Piernik staropolski to ciasto, które charakteryzuje się swoim specyficznym smakiem i zapachem. Zazwyczaj jest wykonane z mąki, miodu, przypraw korzennych oraz dodatków takich jak orzechy, rodzynki czy skórka pomarańczowa. Piernik jest znany ze swojej długiej historii i tradycji, a jego przygotowanie wymaga czasu i precyzji. Jego wyróżniającą cechą jest również to, że często jest ozdabiany ręcznie wycinanymi dekoracjami, co nadaje(...)unikalnego charakteru. Piernik to bardzo smaczne ciasto, które zachwyca swoim specyficznym smakiem i zapachem. Jego smak zależy od składników, z których jest przygotowywany, a także od dodatków takich jak orzechy, rodzynki czy skórka pomarańczowa, które dodaje się do ciasta. Piernik długo dojrzewajacy jest smaczny również dzięki przyprawom korzennym, takim jak cynamon, goździki czy kardamon, które nadają mu charakterystycznego aromatu
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Ciasto Wymysł Prezydenta z kremem wafelkowym i krakersami to wyjątkowy deser bez pieczenia, który można przygotować w kwadrans. Jest słodkie, ale nie za bardzo, z lekko słoną nutą. Takie zestawienie słonych krakersów ze słodkim kremem i gorzką czekoladą jest naprawdę wyjątkowe i udane. Ciasto wyjdzie każdemu i nie może się nie udać. Świetnie sprawdzi się jako deser do popołudniowej kawy(...)również na imprezie czy innej uroczystości, gdyż jest podzielne i ładnie prezentuje się na stole. Ciasto jest już dobre jakieś 2-3 godziny po przygotowaniu, ale dla mnie najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy krakersy zmiękną. Jak przygotować Ciasto Wymysł Prezydenta? Wystarczy zmiksować mleko z mlekiem w proszku, mascarpone i pokruszonymi wafelkami. Następnie masę wykładamy na blaszce na przemian
e-PrzepisyKulinarneZastanawiasz się co upiec na Święta? Szukasz czegoś wyjątkowego, co mogłoby zaskoczyć Twoją rodzinę i gości? Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne ciasto świąteczne , które zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto świąteczne nie tylko smakuje obłędnie, ale także pięknie prezentuje się na talerzu. Składa się z kakaowego biszkopta, przełożonego dżemem śliwkowym, masą śmietankową oraz wkładką orzechową(...)która nadaje całemu ciastu wyjątkowego smaku. Wierzch ciasta zdobi polewa z gorzkiej czekolady. Wszystkie warstwy połączone w jedną całość tworzą niezwykły deser, który umili czas z bliskimi. CIASTO ŚWIĄTECZNE PRZEPIS Składniki Biszkopt 5 jajek (temp. pokojowa) 140 g cukru 120 g mąki pszennej 30 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wkładka orzechowa 4 białka (temp. pokojowa) 3/4 szklanki cukru
Przepiski.pldrożdżowe bułeczki na parze. Są one znane również pod nazwami buchty, parowce, a także parowańce. Są szybkie, proste do przygotowania. Parowańce przygotowywane są na parze i robione z uniwersalnego ciasta drożdżowego. Każdy chyba zna ten klasyczny przepis na ciasto drożdżowe. Pampuchy możemy podawać zarówno w wersji słodkiej ze słodkimi dodatkami oraz owocami, ale również na słono. Bułeczki te są przygotowywane(...)odrobiną wody umieścić durszlak, możecie też przykryć garnek pieluchą tetrową, albo grubą gazą i na niej przygotować buchty. Domowe pampuchy zazwyczaj przygotowuję na świeżych drożdżach, mam wrażenie, że ciasto na nich znacznie lepiej wyrasta. Drożdże instant natomiast wykorzystuje do przygotowania chociażby pieczywa. Zobaczcie jak szybki i prosto przygotować chleb codzienny, albo chleb pszenny foremkowy. Na moim blogu kulinarnym znajdziesz również
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Kolejny rok, kolejna aktualizacja świątecznej galerii przepisów na ciasta. Mam nadzieję, że znajdziecie u mnie inspiracje na pyszne świąteczne wypieki. Na blogu przed świętami pojawi się jeszcze kilka pyszności, ale myślę, że tutaj macie w czym wybierać. W galerii znajdziecie przepisy na pierniki i pierniczki, serniki, makowce, dodałam w tym roku ciasta z miodem i ciasta z orzechami(...)wiele pysznych warstwowych ciast (wszystkie nie zmieściły się tym poście, dlatego polecam zajrzeć także do zakładki Przekładańce ). Wystarczy, że klikniecie w zdjęcie, a zostaniecie przekierowani do strony z przepisem. A gdybyście poszukiwali ciekawych foremek i innych świątecznych gadżetów odsyłam Was do tego wpisu tutaj , jeśli natomiast nie wiecie co kupić jakiejś pasjonatce domowych wypieków w prezencie kilka moim zdaniem
Cynamonowe szczęścieDakłas to jedno z tych ciast, które koniecznie trzeba spróbować. Mocno kakaowy biszkopt przełożony pysznym kremem śmietankowym z dużą ilością orzechów włoskich, masy krówkowej i daktyli. Dopełnieniem całości jest chrupiąca orzechowa beza , która nadaje ciastu kruchości i lekkości. Smaki w tym cieście idealnie ze sobą współgrają i tworzą rewelacyjny efekt końcowy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Dakłas to prawdziwa rozkosz(...)podniebienia. Doskonale sprawdzi się na święta lub imprezę. Nie jest skomplikowane w przygotowaniu czy pracochłonne. Wystarczy postępować zgodnie z przepisem i gwarantuję, że każdemu się uda. CIASTO DAKŁAS PRZEPIS Składniki Biszkopt 3 jajka 50 g mąki pszennej 30 g kakao 100 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Beza 4 białka 200 g drobnego cukru do wypieków
Przepiski.plZapraszam na nowe, pyszne ciasto LION , które oczaruje każdego smakosza słodkości. Bazą tego ciasta jest puszysty i lekki biszkopt kakaowy przełożony delikatnym kremem śmietankowym z dodatkiem posiekanych batoników LION. Słodkość ciasta przełamane jest kwaśnym dżemem porzeczkowym. Całość smakuje obłędnie i doskonale sprawdzi się na imprezę lub inne ważne uroczystości. Przepis na ciasto LION jest bardzo łatwy, dlatego każdy bez wyjątku(...)poradzi sobie z jego przygotowaniem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Polecamy również sprawdzić nasz wcześniejszy przepis na ciasto LION bez pieczenia . CIASTO LION PRZEPIS Składniki Biszkopt 4 jajka (temp. pokojowa) 100 g mąki pszennej 40 g kakao 140 g cukru szczypta soli Masa LION 500 ml śmietanki kremówki 30% 250 g serka mascarpone 4 łyżki kajmaku 2 łyżki cukru pudru 4 batony
Przepiski.plDzisiaj ciasto marchewkowe w nowej odsłonie. Jeśli lubicie ciasto marchewkowe to ta rolada na pewno tez Wam posmakuje. Łatwa do zrobienia. Pyszna do kawy i na każda okazje. Polecam! Składniki: Ciasto: 300 g marchewki 3 jajka 3/4 szklanki cukru szczypta soli 1/2 łyżeczki pasty waniliowej 2 łyżki oleju 3/4 szklanki maki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu(...)łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki pasty waniliowej Zapraszam również do obejrzenia filmu z instrukcja krok po kroku Wykonanie: Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Zrobić ciasto: do dużej miski wbić jajka, dodać szczyptę soli i ubić mikserem, na puszystą masę, dodając powoli cukier. Do ubitych jajek dodać olej, cynamon, pastę waniliową, przesianą mąkę i proszek do pieczenia
Pani M - kuchnia smakowitaRacuchy czyli smażone placki z ciasta na bazie mleka, mąki, jajka oraz drożdży. W wielu przepisach na ciasto na racuchy zamiast mleka znaleźć można jogurt, kefir lub maślankę. Z ciasta na racuchy można smażyć placki bez dodatków, jednak najczęściej ciasto to łączy się z owocami. Najbardziej popularne i wszystkim zapewne znane są racuchy z jabłkami, lecz równie powszechne są także(...)cynamonem lub sos czekoladowy. Drożdżowe racuchy ze śliwkami to placki, które sprawdzą się podane na śniadanie , kolację oraz lunch . Ich przygotowanie zaczynam od ocieplenia lub podgrzania składników na ciasto drożdżowe. Zimne mleko lub drożdże sprawią, iż ciasto nie będzie nam dobrze wyrastało. Tak naprawdę, jeśli składniki mają odpowiednią temperaturę, to wszystko co robię, to jest ich wrzucenie do miski
MeCookschleba. Obecnie najczęściej smaży się je na głębokim tłuszczu. Ostatnio na obiad zamiast smażonych langoszy, upiekłam je w piekarniku. W takiej wersji najbardziej mi smakują . Składniki i sposób wyrabiania ciasta na węgierski placek jest identyczny zarówno w wersji smażonej jak i pieczonej. Wystarczy wyrobić ciasto drożdżowe z ogólnodostępnych składników: mąki, mleka, ugotowanych ziemniaków, oleju, soli, cukru oraz drożdży. Następnie trzeba(...)uformować placki z wyrośniętego ciasta drożdżowego i piec w piekarniku na rumiano. Aby zjeść oryginalnego langosza, nie musisz jechać do naszych przyjaciół Węgier. Wystarczy skorzystać z poniższego przepisu na dietetycznego langosza z piekarnika. Langosz z piekarnika – składniki: Kaloryczność: około 300 kcal w 100 g langosza. Szklanka to pojemność 250 ml. Z podanych składników uformujesz od 4 do 8 placków
Ania gotujechleba. Obecnie najczęściej smaży się je na głębokim tłuszczu. Ostatnio na obiad zamiast smażonych langoszy, upiekłam je w piekarniku. W takiej wersji najbardziej mi smakują . Składniki i sposób wyrabiania ciasta na węgierski placek jest identyczny zarówno w wersji smażonej jak i pieczonej. Wystarczy wyrobić ciasto drożdżowe z ogólnodostępnych składników: mąki, mleka, ugotowanych ziemniaków, oleju, soli, cukru oraz drożdży. Następnie trzeba(...)uformować placki z wyrośniętego ciasta drożdżowego i piec w piekarniku na rumiano. Aby zjeść oryginalnego langosza, nie musisz jechać do naszych przyjaciół Węgier. Wystarczy skorzystać z poniższego przepisu na dietetycznego langosza z piekarnika. Langosze z piekarnika – składniki: Kaloryczność: około 300 kcal w 100 g langosza. Szklanka to pojemność 250 ml. Z podanych składników uformujesz od 4 do 8 placków
Ania gotujeJesień zachwyca mnie każdego roku na nowo. Kolorowe liście, intensywne kolory i przepyszne, dojrzałe jabłka. W naszym ogrodzie są w ilościach nie do przerobienia. Zapada szybka decyzja: ciasto z jabłkami. A najlepiej z przepisu na szarlotkę z kruszonką bez masła. Idealny przepis dla osób, które nie tolerują połączenia masła z owocami. Ciasto bez masła jest bardzo smaczne i nadaje się(...)kruszonkę. I nikt nie zgadnie, że jest z dodatkiem oleju. Jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta, po upieczeniu można je posmarować syropem z owoców lub podgrzaną marmoladą. Szarlotka ma wtedy piękny kolor i kusząco pachnie. Do nadzienia z jabłek można dodać rodzynki i przyprawy typu: cynamon, kardamon. Najczęściej biorę kilka gatunków jabłek. Lubię, gdy w nadzieniu są wyczuwalne kawałeczki owoców
dolcevitainmykitchenPierwsze ciasto ze śliwkami na moim blogu w tym sezonie :). Prościutkie i szybkie w przygotowaniu, a dobre tak bardzo, że cała blacha znika nie wiadomo kiedy ;). Kruche ciasto jest przepyszne - naprawdę mocno kruche, wręcz rozpływające się w ustach. Taki placek, to dla mnie już powiew jesieni, mimo, że w kalendarzu wciąż lato...Bardzo polecam! Przepis, z moimi modyfikacjami, pochodzi(...)wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia, cynamonem oraz solą. Dodać żółtka oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło i smalec i przesiekać wszystko razem nożem lub specjalną siekaczką do kruchego ciasta. Kiedy składniki zaczną się łączyć w kruszonkę, zagnieść szybko jednolite, gładkie ciasto ( jeśli ciasto będzie zbyt suche, dodać 1-2 łyżki zimnej wody ). Gotowe ciasto podzielić na 2 części
Opowieści z piekarnikaCiasto z porzeczkami na maślance to pyszne i wilgotne ciasto, które zrobisz w dosłownie kwadrans i to w jednej misce! Ciasto z porzeczkami jest bardzo proste w przygotowaniu. Poradzą z nim sobie nawet osoby, które zaczynają swoją przygodę w kuchni ;). Smaki idealnie się równoważą, słodka kruszonka jest przełamana przez kwaśne porzeczki. Całość smakuje wprost wyśmienicie. Uwielbiam takie ciasta, gdzie mogę(...)korzystać z sezonowych owoców, takich, które akurat mam pod ręką. Ciasto z porzeczkami na maślance jest idealne do popołudniowej kawy czy herbaty. Gorąco polecam wypróbować przepis na to proste ciasto z porzeczkami na maślance . Zachęcam również do eksperymentowania z innymi owocami np. czereśnie, truskawki, rabarbar. Każda wersja tego ciasta będzie równie pyszna. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto z porzeczkami
Gotuj z Prezesem