Ciastka francuskie z gruszką i winogronami. Gruszki w cieście francuskim. Weekend zaczynamy na słodko ciastkami francuskimi z gruszką i winogronami. Te proste i pyszne ciasteczka z owocami są z wierzchu chrupiące, a owoce delikatnie rozpływają się w ustach. Idealne do kawy lub herbaty, kiedy goście prawie już za progiem, a Ty nie masz w domu nawet przysłowiowych paluszków… Potrawy(...)użyciem francuskiego ciasta przygotowuje się błyskawicznie, zarówno na słodko do kawy, jak i wytrawnie jako zagryzkę do wódeczki czy piwa. Miłośnikom słodkich szybkich wypieków polecam Ciastka francuskie z serem i jabłkami , francuskie ciasteczka z malinami i serem , francuskie ciastka z bitą śmietaną i owocami , roladki z ciasta francuskiego z powidłami , słodkie francuskie rożki z jabłkami , CRONUTS. Pączki z ciasta francuskiego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCiasto marchewkowe z kajmakiem to wypiek, którego nie da się nie pokochać. Ciasto jest wilgotne i bardzo aromatyczne. Świetnie sprawdzi się na specjalne okazje, lub na niedzielne popołudnie z rodziną lub bliskimi. Przepis na ciasto marchewkowe jest bardzo prosty, a samo ciasto robi się szybko i przyjemnie. Wypiek ten uda się nawet osobom, które nie mają większego doświadczenia w pieczeniu(...)Jeśli macie w domu zalegające marchewki i zastanawiacie się co z nimi zrobić, to polecam przygotować to pyszne ciasto marchewkowe z kajmakiem. CIASTO MARCHEWKOWE Z KAJMAKIEM – PRZEPIS Składniki Ciasto: marchew – 300 g mąka pszenna – 250 g jajka – 4 sztuki jabłka – 2 sztuki olej – 180 ml cukier – 200 g proszek do pieczenia
Alle Dobre!mnie jest szkoda lata...chciałoby się zaśpiewać pełną piersią! Szkoda ciepłych, słonecznych dni. I jabłek opadających z drzew, zanim dobrze dojrzeją. Jedyny ratunek na jesienny smutek to pyszne ciasto z jabłkami . Na przykład jabłecznik z kruszonką z płatkami owsianymi. Proste, ucierane ciasto. Z dużą ilością pachnących jabłek i zdrową kruszonką. I śmiało można powiedzieć, że jemy pieczone jabłka(...)małym dodatkiem ciasta. I odrobiną cukru, więc jeśli mało słodkie, posypcie ciasto po upieczeniu cukrem pudrem. Albo dodajcie do jabłek dużą garść rodzynek. Jabłecznik z kruszonką pieczemy na prostokątnej foremce. I kolejny raz zachwycam się jej wyższością nad tortownicą. Z takiej blaszki nic się wysypie, ani nie wyleje. A jeśli dobrze wyłożymy papierem, prawie nie trzeba jej myć po pieczeniu
dolcevitainmykitchenTajlandii i Indonezji. To głównie stamtąd pochodzi większość jego produkcji, która jest przeznaczona na eksport. Więcej o zaletach i właściwościach cukru kokosowego przeczytacie tutaj: https://uczymyjakslodzic.pl/cukier-kokosowy-czy-to-zdrowszy-zamiennik-cukru-spozywczego/ Przepis na ciasto z borówkami Przygotujemy również z wykorzystaniem cukru kokosowego ciasto z borówkami. Sprawdźcie, jak szybko i prosto przygotować to ciasto. To ciasto to obowiązkowa jesienna propozycja. Jest ono niezwykle wilgotne, puszyste(...)Składniki 2 szklanki mąki – tj. ok. 300g 5 jajek szklanka oleju – 200 ml 3/4 szklanki cukru kokosowego opakowanie borówek amerykańskich – 250g ewentualnie: cukier puder do posypania ciasta Do przygotowania tego ciasta wykorzystuję blaszkę 22×22 cm. Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Ciasto z borówkami – przepis Ciasto przygotowuje się bardzo szybko, więc przystępując do przygotowania
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto francuskie ze szpinakiem i serem feta to jedna z najszybszych przekąsek, jakie znam. Moim zdaniem ciasto francuskie to świetny wynalazek, ponieważ z jego dodatkiem można przygotować wiele ekspresowych przekąsek w wersji na słodko i na słono. Tutaj znajdziecie inne ciekawe przepis na przekąski z ciasta francuskiego . Przepis na ciasto francuskie ze szpinakiem i fetą jest banalnie(...)prosty. Wystarczy kupić gotowe ciasto francuskie i przygotować farsz szpinakowy. Jak go zrobić? Tego dowiecie się w dzisiejszym wpisie. Pamiętajcie, aby dobrze przyprawić farsz. Powinien być wyrazisty, niedoprawiony farsz sprawi, że ciasteczka będą mdłe i niesmaczne. Powinny być wyraziste w smaku. Takie przekąski z ciasta francuskiego z dodatkiem szpinaku będą idealnym pomysłem na domowe imprezy. Są bardzo łatwe
Przepiski.plProsty przepis na szybkie ciasto z jabłkami na herbatnikach. Jeśli szukasz sprawdzonego pomysłu na ciasto z jabłkami, a nie jesteś pewna swoich umiejętności w pieczeniu. Lub po prostu nie chcesz włączać piekarnika, ten przepis jest właśnie dla Ciebie. To łatwy deser bez pieczenia z dżemem jabłkowym, twarogiem i budyniem. Przepis na szybkie ciasto z jabłkami pozwala na przygotowanie prostego deseru(...)kilku łatwo dostępnych składników. To ciasto bez mleka, bez jajek i bez oleju. Tylko herbatniki, masa z twarogu, budyniu i masła oraz polewa czekoladowa. Wszystko przygotujesz w nie więcej niż 20 – 30 minut. Potem wystarczy ciasto wstawić do lodówki, aby stężało. Nasze szybkie ciasto z jabłkami ze słoika jest lekko kwaśne i kremowe. Smaki się idealnie uzupełniają. Poza
Kuchnia Na Wypasiemnie sezon na śliwki nawet w wypiekach. Zaczynam od najprostszego ciasta ze śliwkami. Dla mnie jest to drożdżowe ze śliwkami i kruszonką. Puszyste ciasto do niedzielnej kawy. Lubicie drożdżowe wypieki? Ja bardzo! Pachnie w całym domu, a ciasto znika w niesamowitym pędzie za nim jeszcze dobrze nie ostygnie. Drożdżowe jest najlepsze, kiedy jest świeżo upieczone. Oczywiście resztki drożdżowego już nieco(...)przyniosę na śniadanie świeżo upieczony pudding . Niedługo podzielę się z Wami nowym przepisem na pudding, a tym czasem korzystajcie z przepisu na drożdżowe ze śliwkami i kruszonką. Lubię drożdżowe ciasto z cynamonem . Cynamon pasuje z większością owoców, również ze śliwkami. Stosuję go na przemian z kardamonem. W tym przepisie postawiłam jednak na cynamon. Do tego ciasta pasują soczyste śliwki
codojedzeniaKrówka bananowa to proste ciasto bez pieczenia. Puszysty krem budyniowy z bananami zalany słodką masą krówkową, udekorowany aksamitną bitą śmietaną i chrupkimi migdałami. Poszczególne warstwy rozdzielają herbatniki, które miękną i fantastycznie smakują. Palce lizać. Bananowa krówka to unowocześniona wersja popularnego 3 Bit. Efektownie wygląda i nieziemsko smakuje. Sprawdzi się idealnie na wszelkie przyjęcia: chrzciny, komunie, urodziny, imieniny, wesela, święta, Sylwestra(...)niedzielne popołudnie . Ciasto przygotujesz dosłownie w chwilę, ponieważ do jego wykonania nie potrzebujesz piekarnika. Więcej jest zabawy z układaniem składników, niż z samym przygotowywaniem warstw. Jeśli ktoś pomaga przy układaniu to zrobisz ciasto w pół godziny. Ja na przykład miksowałam masy, a w tym czasie mąż z dziećmi je układał. Efekt naszej wspólnej pracy na zdjęciach poniżej. Zapraszam do wspólnego
Ania gotujeKolejne drożdżowe ciasto na moim blogu :). Jak drożdżowy placek, to wiadomo, że z owocami, i tu wybór był oczywisty, bo przecież mamy już sezon na śliwki :). Ciasto jest z dodatkiem jogurtu naturalnego, który wydłuża świeżość drożdżowych wypieków. Jest też oczywiście cudownie maślane, pulchne i mięciutkie. Śliwki posypałam brązowym cukrem wymieszanym z cynamonem, a jak wiadomo cynamon i śliwki to połączenie(...)idealne ( prawie takie samo jak cynamon i jabłka :) ). No i obowiązkowa kruszonka :). Myślę, że nie muszę już nic więcej pisać...;). Bardzo polecam. Składniki na ciasto: 480 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suszonych 125 ml mleka ( pół szklanki ), letniego 200 g jogurtu naturalnego, w temperaturze pokojowej 110 g cukru ( pół szklanki ) ziarenka z połowy laski
Opowieści z piekarnikamnie ciasto arbuz to kwintesencja lata. Jego soczyste kolory i orzeźwiający smak idealnie kojarzą się z wakacyjną porą. Na pewno jest czasochłonne, bo zrobione jest z kilku warstw i trzeba poczekać, aż poszczególne masy stężeją, ale wydaje mi się, że efekt końcowy wszystko wynagradza. Robienie ciasta proponuję zacząć od przygotowania galaretki, ponieważ ona dosyć długo będzie tężała. W międzyczasie zdążysz(...)upiec ciasto szpinakowe - przy jego kruszeniu postaraj się użyć samego miąższu, bez brązowej skórki - i zrobić pierwszą część masy śmietankowej. Ważne jest też, aby gotowe ciasto spędziło nieco czasu w lodówce i wszystkie jego części dobrze się schłodziły, wtedy łatwiej będzie się kroiło i nie rozpadnie się. Według mnie, najlepiej smakuje następnego dnia. Ciasto arbuz Ciasto arbuz Czas przygotowania
Kulinarne przygody Gatitypodpieczony spód tarty wykładamy farsz i zapiekamy w temperaturze 180-190st, 10-12 minut do dobrego roztopienia sera. Podajemy na ciepło, zimna też pyszna:). Uniwersalne kruche ciasto na drożdżach Kruche ciasto można robić na wiele sposobów. Czasami wracam do tego, które moim zdaniem jest bardzo dobre. Ciasto krucho-drożdżowe, 2 w 1, ale ciasta drożdżowego nie przypomina. Też(...)trzeba długo wyrabiać jak tradycyjne kruche i na dodatek nie czekamy aż wyrośnie jak przy cieście typowo drożdżowym. Po prostu zagniatamy i od razu bierzemy się za rogaliki, tarty słodkie i wytrawne, szarlotkę, makowce, spody do sernika... Ciasto daje się wałkować na cienkie placki, można też wylepiać nim foremki począwszy od większych po te najmniejsze. Nie musimy używać cukru
Leśny ZakątekKruche ciasto maślane ze śmietankową pianką budyniową i świeżymi jagodami leśnymi oraz tartym ciastem na wierzchu to jedno z najlepszych ciast z owocami lata. Ciasto tarte oraz spód wykonane są z tego samego kruchego ciasta przygotowanego na maśle. Do tego puszysta, budyniowa pianka o smaku śmietankowym na bazie piany z białek i oleju oraz kwaśne owoce - tym razem postawiłam(...)leśne jagody. Ciasto świetnie też smakuje z innymi owocami, np. malinami, truskawkami, z wiśniami, porzeczkami czy borówkami. Jednak, aby było ono idealnie zrównoważone w smaku, warto wybierać kwaśniejsze owoce, by przełamać słodycz pianki budyniowej. Ciasto mimo prostoty smakuje pysznie i zawsze znika w mgnieniu oka. U nas w domu to podstawowy wypiek każdego lata! P.S. Sprawdź również przepis
Kuchnia MagdaLenyKruche ciasto kakaowe ze śmietankową masą a'la sernik, świeżymi czereśniami oraz kakaowym, tartym ciastem na wierzchu. Ciasto to znane może być też jako sernik bez sera, sernik ze śmietany lub styropian. Z wyglądu przypomina sernik, jednak w smaku jest bardziej delikatne i puszyste jak pianka. Spód ciasta oraz wierzch wykonane są z tego samego kruchego, kakakowego ciasta przygotowanego(...)maśle. Śmietankowa masa, która przypomina sernik przygotowana jest na bazie ubitej piany z białek oraz dużej ilości gęstej śmietany 18%. Całość dopełniają kwaśne połówki czereśni, dzięki temu ciasto jest idealnie zrównoważone w smaku. Ciasto świetnie też smakuje z innymi owocami, np. malinami, truskawkami, wiśniami, porzeczkami czy jagodami. Poza tym jest łatwe do przygotowania oraz dość szybkie i ma dodatkową zaletę
Kuchnia MagdaLeny