ciasto - 161133 przepisów (strona:413/10743)

Szarlotka krucho - biszkoptowa 718

Szarlotka krucho - biszkoptowa to mój kolejny przepis i pomysł na przygotowanie tego popularnego i uwielbianego przez wszystkich ciasta, jakim jest jabłecznik/szarlotka. Do tej pory przeważnie robiłam szarlotki kruche, w których i spód i wierzch były wykonane z ciasta kruchego. Czasem jednak trzeba coś odmienić. D głowy przyszedł mi pomysł, aby wierzch zastąpić jakimś lżejszym ciastem. Myślałam o cieście ucieranym(...)jednak zdecydowałam się na biszkopt. Szarlotka wyszła bardzo smaczna i delikatna. Wierzch dodatkowo posmarowałam lukrem cytrynowym, żeby ładnie wyglądało i trochę przełamywało smak. Polecam. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto kruche: 2szkl. mąki pszennej tortowej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 żółtka 0,5szkl. cukru pudru 150g masła 1-2 łyżki kwaśnej śmietany 18% Biszkopt: 4jajka 4 łyżki cukru

Waniliowe Improwizacje
Idealne Ciasto na Pierogi – Przepis 84

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z pewnością wiele z Was zastanawia się jak zrobić idealne ciasto na pierogi? Idealne ciasto na pierogi powinno być delikatne, sprężyste, rozpływające się w ustach. Wbrew pozorom nie jest ono trudne w przygotowaniu, Kwestia odpowiednio dobranych proporcji a także dobrego wyrobienia.  Idealne ciasto na pierogi to takie, które nie rozwala się podczas gotowania, pozwala nam swobodnie(...)zlepić brzegi pierogów, a także nie jest zbyt twarde. W smaku powinno być delikatne a dotyku mięciutkie.  Z pewnością wiele z Was, zabierając się za robienie ciasta na pierogi zstsanwia się czy dawać jajko, czy nie? Czy woda powinna być gorąca czy letnia. Niby przepis na ciasto na pierogi każdy z nas zna, ale jesteśmy pewno, że każdy każdy

Przepiski.pl
Ciasto GÓRA LODOWA 357

Ciasto GÓRA LODOWA – Nowe, pyszne ciasto w Małej Cukierence. Wygląda apetycznie i uważam, że jest proste w przygotowaniu. Składa się z delikatnego, kakaowego biszkoptu, kremu budyniowego z wanilią i mlecznej polewy. Ciasto jest bardzo smaczne, wilgotne, aromatyczne. Moim domownikom bardzo smakowało, będzie idealne na rodzinne spotkanie. Inspirację na to ciasto znalazłam na stronie przyślij przepis. Polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji(...)kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto GÓRA LODOWA Składniki: Biszkopt: 4 duże jajka – osobno żółtka i białka 100g cukru 80ml oleju 100g mąki pszennej (użyłam tortowej) 30g kakao bez cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Do nasączenia biszkoptu: około 180ml zaparzonej, ostygniętej kawy (można zastąpić wodą

Mała Cukierenka
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką 118

Drożdżówka ze śliwkami zawsze kojarzy mi się z końcem lata i początkiem jesieni. Takie typowe ciasto na tą porę roku. Uwielbiam go. Lekkie, puszyste, a przy tym naprawdę proste w wykonaniu. Uda się nawet tym , którzy nie mają doświadczenia z ciastem drożdżowym, albo niekoniecznie się z nim lubią. Jeśli nie macie akurat na stanie śliwek, można wykorzystać każde inne owoce(...)porze roku ogólnie dostępne są jabłka, czy gruszki. Wiosną polecam truskawki i rabarbar :) Składniki ( na blaszkę 40x25 cm ) Ciasto - 100 gram świeżych drożdży - 1 szklanka cukru - 1 cukier waniliowy z prawdziwą wanilią - 4 jajka - 1 szklanka oleju - 3/4 szklanki letniego mleka - 4 szklanki mąki tortowej - szczypta soli Kruszonka - 1 szklanka mąki - 0,5 szklanki cukru - 100 gram masła Dodatkowo

Kuchnia z widokiem na ogród
Mini pizze z awokado i przepiórczym jajem 67

Pizzerinki z sosem pomidorowym, awokado i przepiórczym jajkiem Najlepsza pizza , jak dla mnie, to taka przygotowana z ciasta, które dojrzewa w lodówce przez około 12 – 24 godziny. Tak dojrzewające ciasto po upieczeniu jest bardzo smaczne, chrupiące z wierzchu i puszyste w środku. Oczywiście możemy pominąć leżakowanie ciasta w lodówce i przygotować szybszą wersję pizzy z tego przepisu. Wówczas(...)wyrobieniu ciasta, przykrywamy je i odstawiamy do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na około 1,5 godziny. Następnie dzielimy ciasto na 15 części i postępujemy dalej tak, jak w przepisie. Jakie dodatki do pizzy? Takie jakie najbardziej lubicie, albo takie, jakie macie w domu. Jeśli zabraknie Wam pomysłów, zajrzycie na Przepisy.p l znajdziecie tam mnóstwo inspiracji, z czym można jeszcze przygotować

Tajemnice Smaku
Ciasto kruche z musem malinowo-gruszkowym i bezą 146

Szybkie, proste i bardzo smaczne kruche ciasto z musem malinowo-gruszkowym. Trochę miałam malin, słodkie miękkie gruszki i szybko wpadł do głowy pomysł na ciasto. Beza dopełniła całości:) Kruche ciasto najlepiej zawsze robić trochę wcześniej i go zamrozić. Ścieram potem na tarce jarzynowej i spód czy wierzch wychodzi bardzo kruchy. Zagniatam z dwóch rodzajów tłuszczy, smalcu, masła lub margaryny. Jeżeli(...)zbyt suche dodaję kwaśnej śmietany , jeżeli akurat nie ma to dodaję mleko. Bezę wykładamy na upieczone ciasto i pieczemy około 15 minut. Zawsze pilnuję, jak lekko się zrumieni to kończę pieczenie. Zapraszam po szczegóły przepisu:) Składniki Ciasto kruche 5 żółtek 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 125 g masła lub margaryny 125 g smalcu

gotuj ze mną
Ciasto Maślane z Borówkami 66

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto maślane z borówkami – delikatne wilgotne, puszyste i mięciutkie, wręcz rozpływa się w ustach. Bardzo lubimy piec tego typu ciasta, ponieważ takie tradycyjne wypieki smakują najlepiej w naszym domu. Jesteśmy pewni, że ciasto maślane z borówkami posmakuje również Wam i Waszym domownikom. Ciasto maślane z borówkami to świetny deser do kawy, a także smaczny poczęstunek(...)przypadku niezapowiedzianych gości. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PRZEPIS NA CIASTO MAŚLANE Z BORÓWKAMI Składniki: 100 g miękkiego masła pół szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 jajka 1 i 1/4 szklanki mąki 3 łyżki maki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczeni 250 g borówek Przygotowanie: Masło utrzyj z cukrem, cukrem wanilinowym a następnie z jajkami, dodając je stopniowo. Mąkę, mąkę ziemniaczaną

Przepiski.pl
Ciasto z kaszy manny z borówkami i galaretką 98

Ciasto z kaszy manny z borówkami i galaretką – ciasto bez pieczenia, szybkie do przygotowania, tanie i bardzo smaczne. Jest również proste do przygotowania i poradzą sobie z nim również osoby dopiero rozpoczynające swoją przygodę w kuchni. Przepis na blaszkę 34x24cm. Zobacz też: Czekoladowe ciasto z kaszy manny z amarantusem Ciasto z kaszy manny z porzeczkami i galaretką Ciasto(...)kaszą manna i galaretką Ciasto bez pieczenia z kaszy manny ze śliwkami i galaretką Krem z kaszy manny do ciast i tortów Rolada z kaszy manny Najprostszy deser walentynkowy Krem grysikowy do ciast i tortów PRZEPIS NA CIASTO Z KASZY MANNY Z BORÓWKAMI I GALARETKĄ Składniki : 1 szkl kaszy manny 1 szkl cukru 1 litr mleka aromat migdałowy 200g masła

Dorota Smakuje
Malinowe delicje – malinowa chmurka 63

dobrze nie działa na poprawę nastroju po ciężkim tygodniu pracy, jak filiżanka pysznej, aromatycznej kawy i słuszna porcja lekkiego, wybornego ciasta. Zapewniam. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Malinowe delicje – malinowa chmurka Składniki Składniki na ciasto: 6 żółtek 300 g margaryny 400 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g cukru Składniki na pianę: 6 białek szczypta soli(...)tężeć. Składniki na masę śmietanową: 500 ml śmietany kremówki 30 lub 36 % 500 ml serka mascarpone 4 czubate łyżeczki żelatyny (opakowanie 70 g) 3 czubate łyżki cukru pudru Instrukcje Ciasto: Żółtka ucieramy z cukrem i masłem na jasną, puszystą masę. Pod koniec ucierania dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Miksujemy do połączenia składników. Ciasto dzielimy na dwie części, (połowa

To co lubię - gotuję i polecam
Popapraniec 74

Żyję już ponad „18 lat”, ;) ale o takim cieście nie słyszałam i jak do tej pory go nie jadłam. Teraz go odkryłam i powiem Wam, że jest bardzo smaczne. Mimo, iż wydaje się pracochłonne wcale takie nie jest. Nie trzeba się zbytnio starać przy jego robieniu, ma być lekko szalone i popaprane właśnie. Drukuj Popapraniec Składniki Składniki(...)ciasto: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki powinny być w temp.pokojowej 6 jajek 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki drobnego cukru ¼ szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ szklanki wiórków kokosowych ½ szklanki maku 1 łyżka kakao Składniki na masę: ½ lira mleka 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru ½ szklanki cukru pudru 250 g miękkiego masła Dodatkowo: 100 g płatków migdałowych tabliczka gorzkiej czekolady

To co lubię - gotuję i polecam
Ciasto na pierogi – Jak zrobić ciasto na pierogi 72

Każdy kucharz ma swój sekret na idealne ciasto pierogowe. Ja od lat robię w ten sam sposób i jest idealne zarówno do pierogów na słodko jak i wytrawnych. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Ciasto na pierogi – Jak zrobić ciasto na pierogi Składniki 500 g mąki pszennej (typ 480) 2 żółtka 1 łyżka oleju około 300 ml mocno ciepłej wody(...)łyżeczki soli Instrukcje Podane składniki wykładamy na stolnicę, lekko mieszamy, dolewamy wodę i szybko zagniatamy elastyczne ciasto. Jeśli macie mikser z hakiem wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i wyrabiamy ciasto. Ciasto przekładamy do miski lekko posypanej mąką i przykrywamy ściereczką na pół godziny, żeby ciasto „odpoczęło”. Ciasto rozwałkowujemy na lekko podsypanej mąką stolnicy na odpowiednią grubość, pamiętajcie, żeby

To co lubię - gotuję i polecam
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania 1689

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania to doskonały sposób dla osób niemających zbyt wiele czasu na przygotowanie drożdżowca. Praktycznie robi się ono samo, ponieważ wystarczy tylko umieścić wszystkie składniki w misce w odpowiedniej kolejności. Ciasto drożdżowe bez wyrabiania każdemu powinno się udać. Po upieczeniu jest lekkie, puszyste i długo zachowuje świeżość. Do przygotowania takiego ciasta drożdżowego bez wyrabiania możemy użyć innych owoców(...)sezonowych, na przykład wiśnie, jagody czy truskawki. W moim przypadku były to śliwki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na blaszkę o wymiarach 40×25 cm. Składniki na Ciasto drożdżowe bez wyrabiania: 7 dag drożdży 1 szklanka cukru 4 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka oleju 1 cukier wanilinowy 4 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 łyżeczki soli około

Danka Pichci
Kruche ciasto ze śliwkami, pycha 94

Ciasto jest pyszne, jestem pewna że będę robiła je często. Można zrobić z innymi owocami tj. jagody, wiśnie itp Śliwki umyć, przekroić na pół. Pestki usunąć. Śliwki położyć na sitku i zostawić do obsuszenia. Wykonanie ciasta – masło i kasię utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Następnie dodać po żółtku i zawsze dokładnie wymieszać. Mąkę, proszek(...)pieczenia, ocet dodać jako ostatnie. Dokładnie wymieszać. Podzielić ciasto na dwie części w proporcji 3/4 – 1/4. Każdą część ciasto włożyć do woreczka śniadaniowego i włożyć do zamrażarki na godzinę. Piana z białek – białka ubić na sztywną pianę. Jak białka są już sztywne podczas ubijania powoli wsypywać cukier. Cały czas ubijać. Piana z białek z thermomix – do naczynia

Kuchnia Pokoleń
Sernik z jagodami 166

Sernik przygotowany na kruchym spodzie, ze świeżymi jagodami oraz tartym ciastem na wierzchu. Masa serowa o smaku waniliowym wykonana jest z twarogu sernikowego z dodatkiem waniliowego serka homogenizowanego oraz waniliowego proszku budyniowego. Sernik jest niesamowicie kremowy i delikatny w smaku. Nie jest też za słodki, gdyż kwaśne jagody równoważą słodycz masy serowej.  Poza jagodami pasują tu również inne(...)owoce, jak: truskawki, maliny, porzeczki czy wiśnie. Ostrzegam - sernik jest tak dobry, że ciężko poprzestać na jednym kawałku! Składniki: Ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 250 g zimnego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru 2 żółtka (jajka rozmiar L) szczypta soli Masa serowa: 1 kg zmielonego sera twarogowego (może być z wiaderka) 4 jajka

Kuchnia MagdaLeny
SMAK LATA. CZYLI KRUCHE CIASTO Z MALINAMI 168

Uwielbiam kruche ciasta, które dosłownie rozsypują się na talerzyku (albo w ustach 😍), i to ciasto właśnie takie jest!  Mega kruche, delikatne, nie za słodkie (łasuchy mogą polukrować górę, albo posypać cukrem pudrem). Piekę je z różnymi sezonowymi owocami, a zimą np. z brzoskwiniami z puszki. Każda wersja jest przepyszna 😋 Ciasto nie jest czasochłonne, a jeśli jeszcze przygotujemy sobie kruche(...)ciasto wcześniej np. poprzedniego wieczoru, to można powiedzieć, że robi się je migusiem 😉 Ja robię je na dużej blaszce, więc nie jest wysokie . Kruche ciasta są jedynym rodzajem ciast, który lubię jak jest niski. To nie drożdżówka, która MUSI pięęęknie i wysoko wyrastać. Ale oczywiście jeśli lubicie wyższe ciasta, weźcie mniejszą blaszkę.  Podsumowując - czy ciasto jest niższe czy wyższe

Walijskie Pichcenie

Proponowane wyszukiwania