ciasto - 162020 przepisów (strona:422/10802)

Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem 86

Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem to kolejna propozycja na przekąskę z ciastem francuskim w roli głównej. Ślimaczki bardzo często goszczą u mnie, kiedy zapraszam znajomych – to jakby jazda obowiązkowa. Znikają w mig! Ta wersja ślimaczków z ciasta francuskiego ze szpinakiem zadowoli wegetarian oraz fanów połączenia szpinak-feta-suszone pomidory. Zachęcam Was także do sprawdzenia przepisu na Ślimaczki(...)ciasta francuskiego z kiełbasą i serem . Jeżeli chcecie poznać przepisy na ciasto francuskie na słodko, odwiedźcie poniższe przepisy Rogaliki z ciasta francuskiego z dżemem Tarta z jabłkami na cieście francuskim Faworki z ciasta francuskiego Przepis na ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem Drukuj przepis Porcji: 14-16 Czas gotowania: 30 minut Składniki opakowanie ciasta francuskiego 100 g szpinaku

Kuchnia Bazylii
Sernik na zimno margaretka 280

Ostatnio dość popularne jest ciasto o nazwie margaretka, które zawdzięcza swoją nazwę ciastkom margaretkom, wykorzystywanym w tym cieście. Nie wiem kto jest jego wynalazcą, bo w internecie jest sporo stron z przepisami na to ciasto. Jest to ciasto na gofrach, z białą masą ze śmietany kremówki i galaretki, wykończone ciastkami kruchymi z marmoladą i galaretką. Ja dziś postanowiłam zrobić sernik(...)zimno inspirowany tym ciastem. Sernik na zimno margaretka to bardzo proste do zrobienia ciasto z niewielu składników. Zrobiłam je na herbatnikach, dałam masę z białego sera i serków waniliowych i wykończyłam ciasto podobnie jak w oryginalnym przepisie. Oto mój przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 10szt. herbatników 250g białego sera półtłustego w kostce (mielonego) 2 serki waniliowe po 14g każdy

Waniliowe Improwizacje
Ciasto Pychotka/Pani Walewska-najlepszy przepis, zawsze wychodzi+FILM 223

Witam Kochani Dziś chcę Was zaprosić na jedno z moich ulubionych ciast-klasyk mowa o Pychotce znanej też pod nazwą Pani Walewska. Jest to wspaniałe ciasto składające się z dwóch kruchych spodów, które są posmarowane dżemem porzeczkowym, posypane orzechami, pokryte bezą. Spody są przełożone pysznym kremem budyniowym. Ciasto niezwykle elegancko wygląda, wspaniale smakuje.  Jest idealne na wszelkie uroczystości, spotkania(...)święta. Bardzo Wam polecam ten przepis, ponieważ ciasto zawsze wychodzi i jest przepyszne. Zapraszam również na film, na którym pokazuje jak upiec to ciasto krok po kroku.                                                FILM FILM FILM  FILM  FILM  ***przepis

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ciasto Brzoskwiniowy szał 111

Moje ciasta powstają przeważnie z tego co mam na stanie w domu. Dziś chcę Wam przedstawić mój najnowszy wymysł :). Ciasto brzoskwiniowy szał to moja wariacja połączenia ciasta kruchego z owocami, galaretką, pyszną kremową masa z kaszy manny i śmietanką z dodatkiem syropu z brzoskwiń :). Ciasto proste w wykonaniu, efektowne i przepyszne. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto kruche(...)szklanki mąki pszennej 2 żółtka 1/2 szklanki cukru 125 gram margaryny lub masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia opcjonalnie łyżka kwaśnej śmietany gdyby ciasto źle się zagniatało Pozostałe składniki : puszka brzoskwiń 4 galaretki brzoskwiniowe 1400 ml mleka 10 łyżek kaszy manny 3/4 szklanki cukru 200 gram masła 2 śnieżki 8 łyżek syropu z puszki po brzoskwiniach (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie

Blog kulinarny S9.PL
Wieniec z makiem na Trzech Króli 121

Jutro w kościele katolickim obchodzone jest Objawienie Pańskie popularnie zwane świętem Trzech Króli. U mnie oznacza to podanie na stół Roscón de Reyes, ciasta drożdżowego z dużą ilością bakalii pieczonego w formie wieńca. To tradycja, która przywędrowała do nas z Hiszpanii. W tym roku przygotowałam wieniec orkiszowy z masą makową domowej roboty. Składniki : Masa makowa 200 g niebieskiego maku(...)drożdżowy 5 g świeżych drożdży 80 g mleka 90 g mąki orkiszowej typ 630 Mleko aromatyzowane 110 g mleka laska cynamonu skórka starta z pomarańczy skórka starta z limonki Ciasto 340 g mąki orkiszowej typ 630 60 g cukru szczypta soli 15 g świeżych drożdży 1 żółtko 1 jajko 50 g miękkiego masła Dodatkowo do ozdoby żółtko łyżka mleka suszone

Weekendy w domu i ogrodzie
Bejgli z orzechami włoskimi 178

Bejgli to węgierski smakołyk pieczony przez Węgrów w każde święta. Bejgli z orzechami włoskimi Bejgli jest połączeniem ciasta drożdżowego z nadzieniem przygotowanym z maku lub orzechów włoskich. Ciasto formowane jest w kształt rolady a następnie pieczone na złoto-brązowy kolor. Masa makowa robiona jest zazwyczaj z maku, rodzynek, masła lub mleka, cukru lub miodu. Do smaku doprawiana jest tartą skórką(...)ekstraktem rumowym. Masa orzechowa składa się z mielonych orzechów, rodzynek, masła lub mleka, startej skórki cytrynowej i zapachu rumowego. Często do takiej masy dodawana jest również odrobina dżemu morelowego. Ciasto drożdżowe , w którym zawinięte jest makowe lub orzechowe nadzienie jest dość “sztywne” i jednocześnie elastyczne. Bejgli cechuje się również charakterystyczną skórką. Ciasto przed upieczeniem dwa razy po wierzchu

mecooks
Ciasto drożdżowe z rodzynkami i kruszonką 114

Ciasto drożdżowe z rodzynkami to zdecydowanie mój powrót do dzieciństwa. Cały dom pachniał ciepłem drożdżowego ciasta, a my nie mogliśmy znaleźć sobie miejsca czekając na pierwszy kawałek. Jeszcze gorące kroiliśmy podjadając wspólnie do kakao lub szklanki krowiego mleka, to były czasy! Pamiętam jak dziś każdą chwilę spędzoną z Babcią, która wkładała tyle serca i energii w domową kuchnię, że podziwiam(...)dorówna. Zawsze kiedy czytam przepisy mojej Mamy widzę Babcię, która planując dania nigdy do nich nie zaglądała:) Robiła wszystko na oko, na wyczucie – i to było najlepsze! Każde ciasto drożdżowe, to z rodzynkami, z bakaliami wszelakimi, z owocami, kruszonką czy bez – zawsze będzie wspomnieniem tamtych wspaniałych, beztroskich przy Babci czasów. Polecam taki powrót do wspomnień i refleksji przy

Zasmakuj Kuchni
Co by tu upiec na niedzielę? 135

Jutro zaczyna się adwent i nasze szwedzkie świętowanie . Z tej okazji upiekłam pyszne ciasto czekoladowe z bezą, które obficie posypałam pestkami granatu. Czerwony kolor granatu wprowadza w przedświąteczny nastrój. O tej porze pachnie u mnie w domu czekoladą i szafranem. Dla mnie świąteczne wypieki to makowiec , sernik , czekoladowy tort i szafranowe ciasto . Podczas adwentu piekę mnóstwo drobnych wypieków jak orzechowe(...)ciasteczka czy mięciutkie ciasta piernikowe . Ciasto czekoladowe z bezą jest niesamowicie czekoladowe i bardzo dekoracyjne. Do bezy dodałam pistacje. Jest ona przez to delikatnie krucha. Ciasto czekoladowe to mięciutkie ciasto jakby lekko niedopieczone. Jest to ciasto, które piecze się w niecałe 40 minut, a więc tyle ile potrzebuje beza wymieszana z orzechami i skrobią. Do dekoracji użyłam bitej śmietany

codojedzenia
Staropolski piernik dojrzewający 111

przepadać. Tylko czy na pewno jedliście prawdziwy, staropolski piernik ? Mam na myśli taki dojrzewający, z bardzo dużą ilością miodu. Dla mnie to prawdziwy rarytas. Jedno z najstarszych polskich ciast, pieczone było na wyjątkowe okazje np. śluby (podobno takie pierniki dojrzewały nawet kilka lat!) czy były wręcz elementem posagu szlacheckich panien. Jak wynika z książki “W staropolskiej kuchni i przy(...)Jego smak do dziś potrafi zachwycić – to dzięki tzw. dojrzewaniu . Piernik dojrzewający to piernik, który przed pieczeniem długo leżakuje. Minimum to 2 tygodnie (po prostu zostawiamy surowe ciasto w chłodnym miejscu – np. lodówce czy piwnicy i zapominamy o nim – w tym czasie dojrzewa i nabiera smaku). Idealnie jak piernik leżakuje ok. 4-6 tygodni lub nawet dłużej

Poezja smaku
metrowiec – wspomnienie PRLu 1277

Głosów:5    Średnia:5/5] składniki na ciasto: 225 g mąki orkiszowej lub pszennej 85 g mąki ziemniaczanej 200 g cukru 6 jajek, białka oddzielone od żółtek 75 ml oleju (ok. 9 łyżek) 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao wykonanie: Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka i olej. Do masy jajecznej(...)dodajemy (w dwóch, trzech turach) przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao i delikatnie mieszamy. Oba ciasta przekładamy do osobnych natłuszczonych i oprószonych bułką tartą foremek. Pieczemy w ok. 170 st. C przez ok. 40 min. Upieczone ciasta odstawiamy do całkowitego wystudzenia a następnie kroimy na kromki. składniki

Domowy Smak Jedzenia
Jabłecznik z kruszonką i pianką 149

Jabłecznik z kruszonką i pianką Jabłecznik to ciasto, które od zawsze gości na naszych stołach. Można piec go z ciasta kruchego, półkruchego, ucieranego lub biszkoptowego. Dziś polecam klasyczny jabłecznik z kruszonką i pianką , czyli wszystko co najlepsze w cieście z jabłkami. Oto sprawdzony sposób, jak szybko upiec jabłecznik z delikatną kruszonką i zapiekaną pianką ! Przepis to porcja na dużą blachę(...)Składniki na kruche ciasto do jabłecznika 40 dag pszennej mąki 250 g zimnego masła 4  jajka – białka i żółtka oddzielnie 10 dag cukru pudru 4 łyżki białego cukru do piany szczypta soli Jabłka na nadzienie 2,5 kg kwaśnych, twardych jabłek np. antonówka lub szara reneta 2-3 łyżek cukru do smaku kawałek kory cynamonu kilka goździków łyżka cukru

Korniszonki
Ciasto jabłkowo-dyniowe z orzechami 105

Miałam ochotę na jakieś proste, szybkie ciasto bez jajek, bez żadnego miksowania i wymyśliłam takie oto ciasto sypane jabłkowo- dyniowe z dodatkiem orzechów włoskich. Wyszło pyszne, spróbujcie Składniki (tortownica 28cm): – 350g mąki krupczatki – 150g kaszy manny – 120g cukru trzcinowego + 3 łyżki do posypania przed końcem pieczenia – 2 łyżeczki proszku do pieczenia – 150g masła(...)dwie części. Dno formy wyścielić papierem do pieczenia. Zamrożone masło (75g) zetrzeć na tarce na małych oczkach i rozłożyć równomiernie na dnie formy. Na wierzch masła wysypać 1/3 suchego ciasta i delikatnie docisnąć łyżką. Na ciasto wyłożyć połowę nadzienia- docisnąć. Następnie znów część ciasta, drugą część nadzienia i docisnąć. Na wierzch wysypać ostatnią część ciasta, na ciasto wyłożyć drugą połowę

Smaki Armine
Miodownik z orzechami 134

Miodownik z orzechami Pyszne ciasto na co dzień, jak i na święta. Domownicy wprost przepadają za tym miodowym ciastem z orzechami. Składniki : Ciasto : mąka - 900 g margaryna - 300 g całe jajka - 3 szt żółtka - 3 szt cukier - 1 szkl miód - 4 i 1/2  łyżki soda - 3 łyżeczki mleko - 4 i 1/2 łyżki Krem budyniowy : mleko - 650 ml budyń śmietankowy(...)puszka ) Przygotowanie: Polewa orzechowa: Do rondla włożyć margarynę i pozostałe składniki postawić rondel na ogniu, doprowadzić do rozpuszczenia. Orzechy posiekać, dodać do rozpuszczonych składników, mieszając podgotować przez chwilę. Ciasto: Na stolnicę przesiać mąkę z sodą, dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na trzy części. Blachę wysmarować tłuszczem o wymiarach  (20-x30 ) wyłożyć papierem. Każdą część ciasta wyłożyć

Kuchnia Danusi
Kruchę ciasto ze śliwką i budyniem 122

Magda Jak jesień to koniecznie ciasto ze śliwką. Jest to jedno z moich ulubionych owoców na ciasto. Zawsze stawiam na ciasto kruche, napełniam je po brzegi śliwkami i czekam, aż ciepło piekarnika uczyni cud ze śliwkami, sprawi, że staną się cudownie słodkie, puszczą sok i utworzą soczysty środek ciasta. W tym przepisie postanowiłam dodać dodatkowy element nadzienia i dodałam śmietankowy(...)budyń wzmocniony prawdziwą wanilią. Efekt przerósł oczekiwania, ciasto zniknęło natychmiastowo i tylko ocieraliśmy łzy, że zrobiłam zdecydowanie za małą blachę. Składniki (na blachę o wymiarach około 23x23cm): 2 szklanki mąki 100g zimnego masła i odrobinę do wysmarowania formy 2 duże jajka 1/2 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli bułka tarta doi wysypania formy Na nadzienie: 500g śliwek węgierek

Smaczna Strona
Ciasto z truskawkami i kruszonką 84

najprostsze czasem jest najlepsze. Dziś przepis na pierwsze w tym sezonie ciasto z truskawkami. Bardzo proste, puszyste i rośnie jakby było na drożdżach, choć drożdży w nim nie uświadczysz. Przypomina ciasto jakie robiła moja mama na niedzielę, tylko wyrasta dużo bardziej i jest jeszcze łatwiejsze i szybsze do wykonania. Zapraszam do obejrzenia wideo na moim kanale Słodki Blog na Youtube(...)Ciasto z truskawkami i kruszonką   Składniki: Ciasto: 2 szkl mąki tortowej 3/4 szkl cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 jajka 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia Kruszonka: 100g mąki 50g cukru 50g miękkiego masła Dodatkowo: 20 dag truskawek Wykonanie: Kruszonka: Wszystkie składniki rozetrzyj palcami do uzyskania okruchów. Umieść w zamrażalniku. Ciasto: Mąkę wymieszaj

Słodki Blog