ciasto - 162020 przepisów (strona:397/10802)

Krwawy tort na Halloween - dla dzieci i nie tylko 302

jutro, wyszedł genialny!). Wczoraj jednak podjęliśmy spontaniczną decyzję, że zaprosimy znajomych na wspólny seans filmowy, stwierdziłam więc, że jednak coś strasznego na stole wylądować musi. Zdjęcie tego ciasta zobaczyłam w internecie już dość dawno, później trafiłam na blog Yum and yummer . Wygląda obłędnie, musicie przyznać. Zdecydowanie robi wrażenie, i to jakie! Wtedy jednak były to za wysokie progi , powzdychałam więc(...)tylko do ciasta, żeby szybko o nim zapomnieć. Później znów na nie trafiłam, tym razem na polskiej stronie K&L food blog . Nadal uważałam, że jest genialne, i zdecydowanie za trudne. Teraz jednak stwierdziłam, że czuję się na siłach, żeby się z nim w końcu zmierzyć. Jako bazę przygotowałam ciasto red velvet z bloga Moje wypieki . Wyszło wilgotne

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tarta z chorizo, ziemniakami i cebulą 189

Tarta z chorizo, ziemniakami i cebulą... Kruche, złociste ciasto. Paprykowa, lekko pikantna kiełbasa.  Ziemniaki, cebula i mozzarella. Pycha!   Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej; 100 g margaryny; 1 żółtko; 50 ml wody. Nadzienie: 250 g kiełbasy chorizo; 2 duże cebule; Duży ząbek czosnku; 100 ml śmietany o zawartości tłuszczu 30 lub 36%; 150 g startej mozzarelli(...)ziemniaków; 3 jaja; Sól; Pieprz; Łyżeczka słodkiej papryki w proszku. Sposób przygotowania: Mąkę, sól i posiekaną, schłodzoną margarynę połączyć ze sobą siekając je nożem. Dodać żółtko, wodę i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 1 godzinę. Po upływie tego czasu, ciasto rozwłkować na oprószonej mąką stolnicy i delikatnie przełożyć do formy

Gospodyni Miejska
DOMOWA BEZGLUTENOWA PRZYPRAWA DO PIERNIKA (i innych ciast i ciasteczek korzennych). 252

sobie całkiem niedawno co (i ile) traciłyśmy przez lata. Nadchodziła jesień, przychodziła zima i wyczekiwane święta, ale nie pachniało u nas zbyt często korzennie. Stawiałyśmy zawsze na te same ciasta - w imię rodzinnej tradycji. Na stole musiał być sernik z brzoskwiniami , szarlotka , torcik makaronikowy. Jedynym odstępstwem od reguły pachnącym korzennymi przyprawami było Niebo w Gębie . W tym roku postanowiłyśmy nadrobić(...)stracony czas. Ciasta, ciasteczka o korzennym aromacie wyskakują z naszego piekarnika. Nadszedł też czas na piernik i małe, rozkoszne pierniczki, ale gotowa przyprawa jakoś do nas nie przemawiała i... tak właśnie powstała ona - idealna, domowa mieszanka czyli bezglutenowa, najlepsza z najlepszych przyprawa "do piernika".  SKŁADNIKI: - Cynamon, laska, 1 - Cynamon Cejloński, laska, 1 - Cynamon mielony, opakowanie, - Ziele angielskie, pełna łyżka

Wypisz Wymaluj
Roladki z ciasta filo z żurawiną i twarożkiem 147

Bardzo delikatne i kruche roladki-ciasteczka. Niezbyt słodkie ale o to mi chodziło. Wypełnione delikatnym twarożkiem i żurawiną, polane gorzką czekoladą. Zapraszam do wypróbowania :) opakowanie ciasta filo (miałam 7 arkuszy ) 4 łyżki zmielonego twarogu na sernik ( nie słodziłam go ale nic nie stoi na przeszkodzie alby deser był słodszy) łyżeczka startej skórki z pomarańczy 5-6 łyżek mrożonej żurawiny(...)łyżki mleka 50 g gorzkiej kuwertury Za pomocą silikonowego pędzelka, arkusze ciasta smarujemy mlekiem. Nakładamy jeden na drugi po czym na całej powierzchni rozsmarowujemy twarożek wymieszany ze skórką pomarańczową. Posypujemy go żurawiną. Zwijamy jak roladę po czym kroimy ostrym nożem na 10-12 części. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 35 minut w 180 stopniach. Odstawiamy

Mienta blog
Tang Zhong i kasza jaglana 172

smaczna. Bo chleb jest kolejną ciekawą propozycją. Bo poprzedni chleb już został zjedzony. Właściciwe przepis jest identyczny, jak ostatnio pieczony chleb z kuskusem, dodałem jednak trochę więcej mąki, aby ciasto było zwarte. Kaszka nie była zbyt miękko ugotowana, i wyraźnie można było ją wyczuć w ustach jedząc chleb. Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach i YeastSpotting(...)dużej miski. Dodaj zmielony słód, sól oraz pozostały cukier. Dokładnie wymieszaj. Dodaj Tang Zhong, jajko i rozpuszczone w mleku drożdże. Wymieszaj wszystkie składniki do ich połączenia się. Dodaj do ciasta oliwę i wyrabiaj, bądź mieszaj mikserem na wolnych obrotach, około 20 minut. Ciasto będzie dość luźne, jeśli będzie zbyt luźne, możesz podsypać mąką pszenną. Dodaj do ciasta kaszę jaglaną. Najlepiej

Grahamka, weka i kajzerka
Grissini z solą i nasionami 156

Grissini to rodzaj włoskiego pieczywa, które jest produkowane według specjalnego przepisu pochodzącego z włoskiego Turynu i jego okolic. Ma postać wąskich paluszków i jest wyrabiane z drożdżowego ciasta z białej mąki pszennej. Obecnie robi się je w wersjach smakowych, np. z serem, oregano, cebulą, kminkiem, itp. Mimo iż niektórzy uważają, że receptura pochodzi z XIV w., została ona stworzona(...)Panissimo (#20) . Składniki: 375 g mąki pszennej 450 165 g letniej wody 6 g soli 40 g oliwy 10 g świeżych drożdży 1 łyżka miodu oliwa do smarowania ciasta sól gruboziarnista, nasiona czarnuszki i czarnego sezamu Przygotowanie grissini: W jednej czwartej wody rozpuść drożdże, w reszcie wody sól. Do wody z solą dodaj oliwę, miód oraz połowę mąki. Całość dokładnie

Grahamka, weka i kajzerka
Isaura. Czekoladowo twarogowe ciasto z malinami 153

Ciasto, które podrasowałam kilkoma mrożonymi malinami. Dają one lekko kwaśny smak. Są to składniki na średniej wielkości blachy 20x30 lub mniejsze, wtedy będzie wyższe. Lub tortownice 26 cm. POTRZEBUJEMY DWIE MASY: Na czekoladową : - 1 szklanka cukru - 1,5 szklanki mąki - 3 łyżki kakao ciemnego - 250 g masła - 1 cukier wanilinowy - 4 jajka rozdzielone - 5 łyżek mleka Na serową(...)papierem do pieczenia. Naszykuj składniki na masę serową. Gdy masa ostygnie dodaj żółtka jaj i zmiksuj na gładką masę. Odlej pół szklanki i odłóż ją na bok do wykończenia ciasta. Do masy w garnku dodaj po trochu mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Zmiksuj. Ubij białka z czterech jaj ze szczyptą soli. Dodaj do masy i dokładnie wymieszaj. Odstaw

Pasje Jolki
Szarlotka a może jabłecznik 391

piękne czerwone, zielone jabłka kuszą żeby je kupić i przygotować z nich coś pysznego. Nie ma co kombinować tylko postawić na klasykę, pyszne lekko winne jabłka otulone kruchym ciastem czyli szarlotka a możne jabłecznik ??  Co prawda od zawsze myślałam , że szarlotka to nasze ciasto a tu niespodzianka , ten pyszny placuszek przywędrował do nas z Francji. Więc zapraszam na ciasto(...)około 45 minut                     Temperatura pieczenia:   180  °C           Wielkość formy :   Ciasto:   4,5 szkl mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej  3/4 szkl cukru 3 jajka 3 -4 łyżki śmietany 1 margaryna 50 gram smalcu mały proszek do pieczenia cukier waniliowy

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Ciasto z galaretką i truskawkami 175

Następnie przesiać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i dodać proszek do pieczenia. Wymieszać wszystko razem. Przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem. Piec w piekarniki 30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ciasto należy ostudzić i przekroić na dwie części. Rozpuścić galaretki truskawkowe w około 1 l. wody, a galaretkę cytrynową w 0,5 l. gorącej wody. Następnie trzeba ubić śmietanę kremówkę(...)dodać galaretkę cytrynową. Musimy przygotować truskawki do ciasta, oczyścić i pokroić na niewielkie kawałki. Ciasto przekładamy w kolejności: biszkopt - połowa kremu cytrynowego - biszkopt - krem cytrynowy - truskawki - galaretka truskawkowa. Smacznego

Serce zamknięte w formie pyszności
Pianka z truskawkami na biszkoptowym cieście 184

Kolejny pomysł na wykorzystanie truskawek. Sezon na truskawki prosto z ogródeczka już powoli się kończy. Bardzo polecam ten przepis, ciasto robi się bardzo szybko, łatwo, a przede wszystkim jest bardzo pyszne :) SKŁADNIKI: 3 jajka 1,5 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 4 łyżki cukru 3/4 szklanki śmietany 18% łyżeczka proszku do pieczenia 200 g truskawek WYKONANIE: CIASTO: Żółtka ucieramy(...)pieczenia - wszystko razem dokładnie mieszamy.  Wylewamy wszystko na blaszkę.  Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Oczyszczamy truskawki i kroimy je na ćwiartki. Na gorące ciasto układamy pokrojone truskawki. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy 4 łyżki cukru. Następnie dajemy na truskawki i pieczemy przez 10 minut w temperaturze 180 stopni

Serce zamknięte w formie pyszności
Proste ciasteczka z ciasta francuskiego 277

opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko 100 g żółtego sera 100 g szynki pęczek pietruszki sól pieprz Ser i szynkę kroimy w małą kosteczkę, dodajemy drobno posiekaną pietruszkę, roztrzepane jajko, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy. Ciasto francuskie kroimy na 16 równych prostokątów. Nakładamy po łyżce farszu na stronę, która leżała dołem do blatu (jest bardziej klejąca niż ta wierzchnia, więc łatwiej(...)skleić brzegi ciastka), zaklejamy dokładnie brzegi ciasteczek. Pieczemy 15 min w temp 180 stopni. Najlepiej podawać jeszcze ciepłe. Proste ciasteczka z ciasta francuskiego Smacznego

Ciastkozercy
KRUCHE CIASTO BEZGLUTENOWE - BAZA 179

Kruche ciasto bezglutenowe to... rzeczywiście bardzo kruchutka uczta dla podniebienia.  Pasują do niego chyba wszystkie dodatki - i tu często dajemy się ponieść i kombinujemy (ale na szczęście i mało skromnie, efekt nigdy nas nie zawiódł) :) Przedstawimy tu z czasem wiele wariantów wykorzystania ciasta kruchego (lista będzie się aktualizować) i przy każdym przepisie będziemy mogły szczerze polecić, ale aby dojść(...)naszych wariacji pora na bazę! :))) Tak więc Panie i Panowie Bezglutenowi (i nie tylko): KRUCHE CIASTO BEZGLUTENOWE - BAZA : SKŁADNIKI : * 30 dkg mąki bezglutenowej (2 szklanki) (najlepsza kombinacja to 1 szklanka MIX C SCHAR - mąka na ciasta i placki  i 1 szklanka MIX B SCHAR - mąka na chleb) * 20 dkg masła, * 3 żółtka (przy uczuleniu na żółtko jaja kurzego

Wypisz Wymaluj
PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI (kapusta kiszona & pieczarki) - wersja zwykła i bezglutenowa 181

jakie dobre! Bajeczne. Stworzyły sobie związek z kiszoną kapustą. Dodałyśmy tej relacji nutkę pikanterii, a całość (aby owiać ten przepyszny farsz nutką tajemniczości) ubrałyśmy w delikatne, cieniuteńkie ciasto. Co nam z tego wyszło? Przepyszne pierogi, zadowoleni domownicy i duma. Bo jak się zrobi takie pierogi, to grzechem by było... nie być dumnym.  SKŁADNIKI NA FARSZ: - pieczarki(...)wrzucamy kapustę i wszystko przesmażamy, aby odparować jeszcze więcej wody. Doprawiamy pieprzem czarnym, pieprzem ziołowym, vegetą (najlepiej domową). Pozostawiamy do przestygnięcia. Najlepiej dobrze schłodzić farsz w lodówce. SKŁADNIKI NA CIASTO BEZGLUTENOWE: - pół kg mąki (przede wszystkim mąki chlebowej, my używamy Schar mix b), - mleko - szklanka, - woda - szklanka, - sól, - olej, SKŁADNIKI NA CIASTO ZWYKŁE: - dokładnie to samo co w przypadku ciasta

Wypisz Wymaluj
PIEROGI Z MIĘSEM, ZIOŁAMI I ZIARNAMI /BEZGLUTENOWE I TRADYCYJNE CIASTO. 151

maleńki składnik (np. zioła). Bardzo dużą rolę odgrywają też dodatki z jakimi je podamy. Tym razem bardziej ziołowe i paprykowe wnętrze zamknięte w delikatnym, rozpływającym się w ustach, cieniuteńkim cieście zaserwowałyśmy w dwóch odmianach - pierwsza z mieszanką ziaren i druga z mieszanką ziołową. Obie wersje do wglądu poniżej. Obie niesamowicie pyszne. SKŁADNIKI NA FARSZ: - Indyk, 1 kg - Kaczka, 2 udka(...)Dodajemy przyprawy (nie żałujmy ich! Farsz ma być mocno pieprzny! Całe opakowanie pieprzu ziołowego to podstawa!). Mieszamy i... dodajemy zioła i przeciśnięty przez praskę czosnek! Wystarczy wymieszać. SKŁADNIKI NA CIASTO BEZGLUTENOWE: - pół kg mąki (przede wszystkim mąki chlebowej, my używamy Schar mix b), - mleko - szklanka, - woda - szklanka, - sól, - olej, SKŁADNIKI NA CIASTO ZWYKŁE: - dokładnie to samo co w przypadku ciasta

Wypisz Wymaluj
Ciasto czekoladowe z musem kawowym 1172

Ciasto czekoladowe z musem kawowym posmakuje każdemu, kto przygotowywał ciasto cappuccino z mojego przepisu. Mocno czekoladowy spód przykrywa rozpływający się w ustach mus kawowy. Ciasto jest dość proste w wykonaniu, a ładnie udekorowane może znaleźć się na naszym stole podczas świąt lub innej wyjątkowej okazji. Przepis można wykorzystać w tortownicy o średnicy 18cm. Ciasto czekoladowe z musem kawowym Składniki: ciasto(...)100g białej czekolady 2 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 łyżki gorącej przegotowanej wody 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki zimnej wody kakao do dekoracji Wykonanie: CIASTO CZEKOLADOWE - kawę rozpuścić w gorącej, przegotowanej wodzie, lekko ostudzić - masło roztopić z 3/4 cukru i mlekiem - do ciepłej mieszanki wlać kawę, wymieszać, zdjąć z palnika - dodać kawałki czekolady, wymieszać

Smakołyki Bereniki