pysznego nadzienia pistacjowego z chrupką. Czekolada dubajska jest niezwykle łatwa w wykonaniu i niezwykle smaczna – chyba dlatego była swego czasu wielkim hitem internetu 😉 Oryginalnie czekolada ta robiona jest z ciasta kataifi (cieniutkiego jak makaron nitki ciasta), ale ponieważ ta opcja jest dosyć kosztowna, postanowiłam skorzystać z zamiennika, jakim jest ciasto filo. Obydwa ciasta bazują na tych samych składnikach, jednak(...)różnicą, że filo sprzedawane jest w cienkich arkuszach, a kataifi w formie cienkiego makaronu. Zróbmy zatem czekoladę dubajską w domu. Uwaga: foremka silikonowa 10x20cm Składniki: 150 g ciasta filo (lub kataifi) 40 g masła 4 pełne łyżki pasty pistacjowej 100% 100 g białej czekolady 1 łyżka tahini (opcjonalnie) 250 g ulubionej czekolady (u mnie mleczna i 64%) Przygotowanie
Słodki sentymentBiałka ubijamy na sztywno. Do ubitych białek stopniowo dodajemy cukier a następnie żółtka oraz olej. Do puszystej masy jajecznej w dwóch turach dodajemy przesiane suche składniki i mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 22×32 cm wyłożonej papierem do pieczenia). Pieczemy w ok. 175 st. C przez ok. 45 min. Upieczony biszkopt odstawiamy do wystudzenia a następnie przecinamy(...)blaty. Biszkopt łatwiej przekroić jak jest upieczony dzień przed składaniem ciasta. składniki na warstwę galaretki z owocami persymona / kaki 3 owoce persymona / kaki 2 galaretki brzoskwiniowe 750 ml gorącej wody 6-7 łyżek dżemu z czarnej porzeczki wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Owoce persymona obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Pierwszy blat ciasta smarujemy
Domowy Smak JedzeniaOstatnio wzięło mnie na wspomnienia kulinarne i gdy piekę jakieś ciasto, to sięgam po takie przepisy, które pamiętam z dzieciństwa. Niedawno były rolady biszkoptowe ze śmietaną i galaretką, a dziś ciasto z kisielem. Co prawda nie mam tego oryginalnego przepisu, z którego korzystała moja mama, ale ten jest na pewno podobny. Ciasto w każdym razie wychodzi smaczne, a jest bardzo(...)proszkiem do pieczenia do oddzielnej miski i wymieszałam. Do ubitych jajek wsypywałam naprzemiennie porcję mąki z proszkiem, 2-3 łyżki oleju i wody, aż do skończenia składników i miksowałam ciasto na niskich obrotach. Gdy ciasto było jednolite podzieliłam je na 3 równe części. Najlepiej rozlać je do trzech jednakowych misek lub słoikow. Do pierwszej porcji ciasta dodałam 3 łyżki mąki
Waniliowe ImprowizacjeCiasto czekoladowe z jabłkami to kolejny pomysł na pyszny i szybki wypiek, idealny na jesienne dni. Ciasto jest banalnie proste w przygotowaniu i nie wymaga skomplikowanych składników. Większość z nich, o ile nie wszystkie z pewnością posiadacie w swojej kuchni. Zapraszam na przepis na pyszne i szybkie ciasto czekoladowe z jabłkami. Czasem takie najprostsze ciasta smakują najlepiej! CIASTO CZEKOLADOWE(...)wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej, wlać olej i zmiksować do połączenia składników. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Przełożyć do ciasta i wymieszać. Ciasto przełożyć do formy 24×24 cm, wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec przez 45 minut do suchego patyczka. Gotowe ciasto
Alle Dobre!Czekoladowe ciasto na maślance Dziś mam dla Was przepis na pyszne, wilgotne, rozpływające się w ustach czekoladowe ciasto na maślance . Wystarczy wszystko wymieszać i już można piec. Uwielbiam takie proste ciasta. Ciasto maślankowe to idealny słodki dodatek do popołudniowej kawy. Kawałek czekoladowego ciasta, filiżanka aromatycznej kawy TRIP COFFEE ze sklepu Konesso i… nic mi więcej nie trzeba Dlaczego(...)doskonały Kawę wykorzystałam również w samym przepisie. Trip Coffee Brazylia świetnie pasuje do czekoladowych wypieków. Ma zrównoważony smak z nutami mlecznej czekolady, orzechów i cukru trzcinowego. Polecam Jak przygotować ciasto czekoladowe na maślance? Przygotowanie takiego czekoladowo-kawowego ciasta jest naprawdę proste. Spójrzcie sami Polecam, bo to ciasto dosłownie rozpływa się w ustach. Składniki: 240 ml maślanki 4 jajka
Słodkie okruszkiznajomi, zrobiłam coś tam do przekąszenia. I jak już usiadłam przy stole i zaczęłam im mówić co zrobiłam… a tu macie chleb z dynią. Tu sos. A tu ciasto. Dżizas. Mogłam im jeszcze wcisnąć świeżą. I to wcześniej wspomniane ciasto właśnie dziś jest gwiazdą wpisu. To na imprezę zrobiłam z żurawiną i orzechami nerkowca. I oczywiście dziewczyna, która(...)odwiedziła jedyne na co jest uczulona to orzechy nerkowca. Serio? Serio. Udało jej się jednak znaleźć kawałki ciasta bez orzechów. Przeżyła. Ciasto dyniowe z żurawiną i czekoladą to przepis inspirowany pomysłem Rozkosznego . Gdy wczytywałam się w opis, wiedziałam że będzie czymś naprawdę pysznym. Nie doczytałam jednak, że do ciasta dodał świeżą żurawinę, więc dodałam suszoną. Porównania
Kardamonovywykonania i zachwycający efekt. Pão de água czyli portugalski chleb wodny. Jest doskonały, prosty i pyszny. Chrupiąca skórka otacza miękkie i lekkie wnętrze. To wszystko zasługa dużej hydracji ciasta, czyli proporcji wody w stosunku do mąki. Im luźniejsze ciasto, tym bardziej miękka i delikatna konsystencja miąższu, większe dziury w środku. Piekę ten chleb w garnku żeliwnym, dzięki temu, mimo(...)luźnej konsystencji ciasta, chleb zachowuje swój kształt i nie "rozjeżdża się" na boki podczas pieczenia. Żeliwny garnek działa jak mały piec chlebowy. Dzięki przykryciu i nagrzaniu bochenka, wyrasta on w klimacie sprzyjającym jego delikatności i idealnie chrupiącej skórce. Ważne aby garnek wcześniej, czyli jeszcze przed włożeniem do niego chleba, nagrzać. Wkładamy go do zimnego piekarnika i nagrzewamy 30-40 minut
Smakowity Blog Kulinarnydługo można przechowywać kruche babeczki z kremem? Babeczki z kremem możesz przechowywać nawet do tygodnia. Przechowuj je w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce. Jednak po 3-4 dniach ciasto nie będzie już tak kruche, jak tuż po przygotowaniu. Przepis na kruche babeczki z mlekiem w proszku Kruche babeczki nadziewane kremem z mlekiem w proszku Blog Via Gusto Przepis na najpyszniejsze(...)deser na przyjęcia, czy… Drukuj Proporcje na: 30 sztuk Czas przygotowania: 1 godz. Czas pieczenia/gotowania: 10 min Ocena: 5.0 /5 ( 2 głos/y ) składniki Składniki na kruche ciasto do babeczek: 150 g mąki 80 g masła (schłodzonego) 2 żółtka 2 łyżki cukru pudru Składniki na krem z mlekiem w proszku: 200 g masła 70 ml mleka
Via GustoOrzechowiec gotowany Rewelacyjne połączenia dwóch na pozór różnych ciast: sernika gotowanego i orzechowca, czyli delikatne miodowe blaty, przełożone pyszną masą serową. Po nocy w lodówce ciasto mięknie, a smaki świetnie się ze sobą łączą i ciacho jest naprawdę pyszne. Polecam wypróbować! Składniki: Ciasto: 0,5 kg mąki pszennej 2 łyżeczki sody oczyszczonej 200g masła lub margaryny 2 jajka(...)budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru *** Mleko mieszamy z miodem i podgrzewamy przez chwilę w garnuszku albo w mikrofali. Odkładamy do wystudzenia. Następnie wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce: mąkę, sodę, jajka, cukier oraz miękkie masło lub margarynę i masę miodowo-mleczną *** *** Całość zagniatamy razem na gładkie ciasto *** *** Ciasto dzielimy na 3 części i wkładamy do lodówki
Blog z ApetytemCiasto drożdżowe z mlekiem w proszku Jeśli lubicie ciasta drożdżowe to jest to przepis, który musicie wypróbować. To ciasto jest mięciutkie, rozpływające się w ustach a jednocześnie ma super sprężystą teksturę. Przepis jest uniwersalny bo możemy przygotować z niego i ciasto i babkę i bułeczki czy rogaliki i tak dalej. Z poniższych składników wyjdzie nam dwie blaszki keksówki ciasta. Gotowe(...)upieczone i ostudzone ciasto bardzo dobrze się mrozi, więc można sobie w ramach meal prep przygotować więcej na zapas. Moje dzieci twierdzą, że najlepsze ukrojone w plaster i posmarowane masłem. Ja je lubię dodatkowo z prostym lukrem. Po więcej inspiracji zapraszam was na moje konta Instagram oraz TikTok . PRZEPIS CIASTO DROŻDŻOWE Z MLEKIEM W PROSZKU Składniki: 500g mąki 2 jajka
Dorota SmakujeKruche ciasto z rabarbarem, budyniem i kisielową pianką. Nie za słodkie. Bardzo fajne. Będziesz tego typu wypiek przygotowywać po raz pierwszy? Chodź, przeprowadzę Cię przez przepis krok po kroku. Poniżej znajdziesz listę składników, oraz poszczególne etapy z przygotowań wraz ze zdjęciami, które mam nadzieję, ułatwią Ci zrobienie tego ciasta. Kruche ciasto : 2 lekko kopiaste szkl. mąki (najlepiej mix tortowej(...)mleka 4 łyżki cukru Beza 4 białka 110 g cukru 1 op. kisielu cytrynowego szczypta soli Dodatkowo ok. 500 g rabarbaru 2 łyżki cukru kasza manna Kruche ciasto z rabarbarem i kisielową pianką – krok po kroku: Rabarbar: Rabarbar obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Dajemy go do miski i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na około 30 minut. Po tym czasie odlewamy
Smaki Na Talerzu