeczka proszku

Domowy Smak Jedzenia
Pyszne ciasto z truskawkami (na owocowo-naturalnych jogurtach) 424

Piękna majowa pogoda, długi weekend, a na straganach moje ukochane truskawki. Dlatego nie mogło zabraknąć kolejnego pysznego wypieku. Dziś zapraszam Was na przepis na pyszne ciasto z truskawkami przygotowane na owocowo-naturalnych jogurtach. Ciasto to upiekłam wczoraj wieczorem. Po wspaniałej rodzinnej wycieczce do ZOO, gdy chłód końcówki dnia pozwalał już na włączenie piekarnika wraz z moją małą pomocnicą wzięłyśmy się(...)ostatnio otrzymałam z Młynów Stoisław (dziękuję!). Wszystkie „znaki na niebie” i uśmiech na twarzy córki mówiły, że pora upiec coś smacznego. I… to proste i szybkie ciasto sprawdziło się doskonale. Ciasto jest niezwykle puszyste i idealnie będzie smakować z waszą weekendową, bądź codzienną kawą lub herbatą. W sezonie zamiast truskawek możecie przygotować je z malinami. Do przygotowania

Słodkie okruszki
ciasto z ptasim mleczkiem 591

olej oraz wodę i miksujemy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy przesianą mąkę z kakao oraz proszkiem do pieczenia i mieszamy przy pomocy szpatułki do połączenia się składników. Ciasto przelewamy do foremki (ok. 21×32 cm) wyłożone papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy w 180 st. C przez ok. 30 min. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do całkowitego wystudzenia. składniki(...)ciasto z bakaliami: 2 łyżki mąki orkiszowej 155 g cukru 6 jajek 1 łyżeczka kakao ok. 23 g pokruszonych biszkoptów (4 szt.) 100 g posiekanych orzechów włoskich 40 g rodzynek 80 g suszonych śliwek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli wykonanie: Śliwki siekamy w drobną kostkę i mieszamy z rodzynkami, pokruszonymi biszkoptami oraz mąką i proszkiem do pieczenia

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto drożdżowe zawijane 217

Ciasto drożdżowe zawijane Zawijas drożdżowy z powidłami i kruszonką powstał spontaniczne w związku z nagłą chęcią na drożdżowy wypiek. Ciasto pierwotnie chciałam umieścić w długiej keksówce, ale tak wyrosło, że jedyną opcją na jego upieczenie stała się blaszka z wyposażenia piekarnika. Forma, w jakiej je zrobiłam, przypomina bardziej chałkę lub drożdżówkę niż typowe ciasto, co sprawia, że świetnie nadaje się(...)krojenia i smarowania masłem! Zobacz również inne przepisy na -----> ciasta drożdżowe Ciasto drożdżowe zawijane - przepis: Składniki: 500 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 100 g margaryny 100 g cukru 16 g cukru waniliowego (np. domowego, z tego przepisu) 250 ml mleka (użyłam migdałowego) 1 jajko szczypta soli mały słoik powideł (4-5 łyżek) Kruszonka: Składniki: 50 g margaryny

Moje Qulinaria
Puszysta Drożdżówka z Kruszonką 297

miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia. Po 15 minutach: Do gotowego rozczynu dodaję pozostałe składniki na ciasto oprócz masła i rodzynek i mieszam łyżką – masło dodam gdy składniki wstępnie się połączą a rodzynki na sam koniec wyrabiania ciasta. Gdy składniki wstępnie się połączą dodaję masło i nadal mieszam(...)łyżką. Ciasta nie wykładam na blat ponieważ jest dość luźne tylko cały czas mieszam łyżką w misce przez około 3-4 minuty. Tak żeby się dokładnie połączyły a ciasto stało się lśniące. Gdy ciasto mam wyrobione dodaję rodzynki i dokładnie mieszam. Miskę z wyrobionym ciastem nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, tak aby podwoiło swoją objętość – moje

Uwaga Babcia Gotuje

Proponowane wyszukiwania