czerwone, rano coraz częściej pojawiają się mgły. Dni są zimne, a wieczory długie-jednym słowem jesień zadomowiła się na dobre. :-) Dziś przychodzę do Was z bardzo jesiennym ciastem. Jego głównym składnikiem jest marchewka. Ciasto jest niezwykle smaczne, wilgotne, ale tez bardzo atrakcyjnie wygląda. Bardzo mi smakuje i zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu. Ciasto składa się(...)marchewkowych spodów, przełożonych kremem mascarpone, całość uwieńczona jest koroną z budyniu ugotowanego z soku marchewkowego z dodatkiem masła. Dodatkowo zrobiłam malutkie marchewki z budyniu i kremu, nadały ciastu słodkiego i ładnego wyglądu :-) Ale dość wstępu sami zobaczcie :-) SKŁADNIKI: *przepis na dużą blaszkę (22x35) CIASTO MARCHEWKOWE -2 pełne szklanki startej marchewki (na małych oczkach) u mnie
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokukupionych rano jagód amerykańskich upiekłam ciasto. Delikatne, z dodatkiem serka śmietankowego. Coffee cake. To nazwa kategorii, do której zalicza się to ciasto. Wbrew pozorom nie jest to ciasto z udziałem kawy (jak kiedyś myślałam), lecz ciasto do kawy, czyli takie codzienne. W przypadku tego jagodowo-sernikowo-babkowego wypieku nazwa coffee cake - ciasto codzienne, jest co najmniej krzywdząca(...)dlatego, że składa się aż z czterech warstw, z których każda sama w sobie jest wyśmienita. Warstwa najniższa, to delikatne ciasto piaskowe, na niej jest jeszcze delikatniejsza cienka warstwa sernika z cytrynową nutką, później jagody amerykańskie i na samej górze chrupiąca lekko cynamonowa kruszonka. Ciasto doskonałe do mocnej, niesłodzonej kawy. Polecam! Ciasto jest dość słodkie (jak to zwykle bywa
Posadzone i zjedzoneTarta z waniliową panna cottą, malinami i galaretką, to ciasto warte grzechu. Kuszę Was kaloryczną, mocno waniliową panna cottą, na maślanym cieście, a rozgrzeszam lekkim, malinowym wierzchem z galaretką. Ale, czy można przejść obojętnie obok smakowitej maliny? Przepis na tradycyjną formę do tarty, średnią tortownicę o średnicy 23 cm - 25 cm, lub 2 mniejsze tortownice o średnicy(...)zdjęciu). Składniki na ciasto: 200 g mąki pszennej (typ 500) 1 czubata łyżeczka cukru z wanilią 80 g cukru 100 g zimnego masła 1 jajko Składniki na masę panna cotta: 200 ml mleka 200 ml śmietanki 30% 70 g cukru pół płaskiej łyżeczki wanilii mielonej (polecam Skworcu ) lub 1 laska wanilii 2 czubate łyżeczki żelatyny Ponadto: galaretka truskawkowa
Smak mojego domumojego życia- w życiu, ogrodzie nawet podróżach był raczej zastój, ale udało mi się nabrać dystansu i naładować baterie. Celebrować wolne chwile. A jak celebrować jeśli nie z dobrym ciastem? Szczególnie takim, które nazwane jest perskim ciastem miłości. Orientalne rozkosze podniebienia gwarantowane! Wzięłam się za to ciasto po zrobieniu wody różanej . Siłą rzeczy zaczęłam przeglądać różne przepisy na mniej(...)kulinarną przygodę. A to, co miałam okazję zobaczyć w podglądzie, tylko potwierdza, że jest to wspaniała pozycja. Zanim jednak moje lepkie paluszki zostawią na niej odciski, skupmy się na cieście. Bogatym w aromaty, o wspaniałej teksturze. W oryginale podane z niesolonymi pistacjami, suszonymi płatkami róż i lukrem. Zrezygnowałam z nich z kilku powodów. Po pierwsze chciałam poznać podstawowy smak tego
les mirabellesoczami mam wówczas sklepową półkę, uginającą się pod tymi wszystkimi „cudownymi” produktami sklepowymi, na których napis „Gluten Free” przyciąga jak magnes coraz większe rzesze konsumentów. Ciasta, ciasteczka, batoniki i inne „sztuczne” słodkości, jak również bezlgutenowe pieczywo lądują w koszykach zarówno tych, którzy są uczelni na gluten, jak również tych całkiem zdrowych, którzy podążając(...)kupujcie tych chemicznych miksów! Jeśli macie ochotę na zdrowe i bezglutenowe „słodkie co nieco”, zróbcie je samodzielnie przy wykorzystaniu produktów z natury bezglutenowych. Proponuje bezglutenowe ciasto z jabłkami i malinami ze skórką cytrynową. Takie bezglutenowe Apple Pie z malinami na spodzie z mielonych migdałów i mąki kukurydzianej. Słodyczy ciastu dodaje brązowy cukier Muscovado, którego bardzo ciemny kolor, karmelowy
Moja DelicjaDzisiaj bez szaleństw. Klasyk nad klasyki. Zwykła a jakże niezwykła, szarlotka vel jabłecznik na półkruchym cieście. Bez pianki/bezy, bez innych wodotrysków. Kwintesencja jabłek z domieszką cynamonu, dla chętnych z dodatkiem rodzynek i całość okryta ciastem. Takie ciacho, jakie serwowała Wam kiedyś babcia, czy można czasem spotkać w tradycyjnych cukierniach. Pięknie pachnie w czasie pieczenia, mąż wyjada to ciasto wprost(...)Jeśli jak ja, jesteście przywiązani do smarowania blaszek tłuszczem przed pieczeniem i unikacie używania papieru do pieczenia, to jednak go polecam. Papier do pieczenia idealnie sprawdza się we wszelkich ciastach z owocami. Czasem pod wpływem kontaktu blaszki z owocami, ciasto zaczyna mało apetycznie ciemnieć. Jeśli zastosujecie papier do pieczenia, praktycznie zaraz po upieczeniu, ciacho łatwo wyjmiecie z blaszki co zapobiegnie
Mieszam w GarnkuKiełbaski w cieście francuskim – proste, szybkie, niedrogie, a w tej formie potrafią naprawdę zaskoczyć. Kiełbaski w cieście francuskim przygotowane takim sposobem po angielsku nazywane są „pigs in quilt” czyli świnki w patchworku. Rzeczywiście – pieczone kiełbaski w cieście francuskim zawijanym naprzemiennie (naprawdę nie jest to skomplikowane) wyglądają jak patchworkowy wzór :) Składniki: 10 kiełbasek/ parówek cienkich 1 opakowanie(...)ciasta francuskiego oliwa sól, pieprz musztarda, ketchup, inny ulubiony dodatek Wykonanie: Do przygotowania kiełbasek w cieście francuskim potrzebujemy blachę lub podłużne naczynie żaroodporne. Smarujemy je delikatnie oliwą. Układamy w nim płat ciasta francuskiego i tniemy go wzdłuż na około 7 pasków (zależy od długości kiełbasek). Teraz co drugi pasek (czyli pasek drugi, czwarty, szósty, etc.) odwijamy na zewnątrz
Pociąg Do KuchniUcierane ciasto na maśle to jedno z najlepszych ciast. Piekę je bardzo często, najczęściej z owocami , ale dobre ucierane ciasto na maśle smakuje i bez nich. Tak czy inaczej dzisiaj upiekłam ucierane ciasto z brzoskwiniami i lawendą. Jakoś długo nie mogłam się przekonać do lawendy w wypiekach aż w końcu postanowiłam ją użyć w tym przepisie na ucierane ciasto. Ucierane(...)ciasto z brzoskwiniami i lawendą smakuje wyśmienicie. Jest puszyste i bardzo aromatyczne. Łatwe w pieczeniu, zawsze się udaje. Masło sprawia, że ciasto jest długo świeże i wilgotne. Idealne ciasto do kawy. Upiekłam je na niedzielę ale czuję, że będę musiała upiec jeszcze jedno. To ciasto znika z talerza w mgnieniu oka! Ucierane ciasto Składniki: 180 g masła, miękkiego
codojedzeniaWitam serdecznie Chciałabym się podzielić przepisem na pyszną pizze oraz na ciasto na pizze, które jest delikatne i bardzo smaczne. Pizze możemy oczywiście przygotować z innymi dodatkami z takimi jakie lubimy. Polecamy wypróbować przepis. Do przygotowania pizzy będziemy potrzebować: Z podanych proporcji wyjdzie ciasta na blachę z piekarnika o wymiarach 34 cm x 29 cm na ciasto(...)łyżeczki papryki ostrej szczypta soli oraz: 100 g salami lub pepperoni 200 g mozzarelli startej na tarce o grubych oczkach Link do filmu z przygotowania : Pizza z salami + ciasto na pizze Przygotowanie: Najpierw przygotuję ciasto : Do miski wsypuję drożdże, cukier i zalewam letnią wodą, następnie miskę odstawiam na około 10 minut. Po 10 minutach: Do miski z drożdżami dodaję pozostałe
Uwaga Babcia Piecze Chlebrazem pokażę Wam efekt przeglądu zarówno lodówki jak i zamrażarki. W ogóle nie przejmowałam się, że w ciasto wkładam i zamarznięte na kość owoce i świeże. Nawet tym, że po zawinięciu ciasto stało się zimne od zamrożonych owoców. Spodziewałam się, że podczas pieczenia zamrożone jagody i jeżyny utworzą wielką fioletową kałużę, a tu taka niespodzianka! Owoce nie puściły soku, ciasto(...)patelni. U mnie moja faworytka patelnia prostokątna Woll ze sklepu E-Gustus , wyłącznego dystrybutora tej marki na Polskim rynku. Ps. Jeśli chcecie zerknąć jak robię ciasto drożdżowe i kruszonkę, zerknijcie na post ----> Jak zrobić ciasto drożdżowe , tam tak na każdym filmiku pokazałam kolejne etapy przygotowania ciasta drożdżowego. Składniki: 570 g mąki pszennej 40 g świeżych drożdży 1/4 szklanki
Blondynka Gotujeskładniki na ciasto kruche: 410 g mąki orkiszowej 95 g cukru pudru 200 g masła 4 żółtka 2 łyżki gęstej śmietany 1/3 łyżeczki amoniaku 1 łyżeczka proszku do pieczenia dodatkowo: 1 mały słoiczek powideł śliwkowych 1/2 puszku gotowego maku wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche. Dzielimy je na dwie części. Jedną część rozwałkowujemy, przekładamy do blaszki(...)podpiekamy. W między czasie z pozostałej części ciasta wykrawamy ok. 20 szt. krążków, nadziewamy je masą makową i zlepiamy pierożki. Podpieczone ciasto kruche smarujemy powidłem śliwkowym układamy na nim pierożki i pieczemy na złoty kolor. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na roladę: 150 g mąki orkiszowej 150 g cukru 4 jajka (osobno białka i żółtka) 1 łyżeczka proszku
Domowy Smak JedzeniaPiękna majowa pogoda, długi weekend, a na straganach moje ukochane truskawki. Dlatego nie mogło zabraknąć kolejnego pysznego wypieku. Dziś zapraszam Was na przepis na pyszne ciasto z truskawkami przygotowane na owocowo-naturalnych jogurtach. Ciasto to upiekłam wczoraj wieczorem. Po wspaniałej rodzinnej wycieczce do ZOO, gdy chłód końcówki dnia pozwalał już na włączenie piekarnika wraz z moją małą pomocnicą wzięłyśmy się(...)ostatnio otrzymałam z Młynów Stoisław (dziękuję!). Wszystkie „znaki na niebie” i uśmiech na twarzy córki mówiły, że pora upiec coś smacznego. I… to proste i szybkie ciasto sprawdziło się doskonale. Ciasto jest niezwykle puszyste i idealnie będzie smakować z waszą weekendową, bądź codzienną kawą lub herbatą. W sezonie zamiast truskawek możecie przygotować je z malinami. Do przygotowania
Słodkie okruszkiolej oraz wodę i miksujemy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy przesianą mąkę z kakao oraz proszkiem do pieczenia i mieszamy przy pomocy szpatułki do połączenia się składników. Ciasto przelewamy do foremki (ok. 21×32 cm) wyłożone papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy w 180 st. C przez ok. 30 min. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do całkowitego wystudzenia. składniki(...)ciasto z bakaliami: 2 łyżki mąki orkiszowej 155 g cukru 6 jajek 1 łyżeczka kakao ok. 23 g pokruszonych biszkoptów (4 szt.) 100 g posiekanych orzechów włoskich 40 g rodzynek 80 g suszonych śliwek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli wykonanie: Śliwki siekamy w drobną kostkę i mieszamy z rodzynkami, pokruszonymi biszkoptami oraz mąką i proszkiem do pieczenia
Domowy Smak JedzeniaCiasto drożdżowe zawijane Zawijas drożdżowy z powidłami i kruszonką powstał spontaniczne w związku z nagłą chęcią na drożdżowy wypiek. Ciasto pierwotnie chciałam umieścić w długiej keksówce, ale tak wyrosło, że jedyną opcją na jego upieczenie stała się blaszka z wyposażenia piekarnika. Forma, w jakiej je zrobiłam, przypomina bardziej chałkę lub drożdżówkę niż typowe ciasto, co sprawia, że świetnie nadaje się(...)krojenia i smarowania masłem! Zobacz również inne przepisy na -----> ciasta drożdżowe Ciasto drożdżowe zawijane - przepis: Składniki: 500 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 100 g margaryny 100 g cukru 16 g cukru waniliowego (np. domowego, z tego przepisu) 250 ml mleka (użyłam migdałowego) 1 jajko szczypta soli mały słoik powideł (4-5 łyżek) Kruszonka: Składniki: 50 g margaryny
Moje Qulinariamiskę możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia. Po 15 minutach: Do gotowego rozczynu dodaję pozostałe składniki na ciasto oprócz masła i rodzynek i mieszam łyżką – masło dodam gdy składniki wstępnie się połączą a rodzynki na sam koniec wyrabiania ciasta. Gdy składniki wstępnie się połączą dodaję masło i nadal mieszam(...)łyżką. Ciasta nie wykładam na blat ponieważ jest dość luźne tylko cały czas mieszam łyżką w misce przez około 3-4 minuty. Tak żeby się dokładnie połączyły a ciasto stało się lśniące. Gdy ciasto mam wyrobione dodaję rodzynki i dokładnie mieszam. Miskę z wyrobionym ciastem nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, tak aby podwoiło swoją objętość – moje
Uwaga Babcia Gotuje