powinnam sobie to wytatuować na jakiejś widocznej części ciała. Kilka dni temu na mojej tablicy pojawił się przepis niejakiej foodess . Zobaczyłam zdjęcie i pomyślałam, że to jakieś wielce skomplikowane ciasto, wymagające dużych umiejętności. Nic bardziej mylnego. Jeśli macie wolne 15 minut, znacie swój piekarnik i właśnie napadła was ochota na coś czekoladowego, to jesteście w pełni wykwalifikowani do zrobienia tego(...)ciacha! **Minister Zdrowia ostrzega- przygotowywanie tego ciasta może spowodować gwałtowne odwodnienie organizmu, spowodowane nadmierną produkcją śliny. Ze względów bezpieczeństwa należy mieć w pobliżu szklankę wody, żeby wyrównać niedobór. Ze względów estetycznych należy mieć w pobliżu chusteczkę do wycierania kapiącej śliny.** Ale zacznijmy od czegoś zupełnie z innej beczki. Wczoraj wybraliśmy się na Wrocławski Bazar Smakoszy (nie mają swojej strony
les mirabellesciasto na pierogi Nie ma to jak pyszne pierogi. Jednak jak to się mówi: "diabeł tkwi w szczegółach", a w naszym wypadku, w cieście. Nie możne być ono za grube, ani za cienkie, a tym bardziej twarde, bo wtedy nasza cala praca idzie na marne. Niedobre ciasto psuje całego pieroga. Zapraszam wiec na przepis na ciasto, z którego pierogi wychodzą(...)bardzo smaczne. Składniki : 3 szklanki mąki 1 i 1/4 szklanki wody 1 jajko (opcjonalnie) * Ponieważ mąka mące nie jest równa tak wiec, w wypadku gdyby ciasto wyszło nam za rzadkie należy troszkę dodać więcej mąki, a gdyby było za ścisłe to dodać troszkę cieplej wody. * Ja, do ciasta na pierogi, nie dodaj ę jajka. Wydaje
Kulinarnie z Polką na Kresachkucharskich pt:. " Z kuchennej półeczki. 120 wypieków " i otworzyłam na pierwszej, lepszej stronie. Ponieważ uwielbiam miód, to po przeczytaniu nazwy deseru, pochłonął mnie również cały opis :) Skadniki na kruche ciasto zaczerpnęłam ze swoich zasobów (zmniejszając ilość składników o połowę) ponieważ w książce propozycją na ciasto jest gotowiec, którego ja nie chciałam kupować - wolę własnoręcznie robione. Poza tym takie(...)ciasto można podać również dziecku bez wyrzutów sumienia. Tartę próbowało kilka osób i są bardzo różne zdania na jej temat. Córce tarta smakowała. Dla mnie mało słodka, podczas kiedy dla dwóch osób bardzo słodka i dzięki temu smaczna. Jedna - ugryzła raz :) i na tym zakończyła jedzenie :) Jeszcze inna zjadła z ogromnym smakiem. Większość jest na "tak" :) ale trzeba
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comsera?? - No tak to, bez sera." Wzrok pytający "WTF?!" i co dalej, wiadomo. (Pomijam już przedwstęp przed wstępem czyli że najpierw pytamy, jakie w ogóle mają ciasto na pizzę - z mlekiem czy bez - i jako że większość jest z mlekiem, do zamówienia nawet nie dochodzi). Kiedy już znajdzie się pizzeria, gdzie robią najlepszą pizzę w okolicy, i z ciasta(...)już kilkadziesiąt razy w przeróżny sposób. Dziś udało mi się pozbierać trochę zdjęć, więc proszę bardzo, przepis 3 w 1 :)) A nawet 4 i 5, o czym później. CIASTO NA PIZZĘ - PRZEPIS PODSTAWOWY: - 50 g drożdży (pół kostki) , rozmieszanych w: - 1,5 szklanki letniej wody (mniej więcej 300 ml), z dodatkiem: - 1 łyżeczki cukru odstawiamy na chwilę, żeby zaczęły sobie
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEPrzepisów na ciasto do pizzy jest cała masa, a ja też robiłam już różne ciasta. Ostatnio miałam bardzo pulchne, wyrośnięte, a tym razem pozmieniałam nieco składniki i wyszło dokładnie takie jakie chciałam :-) Jeżeli chodzi o dodatki, to moja pizza miała następujące: cebula, szynka, salami, kukurydza, pieczarki, sos pomidorowy pikantny. Ale wszystko po kolei. Najpierw napiszę przepis na ciasto, a później(...)zainteresowanych opiszę jak zrobiłam sos i nadzienie. PRZEPIS - dla 4 osób CIASTO NA PIZZĘ Składniki: 600g mąki pszennej 60g świeżych drożdży 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka cukru duża szczypta soli /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat
Passions hobbies lifeWspaniały tort miodowy, wielowarstwowy z dużą ilością orzechów zwany rumuńskim. W przygotowaniu zajmuje trochę czasu, bo trzeba upiec aż 6 placków miodowego, kruchego ciasta, ale naprawdę warto. Dobrze smakują orzechy włoskie z miodem i powidłami śliwkowymi. Przepis zrobiłam oczywiście po swojemu i wprowadziłam trochę modyfikacji, np.: do kremu dodałam serek mascarpone. Do jego zrobienia namówił mnie jeden z czytelników Małej(...)Cukierenki Pan Tomasz M. i jestem wdzięczna, bo tort jest pyszny i stworzyłam nowy orzechowy krem do tortów:) (inspiracja ze strony arabeska ). Składniki: Ciasto: 300g mąki pszennej (użyłam tortowej) 120g naturalnego miodu 120g cukru pudru 100g zmielonych orzechów włoskich 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka sody 1 łyżka wody Krem orzechowy: 180-200g cukru pudru 200g masła
Mała CukierenkaZapachniało dzisiaj u mnie korzennymi przyprawami. Oczy cieszyły się czerwienią żurawiny a zęby chrupiącymi orzechami. Przygotowałam ciasto z dyni, która na stałe zamieszkała w mojej lodówce. Podobnie jak uwielbiam marchewkowce tak i pokochałam to ciasto! bardzo wilgotne, mocne, konkretne w smaku. Idealne na jesienne wieczory z kubkiem gorącej herbaty w ręku. Przepis z Kornikowej Kuchni. Ciasto
Dzieje kuchennej WiewióryByłam przekonana, że czas jagód się skończył. Tymczasem w lesie krzaczki jagód ozdobione były pięknymi, dużymi fioletowymi koralikami :) trafiły do buź i do ciasta. Zapraszam Was dzisiaj na biszkopt z jagodami. Za tego typu ciastami nie przepadam ale to było wyjątkowo smaczne. Upieczone wieczorem nie dotrwało do rana. Przepis pochodzi z książki "Słodkie" Elizy Mórawskiej. Ciasto
Dzieje kuchennej WiewióryUwielbiam takie słodkie połączenia. Wpierw zobaczyłam to ciasto na blogu Pistachio, potem w Kulinarnych podróżach. Nie mogłam mu się oprzeć. To bardzo moje ciasto, jesienne, ciepłe, mocno pachnące i pełne smaku. POLECAM!!! Ciasto orzechowo karmelowe kruchy spód: 250 g mąki pszennej szczypta soli 70 g cukru 170 g zimnego masła 1 łyżka bardzo zimnej wody, u mnie śmietany nałożenie
Dzieje kuchennej Wiewióryuroczo, słodko i pachnąco :) I właśnie z tą myślą postanowiłam zrobić ciasteczka w kształcie prezencików, które podarowałam Najukochańszej osobie na świecie D:* Wielkie podziękowania dla anyżkowo :) SKŁADNIKI: CIASTO: 200 g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka kakao WYKONANIE: Do miski przełożyć miękkie masło i cukier puder - zmiksować(...)gładką masę. Przesiewamy mąkę do osobnej miseczki, dodajemy sól - wszystko dodajemy do masła i dokładnie miksujemy. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao. Zawijamy ciasto w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Każdą część ciasta rozwałkować na max. 3 mm. Pokroić ciasto na paseczki: 2 paski jasnego ciasta i jeden paseczek kakaowego ciasto
Serce zamknięte w formie pysznościZapraszam dziś na trochę inną odmianę drobiowych kotletów. Pomysł zaczerpnęłam z jednej z książek siostry Anastazji. Składniki: 6 kawałków piersi z kurczaka sól, pieprz Ciasto: 100 g mąki 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki mleka 1 jajko sól odrobina cukru Sposób przygotowania: 1. Piersi myjemy, osuszamy, rozbijamy na kotlety. 2. Mięso obsypujemy solą i pieprzem. 3. Składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy(...)Jeśli jest za rzadkie, to należy dodać mąki. Odstawiamy na 10-15 minut. 4. Mięso zanurzamy w cieście, wyciągamy. Smażymy na rozgrzanym oleju na małym ogniu z obu stron do zrumienienia. 5. Podajemy z ulubionymi dodatki (np. sałatką). Smacznego
Kuchnia domowa AniSkładniki: 1 duży płat białej ryby (u mnie miruna) sok z cytryny przyprawa do ryb Ciasto: 2 łyżki mąki ziemniaczanej 5 łyżek maki pszennej sól 1 jajko suszony lub świeży koperek 2 łyżki mleko - 60-80 ml Sposób wykonania: 1. Odmrożoną, umytą i osuszoną rybę skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy przyprawą do ryb. Dzielimy na mniejsze porcje. 2. Wszystkie(...)składniki ciasta poza koperkiem miksujemy. Wsypujemy koperek i mieszamy. 3. Rybę maczamy w cieście z każdej strony, kładziemy na rozgrzaną patelnię z olejem i smażymy na małym ogniu z obu stron. Smacznego
Kuchnia domowa AniCiasto na pierogi – najlepsze pod Słońcem! <3 Mój dawny przepis poszedł w kąt, gdyż ten przepis na ciasto na pierogi jest o niebo lepszy. Ciasto bardzo łatwo się wyrabia i wałkuje, a pierogi z tego przepisu wychodzą delikatne, wręcz rozpływają się w ustach! Jeśli jeszcze nie przygotowaliście pierogów na Święta Bożego Narodzenia , to koniecznie skorzystajcie z tego przepisu(...)już teraz bierzcie się za lepienie pierogów świątecznych :)) Pamiętajcie, by nie podsypywać ciasta zbyt dużą ilością mąki i by rozwałkować je odpowiednio cienko – a wtedy sukces pierogowy macie gwarantowany! :) Inspiracja: mniammniam.com Ciasto na pierogi – Składniki: Mąka pszenna – 4 szklanki Jajka – 2 sztuki Kwaśna śmietana gęsta 18% – 5 łyżek Olej – 3 łyżki Sól
Kulinarne Przebojeczasu do czasu nie zaszkodzi jak zjemy małe grzeszki, które pocieszą nasze podniebienie. W mojej lodówce wygrzebałam parówki sojowe i ciasto francuskie i od razu wiedziałam co z nimi zrobię. :) Składniki: 2 porcje 4 parówki sojowe chili 4 kwadraty ciasta francuskiego 4 łyżeczki musztardy sarepskiej mleko Sposób przygotowania: Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. W ciasta francuskiego wycinamy nożem
Truskawkowa Fiestamąki orkiszowej z dodatkiem pomidorów, czarnego sezamu i jabłka. Przepis wybrała Dorota , a jego autorką jest Dana z bloga Leśny Zakątek . Ufff... :) Po wymieszaniu ciasta wpadłam w lekką panikę, gdyż nie miałam do tej pory do czynienia z tak luźnym ciastem chlebowym na zakwasie. Na szczęście z każdym kolejnym składaniem ciasto stawało się coraz bardziej(...)200g mąki orkiszowej białej, typ 630 lub 700, 200g wody, 1 jabłko, starte na tarce jarzynowej. Wszystkie składniki mieszamy w misce, przykrywamy folią i pozostawiamy na minimum 12 godzin. Ciasto właściwe Cały zaczyn, około 500g, 400g zmiksowanych, krojonych, pomidorów z puszki, 350g mąki orkiszowej białej, typ 630 lub 700, 300g mąki pszennej chlebowej, typ 750, 1 łyżka miodu, sezam czarny
Stare Gary