ciasto - 160568 przepisów (strona:432/10705)

Fale Dunaju z brzoskwiniami i galaretką 375

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Fale Dunaju z galaretką agrestową i brzoskwiniami , to modyfikacja słynnego ciasta Fale Dunaju, które swoją wdzięczną nazwę zawdzięcza falom utworzonym przez jasne i ciemne ciasto :) Mam nadzieję, że taka modyfikacja przypadnie Wam do gustu :) Ciasto zostało upieczone w blaszce o wym. 25x35cm.   Fale Dunaju z galaretką – Składniki na ciasto: 4 jajka 100g cukru 10 łyżek(...)Cienką strużką wlewać olej, miksując na niskich obrotach. Następnie przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i połączyć wszystko, cały czas miksując. Białka ubić ze szczyptą soli, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką. Połowę ciasta wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Do drugiej połowy ciasta dodać kakao i dokładnie wymieszać. Następnie rozprowadzić je na jasnym cieście. Brzoskwinie odsączyć

Kulinarne Przeboje
Ciasto drożdżowe na oleju 140

Dawno mnie nie było, natłok obowiązków. Czasami mam tak, że zobaczę jakiś wypiek i chodzi za mną dopóki go nie upiekę. Tak było tym razem, zobaczyłam, słyszałam, że ciasto drożdżowe na oleju jest inne, bardziej mokre, dużo w tym prawdy. Napakowałam do niego śliwek, bo znalazłam pyszne i nie mogłam się im oprzeć. Śliwki nadały ciastu wyjątkowego smaku. Przepis jest(...)wyjątkowo łatwy, jedynie jest dość długi czas oczekiwania aż ciasto wyrośnie, ale przecież nie stoi się przy nim, można w tym czasie zrobić wiele innych rzeczy. Przepis zaczerpnięty od pieczarkimysi . Polecam! Składniki (blacha 25×30 cm): Ciasto: - 75 g świeżych drożdży - 3/4 szklanki cukru - 4 jajka - 3/4 szklanki oleju - niepełna 1/2 szklanka mleka - 3 szklanki mąki pszennej Kruszonka

dom-agi.pl
Puszysty snikers 403

piekę ciasto nie lubię na nie zbyt długo czekać. Na blogu już kiedyś pojawiła się jedna wersja ciasta snikers . Taki rodzaj tego ciasta jest najbardziej popularny i najczęściej wykorzystywany. Postanowiłam stworzyć swoją wersję, taką, która w pełni będzie odpowiadać mi i domownikom. Gdy miałam poprzednio czekać minimum 2-3 dni, żeby ciasto zmiękło, moja niecierpliwości była mocno nadruszona, więc stworzyłam(...)puszysty snikers. Biszkoptowe – miodowe ciasto przełożone kremem budyniowym z kajmakiem i orzechami w karmelu miodowym. Ciasto można jeść właściwie od razu, wiadomo, że lepsze jest następnego dnia, ale miękkie jest od początku. Wbrew powszechnej opinii, że ciasto z miodem jest twarde, to pomimo dużego dodatku miodu jest miękkie. Najmłodsza córeczka wyjadała ciasto, które zdążyło tylko wystygnąć. Wielka blacha ciasta

dom-agi.pl
Ciasto makowe z kremem ajerkoniakowym i brzoskwiniami 6315

oknem deszcz nie ustaje i wiatr hula w kominie, przyjemnie jest w domowym zaciszu przycupnąć w ciepłym fotelu, z filiżanką kawy lub herbaty i kawałkiem ciasta makowego z kremem ajerkoniakowym i brzoskwiniami. Przepis „stary jak świat”. Ciasto można zrobić z masą budyniową, lub na szybko, z gotowym w kilka minut kremem. Składniki na ciasto: - 7 dużych jaj - 1,5 szklanki(...)cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku (po kolei wrabiamy) i ekstrakt waniliowy. Wsypujemy partiami mąkę z makiem i delikatnie mieszamy łyżką. Dużą, prostokątną formę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30 min. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Brzoskwinie odsączamy na sitku, następnie kroimy w kostkę. Do pozostałego syropu dodajemy

mojewypiekiinietylko
Karpatka z kremem cytrynowym 361

Czas przygotowania: 1,5 h Składniki na formę 30x20 cm Koszt przygotowania: 16,00 zł SKŁADNIKI na ciasto: 1/2 kostki masła (125 g) 1 szklanka mąki pszenne tortowej 1 szklanka wody 5 jajek szczypta proszku do pieczenia szczypta soli cukier puder (do dekoracji) SKŁADNIKI na krem cytrynowy: 2 opakowania budyniu śmietankowego 500 ml mleka 7 łyżek cukru białego kryształ(...)masła 1 cytryna PRZYGOTOWANIE ciasta: Piekarnik ustawiamy na 180'C. Wodę zagotowujemy i rozpuszczamy w niej masło. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy mąkę, cały czas mieszając. Konsystencja ciasta powinna być gęsta, lśniąca i nieprzywierająca do garnka. Ciasto przekładamy do miski i odstawiamy, aby przestygło. Następnie dodajemy do ciasta po jednym jajku. Po każdym dodaniu jajka, ciasto dokładnie miksujemy. Pod koniec

kulinarnyJa
Tarta z kremem czekoladowym 125

mieści wszystkich składników, wystarczy połączyć tylko masło z mąką, z kolei cukier wymieszać już na stolnicy przed dodaniem jajka. Ze składników uformować górkę i wbić lekko rozbełtane żółtko. Jeśli ciasto nie chcę się sklejać, polecam dodać  1-2 łyżki zimnej wody i odrobinę mąki. Ciasto przed jego użyciem należy owinąć plastikową folią i chłodzić w lodówce przez około(...)minut. W tym czasie możemy przygotować formę do wypieku. W tym celu należy wysmarować ją masłem oraz oprószyć lekko mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 0,5-1 cm. Najbezpieczniej jest przenosić rozwałkowane ciasto do formy owinięte wokół wałka. Ciasto luźno rozwijać z wałka, nie należy go naciągać.  Przed pieczeniem włożyć ciasto do lodówki na 10 minut

Kredowe Menu
Snicers, orzechowiec 468

natknęłam się na orzechowca u  Kuchnia w zieleni  . Tak więc w dwóch przepisów zrobił się jeden, mój. Piekąc wcześniej blat biszkoptowy. wykorzystałam go w snikersie/ orzechowcu. Opis ciasta może przerażać, jest trochę pracy, ale tylko dlatego że osobiście ją sobie utrudniłam. W opisie są wskazówki jak zrobić ciasto szybciej. Składniki : Ciasto: 600g mąki pszennej 200 g margaryny(...)łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 szkl. cukru 5 łyżek miodu 2 jajka 2 żółtka *** Biszkopt (proporcje zmniejszając o połowę, ciasto będzie cieńsze) 8 jaj 1 szkl. kartoflanki 1 szkl maki pszennej 3/4 szkl cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek wody 2 łyżki oleju Masa orzechowa : 400g orzechów 150g masła 3 łyżki miodu 4 łyżki cukru Dodatkowo : 4 opakowań budyniu

Garnkowe fanaberie
Ciasto z borówkami dla leniwych 374

Ciasto to nic innego jak biszkopt, bita śmietana i borówki amerykańskie :) Składniki na biszkopt: 6 jajek ¾ szklanki cukru 1 łyżeczka octu + łyżeczka proszku do pieczenia albo sody oczyszczonej 5 łyżek stołowych mąki tortowej (pszennej) 1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej opis biszkoptu: białka ubić ze szczyptą soli mikserem, żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia albo sodą i zaczekać(...)krem z borówkami: Ubijamy śmietankę na bitą śmietanę, miksujemy borówki (pozostawiamy kilka całych do dekoracji). I Delikatnie mieszamy bitą śmietanę z borówkami. Gotowy krem wylewamy na wierzch drugiego biszkoptu. Ciasto dajemy do lodówki do stężenia a następnie dekorujemy całymi owocami borówki. Biszkopt z bitą śmietaną i borówkami

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasto z serków kanapkowych (Ostrowia) 353

Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Później dodajemy cukier, następnie żółtka, cały czas ubijając. Dodajemy olej, mąki z proszkiem do pieczenia, kakao i wszystko delikatnie miksujemy. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia średniej formy do pieczenia. C iasto pieczemy ok. 25-30 min w 180 stopniach C. Biszkopt studzimy: Krem: Serki miksujemy ze śnieżkami następnie dodajemy(...)śmietanę.   Finał: Krem wylewamy na biszkopt. Dekorujemy wiórkami czekolady. (Czekolada lepiej się ściera na tarce jak jest zimna z lodówki) :) ciasto z kremem z serków ostrowia

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasto Shrek 156

Pyszne l ekkie ciasto w wiosennych kolorach. Składniki: Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki m ąki zie mniaczanej 3/4 szklanki cukru 1 łyż eczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Masa zielona: 1 duża bu telka zielonego napoju typu Kubuś (900ml) 3 budynie śmietankowe Masa śmietankowa: 500 ml śmietany 30% 1 zielona galaretka (dowolna) Dodatkowo: 2 opakowania(...)mną galaretkę. Masę wykładamy na delicje. 5. Dwie zielone galaretki robimy według przepisu na opakowaniu (możemy jedynie trochę zmniejszyć ilość wody) . Lekko tężącą galaretkę wylewamy na masę śmietankową. 6. Ciasto schład zamy przed podaniem. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Ciasto maślankowe z czarną porzeczką 154

zrobienia tego ciasta można użyć świeżych owoców lub ze słoika ( KLIK ). Składniki: 2,5 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 3 jajka 1 szklanka maślanki 1/2 szklanki oleju + szklanka czarnych porzeczek + kruszonka (2 łyżki mąki, 1 łyżka cukru, 1 łyżka masła) Sposób przygotowania: 1. Osobno wymieszać suche, a osobno mokre składniki(...)Mieszałam łyżką. 2. Składniki mokre i suche połączyć i zamieszać łyżką. 3. Ciasto wylać na blaszkę (20x30cm), wyłożyć owoce i posypać kruszonką. Całość piec w 180 st. C przez 40-45 minut. Smacznego!!! Źródło: Majanowe pieczenie

Kuchnia domowa Ani
Ciasto ze śliwkami 406

córcia poszła po raz pierwszy do przedszkola. W domu zrobiło się pusto i dziwnie...Mam nadzieję, że wszystko się dobrze ułoży... A tymczasem zapraszam Was na najzwyklejsze i szybkie ciasto ze śliwkami. Polecam! Składniki: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 20 dag masła / margaryny 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy śliwki cukier puder do posypania Sposób wykonania(...)Margarynę ucieramy z cukrami na puch. Dodajemy po jednym jajku, a potem mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ucieramy, aż masa będzie gładka. 2. Ciasto wykładamy na blaszkę (24x28cm) wyłożoną papierem do pieczenia. 3. Na wierzch wykładamy śliwki przepołowione skórką do dołu. 4. Pieczemy w 180 st. C przez 45 minut do suchego patyczka. 5. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem

Kuchnia domowa Ani
Pierś z kurczaka, z pieczarkami w cieście francuskim 26453

Można podać na święta lub inne okazje. Polecam. SKŁADNIKI pierś z kurczaka podwójna 40 dag pieczarek  20 dag. sera żółtego - dowolny 1 cebula przyprawa do kurczak 2 opakowania ciasta francuskiego 1 łyżka masła sklarowanego 1 łyżka oleju sól , pieprz do smaku WYKONANIE Piersi płuczemy, suszymy ręcznikiem. Każda przekrawamy na połowę. Dodajemy przyprawę do kurczak i dostawiamy na godzinę(...)maśle sklarowanym. Dodajemy pieczarki. nakrywamy chwile , by puściły wodę. Odkrywamy i jeszcze chwile smażymy,ąż woda odparuje, doprawiamy do smaku Mięso z kurczaka obsmażamy na gorącym tłuszczu. Gotowe płaty ciasta francuskiego kroimy na dwie części. Na każdej układamy pieczarki, na to pierś , na górę plaster sera. Nacinamy boki i zwijamy po skosie paski. Smarujemy rozmąconym jajkiem Pieczemy  w piekarniku

W kuchennym oknie Ewy
Migdałowe ciasto z kajmakowym kremem i orzechowym krokantem 160

kajmakowy: * mascarpone- 100 g * kremówka- 150 g * kajmak w puszce- 170 g Dodatkowo: * orzechy włoskie- pół szklanki * dżem malinowy- słoiczek około 200 g * sok z cytryny- 2 łyżki Biszkopt: Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy o wymiarach 36 x 25 cm. Piec w 180 stopniach przez 20-25 minut (do suchego patyczka). Po ostudzeniu biszkopt przekroić

Kraina Miodem Płynąca
Najprostsze ciasto jabłkowe 129

wyobrażacie sobie, że w tym cieście jest tylko pół szklanki mąki?! Reszta składników to jabłka (aż 350 g na małą keksówkę!), otręby i bakalie, czyli samo zdrowie :) Miękkie, wilgotne, pachnące cynamonem, szybkie i tak proste, że- możecie uwierzyć lub nie- przygotowała je moja 5-letnia córeczka (oczywiście pod moim czujnym okiem)! :) Polecam, jest naprawdę smaczne i obiecuję, że nie będzie(...)małej keksówki (wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i oprószoną mąką) i piec przez 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Smacznego! :) * Użyłam mąki oraz otrębów orkiszowych. Ciasto można również zrobić z samej mąki, pomijając otręby, jednak wtedy należy zwiększyć jej ilość o te 1/2 szklanki

Kraina Miodem Płynąca