Zapiekane parówki w cieście to wspaniała alternatywa dla tradycyjnych parówek na ciepło... szybka i smaczna przekąska dla niespodziewanych gości :) Składniki: 8 parówek 1 opakowanie ciasta francuskiego do dekoracji: szczypiorek, ketchup Przygotowanie: Z parówek zdejmujemy foliowe osłonki. Każdą parówkę dokładnie owijamy ciastem francuskim. Następnie kroimy na mniejsze kawałki po ukosie. Kawałki parówek układamy na blaszce
Aga w kuchniPrzepis na ciasto z dżemem z czarnej porzeczki z książki „Przepisy czytelników, ciasta i ciasteczka” Prosty przepis niewymagający żadnych umiejętności, na smaczne ciasto, które na pewno każdemu posmakuje. Idealny do niedzielnej kawki J Przepis na polewę rrarossa@gmail.com
RAROSSAPyszne i momentalne w przygotowaniu ciasto, podczas pieczenia którego na cały dom będzie się unosił aromat marchwi i różnych przypraw. Dzięki dużej ilości składników płynnych, a małej suchych ciasto po upieczeniu jest bardzo wilgotne i przyjemne do jedzenia. Składniki: 3 marchewki 0,5 kabaczka lub cukinii 200 g mąki 2 łyżeczki cynamonu szczypta soli łyżeczka proszku do pieczenia szklanka(...)proszek do pieczenia. Jaja, masło, mleko miksujemy z cukrem na gładką masę, dodajemy warzywa, ponownie miksujemy i dodajemy składniki suche, mieszamy łyżką do połączenia się wszystkich składników. Ciasto pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 60 minut. Smacznego
Kuchnia ŁukaszaCiasto drożdżowe jest faworytem w mojej kuchni, ale tak nie było od samego początku. Najpierw moje ciasto nie rosło, następnie było bardzo kruche, no i jeszcze, że było okropnie nie smaczne. Dopiero po kilku latach nieudanych prób udało mi się je zrobić! A więc zapraszam na idealne ciasto drożdżowe do wypieków. Składniki: 500 g mąki pszennej 2 łyżki cukru
Kuchnia ŁukaszaPuszyste ciasto wanilinowe z truskawkami, to chyba jeden z licznych deserów, który całkowicie nie potrzebuje opisu, bo i tak wiadomo, że to jest boskie połączenie smaków. Zapraszam! Składniki: 200 g miękkiego masła szklanka cukru 2 jajka 250 ml mleka 2 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 30-50 truskawek łyżeczka cukru wanilinowego Przygotowanie: Masło lekko ubijamy(...)dodajemy jajka i ponownie ubijamy. Dodajemy cukier wanilinowy, połowę mąki z całym proszkiem do pieczenia, mieszamy i dodajemy wszystkie mleko, ponownie mieszamy, dodajemy pozostałą mąkę, mieszamy do powstania gęstego ciasta. Ciasto przekładamy do posmarowanej masłem i oprószonej mąką formy do pieczenia, na górze układamy truskawki i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 40 min. Smacznego
Kuchnia ŁukaszaPlacek ze śliwkami i polewą cynamonową to proste ciasto kruche z dużą ilością śliwek i polewą przygotowaną na bazie śmietanki i aromatycznego cynamonu. Do przyrządzenia kruchego spodu wykorzystałam przepis na ciasto z szarlotki , gdyż jest ono lekkie i kruche, idealne do placków z owocami. Ciasto przygotowałam w formie o wymiarach 24x24cm. Placek ze śliwkami i polewą cynamonową Składniki: ciasto kruche(...)130g mąki pszennej 65g masła 40g cukru pudru 1 żółtko 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka mąki ziemniaczanej do oprószenia ciasta 250g śliwek polewa cynamonowa 125ml śmietanki 12% (w kartoniku) 1 jajko 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka mąki pszennej Wykonanie: - mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i cukrem
Smakołyki BerenikiZaczął się sezon na rabarbar ! Pora więc wypróbować nowy przepis na ciacho znaleziony na blogu Pozytywne żywienie . Zmodyfikowałam troszkę składniki i dodałam mąkę pszenną razową. Ciasto jest wspaniałe i proste do przygotowania. Lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem Składniki: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 50 g miękkiego masła 3/4 szklanki jogurtu naturalnego 1 1/2 łyżeczki proszku(...)ucieramy jajka z cukrem, aż do rozpuszczenia się cukru. Do masła pomału dodajemy jajka cały czas miksując. Następnie dodajemy jogurt, mąkę, skórkę, proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do natłuszczonej formy, (u mnie okrągła szklana forma do tarty o średnicy 26 cm), posypujemy kokosem i układamy pokrojony w kawałki rabarbar. Pieczemy w piekarniku nagrzanym
Kulinarne przygody GatityWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Wspaniałe ciasto z dodatkiem jabłek, rodzynek i orzechów. Wierzch polałam dodatkowo roztopioną czekoladą. Jest miękkie, puszyste i wilgotne w środku. Jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu i nie potrzebujemy do jego zrobienia nawet miksera. Często gości na moim stole. Polecam. Post Ciasto jabłkowe z bakaliami pojawił się poraz pierwszy
Marta Gotujemój pierwszy wypiek z dynią i żałuję, że nie zrobiłam go wcześniej! Ciasto dzięki dyni ma bardzo ładny kolor, a do tego jest wilgotne i odpowiednio słodkie. Z pewnością idealny wypiek na jesienny czas. Źródło przepisu: Studnia smaków Składniki: 200 g masła 210 g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego (lub domowego z prawdziwą wanilią) 1/4 przyprawy korzennej 3 jajka(...)miski przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Następnie wlać masę z rondelka i dokładnie wymieszać. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z resztą ciasta. Ciasto przelać do foremki keksowej wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą (można też użyć kaszy manny). Piec w rozgrzanym do 180 st.C piekarniku do suchego patyczka
Pasja SmakuWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Dzisiejsza propozycja to trochę inny pomysł na podanie ryby. Ryba usmażona jest w cieście naleśnikowym. Ciasto musi mieć gęstą konsystencję aby nie spływało z ryby podczas smażenia. Podałam ją z puree ziemniaczanym i surówką z kiszonej kapusty. Smaczny obiad dla całej rodziny. Polecam Post Ryba w cieście z puree
Marta GotujePrzepis znalazłam na blogu 2 smaki, wydał mi się prosty i szybki, dlatego wypróbowałam. Nie zawiodłam się, ciasto wyszło pyszne:) Składniki : 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju, u mnie kukurydziany 1 i 1/2 szklanki mąki, ja dałam szklankę mąki zwykłej pszennej , a 1/2 szklanki mąki krupczatki 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 dag rabarbaru - u mnie(...)łodygi, umyte i pokrojone w drobne kawałki cukier puder do posypania, można popudrować ciasto obficie, bo nie jest zbyt słodkie Przygotowanie: Białka ubić na pianę z cukrem, który dodajemy stopniowo Dodajemy żółtka, potem olej i miksujemy Wsypujemy stopniowo mąkę zmieszanym z proszkiem do pieczenia Dokładamy pokrojony rabarbar i mieszamy ostrożnie łyżką Wykładamy do foremki
Proste Potrawymodyfikacja popularnego na moim blogu " pysznego ciasta z dynią" Składniki : szklanka startej dyni szklanka jabłek pokrojonych w kostkę - u mnie wystarczyło jedno jabłko 1 szklanka cukru 1 i 2/3 szklanki mąki 1 niepełna szklanka oleju 1 i 1/2 łyżeczki sodki i tyle proszku do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki kakao i tyle cynamonu garść rodzynek i 2 garści drobnych(...)proszek do pieczenia - ponownie dokładnie utarłam Przelałam masę do okrągłej, wysmarowanej tłuszczem foremki o średnicy 25 cm, piekłam przez 45 min w temp. 180 stopni C, sprawdzać patyczkiem, czy ciasto już się upiekło. Po wierzchu polałam taką polewą jak Monika zrobiła do swojego ciasta marchewkowego
Proste Potrawydodajemy do nich cukier dalej ubijając. 6. Następnie dodajemy wiśnie i porzeczki, wszystko razem mieszamy łyżką. 7. Na podpieczony spód równomiernie wykładamy białkową masę z owocami, ponownie umieszczamy ciasto w piekarniku. 8. Pieczemy jeszcze 40-45 min w temp 170 stopni. Pilnujemy, żeby wierzch się za bardzo nie przypiekł. 9. Wyjmujemy, czekamy aż ostygnie, wstawiamy do lodówki. Informacje(...)Piekarnik: grzałka góra - dół; Czas pieczenia: (całkowity 50-55 min) 10 min 180 stopni spód + 40-45 min 170 stopni całość Kalorie: Całość: 1540 kcal, przybliżona waga ciasta: 1 kg ( 155 kcal /100 g gotowego, przestudzonego ciasta) Smacznego
Malowane smakiemSzybka, prosta w przygotowaniu przekąska na podwieczorek, lub deser. Idealny poprawiacz humoru:) na dzisiejszą ponurą pogodę. Jabłka posypane cynamonem, obtoczone ciastem naleśnikowym, po usmażeniu złociste i chrupiące. SKŁADNIKI 1 jajko szklanka mleka 6 łyżek mąki pszennej szczypta soli łyżeczka proszku do pieczenia 3 jabłka cynamon cukier puder Mleko, jako, mąkę, proszek do pieczenia, sól miksujemy- ciasto powinno(...)mieć konsystencje gęstej śmietany. Jabłka obieramy wydrążamy gniazda nasienne, kroimy w plastry. Każdy plaster jabłka obsypujemy cynamonem, obtaczamy w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju po 2 minuty z każdej strony. Usmażone jabłka należy położyć na ręczniku papierowym aby odsączyć tłuszcz. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. rrarossa@gmail.com
RAROSSADelikatnie kwaskowe rozpływające się w ustach ciasto o smaku wiśniowym, z bitą śmietaną. SKŁADNIKI: ( forma ; 23 x 23) biszkopt 5 jajek 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek cukru Masa wiśniowa 2 galaretki wiśniowe 500 g serka waniliowego Ponadto 400 g dżemu wiśniowego 500 ml śmietany 36% cukier waniliowy(...)ziemniaczanej wymieszanej z proszkiem dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać ale już nie mikserem a łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 min. Masa wiśniowa Galaretki rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, odstawić do schłodzenia. Serek waniliowy wymieszać z tężejącymi
RAROSSA