karpatkę robiłam oj dawno temu i całkiem o niej zapomniałam,aż dziś przeglądając fb przypomniało mi się o tym cieście.Pomysł na nie znalazłam tutaj .Tam są zdjęcia jak zrobić krok po kroku, ja zapomniałam o robieniu zdjęć.Moja rolada nie wyszła idealna,ale była pyszna Trochę "zachodu" przy niej jest , ale mimo to polecam.Ja pamiętam , że coś(...)namieszałam i nie tak zrobiłam jak trzeba, ale ogólnie wyszło jak wyszło i wszystkim smakowało. Ciasto karpatkowe 1 szkl.wody 0,5 kostki margaryny 1 szkl.mąki pszennej 5 jajek ciasto czekoladowe: 4 jajka 0,5 szkl. cukru pudru 0,5 szkl. mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao 0,5 kostki margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa
Moje domowe kucharzenieszklanka mąki 2 jajka 400g jogurtu naturalnego 2 jajka szczypta soli szczypta pieprzu olej do smażenia Przepis na klasyczne naleśniki z jogurtem Składniki miksujemy przy pomocy miksera. Otrzymane ciasto powinno mieć dość rzadką konsystencję. Jeśli będzie zbyt gęste dodajcie odrobinę mleka, albo wody gazowanej, jeśli będzie zbyt rzadkie odrobinę mąki. Naleśniki smażymy na patelni posmarowanej olejem z obu stron. Placuszki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zapraszam na jabłecznik z cynamonem, do zrobienia którego użyłam oleju kokosowego . Składniki ciasta: 250 g mąki (typ 500) płaska łyżeczka cukru z wanilią 80 g cukru 8 g proszku do pieczenia 65 g nierafinowanego oleju kokosowego (polecam Skworcu ) 4 czubate łyżki śmietany 12% 1 jajko Składniki na warstwę z jabłek: 1 kg jabłek 2 czubate łyżeczki cynamonu(...)szklanki cukru (według uznania) 1 kisiel cytrynowy Wykonanie ciasta: Tortownicę o średnicy około 23 - 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Do miski wrzucamy mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, olej kokosowy. Olej kokosowy musi być miękki. S kładniki ciasta rozcieramy w rękach, aby olej połączył się z mąką. Ciasta nie zagniatamy. Po roztarciu w rękach ciasto powinno być sypkie
Smak mojego domuDziś przepis na ciasto- klasyk. Napoleonka, zwana także kremówką to lekki przekładaniec na półfrancuskim cieście wypełniony cudownie gładką i słodką budyniową masą. Przygotowane przeze mnie w ramach tłustego czwartku „na szybkości” jak to mówię;) Do zrobienia w 1 godzinę, bo masę wykładamy ciepłą, a w między czasie możemy wykonywać ciasto. Jednak sama Napoleonka najlepsza jest na drugi dzień- miękkość ciasta(...)rozpieszcza wtedy podniebienie i stanowi zwartą całość z delikatną mleczną masą. Polecam! Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1 kostka masła (200 g) 1 szklanka śmietany 18% tłuszczu Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy posiekane masło i wyrabiamy w rękach na piasek. Dodajemy śmietanę i zagniatamy. Rozwałkowujemy cienko( na 0, 5 cm) i składamy wpół dwa razy. Wałkujemy
Domowe ciastaPROSTY Pyszny MAKOWIEC z Serem – Dzień dobry! Zapraszam dzisiaj na pyszny makowiec z serem na kruchym cieście. Jest bardzo smaczny, wilgotny, trochę waniliowy i migdałowy, wygląda apetycznie po przekrojeniu, ma takie łatki. Do jego przygotowania użyłam gotowej masy makowej z puszki. Makowiec udekorowałam mleczną czekoladą i cukrowymi gwiazdkami. Jest pyszny, polecam!!! Polecam również pyszny GWIAZDKOWY Makowiec na Kruchym Cieście (klik(...)mlecznej czekolady złote gwiazdki cukrowe Spód: 1. Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, przesiać cukier puder, dodać masło i posiekać nożem. Dodać żółtko, 1 łyżeczkę śmietany i zagnieść ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt suche dodać jeszcze 1 łyżeczkę śmietany (ja dodałam 2 łyżeczki śmietany do ciasta). 2. Ciasto rozwałkować, podsypując mąką na wielkość blaszki (blaszka 25x35cm wyłożona papierem
Mała Cukierenkawieku. Do Indii, gdzie nazywane są samosa, trafiły na przełomie XIII i XIV wieku i do dziś stanowią popularną przekąskę. W zależności od regionu różnią się rodzajem ciasta z którego są wykonane, kształtem i nadzieniem. Obecnie sambousek są popularną przekąską na subkontynencie indyjskim, Półwyspie Arabskim, w Azji Południowej i niemal całej Afryce, ale też w Portugalii. Można je zjeść(...)Niezależnie od tego czy lubicie gorące, pikantne, uderzające aromatem bliskowschodnich przypraw, łagodne, słodkie, duże czy małe - koniecznie musicie spróbować arabskich pierożków sambousa. Te na zdjęciu powyżej wykonane są z ciasta z dodatkiem drożdży wg przepisu Karimy Kanjo Szukając przepisów spotkacie się też z innymi nazwami arabskich pierożków - sambousa lub sambusek - w krajach arabskich, w niektórych książkach kucharskich można też
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataprzepis Lubicie makowce? My uwielbiamy. Dziś dzielę się z Wami bardzo starym, prostym przepisem na makowiec. Możecie go przygotować dosłownie w kilka chwil (nie licząc czasu pieczenia czy chłodzenia ciasta ;)). Taki makowiec idealnie sprawdzi się na świątecznym stole, jak i na każdym przyjęciu lub po prostu jako słodki dodatek do kawy lub herbaty. Spróbujcie, polecam. Szykując się do świątecznych wypieków(...)folia do żywności Stella Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier, 4 żółtka jaj (białka odstawiamy na bok: 2 białka wykorzystamy do masy, 1 do posmarowania ciasta, a czwarte możecie użyć do przygotowania lukru królewskiego), ekstrakt waniliowy lub cukier waniliowy z prawdziwą wanilią, jogurt naturalny (lub śmietanę) i masło (siekamy je nożem). Całość zagniatamy. Z ciasta
Słodkie okruszkiSeromak to ciasto łączące w sobie prawdziwe smaki domowych, tradycyjnych ciast. Kruchutkie ciasto, masa makowa z bakaliami idealnie komponuje się z puszystym serniczkiem tworząc wyjątkowo smaczne, a przy tym pięknie prezentujące się ciasto - idealne na święta. Seromakowiec na Kruchym Cieście - Składniki: Ciasto: 300 g mąki pszennej 150 g masła (schłodzonego) 2/3 szklanki cukru 3 żółtka cukier waniliowy szczypta soli łyżeczka(...)jajka 70 g masła budyń waniliowy cukier puder do posypania wierzchu (opcjonalnie ) Lukier: szklanka cukru pudru 4 łyżki ciepłej wody skórka pomarańczowa Seromakowiec na Kruchym Cieście - Sposób przygotowania: Ciasto: Masło kroimy na niewielkie kawałki, dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy elastyczne ciasto. Gdyby ciasto okazało się zbyt "suche" dodajemy jeszcze trochę śmietany. Masę dzielimy na dwie części: jedna
Słodka StronaWitam serdecznie, wracam po dłuższej przerwie i zapraszam na pyszne ciasto czekoladowe z kremem kokosowym – mleczna kanapka. Ciasto jest bardzo smaczne i na pewno będzie smakowało dzieciom i nie tylko, więc polecam wypróbować przepis. Do przygotowania mlecznej kanapki będziemy potrzebowali: Użyłam blachy o wymiarach 34x24 na ciasto: 120 g mąki pszennej (typ 400, 450, 500 lub 550) 120 g cukru(...)wiórków kokosowych 15 g żelatyny 60 ml gorącej wody do dekoracji polewa czekoladowa lub kakao (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem: Mleczna kanapka Przygotowanie: Najpierw przygotuję ciasto: W misce ubijam białka na sztywną pianę. Do drugiej miski przekładam żółtka, dodaję cukier, cukier waniliowy i miksuję na puszystą masę (ubita masa przypomina kogiel-mogiel). Następnie dodaję ubite białka
Uwaga Babcia GotujeSzarlotka z budyniową pianką – pyszne ciasto z jabłkami i delikatną budyniową pianką, rozpływającą się w ustach! Na blogu znajdziecie również inną wersję tego ciasta, z malinami: Ciasto z malinami i budyniową pianką na kruchym spodzie . Jednak wersja z jabłkami stała się moją ulubioną, ale może dlatego, że po prostu uwielbiam wszelkiego rodzaju szarlotki, jabłeczniki i serniki :) Zobacz również przepisy(...)prosty przepis na ciasto szarlotka , szarlotka z połówkami jabłek oraz szarlotka bez pieczenia . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Szarlotka z budyniową pianką – Składniki: Składniki na kruche ciasto: 2 szklanki mąki pszennej tortowej – ok. 300g 200g schłodzonego masła (1 kostka) 1 płaska łyżeczki proszku do pieczenia 3 czubate łyżki cukru pudru – ok. 40g 4 żółtka garść bułki tartej do oprószenia
Kulinarne PrzebojePieczenie chleba w żeliwnym garnku to metoda którą bardzo lubię i gorąco polecam. W takim garnku można piec zarówno chleby na drożdżach jak i zakwasie. Warto aby ciasto na chleb pieczony w garnku miało nieco luźniejszą konsystencję, dzięki czemu uzyskamy miękką i delikatną konsystencję miąższu. W przepisie na prezentowany chleb znajdziecie zarówno zakwas, jak i drożdże, więc wyprzedzę pytania(...)dodawać do ciasta zakwas i drożdże? Zakwas powoduje wyrastanie i spulchnianie ciasta na chleb, ale potrzebuje do tego dość długiego czasu. Postanowiłam ten etap nieco skrócić i dodałam drożdże. Zakwasowi chleb zawdzięcza charakterystyczny smak, a wyrasta dzięki drożdżom. Jest to swego rodzaju pójściem na skróty, chleb z całą pewnością nie jest tak wartościowy jak na samym zakwasie, ale smakowo niczego
Smakowity Blog KulinarnyCiasto jogurtowe z jagodami – pyszne, proste i szybkie ciasto z owocami. Do tego wypieku można użyć zarówno jagód świeżych, jak i mrożonych. Szybkie ciasto, w sam raz do popołudniowej kawy :) Przepis dotyczy blachy o wymiarach 23,5 cm x 23,5 cm. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto jogurtowe z jagodami – Składniki: 450g mąki pszennej (czyli 3 szklanki mąki(...)wanilinowego 3 bardzo płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 300g jagód (użyłam mrożonych) składniki na polewę: 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18% + 2 czubate łyżki cukru pudru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto jogurtowe z jagodami – Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka zmiksować z cukrami, dodać jogurt, ponownie krótko zmiksować Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do masy, całość
Kulinarne Przeboje