ciasto - 160568 przepisów (strona:387/10705)

FAWORKI (CHRUST) 181

temu od mojej Mamy i z niego smażę chrust co roku. Od kilku lat w produkcji faworków towarzyszą mi moje Dzieci i muszę przyznać, że świetnie im idzie przewijanie ciasta przez dziurkę, tak aby powstał ten charakterystyczny kształt :) Uwielbiają to i zawsze się kłócą, kto zrobił więcej :D A wracając do przepisu, to wyrobione ciasto na faworki koniecznie zawińcie(...)folię i pozostawcie na pół godzinki, aby odpoczęło. Dzięki temu ciasto zrobi się miękkie i będzie fajnie się z nim pracowało. Ważną również rzeczą jest odpowiednie napowietrzenie ciasta, aby późniejszy chrust miał te piękne, charakterystyczne bąbelki powietrza i był chrupki oraz delikatny. W przepisie podałam Wam dwie tradycyjne metody: naprzemienne rozwałkowywanie i skłanianie ciasta albo okładanie go z całej siły

Słodko-Słony Świat Ilony
Brownie paleo (ciasto czekoladowe z kiszoną kapustą) 228

Ciasto czekoladowe z kiszoną kapustą? I to paleo, bezglutenowe, bez zbóż, nabiału i orzechów? Tak – takie ciasto da się zrobić i jest przepyszne! Choć w Niemczech kiszoną kapustę jadano w słodkościach od setek lat, to w Polsce takie połączenie jest bardzo egzotyczne. Zrób coś szalonego i upiecz ciasto czekoladowe z kiszoną kapustą! O kapuście kiszonej i jej leczniczych właściwościach(...)Łatwa do przechowania i transportu, trwała oraz zawierająca dużo witaminy C kapusta kiszona okazała się strzałem w dziesiątkę i odtąd na stałe zagościła na statkach. Bezglutenowe brownie – ciasto czekoladowe z kiszoną kapustą, przepis : 3/4 szklanki mąki kokosowej 3/4 szklanki masła klarowanego ( przepis ) albo zwykłego lub oleju kokosowego 3/4 szklanki kakao (naturalnego, gorzkiego) 3/4 szklanki kapusty kiszonej albo kwaszonej

PaleoSMAK
Rogale bakaliowe 606

rogale……. myślałam, że to dużo, ale…… były mniam i już nie mam  L Moje rogale, żeby je zrobić, trochę czasu wymagają, ale za to super smak mają. Ciasto jest łatwe do przygotowania, bo większość jest miksowana. Masa jest bakaliowa, mocno orzechowo - migdałowa. Proporcje i przepis sama wymyślałam, więc pozytywnie się zaskoczyłam, że masy czy ciasta mi nie brakowało(...)migdałów, 50 g słonecznika, 100 g rodzynek, 50 g kandyzowanej skórki z pomarańczy, 100 g cukru pudry, 200 ml mleka 3,2%, 2 jajka, 2 kopiaste łyżki cukru trzcinowego, ciasto: ok. 1,10 kg mąki typ 480, 50 g świeżych drożdży, 500 ml mleka 3,2%, 150 g cukru pudru, 200 g masła, 2 jajka, 3 żółtka, ½ łyżeczka soli, ponadto

Moniki Smakołyki
Przepis na Domowe Cebularze 227

Witam serdecznie Pokażę jak w prosty sposób przygotować pyszne domowe cebularze . Będziemy potrzebować : z podanych proporcji wyjdzie 10 cebularzy na ciasto: 500 g mąki pszennej 300 ml mleka letniego 25 g drożdży świeżych 3 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru na farsz: około 500 g cebuli do smaku sól , pieprz olej do smażenia woda do pomalowania cebularzy przed(...)pieczeniem Link do filmu z przygotowania : Cebularzy  https://www.youtube.com/watch?v=2c2Yzc8e6HU Przygotowanie : Najpierw przygotuję ciasto na cebularze : Do miski rozkruszam drożdże , dodaję łyżeczkę cukru ( przyśpieszy fermentację ) około 50 ml letniego mleka , jedną dużą łyżkę mąki wszystko razem mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka . Po 15 minutach

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Przygotowanie Domowych Pączków 169

cytryny około 220 g cukru pudru smażyłam na oleju i smalcu : 500 g smalcu około 1 litr oleju Link do filmu z przygotowania : Domowe pączki https://www.youtube.com/watch?v=Jc1B4WdWBdw Przygotowanie : Ciasto na pączki możemy przygotować robotem lub ręcznie . Najpierw przygotuję rozczyn: Do miski rozkruszam drożdże , dodaję około 50 ml mleka , łyżeczkę cukru ( przyśpieszy fermentację ) i jedną dużą łyżkę mąki . Wszystko razem(...)Rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka . Po 15 minutach : Do miski dajkę jajko , żółtka , dodaję cukier i całość dokładnie mieszam rózgą . Teraz do gotowego rozczynu dodaję składniki na ciasto : wymieszane jajka z cukrem , mąkę , mleko , spirytus , sól , cukier waniliowy , sok z cytryny , otartą skórkę z cytryny . Całość dokładnie mieszam łyżką aby składniki się połączyły . Do wstępnie połączonych składników dodaję

Uwaga Babcia Gotuje
Paszteciki Półkruche z Kapustą Kiszoną i Pieczarkami 361

Witam serdecznie Propozycja na pyszne paszteciki z ciasta półkruchego z kapustą kiszoną i pieczarkami, paszteciki są bardzo smaczne i idealnie nadają się do podania z czerwonym barszczem i nie tylko oraz długo utrzymują świeżość. Będziemy potrzebować: z podanych proporcji wyjdzie około 30 pasztecików na farsz: 300 g kapusty kiszonej – dobrze odciśniętej 500 g pieczarek 1 cebula (około 100 g) sól(...)pieprz olej do smażenia na ciasto: 500 g (3 szklanki) mąki pszennej – użyłam poznańskiej 200 g masła lub margaryny 200 g śmietany 12% lub 18% 1 całe jajko 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli do pomalowania pasztecików przed pieczeniem: 1 całe jajko do mierzenia użyłam szklanki o pojemności 250 ml farsz możemy wykorzystać do przygotowania pasztecików

Uwaga Babcia Gotuje
Babka drożdżowa z pesto 131

obiecuje, że ten jest ostatni (przynajmniej na jakiś czas), i zabieram się już za nowe rzeczy. Ale póki co zapraszam na drożdżową babkę z pesto. Jest to propozycja podania ciasta drożdżowego na słono. Babka z pesto jest przepyszna, długo zachowuje świeżość, może być wykonana w wersji dla alergików, tj. bez mleka, bez jajek. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do wędlinki(...)łyżeczka cukru Nadzienie: 90 gr pesto 40 ml mleka do posmarowania (można pominąć) 1 garść orzechów włoskich Formę do babki z kominem wysmarować tłuszczem wysypać otrębami. Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do miski, wymieszać, wyłożyć na stolnice posmarowaną olejem lub wysypaną mąką, zagnieść ciasto, zagniatać tak długo aż ciasto będzie się odklejać od rąk, ciasto ma być gładkie, bez grudek

moj przepis na
Placek ze śliwkami/rabarbarem i bezą 174

wypróbowanie jakiegoś przepisu z książki Cukiernia Lidla i w końcu się skusiłam na Placek ze śliwkami i bezą, u mnie z braku śliwek, rabarbar, ale świetnie dał sobie radę. Ciasto jest bardzo fajne. Spód jest kruchutki i rozpływający się w ustach, kwaśna warstwa owocowa i słodka warstwa bezowa. Ciasto orzeźwiające i szybkie w przygotowaniu, rodzince bardzo smakowało. Warto dzień wcześniej(...)wyciągnąć masło i jajka z lodówki, a rabarbar, o ile macie mrożony, rozmrozić na durszlaku lub ręczniku papierowym. Składniki na tortownicę 21 cm Ciasto kruche: 100 gr miękkiego masła 1 łyżka cukru waniliowego (18 gr) 3 żółtka 210 gr mąki pszennej tortowej 2 gr proszku do pieczenia 1 łyżka bułki tartej Warstwa owocowa: 400-500 gr wypestkowanych śliwek węgierek

moj przepis na
Drożdżowe pierogi z soczewicą 144

dnia trzeba poświęcić na robienie, więc pomyślałam, że jak już robić pierogi, to niech będą wyjątkowe, niech będą takie, że „mucha nie siada”. Moje pierogi są z ciasta drożdżowego, farsz to soczewica z odrobiną mięsa i koperku, pierożki pieczemy w piekarniku. Jak smakują? Troszkę jak paszteciki, ale o niebo lepsze, miękkie i smaczne nawet następnego dnia. Świetnie smakują(...)ciepło, prosto z piekarnika, odsmażane na masełku lub zimne. Zrobiłam do nich jogurtowy sos koperkowo-szczypiorkowo-czosnkowy i myślę, że świetnie się razem komponują. Ciasto na pierogi około 50-60 sztuk: ok 560 gr mąki u mnie Luksusowa z Lubelli. 250 gr ciepłej wody lub mleka 30 gr świeżych drożdży szczypta cukru 1/2 łyżeczki soli 3 małe jajka

moj przepis na
Babcina szarlotka 148

reneta) ⅓ szklanki cukru (można na koniec dosłodzić, jeśli jabłka będą za kwaśne) 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią ⅓ łyżeczki mielonego cynamonu 40 g masła 2 łyżki mąki ziemniaczanej  Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej ⅓ szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 4 łyżki mleka 160 g miękkiego(...)jeszcze ok. 1-2 minuty i zestawić z gazu do przestudzenia. Jeśli jabłka są zbyt kwaśne można je teraz jeszcze dosłodzić do smaku. Odstawić do przestudzenia. Teraz czas na ciasto. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać na stolnicę lub do miski. Dodać cukier i pozostałe składniki, wyrobić ręcznie lub w robocie z końcówką hakiem przez około 5 minut. Ciasto

Świat Ciasta
Daktylowe ciasto świąteczne (bez glutenu, cukru i laktozy) 335

Świąteczne ciasto z suszonych owoców to u nas w domu już tradycja. Żadne inne ciasto nie smakuje tak jak angielskie ciasto świąteczne. Niezwykle wilgotne, przepięknie pachnące korzennymi przyprawami, z bardzo dużą ilością suszonych owoców. W tym roku do tradycyjnej wersji ciasta świątecznego z dużą ilością aromatycznego alkoholu, na którą przepis możecie znaleźć tutaj , dołączy z całą pewnością świąteczne ciasto daktylowe(...)glutenu, laktozy i cukru. Zapewniam, że mimo to ciasto jest pyszne i nadal słodkie. Przepis pochodzi z najnowszej książki Nigelli Lawson. Posłużył mi jednak za inspirację bo ciasto w oryginale według mnie jest stanowczo za słodkie. Przy takiej ilości suszonych owoców dodatkowy cukier jest naprawdę zbędny. Ciasto można zrobić dosłownie na ostatnią chwilę bo w przeciwieństwie do tradycyjnego Christmas Fruit

maniapieczenia
Kruche korzenne ciasto z gruszkami i masą orzechową! 137

Przepyszne korzenne jesienne ciasto! Ciasto bardzo aromatyczne, z dodatkiem mokrych gruszek, masy z orzechów włoskich, kruchego ciasta, rozgrzewających przypraw takich jak cynamon, goździki, kardamon i słodkiego aromatycznego miodu! Mam wrażenie, że udało mi się zamknąć w jednym kawałku ciasta wszystko to co lubię w jesieni. Moc smaków, zapachów, idealną kruchość ciasta. Przygotowałam pyszną masę orzechową, wymyśliłam ją od początku(...)smaku. A w tym roku orzechów włoskich mam całą masę, więc będą częstym gościem na moim  stole. Zapasy gruszek z sadu rodziców, właśnie się skończyły. Więc ciasta z gruszkami pewnie będą się tu rzadziej pojawiały, bo ostatnio było ich tu sporo ;-). Zapraszam Was na wspólne pieczenie ciasta z gruszkami i masą orzechową! SKŁADNIKI: NA CIASTO: - 150 g masła

SMYKWKUCHNI
Rogale Świętomarcińskie 581

Rogale Świętomarcińskie przygotowuję się na 11 listopada czyli dzień św. Marcina. Tradycyjnie wypiekane w Wielkopolskie, a w szczególności w Poznaniu. Robione są z ciasta półfrancuskiego, które ma 81 warstw i nadzienia z białego maku. Mięciutkie, maślane i bardzo wciągające ;) Przepis zaczerpnęłam z bloga Cynamonowy Pył. Serdecznie polecam! Składniki: (na około 25 dużych rogali) Ciasto półfrancuskie : 1 kg mąki pszennej(...)Dodać pokruszone biszkopty i jajka (jajka dodawać po kolei, za każdym razem mieszając. Jeśli masa robi się za żadna, nie należy dodawać kolejnego jajka. Nadzienie powinno być gęste!) 2. Ciasto półfrancuskie: 300 g masła zmrozić w zamrażalniku. Drożdże rozpuścić w 100 ml ciepłego mleka z 2 łyżkami cukru i 3 łyżkami mąki. Dobrze wymieszać i odstawić na 20 minut

Nastoletnie Wypiekanie
Sernik 162

margarytka.blogspot.com/2011/10/sernik-krakowski-babci-walerii.html przepis od Margarytki..sernik pycha ,Polecam.... Składniki na dużą blaszkę Kruche ciasto: 2 szklanki (320 g) mąki tortowej ½ szklanki (100 g) cukru 1 kostka (200 g) masła 4 ugotowane żółtka szczypta soli Masa serowa: 1,5 kg twarogu (użyłam półtłustego) 8 dużych jajek 1 i ¾ szklanki (280 g) cukru pudru (można dać 2 szklanki jeśli lubimy słodszy sernik(...)miękkiego masła 2 łyżki cukru waniliowego (u mnie domowy) 1 szklanka rodzynków (ja nie dałam) Lukier: 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny gorąca woda Ciasto: Ugotowane żółtka przetrzeć przez sito. Wszystkie składniki zagnieść, aby uzyskać gładkie, jednolite ciasto. Jeśli ciasto się lepi (nie powinno) można podsypać niewielką ilością mąki. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę

w mojej kuchni
Szarlotka z lodami i bitą śmietaną 204

Zapachem swym kusi szarlotka krucha I szepce cicho do Twego ucha: Przepyszne ciasto i jabłek wiele, To będzie… Ciasto na niedzielę . Szarlotka, jabłecznik to jedne z popularniejszych ciast i odwieczny dylemat – czy szarlotka jest jabłecznikiem, a jabłecznik może być szarlotką? Dla mnie bezdyskusyjnie – szarlotka jest na cieście kruchym lub półkruchym – owoce mogą być różne. Jabłecznik na różnym cieście (biszkoptowe(...)moja opinia na ten temat. Fakt – jabłecznik może być szarlotką, ale nie każda szarlotka może być jabłecznikiem (tylko ta z jabłkami). Szarlotka z lodami i bitą śmietaną. Składniki na ciasto półkruche: - 500 g mąki krupczatki - 125g cukru pudru - 250g masła - 2 żółtka - 1 łyżka kwaśniej śmietany - 1 – 2 łyżki lodowatej wody - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: - ok.2

mojewypiekiinietylko