ciasto - 161133 przepisów (strona:434/10743)

Snikers 566

Pyszne ciasto z dodatkiem orzeszków ziemnych. Choć nie przepadam za ciastami z dodatkiem sody to to jakoś wyjątkowo mi zasmakowało i już kilkakrotnie gościło na naszym stole. Może ten słodki smak i orzeszki zabija tą gorycz sody, choć ilość cukru nieco zmniejszyłam i do budyniu nie dawałam przepisowych 3 łyżek. Gotowe ciasto musi postać ze dwa dni aby zmiękło wtedy(...)wierzch dać polewę czekoladową. Mi najbardziej odpowiada ta pierwsza wersja. Choć mam w planach pokusić się na jeszcze inną opcję i zrobić orzechy na obu plackach. składniki: ciasto 3 szklanki mąki, u mnie typ 500 Młyn Kopytowa 2 jajka 100 g miękkiego masła 2 łyżki miodu łyżeczka sody niecała szklanka cukru warstwa orzechowa 100 g masła 2 łyżki miodu

Monia miesza i gotuje
Pizza rodzinna 230

Pizza rodzinna... Wyrośnięta i pyszna. W środku miękka i puszysta. Na zewnątrz pysznie chrupiąca. Zapieczona z ulubionymi dodatkami. Domowa, najlepsza! Składniki: Ciasto: 3,5 szklanki mąki pszennej; 50 g świeżych drożdży; około 1,5 szklanki ciepłej wody (ja dałam 1 szklankę); 5 łyżek oleju; 1 łyżka przyprawy do pizzy; Szczypta soli; Szczypta cukru; 4 łyżki ketchupu. Ulubione dodatki (u mnie(...)wsypać mąkę, pokruszone drożdże, cukier i sól. Dodać olej i przyprawę do pizzy. Wlać 1 szklankę wody (n a początek należy wlać jedynie 1 szklankę wody i ewentualnie wyrabiając ciasto dolać pozostałą część, aby wyregulować jego gęstość. U mnie wystarczyła 1 szklanka wody)  i zagnieść elastyczne ciasto (ciasto powinno dobrze odchodzić od ręki).  Ja zagniatam ciasto mikserem przy

Gospodyni Miejska
CIASTO UCIERANE MEGA CYTRYNOWE – KUKURYDZIANE , BEZGLUTENOWE 217

Dziś mam dla Was kolejne fantastyczne, orzeźwiające ciasto cytrynowe! ( Bo że ciasta cytrynowe lubicie, to ja doskonale wiem, bo każdego dnia przysyłacie mi zdjęcia upieczonego przez mojego Cytruska , który zrobił taką furorę! ). Dzisiejsze ciasto cytrynowe zrobione z mąki kukurydzianej , dzięki czemu świetnie nadaje się dla osób będących na diecie bezglutenowej. Dodatek prażonych migdałów sprawia, że przyjemnie chrupie pod zębami(...)nasączenie go cytrynowym sosem sprawia, że ciasto absolutnie nie jest suche ( jak to nieraz zdarza się przy ciastach z mąki kukurydzianej ). Koniecznie wypróbujcie, bo jest pyszne! CIEKAWOSTKA! Duża zawartość białka nadaje mące wysoką wartość dietetyczną. W skład wchodzą również witaminy z gruby A, B, E i błonnik pokarmowy – który jako złożony węglowodan, nie ulega całkowitemu trawieniu, a dzięki temu

Ostra na Słodko
Ciasto ,,Pszczółka" 193

Lato się zbliża i już za kilka dni będziemy mogli się zachwycać pięknymi pszczółkami na kwiatkach. Właśnie takie myśli zainspirowali mnie do zrobienia ciasta przypominającego kolory pszczółki, czyli zrobienia ciasta żółto - czarnego.  Ciasto udało się pyszne! Krem na bazie bitej śmietany z dodatkiem mleka skondensowanego i kakao idealnie podkreślał biszkopty miodowe. Ciasto jest bardzo smaczne i po upieczeniu(...)przełożeniu kremem na zjedzenie, długo czekać nie będzie. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: Ciasto: 6 jajek szklanka cukru 100 g masła 3 łyżki miodu 170 g mąki. 1 łyżeczka cukru waniliowego szczypta soli Krem: 600 ml śmietanki kremówki 30-36% 200 g słodkiego mleka skondensowanego 4 łyżki kakao 1 łyżeczka żelatyny Przygotowanie:  Zaczynamy od zrobienia ciasta miodowego. W rondelku

Kuchnia Łukasza
Torcik Gruszkowo-Jabłkowy 151

dopiero roczek, mama musiała mu troszeczkę pomóc. Oboje stwierdziliśmy, że torcik powinien być wyjątkowy i inny niż wszystkie inne. Tata lubi gruszki i jabłka i uwielbia kruche ciasta,  więc stanęło na tym, że zrobimy kruche ciasto wypełnione owocami. Rezultat wyszedł fantastycznie. Torcik wygląda ciekawie, a gdy już się go rozkroi to mamy niespodziankę, mnóstwo owoców. Smakuje też niesamowicie(...)pewno jest wart wysiłku który trzeba włożyć by go przygotować. W przepisie ilości składników na tortownicę o średnicy 25 cm. Składniki na kruche ciasto: 300 g mąki pszennej 150 g masła 4 łyżki kakao 100 g cukru pudru 3 łyżki kwaśnej śmietany 3 żółtka szczypta soli Składniki na nadzienie: 1 kg  gruszek 0,8 kg jabłek 150 g cukru

Mama Gotuje
Ciasto drożdżowe - Mikołaj 166

mikołajkowe śniadanie nie ma nic lepszego niż szklanka mleka i kawałek ciasta drożdżowego. A przy śniadaniu można sobie jeszcze ponucić piosenkę: Oh you better watch out You better not cry You better not pout I´m telling you why Santa claus is comming to town... Składniki: 1 kg mąki pszennej 100 g drożdży 125 g cukru 500 ml mleka(...)masła 2 jajka szczypta soli dodatkowo: 2 żółtka czerwony barwnik spożywczy cukier puder sok z cytryny Wykonanie: Przygotować ciasto: Mleko podgrzać. Mąkę przesypać do miski, zrobić w niej dołek do którego skruszyć drożdże, zasypać je cukrem i zalać ciepłym mlekiem. Miskę przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Jajka roztrzepać, masło roztopić i ostudzić. Do mąki

Mama Gotuje
Seromakowiec 563

Jeżeli lubicie sernik i makowiec a macie dylemat, które ciasto upiec, to ta propozycja będzie dla Was. Takim kompromisem jest seromakowiec. Może to ciasto jest pracochłonne i czasochłonne, ale efekt i smak bez wątpienia ten trud wynagrodzi. Kruche i delikatne ciasto w połączeniu z wilgotną masą makową i serową to bogactwo smaków, które zadowoli każdego łasucha… i nie tylko(...)Składniki na ciasto kruche: - 500 g mąki krupczatki - 125g cukru pudru - 250g masła - 2 żółtka - 1 łyżka kwaśniej śmietany - 2 łyżki lodowatej wody - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na masę makową: - 2 puszki masy makowej (2X850g) - 200g mielonych migdałów - 100g suszonej żurawiny - 150g orzechów włoskich - skórka pomarańczowa - 4 białka - esencja migdałowa Składniki na masę serową: - 1,5 kg tłustego

mojewypiekiinietylko
Czekoladowa Zefiryna 167

Kolejna odsłona ciast Siostry Anastazji z jej książki "100 nowych ciast". Ciasto pyszne, winne i znajdziesz w nim prawie wszystko: posmak winnego jabłka, marmoladę i bitą śmietanę... Tylko zupełnie nie wiem, dlaczego ciasto zwie się Zefiryna? Mimo to, polecam ciasto upiec.  Składniki na ciasto kruche: 250 g mąki pszennej; 150 g cukru pudru; 150 g masła; 2 żółtka(...)łyżeczki amoniaku; Mąkę pszenną wraz z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i amoniakiem przesiać przez sito. Do sypkich składników dodać schłodzoną margarynę i posiekać. Następnie dodać żółtka i zagnieść ciasto. Formę do pieczenia (u mnie 20x32 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie i bokach formy rozwałkować ciasto.  Dodatki:  8-9 średniej wielkości jabłek; 1 l mleka

In my kitchen
Szwedzkie ciasto z jabłkami 200

jedno z prostszych ciast jakie piekłam. A jest tak smaczne i szybkie do zrobienia, że szczerze polecam. Po znalezieniu tego przepisu   stąd   długo zwlekałam by je upiec. Niepotrzebnie. Teraz już wiem, ze będzie to jedno ze "sztandarowych" ciast mojej kuchni :) Do jego zrobienia nie potrzebny jest żaden robot czy mikser, wystarczy widelec... A do takiego ciasta pasują lody(...)drobną kostkę masło i całość ugniatamy widelcem do momentu, aż zacznie przypominać kruszonkę W tym momencie dodajemy jedno jajko i energicznie wyrabiamy na jednolite, nie lepiące się do rąk ciasto ( razie potrzeby dosypując mąki lub dodając drugie jajko ) Ciasto dzielimy na 2 części, tą większą z nich wykładamy dno wysmarowanej masłem oraz wysypanej mąką tortownicy (20-23 cm), wylepiamy też

Proste Potrawy
Drożdżówki – brioszki (Brioche) z makiem i kremem budyniowym 167

niewątpliwe te brioszki z makiem znalazłyby się na podium. Przygotowanie drożdżówek nie jest trudne wbrew pozorom, ale jest bardzo rozciągnięte w czasie. Należy zacząć je przygotowywać dzień wcześniej, gdyż ciasto przed rozwałkowaniem musi spędzić noc w lodówce. Składniki na ciasto drożdżowe Brioche: 9 g drożdży instant (1 łyżka + 1 łyżeczka) 60 ml ciepłej wody 65 g cukru(...)ekstraktu waniliowego   Składniki na lukier: 1 szklanka cukru pudru sok z połowy cytryny   Pozostałe: 1 szklanka masy makowej 1 jajko do posmarowania   Przygotowanie: Dzień wcześniej przygotować ciasto Brioche oraz krem budyniowy. Drożdże zalać ciepłą wodą (ok. 37C). Wymieszać. Odstawić na 15 minut (powinny się spienić). Do dużej miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól. Wymieszać. Wbić 3 jaja

Moja Delicja
Ciasto Drożdżowe 2 w 1 z Rabarbarem i Budyniem 158

Dziadek mojego męża, który był cukiernikiem miał taki patent, by z jednego ciasta zrobić dwa i upiec je jednocześnie. Postanowiłam ten patent wykorzystać, a że cała rodzina bardzo lubi ciasto drożdżowe (kołacz) z rabarbarem, a tylko część osób lubi budyń, upiekłam wszystko na jednym cieście, przedzielając je na dwie części. Tym sposobem wszyscy byli zadowoleni, a najbardziej chyba(...)lubię obie opcje :) Ps. To ciasto drożdżowe możecie oczywiście zmienić w jednosmakowe i upiec je z samym rabarbarem, lub z rabarbarem i budyniem. Patent dwusmakowy można wykorzystać również pod inne dodatki. Składniki na ciasto: 5 dag drożdży (+ 1 łyżeczka cukru) 400ml mleka (lub 200ml mleka i 200ml wody) 80g masła 1 jajko 2 żółtka ½ szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego

Smakowy Raj
Drożdżówka z serem 213

Kiedy zobaczyłam zdjęcie tej drożdżówki z serem to od razu przypomniały mi się czasy dzieciństwa. Takimi tradycyjnymi ciastami się wtedy zajadaliśmy i do tej pory zresztą bardzo takie ciasta drożdżowe lubię. Z przygotowaniem tego ciasta właściwie nie miałam żadnych kłopotów. Jedyny błąd, jaki zrobiłam to użyłam do niego mąki chlebowej a nie dodałam więcej mleka i przez to ciasto(...)było bardzo wilgotne. Za to masa serowa rozpływała się w ustach. Zapraszam, oto pyszna drożdżówka z serem Drożdżówka z serem Składniki: CIASTO: 600 g mąki pszennej chlebowej typ 650 ok. 3/4 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 3 jajka 40 g świeżych drożdży 120 g masła 1/2 łyżeczki soli op. 16 g cukru wanilinowego niewielka ilość jajka do posmarowania kratki MASA

UgotujmyTo.pl
Fale Dunaju z brzoskwiniami i galaretką 386

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Fale Dunaju z galaretką agrestową i brzoskwiniami , to modyfikacja słynnego ciasta Fale Dunaju, które swoją wdzięczną nazwę zawdzięcza falom utworzonym przez jasne i ciemne ciasto :) Mam nadzieję, że taka modyfikacja przypadnie Wam do gustu :) Ciasto zostało upieczone w blaszce o wym. 25x35cm.   Fale Dunaju z galaretką – Składniki na ciasto: 4 jajka 100g cukru 10 łyżek(...)Cienką strużką wlewać olej, miksując na niskich obrotach. Następnie przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i połączyć wszystko, cały czas miksując. Białka ubić ze szczyptą soli, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką. Połowę ciasta wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Do drugiej połowy ciasta dodać kakao i dokładnie wymieszać. Następnie rozprowadzić je na jasnym cieście. Brzoskwinie odsączyć

Kulinarne Przeboje
Ciasto drożdżowe na oleju 146

Dawno mnie nie było, natłok obowiązków. Czasami mam tak, że zobaczę jakiś wypiek i chodzi za mną dopóki go nie upiekę. Tak było tym razem, zobaczyłam, słyszałam, że ciasto drożdżowe na oleju jest inne, bardziej mokre, dużo w tym prawdy. Napakowałam do niego śliwek, bo znalazłam pyszne i nie mogłam się im oprzeć. Śliwki nadały ciastu wyjątkowego smaku. Przepis jest(...)wyjątkowo łatwy, jedynie jest dość długi czas oczekiwania aż ciasto wyrośnie, ale przecież nie stoi się przy nim, można w tym czasie zrobić wiele innych rzeczy. Przepis zaczerpnięty od pieczarkimysi . Polecam! Składniki (blacha 25×30 cm): Ciasto: - 75 g świeżych drożdży - 3/4 szklanki cukru - 4 jajka - 3/4 szklanki oleju - niepełna 1/2 szklanka mleka - 3 szklanki mąki pszennej Kruszonka

dom-agi.pl
Puszysty snikers 408

piekę ciasto nie lubię na nie zbyt długo czekać. Na blogu już kiedyś pojawiła się jedna wersja ciasta snikers . Taki rodzaj tego ciasta jest najbardziej popularny i najczęściej wykorzystywany. Postanowiłam stworzyć swoją wersję, taką, która w pełni będzie odpowiadać mi i domownikom. Gdy miałam poprzednio czekać minimum 2-3 dni, żeby ciasto zmiękło, moja niecierpliwości była mocno nadruszona, więc stworzyłam(...)puszysty snikers. Biszkoptowe – miodowe ciasto przełożone kremem budyniowym z kajmakiem i orzechami w karmelu miodowym. Ciasto można jeść właściwie od razu, wiadomo, że lepsze jest następnego dnia, ale miękkie jest od początku. Wbrew powszechnej opinii, że ciasto z miodem jest twarde, to pomimo dużego dodatku miodu jest miękkie. Najmłodsza córeczka wyjadała ciasto, które zdążyło tylko wystygnąć. Wielka blacha ciasta

dom-agi.pl

Proponowane wyszukiwania