ciasto - 162322 przepisów (strona:383/10822)

Chleb cebulowy pieczony w garnku 205

Pieczenie chleba w żeliwnym garnku to metoda którą bardzo lubię i gorąco polecam.  W takim garnku można piec zarówno chleby na drożdżach jak i zakwasie. Warto aby ciasto na chleb pieczony w garnku miało nieco luźniejszą konsystencję, dzięki czemu uzyskamy miękką i delikatną konsystencję miąższu. W przepisie na prezentowany chleb znajdziecie zarówno zakwas, jak i drożdże, więc wyprzedzę pytania(...)dodawać do ciasta zakwas i drożdże? Zakwas powoduje wyrastanie i spulchnianie ciasta na chleb, ale potrzebuje do tego dość długiego czasu. Postanowiłam ten etap nieco skrócić i dodałam drożdże. Zakwasowi chleb zawdzięcza charakterystyczny smak, a wyrasta dzięki drożdżom. Jest to swego rodzaju pójściem na skróty, chleb z całą pewnością nie jest tak wartościowy jak na samym zakwasie, ale smakowo niczego

Smakowity Blog Kulinarny
Ciasto jogurtowe z jagodami 143

Ciasto jogurtowe z jagodami – pyszne, proste i szybkie ciasto z owocami. Do tego wypieku można użyć zarówno jagód świeżych, jak i mrożonych. Szybkie ciasto, w sam raz do popołudniowej kawy :) Przepis dotyczy blachy o wymiarach 23,5 cm x 23,5 cm. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto jogurtowe z jagodami – Składniki: 450g mąki pszennej (czyli 3 szklanki mąki(...)wanilinowego 3 bardzo płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 300g jagód (użyłam mrożonych) składniki na polewę: 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18% + 2 czubate łyżki cukru pudru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto jogurtowe z jagodami – Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka zmiksować z cukrami, dodać jogurt, ponownie krótko zmiksować Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do masy, całość

Kulinarne Przeboje
Świąteczny mini murzynek 182

Murzynek jest to jedno z wielu ciast do, którego z miłą chęcią wracam. Moim zdaniem ten ponadczasowy wypiek posiada same zalety. Szybki w przygotowaniu, smaczny i bardzo prosty. Nie byłam bym sobą jednak, gdybym czegoś nie zmieniła. Dzisiejszy przepis to ukłon w stronę świat, które przyjdą szybciej, niż się nam wydaje.  Przepis na świąteczny mini murzynek to taka moja(...)wariacja, choć pod pewną kontrolą. Dodając sok pomarańczowy do wypieku nadałam temu ciastu wyjątkowego smaku i wilgotności, która sprawia, iż smakołyk  można upiec spokojnie kilka dni wcześniej.  Nie wątpliwym i szczególnym elementem mojego świątecznego  mini murzynka jest mąka. Ja akurat od lat i do każdych swoich wypieków używam sprawdzonej marki Polskie Młyny . Tym razem jednak sięgnęłam

Ciasta z tradycjami
Domowy chleb bezglutenowy z dyni piżmowej 151

drożdży. Dokładnie stosujcie się do podanych miar, inaczej chleb może się nie udać. Przepis opiera się na drożdżach, dlatego pamiętajcie o tym, aby składniki z których będziecie przygotowywać ciasto miały temperaturę pokojową. Co więcej, ciasto drożdżowe powinno wyrastać w cieple – najbardziej lubi temperaturę 20-30*C. A, no i jeszcze jedno – jeżeli nie chcecie, aby chleb wyszedł popękany(...)zdjęciach, przed wstawieniem do piekarnika poprzecinajcie ciasto wzdłuż lub w zygzak. Smacznego! Polecam również: Fit pancakes na bazie płatków owsianych Przepis na krewetki w sosie maślano-czosnkowym Sos z maślaków – przepis ze świeżych grzybów Trudność Średnio zaawansowany Czas przygotowania 1 godzina 15 min. Czas gotowania 40 min. Całkowity czas 1 godzina 55 min. USTAW TIMER SKŁADNIKI (FORMA KEKSÓWKA

A to pestka
Biszkoptowe ciasto z czekoladą i malinami. 136

Witam Was cieplutko :) Od kilku dni ,,chodziło'' za mną ciasto z malinami, takimi prosto z krzaczka, więc postanowiłam je upiec. Ostatnio nie mam czasu i siły na nic, więc padło na takie proste biszkoptowe. Przeszukałam szafki kuchenne i z tego co było powstało to ciasto. Pyszne i słodkie, a maliny lekko przełamują tę słodycz. Co prawda i maliny i czekolada(...)opadły na spód ciasta, ale w sumie to fajnie wyszło, bo utworzyła się taka słodka skorupka z czekolady. Ciasto jest niezwykle puszyste. Macie ochotę na takie ciasto? Tak? Upieczcie koniecznie, a na pewno Wam posmakuje. Moje już zjedzone :) Smacznego życzę :) Potrzebujemy: Na ciasto: 4 jajka pół szklanki cukru pół szklanki mąki tortowej pół szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kaszy manny

Izabelawkuchni
Galette ze śliwkami (Galette di prugne) 132

stopniowe temperatury, moja kuchnia zaczyna pachnieć już jesienią... dyniow ą zup ą , grzybowym risotto, szarlotk ą. A dziś po naszym domu roznosił się zapach cynamonowego ciasta ze śliwkami. I wła ś nie przepisem na to ciasto, chciałam  si ę  z Wami podzielić.  Ciasto niezwykle proste w przygotowaniu, nie wymagające pracy ani wielu składników(...)Kruche ciasto, śliwki, cynamon a dodatkiem może być kwaśna śmietana, jogurt lub lody waniliowe i ciasto znika szybciej niż trwa jego pieczenie;) Polecam serdecznie :) **** Tra qualche giorno potremo dire di aver messo alle spalle l’estate, ma nonostante le temperature siano ancora più che miti, la mia cucina profuma già di autunno. È arrivata infatti

La grande e la piccola cuoca
Ciasto czekoladowe z gruszkami, pychotka 159

Bardzo proste i pyszne ciasto. Myślę że można również spróbować zrobić to ciasto z innymi owocami. Wykonanie ciasta – masło utrzeć z cukrem na puch. Następnie dodawać po jednym jajku i zawsze dokładnie wymieszać. Czekoladę zetrzeć na tarce lub posiekać bardzo drobno nożem. Do masy maślanej dodać kakao, proszek do pieczenia, gałkę muszkatołową, płatki owsiane, cynamon, mleko, mąkę i czekoladę(...)Dokładnie wymieszać aż wszystkie składniki się połączą. Blaszkę o wymiarach 24 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać połowę ciasta. Gruszki obrać wyciąć gniazda nasienne, pokroić na cztery części. Na cieście rozłożyć gruszka obok gruszki i przykryć drugą częścią ciasta. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180 C i piec 45-50 minut. Ciasto nabierze złotego koloru i powinno urosnąć

Kuchnia Pokoleń
Naleśniki z kremem Rafaello 309

Rafaello 200 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 100g wiórek kokosowych 250g serka mascarpone Dodatki dowolne owoce Przepis na naleśniki z kremem Rafaello W misce miksujemy składniki na ciasto naleśnikowe . Powinno mieć ono dość rzadką konsystencję. Jeśli będzie zbyt gęste dodajemy odrobinę mleka, jeśli zbyt rzadkie odrobinę mąki. Na rozgrzanej patelni, posmarowanej odrobiną oleju smażymy duże naleśniki. W misce

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Chleb pszenny z mąką pełnoziarnistą na drożdżach z nasionami 138

chleb, to może on być naprawdę dobry. Ale to nie do końca ja Ja muszę… nie, ja lubię nawet w 30 stopniach odpalić piekarnik i piec. Obojętne co, ciasto czy chleb. Nawet teraz, kiedy czasu mam bardzo mało, to praktycznie zamiast walnąć się na łóżku i cieszyć wolną chwilą, ja ląduję w garach No dobrze, nie o mnie wpis(...)chleb. Na górze aromatyczne nasionka, które dobierzcie według swojego uznania. W oryginale to nasiona kopru, sezam i mak. U mnie koper zamieniłam na siemię lniane a i do samego ciasta dodałam więcej maku. Chleb u nas wytrwał 4 dni. Od trzeciego dnia, trochę zaczął się kruszyć, ale to normalne przy cięższych mąkach i drożdżach. Ogólnie fajny chleb, nie wymagający dużych

Mieszam w Garnku
WYTRAWNY KWIAT Z CIASTA DROŻDŻOWEGO 105

żółty - zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Rozczyn - 400 mleka podgrzać w rondelku. Drożdże rozkruszyć i dodać do podgrzanego mleka. Rozpuścić i odstawić na ok. 10-15 minut. Ciasto - 600 g mąki przesiać, dodać cukier i sól, wymieszać. następnie dodać etapami rozczyn. Zagnieść. Dodać olej i pokrojoną w kostkę kiełbasę. Wyrobić ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto(...)przełożyć do dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części. Jedną połowę ciasta rozwałkowujemy okrąg o średnicy dużego talerza (ok. 28 cm) i umieszczamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środku ciasta szklanką odciskamy mały okrąg, a następnie ciasto kroimy na 16 trójkątów (najlepiej zacząć od 4 części, następnie

Ciastka - domowe słodkości
Kakaowe ciasto z kajmakiem, biszkoptami, morelami i galaretką 143

Ciasto, które Wam dzisiaj przedstawię powstało z połączenia kilku części – czyli kakaowego ciasta, kajmaku, biszkoptów, moreli (które możecie zamienić na inne owoce) oraz galaretki. Przepis jest bardzo prosty i stosunkowo szybki w przygotowaniu. Zapraszam! Kakaowe ciasto z kajmakiem, biszkoptami, morelami i galaretką moniczka Ciasto, które Wam dzisiaj przedstawię powstało z połączenia kilku części – czyli kakaowego ciasta, kajmaku, biszkoptów, moreli (które(...)zamienić na inne owoce) oraz galaretki. Przepis jest bardzo prosty i… Drukuj Proporcje na: formę 23,5 x 23,5 cm Ocena: 5.0 /5 ( 1 głos/y ) składniki Ciasto: 200 g mąki pszennej 50 g cukru 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 ml mleka (u mnie owsiane) 100 ml oleju 1 jajko Dodatkowo: 1/2 puszki kajmaku

Via Gusto
Tarta z frużeliną wiśniową, bezą i kremem budyniowym! To jest HIT lata! 178

Tarta grzechu warta! Ale wyszło mi ciasto omg! Luby nazrywał ostatnich wiśni w ogrodzie, a ja wymyśliłam sobie kruchą tartę z kremem budyniowym, frużeliną z wiśni i kruchą lekko ciągnącą się bezą. O jakie to jest pyszne! Ciasto idealne do kawy i nie dość, że wygląda to jeszcze smakuje, jak z najlepszej kawiarni! Do zrobienia koniecznie! Filmik widzieliście na moim(...)stories na Instagramie ;-) Krucha tarta z frużeliną z wiśni, kremem i bezą składniki na  blaszkę 22 cm x 22 cm ciasto kruche: 125 g masła 250 g mąki pszennej krupczatki lub pszennej typ 500 płaska niepełna łyżeczka proszku do pieczennia 4 żółtka z jaj rozmiar L 3 łyżki cukru W/w składniki zagniatamy (jeśli ciasto by się nie dało zagnieść

SMYKWKUCHNI
Ciasto Michałek 283

Ciasto Michałek Efektowne i bardzo smaczne ciasto czekoladowe, przełożone masą mascarpone pełną pysznych cukierków – Michałków. Całość idealnie dopełniają powidła śliwkowe, które nadają ciastu lekkiej kwaskowatości, dzięki czemu nie jest ono za słodkie. Polecam!     Składniki: CIASTO: 1 szklanka cukru 6 jajek 3/4 szklanki mąki tortowej 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia MASA: 500g serka mascarpone 300ml(...)śmietanki 30% 30dkg cukierków Michałki 4 łyżki cukru pudru słoiczek powideł śliwkowych (250 – 300g) 100g orzechów laskowych       *** Przygotowujemy ciasto: białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy stopniowo cukier. Miksujemy, aż masa będzie lśniąca. Następnie zmniejszamy obroty miksera, dodajemy żółtka, mieszamy. Mąkę przesiewamy wraz z kakao oraz proszkiem do pieczenia, dodajemy stopniowo do masy i mieszamy

Blog z Apetytem

Proponowane wyszukiwania