ciasto - 160568 przepisów (strona:425/10705)

Ciasto Leśny mech 114

cudownego urlopu wypoczęta i pełna pozytywnej energii 😊😵Głowę mam pełną ciekawych pomysłów, którymi będę chciała się z Wami podzielić. Dzisiaj zacznę od moich ukochanych słodkości. Czy słyszeliście o cieście ze szpinaku? Gdy pierwszy raz zobaczyłam to ciasto to wydawało mi się dziwne... Myślałam, że ciasto będzie miało dziwny zapach i smak. Podczas urlopu zrobiłam to ciacho dla moich bliskich(...)wyszło naprawdę bardzo dobre! Nie tylko smak tego ciasta jest jego zaletą, ale przede wszystkim jego wygląd. Prezentuje się rewelacyjnie, z pewnością zachwyci Waszych gości. Składniki (tortownica o wymiarze 26 cm) : ciasto: szpinak rozdrobniony mrożony 400 g, mąka krupczatka 250 dag, mąka pszenna 70 dag, cukier 250 dag, cukier waniliowy 1 opakowanie, olej 1 szklanka, proszek do pieczenia 2 łyżeczki

kulinarne odsłony pati
Murzynek z masą śmietanową z polewą z białej czekolady 212

mojprzepisna.pl | Murzynek z masą śmietanową z polewą z białej czekolady Może to zabrzmi dziwnie, ale jeszcze nigdy nie piekłam murzynka, to jest mój pierwszy :). Ciasto jest puszyste i dość wilgotne. Masa śmietankowa delikatna jak najdelikatniejszy pieczony budyń, całość zwieńczona pyszną polewą z białej czekolady. Dodałam jeszcze wiórki z gorzkiej czekolady i truskawki. Składniki na blaszkę kwadratową o boku(...)momentu aż cukier się rozpuści. Zagotować, zdjąć z palnika. Ostudzić, dodać żółtka, wymieszać. Dodać mąkę z kakao, wymieszać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pianę dodać do ciasta w trzech turach, bardzo delikatnie mieszając za każdym razem. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać. Warstwa jasna: 600 g śmietany 30% 1/8 lub 1/4 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka

moj przepis na
Ciasto zebra pomarańczowe 197

Ciasto zebra pomarańczowe…Dawno nie piekłam zebry . Co powiecie na ciasto zebra z sokiem z pomarańczy? Jest pyszne. Uwielbiam kombinację czekolady z pomarańczą. Ciasto jest wilgotne z widocznym wzorkiem zebry . Prezentuje się wspaniale zarówno upieczone w okrągłej formie jak i podłużnej.Posmarowałam ciasto ganache. Dodatkowo posypałam otartą skórką z pomarańczy. Jest przez to jeszcze bardziej aromatyczne. Po przekrojeniu widać(...)charakterystyczną zebrę. Wręcz pozorom ciasto jest proste w pieczeniu. Uzyskanie zebry wymaga nieco cierpliwości, zręczności i oczywiście dwóch mas, białej i czekoladowej. Kiedy już obie masy są gotowe wystarczy je wlewać na przemian na środku formy…Ot, cała tajemnica! Ciasto zebra jest gotowe w kilka minut, a potem wędruje do piekarnika na godzinę. Zawsze kiedy je piekę nie mogę

codojedzenia
Ślimak z rodzynkami 119

Opis: Ciasto francuskie, to wspaniały produkt, dzięki któremu można puścić wodze fantazji i znaleźć całą masę pomysłów na jego wykorzystanie. Są to bardzo proste ciasteczka, które smakują na ciepło i na zimno oraz stanowią idealną przekąskę, czy dodatek do popołudniowej kawy. Ciasto francuskie możemy przygotować sami (przepis na ciasto dostępny na mojej stronie) lub kupić gotowe ciasto. Składniki: 1 opakowanie(...)ciasta francuskiego 100 g rodzynek 200 g zmielonego białego sera 1 jajko 4 łyżki cukru Opis przygotowania: Jeżeli zdecydujecie się na ciasto domowej roboty zapraszam na mój przepis na croissant. Ja użyję już gotowego ciasta. Na początku piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Zmielony ser wrzucamy do miski. Do tego dodajemy 2 łyżki cukru oraz połowę rodzynek. Następnie ciasto francuskie

Ciastka i ciasta
Oponki pieczone: żółte, zielone i... plecione ;) 144

Tłusty Czwartek już jutro, dlatego przedstawiam mój przepis na oryginalny wypiek. Oponki pieczone , a więc lżejsze od smażonych na głębokim tłuszczu, ale też nietypowe, bo... z naturalnie barwionego ciasta :) Kolor żółty to efekt dodania kurkumy, a delikatny zielony jest na soku wyciśniętym ze szpinaku (akurat miałam mrożony szpinak rozdrobniony Hortex, ale można też użyć zamrożonego w liściach). Całość wcale(...)jest pracochłonna - robisz ciasto, zagniatasz, a jak wyrośnie to tylko siup do piekarnika! Proste? ;) Zrób takie oponki koniecznie! Tradycji stanie się zadość, a zabłyśniesz w oczach bliskich, znajomych czy współpracowników, kiedy im takie zaserwujesz ;) Tłusty Czwartek jest raz w roku - zaszalej :) Inna opcja wykonania - możesz też na przykład nałożyć na siebie oba kolory ciasta (wtedy zrób odrobinę bardziej klejące-ciut

Kolorowy Przepisownik
Napoleonka 156

takie ciasta, które czasami przytrafiało mi się piec np. z gotowych produktów. Jednym z takich ciast była napoleonka. Otóż nigdy sama nie przygotowałam ciasta francuskiego aż do teraz... Zawsze wydawało mi się ono kosmicznie trudne w przygotowaniu i bardzo pracochłonne. Nic bardziej mylnego. Może pochłania troszkę czasu jednak jest jego warte. Jeżeli(...)się by samem u przygotować je w swojej kuchni warto się zmobilizować, jest zupełne inne w smaku niż to które znajdziemy w sklepowych lodówkach.  Napoleonka Składniki : Ciasto francuskie: 300 g masła 300 g mąki pszennej 1 jaj ko ½ łyżki octu (6%) 100 ml wody Krem: 1 litr mleka 60 g masła 4 żółtka 2 jajka 1 szklanka

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Włoska pizza na cienkim cieście (oryginalny przepis na ciasto i sos + 3 rodzaje pizzy) 186

Lubicie pizzę? Chyba każdy od czasu do czasu lubi :)  Jutro Międzynarodowy  Dzień Pizzy - a u mnie już dzisiaj super przepis na ciasto do pizzy - cienkie i odpowiednio chrupiące oraz gęsty, aromatyczny sos -  zamiast dzwonić jutro do pizzerii- zróbcie sami swoją ulubioną wersję i poczujcie się jak we Włoszech !!! SKŁADNIKI (na 4 sztuki - około 30 cm) Ciasto(...)puszki pomidorów (każda po 400 g) 2 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki soli Dodatki - ulubione - o tym w dalszej części wpisu :)  PRZYGOTOWANIE Ciasto: Z podanej ilości składników ciasta odejmujemy 1/3 szklanki wody i łyżkę mąki, dodajemy cukier, pokruszone drożdże i dobrze mieszamy. Odstawiamy na 10 do 15 minut, aż rozczyn urośnie. Do  dużej

Moje Kuchenne Rewelacje
Diablotki - ostre paluszki z serem 201

które nie jedno przeszły można znaleźć wiele inspiracji. Tym razem to mój Mąż przeglądał "Technologię sporządzania posiłków" z roku 1964 i tam wypatrzył właśnie te małe, chrupiące, pyszności z ciasta francuskiego. Ja osobiście tego rodzaju ciasta robić nie lubię, ale czego się nie robi dla bliskich :) Zagniotłam, poskładałam, cierpliwie wałkowałam i czekałam co z tego wszystkiego powstanie. Powstała pyszna, wytrawna(...)przekąska do chrupania :) Idealna na imprezę, czy wieczór z filmem. Zróbcie koniecznie i nie bójcie się ciasta francuskiego, ja chyba je polubię wreszcie i przestanę sięgać po gotowce. :) Zgodnie z instrukcją w książce robimy dwa ciasta. Ciasto podstawowe: 165 g mąki 1 małe jajo 100 g wody 1 łyżeczka octu szczypta soli odrobina mąki do podsypywania Z podanych składników zagniatamy

Cynamonowe szczęście
Waniliowo-kakaowe ciasto z cynamonowym jabłuszkiem 196

Uwielbiam piec ciasta. To wspaniały deser do kawy lub herbaty i ten zapach unoszący się po domu Dziś zapraszam Was na waniliowo-kakaowe ciasto z cynamonowym jabłuszkiem . Ciasto jest proste w przygotowaniu i naprawdę pyszne. Nadziałam je moimi ulubionymi suszonymi cynamonowymi jabłuszkami od Amkez . Polecam je do śniadań, deserów i od tak. Są przepyszne. A wracając do ciasta… zapraszam(...)odbieramy około 5 łyżek, dodajemy do nich kakao i znów całość miksujemy do powstania kakaowej wersji (można zwiększyć ilość masy kakaowej w zależności od upodobań, my wolimy bardziej waniliowe ciasto).   Ciasto wykładamy łyżką do wcześniej wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną keksówki. Układamy na przemian ciasto czekoladowe z waniliowym (między ciastem mogę powstać przerwy, wypełnią się podczas pieczenia

Słodkie okruszki
Baklava 143

Baklava to tradycyjne ciasto w Turcji oraz w Grecji. Zrobione jest z ciasta filo przełożonego orzechami, które po upieczeniu zalewa się syropem.  Pierwszy raz jadłam baklavę w Grecji i wtedy się w niej zakochałam 💖 Uwielbiam wszelkiego rodzaju słodkości, a to ciasto to najsłodszy deser jaki kiedykolwiek jadłam. Ciasto jest bardzo pracochłonne, ale smak jest warty naszej pracy. Najwięcej czasu(...)trzeba poświęcić na wywałkowanie cienkich, przezroczystych placków. Ja zrobiłam ciasto z trzydziestu warstw. Stwierdziłam ż e skoro decyduje się na zrobienie tego deseru to chce mieć porządny kawa ł  ciacha :-) Możemy również zaoszczędzić dużo pracy, kupując gotowe ciasto filo.  Składniki: ciasto filo: m ą ka pszenna 6,5 szklanki, jajka 2 szt, olej 1 szklanka, mleko 1 szklanka

kulinarne odsłony pati
Ciasto z bakaliami i marcepanem 135

Ciasto z bakaliami i marcepanem…Pozostało kilka dni do świąt, więc pora na wypieki. W tym rok upiekłam ciasto z bakaliami i marcepanem. To ciasto “dojrzewa” i staje się wilgotne z czasem, więc można je upiec na dwa tygodnie przed świętami. Jest to typowe angielskie ciasto świąteczne z mnóstwem suszonych owoców i orzechów na mące grahamce. Smaczne(...)aromatyczne. Bakalie można wybrać według uznania. Morele, suszona żurawina, rodzynki i włoskie orzechy to moje ulubione. Ciasto z bakaliami jest przepyszne. Słodkie, aromatyczne i takie świąteczne. Jego smak dodatkowo podkreśla sok i otarta skórka z pomarańczy. Po prostu bajka! Ciasto z bakaliami Składniki: na formę o średnicy 18 cm i wysokości 15 cm 125 g suszonych moreli 125 g suszonej

codojedzenia
Piernikowy sernik wg Pawła Małeckiego 755

kruszonka. Propozycja dla osób, które na święta chciałyby cieszyć się zarówno sernikiem, jak i piernikiem, oszczędzając tym samym trochę czasu i miejsce w lodówce. Piernik i sernik w jednym cieście to dla mnie nowość i to bardzo smaczna! Przepis z książki "Cukiernia Lidla" Pawła Małeckiego. Autor w przepisie proponuje ściąć wierzch ciasta piernikowego i wymieszać go z czekoladowa posypka(...)jednak pominęłam ten krok, gdyż moje ciasto nie wybrzuszyło się jakoś bardzo w trakcie pieczenia, a poza tym bałam się, że jeśli zetnę wierzch, to masa serowa może namoczyć piernikowy spód.     Składniki: (na blaszkę 24x34 cm)   Kruche ciasto czekoladowe: 200 g mąki pszennej typ 650 15 g kakao 5 g przyprawy do piernika 75 g cukru

Nastoletnie Wypiekanie
Czekoladowy sernik na miodowniku 407

serniki z dodatkiem białej czekolady pieczone na dwóch miodowych ciastach. Złączone pomarańczową galaretką wzbogaconą dżemem o tym samym smaku. Dzięki temu ciasto składa się z kilku smacznych warstw. Idealne na rodzinne spotkania, gdzie nie może zabraknąć słodkiego wina Monte Santi o wyraźnym owocowym smaku. MIODOWNIK: 2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki(...)proszku 200 g czekolady białej POMARAŃCZOWA GALARETKA: 1 galaretka pomarańczowa 1 1/2 szklanki wody 1 szklanka dżemu pomarańczowego Wszystkie składniki na miodownik umieścić na stolnicy, oprócz dżemu i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części i każdą z nich rozwałkować. Włożyć do dwóch form o wymiarach 21 x 25 cm, wyłożonych papierem do pieczenia. Piec

https:KKuchniaMniam
Christmas cake czyli keks mocno bakaliowy i alkoholowy 190

Tradycyjne, świąteczne ciasto rodem z Wysp Brytyjskich, z ogromną ilością suszonych owoców i orzechów oraz korzennych przypraw i… przy okazji mocno okraszone dużą ilością brandy. U nas musi być makowiec i sernik, u nich to niezwykłe ciasto o bogatym wnętrzu. Jadłam taki keks rodem z Kalifornii u mojej(...)przyjaciółki, której amerykańska teściowa piecze duże ilości, a potem obdarowuje rodzinę. Niestety Krysia nie jest w posiadaniu przepisu na to ciasto, bo i po co, skoro dostawała co roku Christmas cake. Poszperałam więc po forach internetowych, zlepiłam kilka przepisów i wybrałam kwintesencję na to ciasto. Przynajmniej tak mi się wydaje. Niestety

To co kocham
Ciasto z figami i daktylami 233

niedzielę polecam kruche ciasto z figami i daktylami. Bardzo lubię figi i te świeże i te suszone, a dżemik z fig jest po prostu wspaniały. Wykorzystałam go do dzisiejszego ciasta. Ciasto z figami jest bardzo słodkie, wiadomo figi i daktyle zawierają dużo cukru…Ale ciasto musi być słodkie. Jest to typowe kruche ciasto z migdałową kruszonką i owocami. Daktyle(...)dodałam jedynie do smaku. Zamiast daktyli można dodać suszone morele lub rodzynki. Kruche ciasto z figami Składniki: prostokątna forma 25 cm x 35 cm Spód do ciasta 250 g pszennej mąki ½ łyżeczki proszku do pieczenia 50 g cukru 3 żółtka ½ łyżeczki soli 150 g masła, zimnego Nadzienie 1 słoik dżemu z fig 10 daktyli 30 g masła, zimne

codojedzenia