ciasto - 160568 przepisów (strona:415/10705)

Co by tu upiec na niedzielę? 125

Jutro zaczyna się adwent i nasze szwedzkie świętowanie . Z tej okazji upiekłam pyszne ciasto czekoladowe z bezą, które obficie posypałam pestkami granatu. Czerwony kolor granatu wprowadza w przedświąteczny nastrój. O tej porze pachnie u mnie w domu czekoladą i szafranem. Dla mnie świąteczne wypieki to makowiec , sernik , czekoladowy tort i szafranowe ciasto . Podczas adwentu piekę mnóstwo drobnych wypieków jak orzechowe(...)ciasteczka czy mięciutkie ciasta piernikowe . Ciasto czekoladowe z bezą jest niesamowicie czekoladowe i bardzo dekoracyjne. Do bezy dodałam pistacje. Jest ona przez to delikatnie krucha. Ciasto czekoladowe to mięciutkie ciasto jakby lekko niedopieczone. Jest to ciasto, które piecze się w niecałe 40 minut, a więc tyle ile potrzebuje beza wymieszana z orzechami i skrobią. Do dekoracji użyłam bitej śmietany

codojedzenia
Staropolski piernik dojrzewający 97

przepadać. Tylko czy na pewno jedliście prawdziwy, staropolski piernik ? Mam na myśli taki dojrzewający, z bardzo dużą ilością miodu. Dla mnie to prawdziwy rarytas. Jedno z najstarszych polskich ciast, pieczone było na wyjątkowe okazje np. śluby (podobno takie pierniki dojrzewały nawet kilka lat!) czy były wręcz elementem posagu szlacheckich panien. Jak wynika z książki “W staropolskiej kuchni i przy(...)Jego smak do dziś potrafi zachwycić – to dzięki tzw. dojrzewaniu . Piernik dojrzewający to piernik, który przed pieczeniem długo leżakuje. Minimum to 2 tygodnie (po prostu zostawiamy surowe ciasto w chłodnym miejscu – np. lodówce czy piwnicy i zapominamy o nim – w tym czasie dojrzewa i nabiera smaku). Idealnie jak piernik leżakuje ok. 4-6 tygodni lub nawet dłużej

Poezja smaku
metrowiec – wspomnienie PRLu 1269

Głosów:5    Średnia:5/5] składniki na ciasto: 225 g mąki orkiszowej lub pszennej 85 g mąki ziemniaczanej 200 g cukru 6 jajek, białka oddzielone od żółtek 75 ml oleju (ok. 9 łyżek) 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao wykonanie: Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka i olej. Do masy jajecznej(...)dodajemy (w dwóch, trzech turach) przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao i delikatnie mieszamy. Oba ciasta przekładamy do osobnych natłuszczonych i oprószonych bułką tartą foremek. Pieczemy w ok. 170 st. C przez ok. 40 min. Upieczone ciasta odstawiamy do całkowitego wystudzenia a następnie kroimy na kromki. składniki

Domowy Smak Jedzenia
Jabłecznik z kruszonką i pianką 140

Jabłecznik z kruszonką i pianką Jabłecznik to ciasto, które od zawsze gości na naszych stołach. Można piec go z ciasta kruchego, półkruchego, ucieranego lub biszkoptowego. Dziś polecam klasyczny jabłecznik z kruszonką i pianką , czyli wszystko co najlepsze w cieście z jabłkami. Oto sprawdzony sposób, jak szybko upiec jabłecznik z delikatną kruszonką i zapiekaną pianką ! Przepis to porcja na dużą blachę(...)Składniki na kruche ciasto do jabłecznika 40 dag pszennej mąki 250 g zimnego masła 4  jajka – białka i żółtka oddzielnie 10 dag cukru pudru 4 łyżki białego cukru do piany szczypta soli Jabłka na nadzienie 2,5 kg kwaśnych, twardych jabłek np. antonówka lub szara reneta 2-3 łyżek cukru do smaku kawałek kory cynamonu kilka goździków łyżka cukru

Korniszonki
Ciasto jabłkowo-dyniowe z orzechami 93

Miałam ochotę na jakieś proste, szybkie ciasto bez jajek, bez żadnego miksowania i wymyśliłam takie oto ciasto sypane jabłkowo- dyniowe z dodatkiem orzechów włoskich. Wyszło pyszne, spróbujcie Składniki (tortownica 28cm): – 350g mąki krupczatki – 150g kaszy manny – 120g cukru trzcinowego + 3 łyżki do posypania przed końcem pieczenia – 2 łyżeczki proszku do pieczenia – 150g masła(...)dwie części. Dno formy wyścielić papierem do pieczenia. Zamrożone masło (75g) zetrzeć na tarce na małych oczkach i rozłożyć równomiernie na dnie formy. Na wierzch masła wysypać 1/3 suchego ciasta i delikatnie docisnąć łyżką. Na ciasto wyłożyć połowę nadzienia- docisnąć. Następnie znów część ciasta, drugą część nadzienia i docisnąć. Na wierzch wysypać ostatnią część ciasta, na ciasto wyłożyć drugą połowę

Smaki Armine
Miodownik z orzechami 126

Miodownik z orzechami Pyszne ciasto na co dzień, jak i na święta. Domownicy wprost przepadają za tym miodowym ciastem z orzechami. Składniki : Ciasto : mąka - 900 g margaryna - 300 g całe jajka - 3 szt żółtka - 3 szt cukier - 1 szkl miód - 4 i 1/2  łyżki soda - 3 łyżeczki mleko - 4 i 1/2 łyżki Krem budyniowy : mleko - 650 ml budyń śmietankowy(...)puszka ) Przygotowanie: Polewa orzechowa: Do rondla włożyć margarynę i pozostałe składniki postawić rondel na ogniu, doprowadzić do rozpuszczenia. Orzechy posiekać, dodać do rozpuszczonych składników, mieszając podgotować przez chwilę. Ciasto: Na stolnicę przesiać mąkę z sodą, dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na trzy części. Blachę wysmarować tłuszczem o wymiarach  (20-x30 ) wyłożyć papierem. Każdą część ciasta wyłożyć

Kuchnia Danusi
Kruchę ciasto ze śliwką i budyniem 107

Magda Jak jesień to koniecznie ciasto ze śliwką. Jest to jedno z moich ulubionych owoców na ciasto. Zawsze stawiam na ciasto kruche, napełniam je po brzegi śliwkami i czekam, aż ciepło piekarnika uczyni cud ze śliwkami, sprawi, że staną się cudownie słodkie, puszczą sok i utworzą soczysty środek ciasta. W tym przepisie postanowiłam dodać dodatkowy element nadzienia i dodałam śmietankowy(...)budyń wzmocniony prawdziwą wanilią. Efekt przerósł oczekiwania, ciasto zniknęło natychmiastowo i tylko ocieraliśmy łzy, że zrobiłam zdecydowanie za małą blachę. Składniki (na blachę o wymiarach około 23x23cm): 2 szklanki mąki 100g zimnego masła i odrobinę do wysmarowania formy 2 duże jajka 1/2 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli bułka tarta doi wysypania formy Na nadzienie: 500g śliwek węgierek

Smaczna Strona
Ciasto z truskawkami i kruszonką 71

najprostsze czasem jest najlepsze. Dziś przepis na pierwsze w tym sezonie ciasto z truskawkami. Bardzo proste, puszyste i rośnie jakby było na drożdżach, choć drożdży w nim nie uświadczysz. Przypomina ciasto jakie robiła moja mama na niedzielę, tylko wyrasta dużo bardziej i jest jeszcze łatwiejsze i szybsze do wykonania. Zapraszam do obejrzenia wideo na moim kanale Słodki Blog na Youtube(...)Ciasto z truskawkami i kruszonką   Składniki: Ciasto: 2 szkl mąki tortowej 3/4 szkl cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 jajka 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia Kruszonka: 100g mąki 50g cukru 50g miękkiego masła Dodatkowo: 20 dag truskawek Wykonanie: Kruszonka: Wszystkie składniki rozetrzyj palcami do uzyskania okruchów. Umieść w zamrażalniku. Ciasto: Mąkę wymieszaj

Słodki Blog
Szarlotka ucierana 128

Szarlotka ucierana to łatwe do zrobienia i pyszne ciasto, które jesienią smakuje najbardziej. Ciasto z jabłkami podane na deser na pewno zachwyci zarówno domowników, jak i wszystkich gości. Najlepsze jabłka na szarlotkę ucieraną są jesienią, gdyż o tej porze jabłka nie są jeszcze magazynowane i pochodzą prosto z sadu. Do tego ciasta najlepsze są jabłka słodkie i dość twarde, wtedy(...)musimy do nich dodawać cukru. Przygotowując ciasto ucierane, nie należy się spieszyć, wszystkie składniki dodawać stopniowo małymi partiami, aby dobrze się utarły. Masę z jabłek można zrobić wcześniej, aby miała czas wystygnąć, zanim położymy ją na ciasto. Szarlotka ucierana z tego przepisu wychodzi umiarkowanie słodka. Ilość porcji: 20 Czas przygotowania: 60 minut Forma

Kuchcik gotuje
D – jak drożdżowe ciasto 79

wszystko Wiemy na temat ciasta drożdżowego? Czy się go boimy, czy zawsze wychodzi? Przed laty rozpoczęłam pracę w firmie Tupperware i tam jednym ze sztandarowych produktów była i jest miska do ciasta drożdżowego i zawsze to ciasto wyjdzie:) Trafiłam do potencjalnej klientki po 60, która miała problem z ciastem drożdżowym. W pobliżu była cukiernia i mąż tam jeździł na rowerze(...)ciasto drożdżowe. To była jej pięta Achillesa, że nie mogła go zrobić, nie wychodziło i już:) Miska uratowała jej życie, dlaczego? Bo tam wkładamy produkty zamykamy szczelnie i to na tyle:) Zachęcam do zakupu. Ale czy ją mamy cze nie warto pamiętać o poniższych zasadach: Wszystkie składniki o tej samej temperaturze pokojowej lepieJ wyrasta, jeżeli drożdże z mlekiem, jajka

gotuj ze mną
Ciasto z dynią i jabłkami. 176

partiami przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę, dokładnie mieszamy drewnianą pałką lub łyżką , aby masa miała jednolitą konsystencję. Na końcu wsypujemy startą dynię i mieszamy łyżką. Gotowe ciasto wykładamy na blachę lub dużą tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia, równo rozsmarowujemy. Na wierzch ciasta układamy wcześniej przygotowane kawałki jabłek, lekko je przygniatając łyżką , aby się zanurzyły trochę w cieście(...)Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 175 C i pieczemy około 35 - 40 minut. Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Ciasto możemy lekko oprószyć cukrem pudrem, bo samo ciasto nie jest zbyt słodkie. Ja nie posypuję cukrem pudrem. Jeśli ktoś chce może dodać do ciasta trochę zmielonych orzechów włoskich ( 4 - 5 dkg ). Orzechy dodajemy do ciasta razem z dynią. Ciasto

Przepisy i porady kulinarne
Ciasto marchewkowe z jogurtową pianką i galaretką. 118

Dzień Dobry w niedzielę :) Jesień to czas, który kojarzy mi się z korzennymi smakami. Uwielbiam jesienią tego typu wypieki. Upiekłam pyszne ciasto marchewkowe z cynamonem i przyprawą do piernika, pysznie pachniało podczas pieczenia. Ciasto wzbogaciłam jogurtową pianką z galaretką. Ciasto idealne na jesienny podwieczorek. Polecam :) Upieczcie koniecznie :) Potrzebujemy: Na ciasto: 3 jajka 5 łyżek oleju pół szklanki cukru 1 cukier(...)płaska łyżeczka proszku do pieczenia 4 większe marchewki Pianka: 40 dag jogurtu naturalnego typu greckiego 2 galaretki brzoskwiniowe 2 szklanki gorącej wody Dodatkowo: dowolna cukrowa posypka Wykonanie pysznego ciasta marchewkowego: 1. Ciasto: Marchewki obieramy, myjemy i dokładnie osuszamy, następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach i odmierzamy 2 szklanki. Do miski wbijamy jajka, wsypujemy oba cukry i miksujemy aż masa

Izabelawkuchni
Keto tarta borówkowa (Paleo, LowCarb) 206

tarta borówkowa. Smakowała wybornie. Co najlepsze – jest banalnie prosta w przygotowaniu. Chyba dzięki temu jeszcze bardziej docenia się jej zniewalający smak. Prostota jest po prostu urzekająca. Niezawodne keto ciasto kruche znajduje zastosowanie w wielu słodkich i wytrawnych wypiekach Keto tarta borówkowa to właściwie kruche ciasto i borówki . Kruche ciasto to moje ulubione ciasto na tartę , które pojawiło się już(...)którego korzystam zawsze przy tego rodzaju wypiekach. Zmieniam tylko kilka składników w zależności od tego czy ma to być wyrób słodki czy też wytrawny. I tak przepis na kruche ciasto kokosowe został użyty w tej tarcie ze szpinakiem , w tych keto babeczkach z budyniem i owocami , jak również w przypadku keto key lime pie . Tarta borówkowa Bilans zabrudzeń: misa malaksera

Modern Cave Girl
Szarlotka z budyniem-zawsze wychodzi, pyszna +FILM 176

Witam Kochani Dziś chcę Was zaprosić na jedną z moich ulubionych szarlotek-szarlotkę z budyniem. Gwarantuję, że będzie smakowała każdemu. Składa się z ciasta, warstwy jabłek, pysznego budyniu z prawdziwą wanilią. Na górze ma starte ciasto. Szarlotka pięknie wygląda, super się kroi. Bardzo polecam i zapraszam SKŁADNIKI *przepis na dużą blaszkę około 25x40cm CIASTO -2,5 szkl mąki pszennej tortowej(...)mleka  -3 budynie waniliowe po 40 g bez cukru -3/4 szkl cukru -2 łyżki mąki pszennej tortowej -1 cukier waniliowy z prawdziwą wanilią -100g masła CIASTO Do miski dajemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy i pokrojone na mniejsze kawałki masło lub margarynę. Wszystko przerabiamy rękami do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodajemy 3 żółtka i 3 łyżki

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Serowiec ze Świętoniowej - kuchnia podkarpacka 1769

Serowiec ze Świętoniowej - kuchnia podkarpacka Tradycyjne, najstarsze serniki to te pieczone wyłącznie z masy serowej. W kuchni podkarpackiej masę serową łączy się jednak często z innymi rodzajami ciasta, dzięki czemu powstają wykwintne wypieki na specjalne okazji. Najczęściej jest to połączenie masy serowej z makowcem, z ciastem orzechowym lub z jabłkami. W regionie popularne są również serniki ze smażonego sera, którym(...)przekłada się upieczone blaty kruchego ciasta lub biszkoptu. W serowcu ze Świętoniowej na kruchy spód wykłada się biszkoptową masę orzechową, którą zalewa się masą serową. Po upieczeniu na wierzch zimnego ciasta wykłada się z kolei krem budyniowy, na który ściera się czekoladę. Nutka mielonej kawy, którą posypane jest kruche ciasto, dopełnia całości. Serowiec ze Świętoniowej ładnie się prezentuje, ale przede

Trzeci talerz