ciasto - 160568 przepisów (strona:427/10705)

Ciasto ucierane z rabarbarem 147

Najłatwiejsze ciasto z owocami to takie ucierane, które zawsze się udaje i zawsze smakuje. N ie raz, kiedy naszła mnie ochota na coś słodkiego, a w kuchni okazało się że mam wszystkie potrzebne składniki do upieczenia ciasta zaczyna się improwizacja. Coś się doda, zamieni się jakiś składnik na inny i już jest niepowtarzalne pyszne ciasto(...)chwili, kiedy już zapach pieczonego ciasta roznosi się po domu, ślinka cieknie na samą myśl... jakie to będzie smaczne ciasto... Zapraszam więc Was na najłatwiejsze ucierane ciasto do którego dodałam rabarbar i na koniec wsypałam kruszonkę, która wcześniej została po jakimś wypieku.   Oczywiście, można zrobić bez kruszonki, ale sami wiecie, że na cieście to właśnie ona jest najsmaczniejsza

Kuchnia u Krysi
Kruche ciasto z morelami i pianką budyniową 572

Przepis na to ciasto pojawia się na wielu blogach kulinarnych, z dodatkiem różnych owoców. Ja zdecydowałam się na morele - składnik dosyć rzadko używany w ciastach owocowych - a przecież taki smaczny. Akurat na straganie dostałam bardzo ładne, duże owoce - więc nic innego tylko szaleć w kuchni :). Ciasto jest delikatne, mięciutkie i puszyste. Z zaproponowanych składników wychodzi duża blacha ciasta o wymiarach(...)Polecam serdecznie. Składniki na ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 250 g zimnego masła lub margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek Pianka budyniowa: 5 białek 1 szklanka drobnego cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (2 x 40 g) 1/2 szklanki oleju rzepakowego (np.Kujawskiego) Dodatkowo: 80 dag moreli cukier puder

Świat Ciasta
Klasyczna Chała (Chałka) - Smaki Izraela 154

wyszła niezwykle cieniutka i miękka, tak jak lubimy, a na drugi i trzeci dzień nadal świeża i miękka. Nawet teraz jak piszę te słowa w misce rośnie kolejna porcja ciasta na następne chałki. Tytuł: Smaki Izraela - Współczesna kuchnia izraelska Autor: Nida Degutiene Wydawnictwo: Buchamann ( Grupa Wydawnicza Foksal ) Klasyczna chała, czyli tradycyjny chleb w formie plecionki, którego nie może zabraknąć(...)szklanki oleju (ja wlałam rafinowany olej kokosowy ) 3 duże jajka 2 łyżeczki drobnej soli 4-5 szklanek mąki pszennej mak, ziarna sezamu , gruboziarnista sól do posypania Sposób wykonania: Ciasto można wymieszać albo ręcznie albo w robocie planetarnym. Do dużej miski, w której będziemy wyrabiać ciasto wsypujemy lub kruszymy drożdże (zależy czy jakich drożdży chcesz użyć), wsypujemy 1 łyżeczkę cukru

Blondynka Gotuje
CIASTO KUBECZKOWE Z GRUSZKAMI I ŚMIETANKOWYM FROSTINGIEM 162

Dzięki dodatkowi jogurtu naturalnego ciasto jest wilgotne i długo utrzymuje świeżość. Jak każde jednak ciasto z dodatkiem mleka, jogurtu czy maślanki, tak także i to ciasto obciążone jest ryzykiem zakalca. Należy pamiętać, aby wszystkie użyte w przepisie składniki miały temperaturę pokojową, mąka była przesiana, a wszystko razem nie mieszane zbyt długo - tylko do połączenia składników. Poza tym ciasto ma same(...)zalety: nie wymaga ubijania piany, ucierania masła, a nawet wyciągania miksera. Do odmierzania składników służy umyty i osuszony kubeczek po jogurcie naturalnym. W czasie, gdy ciasto się piecze przygotowujemy śmietankowy krem z mascarpone i niewielkiej ilości mleczka skondensowanego. Jeśli szkoda nam otwierać całą puszkę mleka lub brakuje go w naszej spiżarni możemy zastąpić je sokiem z cytryny lub z pomarańczy

cool and minty
TARTA Z PIECZONYM CZEKOLADOWYM JOGURTEM GRECKIM I OWOCAMI 188

Moja ulubiona tarta orkiszowa  z pieczonym jogurtem greckim , tym razem w wersji czekoladowej. Zamieniłam także smalec (z braku owego) na masło klarowane z małym dodatkiem oleju kokosowego, kruche ciasto wyszło jeszcze pyszniejsze. Delikatnie karmelowe (taką nutę nadaje domowe masło klarowane ), cudne. Już mam pomysł na kruche ciastka z tego przepisu. Tymczasem zapraszam do przetestowania tarty. Ciacho nie tylko(...)sama, bez nich. Piekłam w formie do tarty o śr.ok.25cm. Proponuję jednak użyć formy trochę wyższej niż moja, ledwo, ledwo mi się zmieściła masa. Składniki kruchego ciasta: - 220g mąki orkiszowej typ750    (lub 200g typ700) - 30g mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 90g zimnego masła (pokrojonego na mniejsze kawałki) - 30g smalcu (dałam 20g masła klarowanego i 10g oleju kokosowego bezzapachowego

Smaczne Zdrowe
Biało-czerwone - ciasto kibica 262

będzie z całych sił zaciskać kciuki za naszych piłkarzy. POLSKA !!!!  BIAŁO - CZERWONI !!!!! A ,żeby umilić sobie ten czas oczekiwania i już wczuć się w piłkarską atmosferę postanowiłam upiec ciasto w kolorze naszych Barw Narodowych . Ciasto inspirowane popularnym tortem Red Velvet . Mocno czerwone przekładane białym kremem , najczęściej na badzie kremowego serka . Ja upiekłam jeden blat ciasta , górę zrobiłam z masy(...)śmietanowej a miedzy te 2 warstwy wylałam cieniutką warstwę musu truskawkowego , którego praktycznie nie widać , ale daje ciastu odrobinę wilgoci i owocowego orzeźwiającego smaku. Na samo ciasto inspiracja z tego bloga   reszta to już moja inwencja. Składniki  26 x 45 Ciasto   2,5 szklanki mąki (420g) 1 i 1/4 szklanki cukru (280g) 1 łyżka kakao

Malinowa Kawiarenka
Ciasto kruche z budyniem, rabarbarem i bezą 295

Kruche ciasto z budyniem rabarbarowym i bezą. Budyń powstał na bazie smażonego rabarbaru, więc smak jest bardzo ciekawy. Masa budyniowa jest lekko kwaskowata i dlatego pysznie łączy się ze słodką bezą. Chrupiącą z wierzchu, a w środku piankową. 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki krupczatki 1/4 szklanki cukru 100 g masła 4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)szklanki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki soku z cytryny Dobrze schłodzone masło posiekać z cukrem, mąką i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka, zimne mleko i szybko zagnieść ciasto. Wylepić dno formy 21×25. W cieście zrobiłam wgłębienia, aby nie było równe jak stół. Schłodzić w lodówce przez około 30 min. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego

https:KKuchniaMniam
Półkruche ciasto z rabarbarem i kruszonką 184

Dzisiejszy przepis jest dla mnie wyjątkowy. Wczoraj upiekłam własnie to ciasto chcąc nim uczcić pamięć o mojej mamie, bo pochodzi on właśnie z zeszytu z jej przepisami. Ciasto jest mega proste w przygotowaniu i może nie powala wyglądem, ale kojarzy się ze wspaniałymi czasami dzieciństwa, kiedy brało się w rękę kawałek jeszcze ciepłego placka i szło na podwórko bawić dalej(...)koleżankami i kolegami z osiedla. SKŁADNIKI: Na małą blaszkę o wymiarach 20 x 30 cm. Ciasto półkruche: 200 g mąki pszennej 100 g masła 100 g cukru 1 jajko 2 łyżki kwaśnej śmietany szczypta soli Nadzienie rabarbarowe: 1 łyżka masła 1 kg rabarbaru cukier 1 łyżeczka cynamonu Kruszonka: 115 g mąki pszennej 80 g cukru 100 g masła SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

W kuchni Katie
Kruche ciasto z owocami i budyniową pianką 130

Kruche ciasto, które jest idealne na niedzielę. Jest bardzo łatwe w przygotowaniu, ale dość czasochłonne. Zazwyczaj ciasto robię w sobotę wieczorem, wkładam do zamrażalnika aby w niedzielę rano oszczędzić czas. Kruche ciasto z owocami i budyniową pianką Ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 250 g masła z zamrażalnika łyżeczka proszku do pieczenia 6 łyżek cukru pudru cukier waniliowy 5 żółtek(...)Pianka 5 białek 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy 2 budynie waniliowe 1/3 szklanki oleju Dodatkowo borówki amerykańskie maliny cukier puder do dekoracji Ciasto: Masło bardzo drobno siekamy, dodajemy pozostałe składniki na ciasto i zagniatamy. Jeżeli ciasto okazałoby się zbyt suche można dodać ok. łyżkę (lub więcej) śmietany 12-18%. Powstałą masę dzielimy na dwie części, jedna ok. 60% druga

Kocham Czekoladę
Tarta z jaglanym budyniem i karmelizowanym rabarbarem 171

pszenna typ 650 70 g oleju kokosowego lub zimnego masła (u mnie olej) 2 żółtka z jaj rozmiar L 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka zimnej wody (opcjonalnie, jeżeli ciasto nie chce się kleić) Budyń jaglano-śmietankowy: 1 szklanka kaszy jaglanej ugotowanej zgodnie z tą instrukcją 400 ml śmietany 30% 1/4 szklanki cukru pudru Karmelizowany rabarbar: 500 g rabarbaru(...)łyżki cukru Składniki na spód przełożyć do misy malaksera, wyrobić do momentu, aż ciasto stanie się mokre i zacznie się kleić. Można też wyrobić ręcznie. Ciastem wyłożyć formę, wyrównać, np. denkiem od słoika, wstawić do zamrażarki lub lodówki na 10-20 min. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Podpiec ciasto przez 10-15 min do złego koloru. Ciasto wyjąć i zalać

moj przepis na
Szarlotka jaglana 143

mojprzepisna.pl | Szarlotka jaglana Zdrowsza wersja szarlotki, ale wiem o tym tylko ja, a moja rodzina się nie poznała i to chodziło. Niby zwykła szarlotka na kruchym cieście z kruszonką, a jednak niezwykła. Szarlotka na kruchym jaglanym cieście, bez glutenu, bez produktów mlecznych, dużą ilością jabłek i cynamonu. Składniki na blachę 20 x25 cm: 200 g mąki jaglanej 100 g oleju(...)przepisu , ale możecie użyć kupionych) 2 łyżeczki cynamonu 25 g płatków jaglanych lub owsianych (bezglutenowych) Jabłka wymieszać z cynamonem. Formę wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie malaksera, posiekać do momentu aż wszystkie składniki połączą się do grudki, ciasto ma przypominać mokry piasek/kruszonkę w konsystencji. Ewentualnie można wszystkie składniki zagnieść w rękach. Ciasto

moj przepis na
Wielkanocna Baba drożdżowa Pawła Małeckiego - Wielkanocne wypieki z Mistrzem Cukiernictwa 128

Paschę.  Całą fotorelację z cukierniczych warsztatów możecie zobaczyć niżej :) Jednak wcześniej chcę się podzielić super przepisem na Babę drożdżową według przepisu Mistrza Cukiernictwa. Baba jest przygotowana z mieszanki ciasta drożdżowego i parzonego, dzięki czemu zachowuje swą świeżość dłużej i doskonale nadaje się na Święta Wielkanocne. Składniki: ciasto  50 g drożdży 110 ml mleka lekko podgrzanego 375 g mąki(...)suszonych moreli posiekanych w kostkę szczypta soli lukier  75 g cukru pudru skórka otarta z połowy pomarańczy kilka łyżek soku z cytryny Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie:  ciasto:  Z podanych składników odważyć 75 g mąki, 50 g masła i 50 ml mleka. Mleko zagotować z masłem i dodać mąkę, energicznie mieszając przygotować ciasto parzone. Mąkę przesiewamy

Niezły Młynek
Domowa szarlotka na cieście półkruchym 236

blogowe urodziny! Tak! Trzy lata. Z tej okazji postanowiliśmy upiec coś klasycznego! Paweł ostatnio eksperymentuje z wypiekami na bazie różnych rodzajów mąk bezglutenowych, a mnie się zamarzyło najprostsze mamine ciasto. Odszukaliśmy zeszyt z przepisami i natrafiliśmy na szarlotkę na półkruchym spodzie :) Ciasto półkruche podobnie jak kruche wyrabia się z czerech podstawowych składników: mąki, masła, cukru i żółtka. Zasadniczą różnicą jest(...)jednak dodatek proszku do pieczenia, białek z jaj i kwaśnej śmietany. Składniki te sprawiają, że ciasto półkruche jest bardziej wilgotne, miękkie, wyrośnięte, delikatne, a jednocześnie kruche. I nie trzeba go wcześniej podpiekać przed nałożeniem farszu. W Internecie jest mnóstwo przepisów na ciasto półkruche i prawie wszystkie przepisy miały takie same składniki i takie same proporcje. Co by oznaczało, że stary

W kuchni Katie
Pleśniak i moja pierwsza idealna beza 146

Całe wieki nie jadłam Pleśniaka. Przez przypadek przypomniałam sobie o nim przeglądając mój stary zeszyt z przepisami poszukując pomysłu na weekendowe ciasto. Stary przepis mojej mamy minimalnie zmodyfikowałam w trakcie robienia ciasta. Wierzchu nie posypałam kruchym ciastem dzięki czemu piana z białek nie opadła, a powstała piękna bezowa skorupka.  Pierwszy raz wyszła mi taka idealna beza. Moje dwa wcześniejsze(...)garść żurawiny i rodzynek beza: 5 białek 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie: Z mąki, cukrów, proszku do pieczenia, żółtek, śmietany i masła  zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części. Do jednej z nich dodajemy kakao lub karob i zagniatamy ponownie.  Ciasta (2 jasne i 1 ciemne)  odkładamy do zamrażalnika na około godzinę

Bon appetit mon amie
Ciasto krówka 375

Ciasto krówka to wypiek znany i lubiany w wielu domach, pojawiający się na świątecznym stole lub imprezach okolicznościowych. Choć każdy zna to ciasto i jadł je co najmniej raz, chętnie sięgnie po kawałek krówki, jeśli nadarzy się ku temu okazja. No ale kto nie lubi połączenia miodowych placków z budyniem, masą krówkową i orzechami? :) Krówkę z poniższego przepisu przygotujecie(...)formie o wymiarach 23x23cm . Ciasto krówka Składniki: CIASTO 400g mąki pszennej 200g masła 100g cukru pudru 1 jajko 1 żółtko 40g miodu 1 pełna łyżeczka sody oczyszczonej 60ml karmelu KARMEL 50g cukru 50ml wody + 1/4 szklanki wody MASA BUDYNIOWA 750ml mleka 300g masła 160g cukru (u mnie 100g zwykłego i 60g domowego cukru waniliowego) 30g mąki pszennej 30g mąki ziemniaczanej

Smakołyki Bereniki