Zapraszam do wspólnego przygotowywania prawdziwego świątecznego piernika. Piernik staropolski długo dojrzewający nie jest trudny do zrobienia, trzeba jedynie zawczasu rozplanować pracę i przygotować ciasto odpowiednio wcześniej. Piernik powinien dojrzewać 2-6 tygodni więc najpóźniej ciasto trzeba przygotować 3 tygodnie przed świętami (piernik potrzebuje jeszcze tygodnia czasu po upieczeniu). Czas przygotowania: 60 min Czas dojrzewania: 2-6 tygodni Czas pieczenia(...)łyżeczki sody oczyszczonej Przełożenie ok. 900 g powideł śliwkowych w temp. pokojowej Polewa 100 g czekolady deserowej 1 czubata łyżka masła Dekoracja bakalie i orzechy PRZYGOTOWANIE Krok pierwszy : Ciasto do dojrzewania Wykonaj je 2-6 tygodni przed świętami, najpóźniej na 3 tygodnie przed świętami. Miód, masło i cukier rozpuść w rondelku, doprowadź do zagotowania i odstaw do wystudzenia. W misce
Słodki Blogskładniki na ciasto: 500 g mąki 2 łyżki cukru pudru 6 żółtek 1 jajko 60 g drożdży 3 łyżki śmietany 250 g masła dodatkowo: powidło śliwkowe wykonanie: Drożdże dokładnie mieszamy ze śmietaną. Wszystkie składniki (oprócz powidła śliwkowego) przekładamy na stolnicę siekamy a następnie zagniatamy ciasto. Dzielimy na cztery równe części i rozwałkowujemy na wielkość foremki (ok. 23x33cm). Pierwszą część ciasta(...)układamy w foremce (wyłożonej papierem do pieczenia), smarujemy powidłem śliwkowym i przykrywamy drugim ciastem. składniki na masę makową: 300 g maku 200 g cukru 1 łyżka bułki tartej 2 jajka (żółtka oddzielone od białek) ok. 50 g posiekanych orzechów ok. 30 – 50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej wykonanie: Mak sparzamy, odcedzamy i mielimy. Białka ubijamy na sztywno. Do ubitych białek
Domowy Smak Jedzeniazaplecione makowce pieczemy najzwyczajniej w świecie w foremkach :) Nic Wam nie popęka, nic się nie wydarzy. Gwarantuję też, że będziecie zachwyceni smakiem. Ten makowiec jest IDEALNY! Wspaniałe drożdżowe ciasto ( przygotowane z dodatkiem tangzhong, czyli mącznego kleiku, który sprawia, że drożdżowe jest niebiańsko puszyste i dłużej zachowuje świeżość ) i słodka w punkt, aromatyczna domowa masa makowa. On jest naprawdę warty upieczenia(...)mlekiem lub wodą do pokrycia i odstawić do całkowitego wystudzenia. Po tym czasie odcedzić na sitku/durszlaku wyłożonym ściereczką, a następnie zmielić przynajmniej dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Zarówno ciasto, jak i masę makową można przygotować wieczór wcześniej. Miskę z wyrobionym ciastem przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na cała noc do lodówki. Ubite białka dodajemy do masy makowej tuż przed
Opowieści z piekarnikaKarmelowa krówka Wysokie, efektowne i bardzo smaczne ciasto warstwowe, z karmelem, kremem budyniowym, biszkoptem olejowym i piękną polewą. Świetne zarówno na święta, jak i ważne okazje. Wbrew pozorom ciasto wcale nie jest trudne w wykonaniu. Polecam zacząć pracę od przygotowania budyniu, gdyż musi on całkowicie wystygnąć zanim wykonamy krem. Następnie pieczemy prosty biszkopt, miksujemy krem i składamy ciasto(...)uzyskania puszystej masy *** *** Do masy jajecznej wlewamy olej i całość delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką *** *** Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie dokładnie mieszamy (nie miksujemy) *** *** Ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ( moja foremka ma wymiary 36 x 26 cm ) *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 2 5 minut – do suchego
Blog z ApetytemCiasta bez pieczenia to sposób na własnoręczne przygotowanie deseru przez osoby, które nie mają w swojej kuchni piekarnika. Robiąc takie ciasta trudno tu coś zepsuć, a na pewno nie powstanie nam zakalec lub ciasto się nie dopiecze albo spali. Jednym z takich deserów jest ciasto Krówka bez pieczenia . To ciasto składa się z kilku warstw solonych krakersów przełożonych kajmakiem, jedną(...)warstwę stanowi krem budyniowy. Ciasto Krówka bez pieczenia na wierzchu jest posypane posiekanymi orzechami włoskimi, mogą to być też orzechy laskowe. W moim przypadku ciasto Krówka bez pieczenia to są solone krakersy, ale można też użyć herbatników. Ja dałam krakersy, aby przełamać słodycz kajmaku i kremu. Jedyną trudność w przygotowaniu takiego deseru stanowi ugotowanie budyniu i przygotowanie kremu budyniowego. Robiąc
Danka PichciKrólowa jesieni, która pojawia się na stołach w najróżniejszych odsłonach, a tym razem w postaci pysznego dyniowego keksa z migdałami, czekoladą i żurawiną. Dyniowy keks to jedno z tych ciast, które doskonale oddaje klimat jesieni – ciepłe, aromatyczne, pełne smaku i tekstury. Złote liście za oknem, zapach przypraw korzennych unoszący się w domu… Tak, jesień ma swoje uroki, które rozgrzewają(...)tylko ciało, ale i duszę. Smakowity dyniowy keks na jesienne dni – idealne połączenie jesiennych smaków w jednym kawałku ciasta Co sprawia, że dyniowy keks z bakaliami jest taki pyszny? To przede wszystkim magia połączeń smakowych i tekstur, które harmonijnie współgrają w każdym kęsie. Dynia, dzięki swojej naturalnej słodyczy i delikatnej konsystencji, sprawia, że ciasto jest wyjątkowo wilgotne, po prostu
codojedzeniasprawdzony przepis na sernik Izaura – to przepis na dużą blachę na 1 kg sera. Sernik Izaura to tradycyjny sernik na kakaowym cieście, które idealnie łączy się z masą twarogową. Zobacz ten sprawdzony przepis na sernik Izaura i sprawdź praktyczne porady jak upiec najlepszy sernik! Jakie rodzaje twarogu najlepiej nadają się do serników? Do serników najlepiej nadaje się twaróg półtłusty(...)sera. Sernik Izaura to tradycyjny… Drukuj Proporcje na: dużą blachę (24x36 cm) Czas pieczenia/gotowania: 1 godz. Ocena: 5.0 /5 ( 2 głos/y ) składniki Składniki na ciasto: 140 g masła 160 g cukru 3 łyżki ciemnego kakao 60 ml wody 4 jajka 200 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na ser: 1 kg twarogu (półtłustego twarogu
Via GustoCiasto wiśniowe. Składniki: Na nadzienie: ok. 900 g wiśni bez pestek 1/4 szklanki skrobi kukurydzianej 1/4 szklanki plus 1 łyżka wody 3/4 szklanki cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/4 łyżeczki ekstraktu z migdałów Szczypta soli 1 duże jajko (do posmarowania) Cukier gruboziarnisty (opcjonalnie) Lody(...)waniliowe (do podania) Na ciasto: 2 i 2/3 szklanki mąki uniwersalnej (plus dodatkowa do podsypania) 3/4 łyżeczki soli morskiej 20 łyżek zimnego masła, pokrojonego w kawałki 6 łyżek lodowatej wody 1 łyżeczka zimnego octu jabłkowego Instrukcje: Przygotowanie ciasta: W dużej misce wymieszaj mąkę i sól. Dodaj zimne kawałki masła i mieszaj
Moja Książka KucharskaDzisiaj zapraszam na pyszne sezonowe ciasto z rabarbarem. Piekłam je już drugi raz w tym sezonie, z tym, że pierwsze ,,wywiozłam'' do Krakowa. Bardzo słodkie ciasto i pianka, a do tego kwaśny rabarbar. Idealne połączenie. Do tego filiżanka aromatycznej kawy. Ciasto możemy również zabrać ze sobą na piknik czy wycieczkę. Bardzo polecam. Upieczcie i dajcie znać czy smakowało. Udanych wypieków(...)Potrzebujemy: Na ciasto: 2 szklanki mąki tortowej pół szklanki cukru pudru 20 dag masła lub margaryny 4 żółtka Na piankę: 4 białka 2 budynie waniliowe 3/4 szklanki cukru Dodatkowo: 1 kg rabarbaru mąka pszenna do posypania stolnicy 1 cukier waniliowy 1 łyżka bułki tartej Wykonanie pysznego ciasta z rabarbarem: 1. Z podanych składników
IzabelawkuchniPrzepis na pyszny sernik bez pieczenia. To proste ciasto z aronią w proszku możesz zrobić w wersji keto! Aronia nadaje sernikowi bardzo ciekawy smak, który zapamiętasz na długo. Jak zrobić ciasto ze sproszkowaną aronią? Sernik z aronią składa się z trzech warstw – jest to orzechowy spód z masłem, warstwa serowa oraz mus aroniowy. Dokładny przepis i proporcje składników(...)proste ciasto z aronią znajdziesz poniżej. Serniczek przygotujesz z dodatkiem sproszkowanej aronii marki Diet-Food . Jej skład to wyłącznie aronia pochodząca z ekologicznych upraw (bez dodatku pestycydów). Taką aronię w proszku możesz użyć nie tylko do ciast i deserów, ale także do koktajli, owsianek, placuszków i wielu innych posiłków! Pysznie smakuje w daniach w połączeniu z sokiem z cytryny. Aronia
Via GustoCiasto z owocami w 15 minut to idealny pomysł na smaczny deser, który można przygotować w ekspresowym tempie. Świetnie sprawdzi się w przypadku niezapowiedzianych gości lub kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Dzięki prostym składnikom, które z pewnością większość z Was posiada w swojej kuchni i prostocie wykonania, można wyczarować ten smaczny wypiek bez spędzania wielu godzin w kuchni(...)ciasto z owocami wychodzi naprawdę przepyszne! Przekonajcie się sami, zapraszam na przepis! CIASTO Z OWOCAMI W 15 MINUT – PRZEPIS Składniki 300 g mąki pszennej 4 jajka rozmiar L 160 ml oleju 100 g cukru 50 g białej czekolady 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia maliny borówki Wykonanie Jajka w temperaturze pokojowej wbić do miski, dodać cukier i razem miksujemy
Alle Dobre!Pierwsze ciasto z rabarbarem w tym sezonie na moim blogu :) Zaczęłam klasycznie, no bo kruche z rabarbarem to przecież klasyk. Wiosenny klasyk :) Kruchutkie, słodkie maślane ciasto i kwaśny rabarbar, to połączenie, które nigdy nie się nudzi. Robi się je szybko...a jeszcze szybciej zjada :D Koniecznie oprószcie je obficie cukrem pudrem! Bardzo polecam :) Kruche ciasto : 450 g mąki pszennej(...)rabarbaru : 700 g rabarbaru - waga samych łodyg, bez liści i końcówek 5 łyżek cukru 2 łyżki skrobi ziemniaczanej opcjonalnie - 1 łyżeczka cynamonu Dodatkowo : cukier puder do oprószenia Wykonanie : Kruche ciasto : Wymieszać mąkę pszenną, cukier puder, proszek do pieczenia oraz sól. Dodać żółtka, pokrojone w kosteczkę zimne masło i smalec oraz ekstrakt z wanilii i przesiekać wszystko razem nożem lub specjalną
Opowieści z piekarnikaCiasto Bananowe z kremem kajmakowym i bitą śmietaną to smaczny, domowy wypiek, który będzie jak znalazł do popołudniowej kawy. Robi się stosunkowo szybko, jak na ciasto z kremem i każdy powinien sobie poradzić z przepisem. Ciasto jest pyszne, słodkie „w sam raz”, z posmakiem i aromatem bananów. Jeśli lubicie chlebek bananowy, to w takiej wersji też z pewnością przypadnie(...)gustu. Składniki na Ciasto Bananowe: 250 g mąki pszennej typ 450 (2 niepełne szklanki) 300 g bananów bez skórki (3 średnie sztuki) 2 jajka rozmiar L 2 łyżki kakao płaska łyżeczka sody płaska łyżeczka proszku do pieczenia 50 g cukru (4 łyżki) 200 g masła Krem kajmakowy i bita śmietana: 500 g mascarpone 400 ml śmietany 30% 2 łyżeczki
e-PrzepisyKulinarne