ciasto - 160568 przepisów (strona:376/10705)

Super łatwy domowy chleb bez zagniatania 104

Domowy chleb bez zagniatania wymaga to super patent na własne, domowe pieczywo. Zrobi je każdy, bo ciasta nie trzeba zagniatać. Wystarczy zmieszać składniki.                                       Domowy chleb bez zagniatania wymaga od tylko jednego – cierpliwości, albo raczej odpowiedniego planowania. Ciasto nie wymaga zagniatania(...)trzeba się męczyć z wyrabianiem itd. Wystarczy połączyć mąkę z drożdżami, solą i wodą – kilka ruchów łyżką wystarczy. Całą robotę zrobią za ciebie drożdże. Ale potrzebują czasu. Ciasto na domowy chleb bez zagniatania musi rosnąć co najmniej 6-8 godzin, a najlepiej 12. Długo? Przepis na domowy chleb bez zagniatania to najlepszy sposób, żeby obudzić rano domowników zapachem świeżo upieczonego

Niedzielny kucharz
Mini murzynki 120

Murzynek to jeden z moich ulubionych ciast. Kojarzy mi się z beztroskim dzieciństwem. Uwielbiam smak i puszystość murzynka. Pomysł na mini murzynki wziął się z bardzo prostego powodu. Kupiłam jakiś czas temu nową formę do pieczenia na takie właśnie małe batoniki. Pierwszym moim pomysłem było upieczenie mojego ulubionego ciasta właśnie w formie batoników. Przepis nie jest trudny. Łatwo przygotować takie(...)masy dodaję po jednym żółtku. Miksuję. Dodaje mąkę i proszek do pieczenia. Miksuję. Zimne białka ubijam na sztywno. Dodaje do masy. W formie do pieczenia układam po dwie łyżki ciasta. Piekę około 10 minut w 180 stopniach. Studzę. Czekoladę łamię na kawałki. Rozpuszczam w kąpieli wodnej. Wystudzone ciasta polewam rozpuszczoną czekoladą. Dowolnie dekoruje. Smacznego

Ciasta z tradycjami
Szybka focaccia z ciasta bez drożdży, z chipsami 89

Bardzo łatwy przepis na ciasto bez drożdży, z którego można upiec pyszną focaccię o z chipsami! To bardzo prosta do zrobienia przekąska, złożona ledwie z kilku składników, która umili Wam domowy wieczór. Pycha! Czas przygotowanie: Kilka minut Pieczenie: 25-30 minut Poziom trudności : Średnie Liczba porcji : 4 Szybka foccacia bez drożdży Robiliście kiedyś foccacię bez drożdży? Albo jakieś inne ciasto(...)naszym domu ciasto bez drożdży pojawia się ostatnio coraz częściej, bo przez koronawirusa w sklepach zabrakło w pewnym momencie drożdży. Trzeba więc sobie jakoś radzić! Podpowiemy Wam jak! Ciasto bez drożdży w niczym nie ustępuje drożdżowemu, a można je zrobić bardzo szybko, bez wyrabiania! Taka też jest ta focaccia! Pyszne danie, wzorowane na włoskim specjalne, tyle że upieczone w zaledwie

Niedzielny kucharz
Ciasto czekoladowe z gruszkami 87

Sezon na dynię wykorzystaliśmy do samego końca, mocno przeciągnął się on na czas, w którym królują jabłka i gruszki. Te ostatnie wreszcie się doczekały na swoją kolej. Upiekliśmy ciasto czekoladowe z dodatkiem czerwonego wina, na którym dumnie prezentują się gruszki. Owoce bardzo ładnie się upiekły – są miękkie, słodkie i wilgotne, a w połączeniu z czekoladą rozpływają się w ustach(...)Ciasto czekoladowe z gruszkami jest bardzo proste, szybkie do przygotowania, a do tego nieziemsko pyszne. Udostępnij Składniki na ciasto czekoladowe z gruszkami 125 g miękkiego masła 125 g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 3 jajka o temperaturze pokojowej 250 g mąki 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 30 g kakao szczypta soli 50 g gorzkiej czekolady 125 ml czerwonego wina

niecodziennikpary
Ciasto drożdżowe z truskawkami 69

Powróciliśmy do pieczenia ciast drożdżowych z owocami sezonowymi i przedstawiamy Wam pierwszą wersję – ciasto drożdżowe z truskawkami, kruszonką i kokosową bezą . Ponieważ lubimy drożdżowe wypieki, dobraliśmy proporcje składników na dużą blachę z piekarnika. Specjalnie wybraliśmy się na bazarek po świeże i duże truskawki i choć cena była wysoka jak na tę porę roku, nasza ochota na ciasto drożdżowe(...)truskawkami zwyciężyła. Udostępnij Składniki na ciasto drożdżowe z truskawkami 1 kg truskawek Ciasto drożdżowe: 600 g mąki pszennej 120 g cukru 50 g świeżych drożdży 5 żółtek z jajek wielkości L 1 szklanka mleka 100 g masła 1 szczypta soli Kruszonka: 90 g mąki pszennej 50 g zimnego masła 40 g cukru Beza kokosowa: 5 białek z jajek wielkości

niecodziennikpary
Ciasto kajmakowe z bananem 95

Dzisiaj zapraszam na pyszne ciasto. Ciasto kajmakowe z bananami. Ciasto niezwykle pyszne, słodkie i pachnące. Pięknie wygląda, będzie ozdobą każdego stołu. Takie ciasto można upiec na Wielkanocny stół zamiast tradycyjnej babki. Bardzo je polecam. Do upieczenia tego ciasta użyłam masy krówkowej o smaku kajmaku od HELIO . Masę bardzo polecam. Upieczcie takie ciasto i koniecznie dajcie znać czy smakowało.   Potrzebujemy(...)ciasto: 4 jajka 1 cukier waniliowy 15 dag masła lub margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia półtorej szklanki mąki tortowej pół szklanki kaszy manny 5 łyżek zimnego mleka 40 dag masy krówkowej kajmak od HELIO Dodatkowo: 2 średnie banany sok z cytryny Wykonanie pysznego ciasta: 1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem waniliowym na puszystą masę, stopniowo wbijamy po jednym

Izabelawkuchni
Sernik na kakaowym spodzie z herbatników 225

Sernik na kakaowym spodzie z herbatników to wersja ciasta dla tych wszystkich, którzy mają obawy przed przygotowaniem kruchego ciasta. Niemniej uwierzcie, że przygotowanie kruchego ciasta wcale nie jest takie trudne. Poniżej znajdziecie listę składników i dokładny przepis krok po kroku na to pyszne ciasto. Szybki przepis na: Ciasto jogurtowe Składniki na spód ciasta 200g herbatników 75 g masła 2 łyżki(...)kakao Składniki na sernik 1kg twarogu na sernik 2/3 szklanki cukru 5 jajek 1 łyżeczka cukru waniliowego Sprawdź przepis na: Domowe ciasto marchewkowe Sernik na kakaowym spodzie z herbatników – przepis Herbatniki kruszymy w blenderze, albo po prostu tłuczkiem do mięsa. Masło roztapiamy w rondelku i dodajemy do herbatników. Dodajemy również kakao. Wszystko mieszamy. Herbatnikami wylepiamy dno tortownicy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Orkiszowe gofry czekoladowo waniliowe z ciasta parzonego z białkami 69

zamrozić.  Z takich mrożonych białek również wyjdzie nam beza i makaroniki, ale ja proponuję wykorzystać je do gofrów. Rozmrożone białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z ciastem na gofry. Te gofry przygotuję trochę inaczej niż zwykle, ponieważ mąkę zaparzę gorącym mlekiem z masłem. Gofry będą pyszne i chrupiące,  a jeżeli jeszcze do połowy ciasta dodamy czekoladę(...)koniec polejemy sosem malinowym… spróbujcie sami. Tajemnicą udanych, smacznych i chrupiących gofrów jest nie tylko przepis na dobre ciasto. Bardzo ważnym elementem jest również opiekacz do gofrów, jego moc i powłoka, jaką pokryte są płyty grzewcze. Te marmurkowe orkiszowe gofry upiekłam w gofrownicy Breville z powłoką DuraCeramic.   Składniki CIASTO WANILIOWE 100 g mąki orkiszowej tortowej 150 ml mleka

Tajemnice Smaku
Przepis na najlepsze domowe pączki – lepsze niż z cukierni 136

minus 1 łyżka użyta do zaczynu), pozostałe mleko (200 ml minus 3 łyżki użyte do zaczynu) oraz wyrośnięty zaczyn. Wymieszaj wszystko łyżką a następnie wyrabiaj dłońmi aż ciasto uzyska jednolitą i gładką konsystencję (ok. 5 min). Następnie wlej stopniowo masło wymieszane z olejem i dokładnie wyrabiaj dłońmi. Na koniec wlej spirytus i ponownie wyrób. Cały proces wyrabiania ciasta powinien potrwać(...)Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 60-90 min. Po tym czasie ciasto wyłóż na stolnicę i wyrób przez kilka minut (jeśli mocno się klei podsyp odrobiną mąki). Odrywaj kawałki ciasta ważące ok. 55 g i formuj z nich okrągłe, nieco spłaszczone kulki. Odkładaj je na ściereczkę. Gotowe pączki przykryj ściereczką

Słodki Blog
Ciasto czekoladowe z suską sechlońską 84

Ciasto czekoladowe z suską sechlońską to ciasto obok, którego na pewno nie przejdzie obojętnie żaden miłośnik czekolady, a także suszonych śliwek. Ciasto idealne do popołudniowej kawy, ale to także smaczna propozycja dla osób, które lubią ciasta z kremem . Suska sechlońska, której użyłam to tego ciasta to odmiana suszonej śliwki, produkowana metodami tradycyjnymi jedynie na terenie Czchowa, Gnojnika, Iwkowej, Łososiny Dolnej(...)suszonych, ponieważ ma elastyczny i mięsisty miąższ, lekko pomarszczoną i lepką skórkę w kolorze ciemnogranatowym. W smaku suska sechlońska jest lekko słodka, czuć w niej aromat wędzenia. Do tego ciasta polecam użyć oryginalnego produktu, zwykłe suszone śliwki mogą nie oddać prawdziwego smaku. Ciasto czekoladowe z suską sechlońską przepis na tortownicę o średnicy 20 cm Składniki ciasto: 250 g mąki pszennej

365 dni dookoła kuchni
Orzechowiec 145

Orzechowiec Miodowo-orzechowe ciasto przekładane delikatną masą grysikową oraz powidłami śliwkowymi. Świetne połączenie smakowe. Ciasto najlepiej zrobić jeden, dwa dni przed podaniem, wówczas blaty zmiękną, a smaki zdążą się przegryźć.     Składniki: Ciasto: 0,5 kg mąki pszennej 2 łyżeczki sody oczyszczonej 200g masła lub margaryny 2 jajka 2 łyżki mleka 2 łyżki miodu 150g cukru Masa orzechowa: 250g(...)200g masła Dodatkowo: 1 słoik powideł śliwkowych     *** Mleko mieszamy z miodem i podgrzewamy przez chwilę w garnuszku albo w mikrofali. Odkładamy do wystudzenia. Następnie wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce: mąkę, sodę, jajka, cukier oraz miękkie masło lub margarynę i masę miodowo-mleczną *** *** Całość zagniatamy razem na gładkie ciasto *** *** Ciasto dzielimy na 3 części i wkładamy

Blog z Apetytem
Ciasto na pierogi 100

Ciasto na pierogi - miękkie, elastyczne i bardzo smaczne Ciasto na pierogi - najlepszy przepis, wielokrotnie sprawdzony. Na tym przepisie nigdy się nie zawiodłam, pomimo że robiłam pierogi z mąki pszennej różnych typów i od różnych producentów. Miękkie i elastyczne ciasto na pierogi z olejem i jajkiem jest wyjątkowo smaczne i zarazem proste do zrobienia. Dzięki zachowaniu odpowiednich proporcji mąki i wody(...)wyjątkowo dobrze się zagniata - można je zrobić ręcznie, mikserem lub w automacie do chleba. Ciasto pierogowe zaparzane z tego przepisu przygotowuję także wtedy, kiedy robię samosy - pierożki indyjskie , które później smażymy.  Ciasto na pierogi - przepis podstawowy Ciasto na pierogi - składniki proporcje na około 45-50 niewielkich pierogów 500 g mąki pszennej lub tortowej 1 niepełna szklanka wrzącej wody (około

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ciasto Morze Czarne 354

Morze Czarne Efektowne i przepyszne ciasto na szczególne okazje. Czekoladowy biszkopt przełożony dwoma kremami- czekoladowym i śmietankowym oraz delikatnie kwaskową frużeliną malinową, a całość zwieńczona słodką i chrupiącą bezą. Niebo w ustach. Co prawda przygotowanie ciasta jest dość pracochłonne ale efekt WOOOW (zarówno wizualny jak i smakowy) murowany. Polecam!     Składniki: Biszkopt kakaowy: 5 jajek 3/4 szklanki cukru(...)szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/3 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Do nasączenia ciasta: 1/2 szklanki mocnej kawy lub herbaty lub alkoholu Frużelina malinowa: ok 1/2 kg malin świeżych lub mrożonych 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Krem czekoladowy: 250g serka mascarpone 250g śmietanki kremówki 36% 150g kremu czekoladowego typu Nutella 100g

Blog z Apetytem