ciasto - 161133 przepisów (strona:429/10743)

Makowiec z białym makiem na kruchym spodzie 147

Ciasto, które jest totalnym eksperymentem. Z okazji 11 listopada w Wielkopolsce zjada się całe tony rogali Świętomarcińskich. W ubiegłym roku przetestowałam specjalnie dla Was oryginalną recepturę i podzieliłam się z Wami moimi drobnymi modyfikacjami tutaj . W tym roku rogale z białym makiem zastąpił makowiec! Wilgotny, ciężki, z dużą ilością bakalii, z cudownym kruchym spodem, z kratką na wierzchu, z cytrynowym(...)wybaczcie moi drodzy ale lepiej się nie da! Jeśli tak jak ja jesteście fanami rogali Marcińskich to ten przepis Was zachwyci totalnie i mogę Wam to zagwarantować! To ciasto, od którego trudno się oderwać i z pewnością jest to najlepszy makowiec jaki jadłam w swoim życiu! Za moment biegnę po kolejne opakowanie białego maku, tego samego makowca planuję upiec

Mango Papaja
Ciasto marchewkowe z powidłami. Biszkopt marchewkowy 177

Ciasto marchewkowe z powidłami, orzechami i suszonymi wiśniami zrobiłam na bazie mojego przepisu na biszkopt. Ten biszkopt piekę gdy robię torty, torciki z owocami, czy też biszkoptowe rolady. A tym razem wymyśliłam sobie, że dodam do niego tartą marchewkę i bakalie. Powidła do przełożenia ciasta są oczywiście domowe bez dodatku cukru, ale mogą być kupne. Ten biszkopt z marchewką(...)rzygotowuje się bardzo szybko, po lekkim przestudzeniu można je podawać,. Jest słodkie od marchewki, miękkie i wilgotne. Pysznie łączy się z powidłami, orzechami i suszonymi wiśniami. Jest to ciasto, które każdemu będzie smakować. A na Święta Bożego Narodzenia polecam przepis na Świąteczne ciasto marchewkowe , które wygląda jak piernik z powidłami, poza sezonem możecie upiec też ciasto marchewkowe z tego przepisu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Rolowane ciasto ze śliwkami i cynamonem wg Aleex (TM5) 136

Narodowej i wiele innych zadań. Będzie się działo. Na szczęście jeszcze trwa niedziela. Razem z Dariem jesteśmy w domu, zrobię obiad, a po południe spędzimy przy kawie i pysznym cieście, które upiekłam wczoraj. Was także zapraszam na to jesienne ciasto. Powstało ono z połączenia dwóch innych wypieków. Przyszło mi do głowy, że zestawienie cynamonu, śliwek i karmelu z ciastem drożdżowym(...)będzie znakomicie smakować. I tak właśnie jest. Ciasto jest puszyste, ale wilgotne od karmelu i soku śliwkowego. Po prostu pyszne. Dajcie się namówić i zróbcie je w swoich kuchniach. Gorąco polecam. Składniki: • 560 g mąki pszennej • 120 g cukru • 50 g świeżych drożdży • 150 ml mleka • 2 jajka • 70 g miękkiego masła • 2 łyżki oliwy • 1 cukier waniliowego • szczypta soli

W mojej kuchni
Obłędnie pyszne jesienne ciasto śliwkowe z gruszkami na kruchym spodzie 220

Jesień sprawia, że apetyt na słodkie desery ma inny wymiar. Teraz poszukujemy innych owoców do ciast niż latem. Dzisiaj mam dla Was  zdecydowanie jesienne ciasto. Jesienne, bo ze śliwkami węgierkami, bo z gruszkami... Kiedy indziej takie ciasto może tak wspaniale smakować, jak nie jesienią? Składniki: 450 g mąki pszennej 300 g zimnego masła 150 g cukru pudru(...)gruszki cynamon Wykonanie: Na deskę przesiałam mąkę, wyłożyłam pokrojone w kostkę masło. Wsypałam cukier. Posiekałam. Na koniec dodałam żółtka. Wszystko posiekałam do połączenia składników. Następnie szybko wyrobiłam na elastyczne ciasto. Podzieliłam na dwie części ¾ i ¼. Obie zawinęłam w folię i wstawiłam, większą część do lodówki, a mniejszą do zamrażarki na co najmniej 30 minut. Foremkę do ciasta (31x26 cm) wyłożyłam

Kuchnia u Krysi
Red Velvet Cake, czyli ciasto w kolorze miłości na maślance 106

Być może nazwa ciasta brzmi zagadkowo, a lista produktów potrzebnych do jego wykonania wydaje się okropnie długa...ale to ciasto jest naprawdę niezwykle proste. Jest aksamitne i ciężkie, jak najlepszej jakości jedwab. To wszystko, dzięki maślance i dokładnemu miksowaniu składników na jak najniższych obrotach, co w przypadku tego ciasta jest bardzo ważnym elementem. Nie za słodkie, pokryte serową masą. Wspaniałe(...)zachwyci nie tylko kolorem, ale i smakiem! :D W masie serowej pominęłam masło, ale dodałam mascarpone i zachwyciłam się całością niesamowicie! Musicie mi uwierzyć na słowo, że jest to ciasto warte upieczenia i zatopienia zębów w jego aksamitnej ciastowej strukturze, pokrytej kremowym serkiem. Ach! Ileż w tym cieście miłości :D Dla podniebienia przede wszystkim! Red Velvet Cake Potrzebujesz: Ciasto: 125g

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Szarlotka ( jabłecznik ) rozpływająca się w ustach :) 1338

tytule wpisałam szarlotkę i jabłecznik ponieważ nie wszyscy widzą czym różnią się te ciasta. Otóż różnica jest taka, że szarlotkę robi się na kruchym lub półkruchym cieście a jabłecznik jest to ogólnie ciasto z jabłkami tzn. mówiąc szarlotka wiemy, że jest to konkretnie ciasto kruche z owocami najczęściej są to jabłka ale mogą być też brzoskwinie, gruszki czy morele(...)naprawdę z każdym owocem można zrobić :) Mówiąc jabłecznik nie wiemy co się kryję pod tą nazwą :) Może to być ciasto biszkoptowe, kruche lub zupełnie inne. W moim przypadku jest to szarlotka, która rozpływa się w ustach ale równie dobrze smakuje z bitą śmietaną i lodami :) W przepisie celowo nie podałam ilości cukru, która idzie do jabłek ponieważ jabłka są różne

Kuchnia Viki
Drożdżowe słoneczko z farszem z szynką zrazową. 159

Sama szynka prezentuje się niezwykle dumnie i tak samo będzie wyglądała na stole biesiadnym, dlatego zachęcam do zakupienia jej zarówno przy specjalnych okolicznościach jak i w dniu codziennym. Potrzebujemy: Ciasto: 180 ml ciepłej wody 20 g świeżych drożdży szczypta cukru 400 g mąki pszennej 1 jajko 15 g oleju rzepakowego pół łyżeczki soli jajko do posmarowania ciasta garść łuskanych ziaren(...)słonecznika Ciepłą wodę mieszamy z drożdżami i cukrem i odstawiamy na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę mieszamy z solą, dodajemy jajko, olej i zaczyn. Wyrabiamy elastyczne ciasto, które nie powinno kleić się do rąk.  Ciasto odstawiamy w misce przykrytej ściereczką, w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.  Farsz: 0,5 kg pieczarek 1 średnia cebula

MamaOskarka
ciasto Katarzynka, z piernikami i masą :-) 236

Witam Kochani :-) Ostatnio posty na blogu pojawiają się troszeczkę rzadziej, ale mam teraz sesję, egzaminy, zaliczenia, także czasu jest mniej:-) Dziś mam dla Was przepyszna propozycję, jestem zachwycona tym ciastem, ponieważ nie spodziewałam się, że będzie tak pyszne. Mam na myśli ciasto, które zwie się Katarzynką :-) , jego nazwa pochodzi od pierniczków Katarzynki, których używa się do tego ciasta(...)jednak nie używałam pierniczków kupnych, tylko piekłam sama. Wiem, wiem więcej pracy, ale warto było, ponieważ smak ciasta jest rewelacyjny. Ciasto składa się z kilku warstw, nie jest jednak wysokie, jest w sam raz.  Najpierw mamy cieniutki biszkopt, następnie powidła śliwkowe, potem ułożone pierniczki, masę, biszkopt nr 2 i masę. Całość posypujemy startą deserową czekoladą.  Smaki ciasta komponują

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ciasto leśny mech- na dużą blaszkę 196

Witam Kochani Dziś przychodzę do Was z bardzo ciekawym ciastem. Pierwszy raz miałam okazję je spróbować na 18 mojego kuzyna w formie pięknego tortu, przygotowanego przez moją ciocię i kuzynkę. Ciasto wywarło na mnie ogromne wrażenie, ponieważ wyglądało przepięknie, i wspaniale smakowało. Mowa tu o cieście-leśny mech, które urzeka pięknym zielonym kolorem. Zawdzięcza go szpinakowi, który dodajemy do ciasta(...)Składnik dość nietypowy,ale idealnie pasujący do ciasta.  Wszystkim, którzy wahają się nad przygotowaniem leśnego mchu, mówię -pieczcie, bo ciasto jest wspaniałe, lekkie,zdrowe, łatwe w przygotowaniu i piękne :-) NO TO ZACZYNAMY SKŁADNIKI -na dużą blaszkę -450 g mrożonego szpinaku-rozdrobnionego -1,5 szkl mąki krupczatki -1,5 szkl mąki pszennej -2 łyżki mleka -1,5 szkl oleju rzepakowego

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
rozpływające się w ustach ciasto chałwowe, chałwowiec 167

Witam Kochani  Dziś przychodzę do Was z dość znanym ciastem,miałam upiec je już dawno, ale jakoś zawsze odkładałam to na potem :-) Ciasto nazywa się chałwowiec.  Do masy dodaje się chałwę waniliową. Szczerze powiedziawszy nie byłam pewna jakie to ciasto wyjdzie, czy nie będzie za słodkie itd, ale muszę przyznać, że jest to jedno z najlepszych ciast jakie(...)próbowałam :-) Biszkopt nasączony kawą, oraz masa świetnie się komponują. Masa jest puszysta, kremowa, nie za słodka, idealna. Bardzo polecam to ciasto, b jest genialne :-) SKŁADNIKI  *przepis na dużą blaszkę CIASTO -6 jajek -3/4 szklanki cukru -cukier waniliowy -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 czubata łyżka mąki pszennej tortowej -1 czubata łyżka kakao -3 budynie czekoladowe po 40g KREM

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ciasto z budyniem i rabarbarem 129

straganie od razu musiałam zakupić :-)  Jakiś czas temu wypatrzyłam stronie Moje Wypieki przepis na ciacho z budyniem i rabarbarem. A,że jestem również fanką budyniu w ciastach, postanowiłam ten przepis wypróbować . Wprowadziłam jak zwykle nieco swoich pomysłów jak choćby to,żeby podwoić porcję (wydawała mi się nieco mała ) co moim zdaniem było strzałem w dziesiątkę :-) i upiec ciasto(...)tortownicy o średnicy 24 cm. Ciasto dzięki temu jest nieco wyższe i większe. A i tak szybko znikło ze stołu :) Składniki na ciasto: 250 g miękkiego masła lub margaryny  220 g cukru  4 jajka 300 g mąki  1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 40 g budyniu waniliowego lub śmietankowego  400 g obranego

Aromatyczne Podróże
Galette z jeżynami, rustykalna tarta z jeżynami 140

Ciasto: 400 g mąki, 60 g cukru pudru, 2 szczypty soli, 200 g zimnego masła (pokrojonego na kawałki), 40 g kwaśnej śmietany 22%, 3 żółtka, 1 opakowanie cukru waniliowego, białko do posmarowania brzegów ciasta, nadzienie: 500-600 g jeżyn, 150 g orzechów laskowych, 3 łyżki cukru trzcinowego, 1 białko Orzechy rozsypać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika(...)ściereczkę i oczyścić je ze skórki (zawijam orzechy w ściereczkę i pocieram je o siebie). Gdy przestygną zmiksować. Posiekać mąkę z masłem, cukrem, cukrem waniliowym i solą, następnie do ciasta dodać śmietanę, żółtka i zagniatać do uzyskania jednolitej masy. Ciasto należy zagniatać szybko, gdyż nie lubi długiego ogrzewania. Można to szybciej i sprawniej zrobić w malakserze :) Tak przygotowane ciasto zawinąć

królestwo garów
Ciasto ucierane z rabarbarem 152

Najłatwiejsze ciasto z owocami to takie ucierane, które zawsze się udaje i zawsze smakuje. N ie raz, kiedy naszła mnie ochota na coś słodkiego, a w kuchni okazało się że mam wszystkie potrzebne składniki do upieczenia ciasta zaczyna się improwizacja. Coś się doda, zamieni się jakiś składnik na inny i już jest niepowtarzalne pyszne ciasto(...)chwili, kiedy już zapach pieczonego ciasta roznosi się po domu, ślinka cieknie na samą myśl... jakie to będzie smaczne ciasto... Zapraszam więc Was na najłatwiejsze ucierane ciasto do którego dodałam rabarbar i na koniec wsypałam kruszonkę, która wcześniej została po jakimś wypieku.   Oczywiście, można zrobić bez kruszonki, ale sami wiecie, że na cieście to właśnie ona jest najsmaczniejsza

Kuchnia u Krysi
Kruche ciasto z morelami i pianką budyniową 587

Przepis na to ciasto pojawia się na wielu blogach kulinarnych, z dodatkiem różnych owoców. Ja zdecydowałam się na morele - składnik dosyć rzadko używany w ciastach owocowych - a przecież taki smaczny. Akurat na straganie dostałam bardzo ładne, duże owoce - więc nic innego tylko szaleć w kuchni :). Ciasto jest delikatne, mięciutkie i puszyste. Z zaproponowanych składników wychodzi duża blacha ciasta o wymiarach(...)Polecam serdecznie. Składniki na ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 250 g zimnego masła lub margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek Pianka budyniowa: 5 białek 1 szklanka drobnego cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (2 x 40 g) 1/2 szklanki oleju rzepakowego (np.Kujawskiego) Dodatkowo: 80 dag moreli cukier puder

Świat Ciasta
Klasyczna Chała (Chałka) - Smaki Izraela 159

wyszła niezwykle cieniutka i miękka, tak jak lubimy, a na drugi i trzeci dzień nadal świeża i miękka. Nawet teraz jak piszę te słowa w misce rośnie kolejna porcja ciasta na następne chałki. Tytuł: Smaki Izraela - Współczesna kuchnia izraelska Autor: Nida Degutiene Wydawnictwo: Buchamann ( Grupa Wydawnicza Foksal ) Klasyczna chała, czyli tradycyjny chleb w formie plecionki, którego nie może zabraknąć(...)szklanki oleju (ja wlałam rafinowany olej kokosowy ) 3 duże jajka 2 łyżeczki drobnej soli 4-5 szklanek mąki pszennej mak, ziarna sezamu , gruboziarnista sól do posypania Sposób wykonania: Ciasto można wymieszać albo ręcznie albo w robocie planetarnym. Do dużej miski, w której będziemy wyrabiać ciasto wsypujemy lub kruszymy drożdże (zależy czy jakich drożdży chcesz użyć), wsypujemy 1 łyżeczkę cukru

Blondynka Gotuje

Proponowane wyszukiwania