Ciasto, które ma jedną wadę - jest go stanowczo za mało. Nie wiem kiedy zniknął ostatni kawałek, chociaż wiem, kto go zjadł. Robi się je szybciutko, ale znika chyba jeszcze szybciej. Może większa forma i podwójna porcja? Przepis podejrzany w Małej Cukierence . Składniki: 100g miękkiego masła 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta(...)cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy po jednym jajku cały czas ucierając. Dodajemy wanilię i mieszamy. Na koniec dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy całość. Ciasto przelewamy do formy 23 x 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Umyte, przepołowione śliwki kładziemy na wierzch, skórką do dołu. Posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym
Sto kolorów kuchniPomysł na takie ciasto znalazłam tutaj ...przybierałam się dość długo, żeby je zrobić i w końcu zrobiłam..jak dla mnie..mhm..po prostu jakoś nie przypadło mi do gustu..ale przepisem dzielę się dalej....może komuś posmakuje. opakowanie krakersów - solonych, nie smakowych (ok 200g) 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 100 g margaryny garść suszonej żurawiny\ rodzynek Kresto garść(...)orzechy i migdały podprażyłam na suchej patelni]i wymieszać. Gotową masę przełożyć do lekko wytłuszczonej formy i piec ok 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wystudzone ciasto polać rozpuszczoną czekoladą
Moje domowe kucharzeniewysokiego naczynia przelewamy zimną kremówkę, dodajemy fixy (można ubić śmietankę również bez ich pomocy) i miksujemy na najwyższych obrotach ok. 8 minut. Tak ubitą kremówkę przekładamy na nasze ciasto, a wierzch posypujemy startą na najmniejszych oczkach czekoladą. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. insertCookd("0d649a50b9d1cf07d49f6aab7b049ce2
Emcia PichciWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Post Ciasto rolada z bananami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeWiśniowy przekładaniec to lekkie w smaku wielowarstwowe ciasto. Jest ono dość pracochłonne, gdyż wymaga upieczenia trzech odrębnych blatów biszkoptowych oraz przygotowania dwóch różnych mas, gotowy przekładaniec jest jednak na tyle smaczny, a efekt wizualny na tyle atrakcyjny, że warto poświęcić kilka godzin na jego przygotowanie. Puszysty biszkopt, lekko słodka masa grysikowa oraz kwaskowaty mus wiśniowy idealnie współgrają ze sobą(...)wielowarstwowym cieście. Biszkopty upiekłam w formie o wymiarach 24x24cm, jednakże przy ich przekładaniu wykorzystałam przygotowaną domowym sposobem formę z kartonu, dzięki temu uniknęłam nierównych brzegów ciasta (węższych u dołu, szerszych u góry tak jak forma). Masy grysikowa i wiśniowa (tej drugiej musimy pozwolić odpowiednio długo tężeć) są na tyle gęste, że nie spływają z ciasta i można spróbować przełożyć biszkopty
Smakołyki Berenikidrożdżowy placek znowu mnie naszło. Będzie pyszny z filiżanką kawy albo kubkiem zimnego mleka. Zagniatanie i wyrabianie ciasta mnie uspokaja - męczą się tylko trochę ręce, ale głowa wycisza. Wyrabiam ręcznie właśnie z tego powodu. W tym cieście trochę nakombinowałam - przyznaję bez bicia. Mąka zwykła i trochę razowej bo chciałam zużyć jej resztę z pojemnika. Melasa bo pomyślałam, że nada koloru
Smaczna Pyzaciasto przygotowała moja teściowa. Jest to wariacja na temat torciku , który już Wam pokazywałam. Ciasto lekkie, w sam raz na letnie dni. Dodatkowo jest niezwykle łatwe w przygotowaniu i nie wymaga włączania piekarnika. Składniki: ok. 800 g mieszanki owoców (truskawki, maliny, jagody, czereśnie, wiśnie) pół szklanki cukru 3 galaretki 500 ml śmietany 30 % 2 galaretki kilka truskawek lub malin biszkopciki
Sto kolorów kuchniAbsolutnie każda osoba, która jadła to ciasto, reagowała podobnie na odgłos pękających pęcherzyków powietrza po każdym kęsie: "WOW, to strzela"! Naprawdę po raz pierwszy w życiu wyszło mi tak puszyste ciasto i choć takie proste, to ma już swoich wiernych fanów. W ciągu 1 tygodnia piekłam je 2 razy! Dwa razy wyszło równie puszyste...tylko czy to moja
Przepisy Aleksandryjest siostra Leonilla (urocze imię :)), ale muszę przyznać, że drożdżowe z Jej przepisu jest smaczne. W przepisie zwiększyłam ilość cukru - moje truskawki były dość kwaśne i nie dawałam kruszonki. Ciasto jest proste, dość tanie i wychodzi go dużo. Mały minus - sporo truskawek osadziło się na spodzie ciasta. Musiały być za ciężkie. Te które były małe są dalej na wierzchu. Następnym
Przepisy AleksandryJeżeli masz ochotę na proste i bardzo aromatyczne ciasto, to moja dzisiejsza propozycja jest właśnie dla Ciebie. Zapach pomarańczy kojarzy mi się bardzo mocno ze Świętami (podobnie, jak cynamon). Ciasto jest z tych leciutkich i puszystych. Jedynym trudniejszym punktem jest zrobienie karmelu. Jest jedna zasada - składniki karmelu miesza się tylko do połączenia składników, a potem mikstura musi gotować się
Przepisy AleksandryDekoracyjne kwiaty sprawdzą się idealnie, jako dekoracja tortów czy kruchych ciast. Do ich wykonania można użyć kruchego ciasta lub marcepanu. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy AleksandryDlaczego ciasto nazywa się "magiczne"? To bardzo proste - podczas pieczenia ciasta samoistnie tworzą się warstwy kremu budyniowego (czasami dwie o różnej barwie i gęstości - zależy to od czasu pieczenia), orzechów i biszkoptu, a skoro masa powstaje sama, to oszczędzamy mnóstwo czasu. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com
Przepisy AleksandryZachęcam do spróbowania tego bardzo dobrego i delikatnego ciasta. Dostałam małe opakowanie winogron i zastanawiałam się co z nimi przygotować. Ostatecznie wygrało ciasto :). Polecam! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy AleksandryRecipe in English ) Moja bardzo dobra koleżanka jest typową kobietą zakochaną w czekoladzie. Specjalnie dla Niej upiekłam to mocno czekoladowe ciasto. Ciasto smakowało koleżance i Jej rodzinie :). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ
Przepisy AleksandryBardzo rzadko zdarza mi się piec takie proste ciasta, jak to z powyższego zdjęcia. Samo przygotowanie ciasta zajmuje tylko około 15 minut. Potem już tylko pieczenie i po 40 minutach można delektować się wypiekiem o smaku pieczonych jabłek z przyprawami korzennymi. Mniam :) Przepis po części ze zdjęciami krok po kroku. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy
Przepisy Aleksandry