ciasto - 160568 przepisów (strona:424/10705)

Wilgotne ciasto z serem i owocami 211

wiecie, że 21 maja obchodzimy Światowy Dzień Pieczenia ? Inicjatywa powstała by pokazać, jak drobnym gestem, którym jest przygotowanie domowego ciasta, możemy sprawić radość bliskim – przyjaciołom, rodzinie, ukochanym, znajomym i nieznajomym. Czy piekliśmy wcześniej dużo czy wcale, to właśnie dziś możemy zrobić to z myślą o innej osobie. Gdy pieczemy dla innych to z pozoru ta błaha czynność nabywa zupełnie(...)głębszego wymiaru. A przy okazji sami możemy odkryć radość pieczenia! Ja chętnie podjęłam wyzwanie i przyłączyłam się do „Światowego Dnia Pieczenia z Kasią”. Od razu wiedziałam, że ciasto będzie niespodzianką dla ukochanego, największego łasucha. Niełatwo go zaskoczyć, za to wiem, że uwielbia smaki z dzieciństwa. Postawiłam na wypiek z owocami. Wiecie – takie domowe, pachnące ciasto z owocami

Poezja smaku
Wegańskie i bezglutenowe ciasto marchewkowe bez cukru 289

mojprzepisna.pl | Wegańskie i bezglutenowe ciasto marchewkowe bez cukru Ciasto marchewkowe, przepyszne, bardzo wilgotne, wręcz zakalcowate, pełne orzechów, z dodatkiem jabłek. Przepis pochodzi z blogu True Taste Hunters , tylko delikatnie go zmodyfikowałam. Zamiast zwykłej marchewki dałam odpady z soku buraczano-marchewkowego, więc ciasto jest bardzo ekonomiczne . Ciasto nie zawiera cukru, nabiału, jajek, glutenu. Jest odpowiednie dla alergików i wegan. Składniki(...)stopniach, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, ostudzić na kratce w formie przez kilka godzin, wyjąć z formy, pokroić. Nie trzymać w lodówce, bo stwardnieje. Smacznego! Wegańskie i bezglutenowe ciasto marchewkowe bez cukru Wegańskie i bezglutenowe ciasto marchewkowe bez cukru Wegańskie i bezglutenowe ciasto marchewkowe bez cukru Wegańskie i bezglutenowe ciasto marchewkowe bez cukru listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7

moj przepis na
Chałka „Żyrafa” 312

gorącym) mlekiem i odkładamy na około 5 minut. W tym czasie rozpuszczamy na niewielkim ogniu masło, studzimy. Do miski z mąką i resztą składników dodajemy teraz sól i zagniatamy ciasto. Po około 5 minutach zagniatania, dodajemy letnie masło i zagniatamy ponownie. Wyrobione, gładkie ciasto dzielimy na dwie nierówne części (1/3 i 2/3). Mniejszą część odkładamy do miseczki, posypujemy lekko mąką(...)przykrywamy ściereczką. Zostawiamy do wyrośnięcia. Do szklanki z mlekiem dodajemy kakao i cukier i mieszamy. Rozmieszane w mleku kakao dodajemy do większej porcji ciasta i ponownie zagniatamy do ładnego połączenia ( Odpowiednio długie wyrabianie sprawi, że ciasto ponownie nabierze właściwej konsystencji ). Elastyczne i równomiernie wymieszane z kakao ciemne ciasto również zostawiamy w miseczce, pod przykryciem na około 30-40 minut

Smaki Na Talerzu
UCIERANE CIASTO CZEKOLADOWE Z OWOCAMI! 169

CIASTO NA WEEKEND UCIERANE CIASTO CZEKOLADOWE Z OWOCAMI! Mamy znowu weekend, to oczywiście czas na słodkości. Czas na słodki wypiek. Proste i szybkie ciasto, z owocami i czekoladą. Bardzo lubię, takie szybkie wypieki, lekkie ciasta na bazie oleju rzepakowego. Bez zbędnych kremów i mas czy bitej śmietany. Ciasto, które smakuje wszystkim, jest lekko wilgotne, nie zsycha się. Pozostaje świeże(...)temperaturze pokojowej do czterech dni. Przechowywane w lodówce nawet do tygodnia.  Ciasto jest na bazie oleju rzepakowego, z dodatkiem mrożonych owoców, takich jak: jagody, borówka, maliny, czerwona porzeczka. Można użyć każdych sezonowych owoców. Możecie w zastępstwie użyć pokrojonych w kostkę jabłek, gruszek czy banana.  Polecam Wam ten wypiek, robi się go bardzo szybko, i zawsze się udaje. PRZEPIS

SMYKWKUCHNI
domowy kopiec kreta 394

składniki na ciasto: 320 g mąki orkiszowej lub pszennej 150 g cukru 200 ml oleju słonecznikowego 125 ml mleka 125 ml kwaśnego mleka (kefiru, maślanki) 2 jajka 40 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej wykonanie: Jajka chwilkę miksujemy z cukrem, wlewamy mleko, kwaśne mleko oraz olej i mieszamy. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę, proszek(...)Przekładamy do tortownicy (24 cm średnicy, wyłożonej samo dno papierem do pieczenia, obręcz natłuszczona). Pieczmy ok. 45-50 min, w 170 st. C, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto ostawiamy do całkowitego wystudzenia. Z wystudzonego ciasta ścinamy wierzch na ok. 2 cm wysokości. Wydrążamy delikatnie miąższ, tak aby pozostał ok. 1,5 cm brzeg ciasta i spód. Wydrążone ciasto

Domowy Smak Jedzenia
Jaglana tarta czekoladowo-kokosowa z ananasem i żurawiną 188

zwykłym mleku, ale jakiś czas wcześniej poznałam u  Olgi Smile  sposób na zrobienie w prosty sposób domowego mleka kokosowego. I zrobiłam je samodzielnie po raz pierwszy. Bomba! Ciasto jest bardziej aromatyczne i mniej słodkie dzięki temu. Do przygotowania tej tarty użyłam zamrożonego kilka miesięcy wcześniej ciasta kruchego, z którego robiłam ciasteczka na Boże Narodzenie. Ciasto było pyszne(...)szybko miękło przy wałkowaniu, więc ciężko było z niego zrobić ciasteczka. Niemniej te, które zrobiłam, rozpływały się w ustach. Wykorzystałam do tarty 1/3 ciasta, więc w przepisie niżej znajdziecie odpowiednie proporcje na przygotowanie tylko takiej ilości ciasta, by zrobić spód. Jednak jest w tym mała zmiana, bo oryginalnie do ciasta dodawane jest całe jajko, ale ciężko rozbić je na trzy

Anioszek w kuchni
Mazurek kajmakowy 120

Moje świąteczne ciasto już gotowe😊 Tradycyjne ciasto Wielkanocne czyli Mazurek! Zrobiłam go na cieście kruchym z kajmakiem, który uwielbiam i bakaliami:-) A jak Wasze przygotowania do świąt ? Wszystko już gotowe? Jakie ciasta upiekliście? W tym roku u mnie bardzo skromnie, bo niestety muszę iść do pracy, także świętować mogę tylko jutro...😑 Mam nadzieję, że w przyszłym roku będę miała prawdziwe(...)śmietana 1 łyżka, skórka starta z połowy cytryny, dodatkowo: masa kajmakowa 3/4 puszki, orzechy włoskie 1 garść, migdały, rodzynki oraz kolorowe posypki do dekoracji, Sposób przygotowania: Składniki ciasta siekamy nożem, następnie łączymy dłońmi i zagniatamy ciasto. Ciasto wkładamy do lodówki na 30 min.  Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia, następnie przekładamy ciasto do blaszki. Piekarnik rozgrzewamy. Ciasto wkładamy

kulinarne odsłony pati
Mazurek wielkanocny z powidłami i kremem orzechowym 185

wiecie, kocham rzeczy proste, ale zarazem efektywne. Ten przepis na mazurka jest dowodem, że efekt wow możemy uzyskać niekoniecznie dużym nakładem pracy. Przygotowałam dziś wypiek na kruchym cieście z powidłami śliwkowymi oraz sosem z masła orzechowego połączonego z mascarpone. Mojego mazurka ozdobiłam bukszpanem oraz jajeczkami czekoladowymi w kolorowej skorupce. Aby przygotować ładny spód do mazurka potrzebujemy albo ładnej formy, albo(...)wyobraźni (na przykład wycinając z mazurka kształt pisanki) Ja postawiłam na to pierwsze. Użyłam formy Jamiego Oliwiera na tartę (średnica 25 cm) – z wyjmowanym spodem, który ułatwił wyjęcie ciasta z formy – ciasto nie połamało się, jak to często bywa w przypadku wyjmowania ciasta z tradycyjnych form ceramicznych. Jak widać wyszedł piękny, kruchy spód o falowanych brzegach. Dodatkowo forma

Kuchnia Bazylii
Tarta z serkiem mascarpone i białą czekoladą 152

Tarta z jednym z najlepszych i najszybszych do zrobienia kremów, zasmakuje szczególnie fanom białej czekolady. * jeżeli lubisz bardzo... bardzo słodkie ciasta pomiń jogurt w przepisie :) Będziesz potrzebować kruche ciasto mąka pszenna - 220 g masło - 120 g cukier puder - 50 g* żółtko - 1 szt *lodowata woda - opcjonalnie kilka łyżek Krem mascarpone - 200 g śmietana 36% - 350 g jogurt - 2 łyżki biała(...)czekolada - ilość wg uznania min. 100 g truskawki do dekoracji Etap I - Kruche ciasto Mąkę przesiej przez sito do miski lub na stolnice, dodaj pokrojone w kawałki zimne masło, żółtko oraz cukier. Zagnieć ciasto przy użyciu robota (hak) lub ręcznie, jeżeli ciasto się nie klei dodaj łyżkę bardzo zimnej wody. Zawiń w folie spożywczą wstaw do lodówki na 30 minut

Wylizany Rondel
Ciasto jogurtowo-orzechowe z truskawkami 188

pochłonięta, ale resztę chciałam wykorzystać na coś czego dawno nie jedliśmy. No i padło na ciacho. Ale jakie;) Przygotowałam niedużą blaszkę o wymiarach: 18x24 cm (mała blacha - ciasto będzie zwyczajnie wyższe, większa blacha - niższe), 45 minut pieczenia a przygotowanie to prawie tyle co nic - wszystkie składniki razem wymieszać i tyle. I deser, podwieczorek, drugie śniadanie, nazywajcie(...)chcecie, jedzcie kiedy chcecie - gotowy. Co do składników - prawie zawsze mamy je w domu, więc ciasto jest szybkie, tanie i bardzo smaczne. Do tego owoce. Jakie kto lubi! W sezonie warto wybierać te, które jesienią czy zimą są tylko w wersji mrożonej, np. truskawki, borówki, agrest, czereśnie, jagody, itp. Zimą zastąpcie je bananami, jabłkami, pomarańczami lub dowolnymi ulubionymi - ciasto

Zasmakuj Kuchni
Cytrynowe ciasto jogurtowe ( łatwe ) 345

Wsyp, wymieszaj, upiecz. Trzy kroki i pyszne ciasto gotowe. Cytrynowe ciasto jogurtowe zrobisz w oka mgnieniu. Wyraźnie kwaskowate, aromatyczne i wilgotne kusi smakiem. Słodki frostking na bazie masła i serka śmietankowego dodaje ciastu charakteru i sprawia, ze ciasto nie jest już takie zwyczajne. Z frostingu możecie zrezygnować, zmniejszycie ilość pracy, ale też ilość kalorii. Ciasto cytrynowe sprawdzi się na wielkanocnym(...)stole. Wierzch ciasta możecie udekorować żółtą posypką lub wiosennymi kwiatami jadalnymi, np. fiołkami. Będzie wyglądało pięknie. Na blogu znajdziecie też przepis na ciasto jogurtowe z gruszkami PRZEPIS NA CYTRYNOWE CIASTO JOGURTOWE Składniki na cytrynowe ciasto jogurtowe: 200 g mąki tortowej 200 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 250 g jogurtu naturalnego 120 ml oleju 4 jajka

kolorowotorcikowo
Kremówka rudnicka – kuchnia podkarpacka 259

Kremówka rudnicka - kuchnia podkarpacka Pieczenie ciast według dawnych przepisów podkarpackich gospodyń to dla mnie zawsze wyzwanie, ale i duża radość. Wyzwanie wiąże się zazwyczaj z mało precyzyjnym opisem wykonania ciasta w przepisie. Czasem muszę zgadywać, albo improwizować. Jednak poczucie dobrego wykorzystywania czyichś doświadczeń, kontynuowania tradycji i przygotowywania wyjątkowych słodkości z prostych składników wynagradza wszystkie trudy. W dzisiejszym wpisie ponownie wracam(...)Sanem, nazywanej przez bliskich Babcią Wisią. Jej wnuczki do dzisiaj wspominają pieczoną przez nią wspaniałą kremówkę. Teraz i moja rodzina mogła skosztować tego wyjątkowego rodzinnego specjału. Wam również polecam! Ciasto składa się z 4 cieniutkich warstw kruchego ciasta przełożonych smacznym budyniowym kremem. Specyficzne jest to, że do ciasta nie dodaje się ani cukru, ani soli. Jest ono neutralne w smaku

Trzeci talerz
Odwrócone ciasto cytrynowe ze śliwkami 122

Odwrócone, czyli pieczone do góry nogami- owocami stroną do dołu. Ciasto jest bardzo przyjemne- wilgotne i orzeźwiająco cytrynowe. U mnie ze śliwkami, które zamroziłam latem (tak, pomału opróżniam zamrażalnik... ;)). Polecam!     Składniki: (na tortownicę o śr. 22 cm) Ciasto: 3 jajka rozmiar L 160 g cukru 3/4 szkl oleju rzepakowego 100 m mleka sok z 1 cytryny(...)mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Dodatkowo: 400 g wiśni drylowanych 1 łyżka mąki pszennej cukier puder do oprószenia     Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej! To bardzo ważne, nie chcemy przecież zakalca :). Białka oddzielić od żółtek. Te pierwsze ubić na sztywną lśniącą pianę. Gdy po odwróceniu

Nastoletnie Wypiekanie
6 sposobów na wykorzystanie chałwy 319

wykorzystanie chałwy Zauważyłam, że ostatni wpis sernik z polewą chałwową cieszył się u was dość dużym zainteresowaniem, dlatego postanowiłam podsunąć wam kilka pomysłów jak możecie wykorzystać chałwę do pysznych ciast lub deseru. Nie wiem ilu z was jest zwolennikiem chałwy. Ja osobiście chałwę uwielbiam, najbardziej tą klasyczną, a chyba najmniej tą z bakaliami. W tym roku planuję przygotować chałwę samodzielnie(...)ponieważ taka domowa smakuje prawdopodobnie najlepiej. Zresztą jak wszystko co domowe Jakoś wcześniej nie było ku temu okazji. Na pewno dam wam znać jak wyszła. A wracając do ciast, mam tu dla was dokładnie 5 propozycji na ciasta oraz jeden deser. Wśród ciast znajdziecie opcję bez pieczenia, serniki, ciasto na bazie maślanki oraz zmodyfikowaną wuzetkę. Mam nadzieję, że znajdziecie tutaj

Relaxtime
Zielone ciasto ze szpinakiem, olejem rzepakowym i wiśniami 115

jest irlandzkie święto św. Patryka z zielonym piwem, potem pierwszy dzień wiosny, następnie Wielkanoc, a potem mamy ochotę na zdrowe, zielone rzeczy. Dlaczego by więc nie zrobić sobie zielonego ciasta? Niezwykle popularny jest teraz leśny mech, czyli taka zielona wersja kopca kreta , którą dekoruje się czerwonymi pestkami granatu. Takie ciasto oznacza jednak sprzątanie całej kuchni, bo się kruszy. Dlatego dziś(...)będzie zielona wersja ciasta drożdżowego. Zwykle używam suszonych drożdży, bo nie trzeba przygotowywać zaczynu, ani dodawać proszku do pieczenia. Owoce na tym cieście zabezpieczają ciasto drożdżowe przed zbyt szybkim wysychaniem i pięknie wyglądają. Kolejnym sekretem tego wielkanocnego ciasta jest użycie oleju zamiast masła. Dzięki temu ciasto będzie dłużej świeże, będzie wilgotniejsze i będą je mogli jeść wszyscy domownicy – nawet

Ugotowane pozamiatane