ciasto - 160568 przepisów (strona:397/10705)

Migdałowe kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką 23

Migdałowe kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką. Składniki na ciasto: 200 g mąki pszennej 80 g cukru 100 g zimnego masła 1 jajko 1 łyżeczka aromatu migdałowego Składniki na kruszonkę: 50 g mąki 30 g cukru 35 g zimnego masła Ponadto: 400 g śliwek 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej Wykonanie: Tortownicę o średnicy 23 - 24 cm wykładamy papierem do pieczenia(...)Przygotowujemy ciasto: Do miski wsypujemy mąkę i cukier.  Dodajemy masło i drobno siekamy je nożem. Dodajemy jajko oraz aromat i całość zagniatamy rękoma, formując ciasto w kulę.  Ciasto rozkładamy na tortownicy. Wylepiamy nim spód i boki. Możemy to zrobić odrywając kolejno kawałki ciasta i rozpłaszczając je w dłoniach. Ciasto jest plastyczne i nie lepi się do rąk. Ciasto

Smak mojego domu
Ciasto ze śliwkami z patelni 32

Szybkie ciasto jogurtowe ze śliwkami Szybkie i proste jogurtowe ciasto ze śliwkami z patelni. Odwrócone słynne ciasto na patelni robi się szybko i bez użycia piekarnika. Ciasto z owocami jakie tylko lubisz, ale możesz także zrobić bez owoców. Jak upiec ciasto bez piekarnika? Może upiec to za dużo powiedziane, usmażyć? 🤔 Też mi nie pasuje. Umówmy się, że jest to tylko(...)szybkie ciasto z patelni idealne gdy goście w drodze, a nawet już w domu. Ciasto jogurtowe z patelni Łatwe szybkie ciasto z patelni możesz potraktować jako zwykłą zachciewajkę. Ot, masz ochotę na coś słodkiego na szybko, bierzesz patelnię i w 20 – 30 minut masz wilgotne ciasto z owocami. Do takich ekspresowych wypieków patelnia jest idealna. W moim odczuciu patelnia

Dieta moja pasja
Ciasto ze śliwkami – kuchnia podkarpacka 32

Ciasto ze śliwkami - kuchnia podkarpacka Warstwy tego ciasta są następujące: spód z ciasta kruchego, na nim śliwki przykryte pianą z białek z kisielem, a na wierzchu starte kruche ciasto. Można by rzec – standardowe kruche ciasto z owocami. Jednak przepis, który Wam dzisiaj przedstawiam, zaintrygował mnie z dwóch powodów – z powodu dużej ilości użytych śliwek oraz z powodu żelatyny. W oryginale(...)razy więcej niż przeciętnie. Starałam się jak mogłam, układałam śliwki na zakładkę i weszło mi 1,5 kilograma węgierek. Na więcej nie miałam odwagi, ponieważ obawiałam się, że kruche ciasto na spodzie nasiąknie sokiem ze śliwek i nie upiecze się dobrze. Być może stąd właśnie wziął się pomysł na oprószenie śliwek żelatyną? Mam wrażenie, że dzięki temu po upieczeniu śliwki

Trzeci talerz
Czekoladowe ciasto bez mąki 36

Przepis na to ciasto jest idealny na wyjątkowe okazje, u mnie pełnił rolę tortu urodzinowego. Ciasto nie zawiera mąki, więc jest całkowicie bezglutenowe i idealnie sprawdzi się jako wypiek dla alergika. Muszę przyznać, że z pośród wszystkich do tej pory przetestowanych przeze mnie bezglutenowych wypieków, to ciasto wypada najlepiej i niczym nie odstaje od tradycyjnego ciasta z mąką. Czas przygotowania(...)Czas pieczenia: ok. 35 min   Składniki: (na tortownicę 20 cm) Ciasto czekoladowe: 4 jajka 120 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 160 g mąki migdałowej 2,5 łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 200 g śmietanki 30-36 % (dobrze schłodzonej) 125 g mascarpone (dobrze schłodzonego) 2-3 łyżki cukru pudru/erytrolu 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Frużelina

Słodki Blog
Ciasto czekoladowe z patelni 27

Proste i smaczne ciasto czekoladowe z dodatkiem bananów, które przygotujesz bez użycia piekarnika! Ciasto czekoladowe z patelni to doskonała propozycja na szybki i smaczny deser do popołudniowej kawy czy herbaty. Ciasto jest wilgotne, puszyste i szybko się je robi. Jeśli spodziewacie się gości i potrzebujecie na już czegoś słodkiego, ciasto czekoladowe z patelni sprawdzi się idealnie. CIASTO CZEKOLADOWE Z PATELNI(...)dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Wymieszać do uzyskania jednolitej masy. 3. Masę przelać na patelnię z bananami i wyrównać tak, by dokładnie przykryła banany. 4. Ciasto smażyć pod przykryciem przez ok. 15 minut na małym ogniu. Czas smażenia może się różnić, wszystko zależy od kuchenki jaką posiadamy, więc najlepiej sprawdzać wykałaczką, czy ciasto się nie klei

Alle Dobre!
Ciasto z drażami 29

Ciasto z drażami to bardzo efektowne i pyszne ciasto, które musicie wypróbować! Pokochają je szczególnie najmłodsi, ponieważ chyba każde dziecko uwielbia draże. Ja pamiętam je z czasów dzieciństwa, dlatego też pokusiłam się o przygotowanie ciasta z ich dodatkiem.  Przepis na ciasto z drażami jest bardzo prosty a samo ciasto niezwykle smaczne i warte przygotowania. Idealnie sprawdzi się na święta(...)rodzinne imprezy, czy inne okazje w ciągu roku. Zapraszam do zapoznania się z przepisem! CIASTO Z DRAŻAMI – PRZEPIS Składniki BISZKOPT 5 jajek rozmiar L 160 g mąki pszennej 150 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli MASA ŚMIETANKOWA 500 ml śmietanki kremówki 250 g serka mascarpone 50 g białej czekolady 60 g wiórek kokosowych 1 łyżka cukru

Alle Dobre!
Chlebek bananowy z czekoladą 30

Chlebek bananowy z czekoladą to ciasto które już dawno miałam w planach. Jakimś cudem jednak, zawsze znikały mi podstarzałe już banany. Nie wiem, chyba u nas banany nie mają szans na długie leżakowanie. I te których użyłam do ciasta, też w zasadzie mogłyby jeszcze trochę poleżeć Muszę przyznać, że nie jestem fanką pieczonych ciast bananowych, wolę je w wersji(...)czekolady, więc pomyślałam, że będzie znośne No i było. Smakowało mi naprawdę dobrze. A smakowało jeszcze lepiej kiedy odkryłam, że można go posmarować masłem orzechowym I nagle z prostego ciasto zrobiło się wielkie WOW!!! Chlebek bananowy, składniki na keksówkę 25×10 cm: 4 dojrzałe banany 75 g masłą 140 g cukru 2 jajka 170 g mąki szczypta soli

Relaxtime
Szarlotka krucho-drożdżowa 762

Szarlotka to rodzaj ciasta po które zazwyczaj sięgam w okresie letnio-jesiennym, kiedy zaczynają dojrzewać jabłka w ogrodzie. Jest to wypiek, który najczęściej robię na cieście kruchym lub półkruchym, a dzisiaj powstała u mnie szarlotka krucho-drożdżowa . Robi się ją podobnie, jak tą na cieście półkruchym z małą różnicą, a mianowicie w śmietanie rozpuszczamy drożdże, które następnie dodajemy do posiekanego(...)mąką pszenną masła oraz żółtek i szybko zagniatamy gładkie ciasto. Do zrobienia szarlotki najlepsze są jabłka odmiany szara reneta, ale mogą też być inne lekko kwaśne. Od kwasowości jabłek zależy ilość dodanego cukru do musu. Szarlotka krucho-drożdżowa to ciasto łączące w sobie dwa rodzaje ciasta, a dodatek drożdży sprawia, że jest ono bardzo delikatne i lżejsze od kruchego. Szarlotka

Danka Pichci
Ciasto wiewiórka z jabłkami i orzechami 28

Szybkie ciasto wiewiórka Dziś pyszne, wilgotne i bardzo proste ciasto wiewiórka z jabłkami i orzechami. Kto woli może mówić, że to amerykaniec z jabłkami i orzechami. Wszyscy pieką ciasta ze śliwkami, malinami, a ja dla odmiany coś innego, 🐿 wiewiórka z olejem. Proste, niezawodne ciasto które zawsze się udaje. Pogoda się ostatnio nie popisała, koniec wakacji zbliża się nieubłaganie, rok szkolny(...)pasem. Taki placek amerykański z jabłkami to idealne ciasto do zabrania w drogę, do lasu na grzyby, do pracy czy do szkoły. Nikt się takim ciastem nie ubrudzi, nie zatruje, a wiadomo ubezpieczenie chorób od domowego placka raczej nie obejmuje. 😉 Szybkie i tanie ciasto na niedzielę? Wiewiórka z jabłkami o orzechami Wiewiórka z olejem to szybkie ciasto bez długiego ucierania

Dieta moja pasja
Ciasto na kefirze z letnimi owocami 34

Ciasto na kefirze z letnimi owocami to szybka i łatwa propozycja na pyszne, wakacyjne ciasto. Podczas naszego wakacyjnego pobytu u Mamy, nie może go zabraknąć, tym bardziej, że letnich owoców jest pod dostatkiem na krzaczkach w ogródku Mamy lub Sąsiadów. Tym razem zrobiliśmy dość kwaśną wersję, bo ciasto na kefirze posypaliśmy m. in. wiśniami, czerwonymi i czarnymi porzeczkami. Jak zwykle(...)ciasto z kefirem pięknie urosło, było miękkie i wilgotne, a kruszonka maślana i chrupiąca. Ciasto na kefirze z letnimi owocami – składniki Owoce: 400 g sezonowych owoców (np. wiśni , czarnych i czerwonych porzeczek , borówek ) Ciasto na kefirze: 1 szklanka kefiru 1 / 2 szklanki oleju 3 jajka wielkości L 3 szklanki mąki pszennej 3 / 4 szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego

niecodziennikpary
Ciasto Przyjemniaczek – efektowny wypiek na każdą okazję 52

Ciasto Przyjemniaczek to bardzo smaczny i efektowny wypiek, w którym idealnie równoważą się smaki słodkiego kremu kajmakowego i kwaśnych owoców. Świetnie sprawdzi się na wszystkie większe i mniejsze okazje, gdyż nie tylko przepysznie smakuje, ale również bardzo ładnie wygląda. To prawda, że wymaga nieco pracy, ale nie jest jakoś szczególnie skomplikowane i tak naprawdę szybko się robi. Wystarczy upiec biszkopt(...)wrzucić owoce go garnka i chwilę podgotować, a w międzyczasie ubić śmietanę z mascarpone i kajmakiem. Następnie wszystko poskładać ze sobą i gotowe!   Składniki na ciasto Przyjemniaczek: Biszkopt kakaowy: 5 jajka rozmiar L 120 g mąki pszennej typ 450 lub 500 (niepełna szklanka) 100 g cukru (pół szklanki) łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao   Frużelina owocowa

e-PrzepisyKulinarne
Ciasto francuskie ze szpinakiem i ricottą. 37

Ciasto francuskie ze szpinakiem i ricottą. Pyszne roladki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i serem są tak smaczne, że zostaną zjedzone szybciej niż możesz przypuszczać! Ale nie martw się, te przekąski są łatwe do zrobienia i idealne do przygotowania z wyprzedzeniem. Są to fantastyczne przekąski by nakarmić gości, zwłaszcza gdy organizujesz przyjęcie! Nie bój się połączyć szpinaku i ricotty(...)połączenie jest obłędne w smaku. Każdy pokocha ciasto francuskie z nadzieniem ze szpinaku i ricotty! Szpinak powinien być podstawowym składnikiem zdrowej diety. Szpinak posiada dużo właściwości zdrowotnych. Liście szpinaku zwiększają masę mięśniową, regulują odkładanie się tłuszczu w organizmie, chroni przed miażdżycą, posiada właściwości antynowotworowe. Szpinak zawiera dużo magnezu dlatego powinny go jeść osoby zestresowane. Kwas foliowy, który jest w szpinaku

Zdrowy Styl Joanny
Ciasto Maria Antonina – piękny deser na wyjątkowe okazje 60

Ciasto Maria Antonina jest wyjątkowo efektowne i pięknie prezentuje się na stole, a w smaku nieziemskie, rozpływa się w ustach. Kwaśne porzeczki równoważą słodki smak reszty warstw, co tworzy bardzo udaną kompozycję smakową. Ciasto wychodzi bardzo wysokie i jest podzielne, dlatego świetnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju uroczystościach. Nie ukrywam, że jest dość pracochłonne, gdyż trzeba upiec biszkopt i bezę(...)także przygotować krem budyniowy oraz frużelinę owocową. Jednak jeśli chcecie przygotować deser, który zachwyci gości, to jest to jedno z takich ciast.   Składniki na ciasto Maria Antonina: Biszkopt: 5 jajek rozmiar L 150 g mąki pszennej typ 450 lub 500 (1 i 1/4 szklanki) 150 g cukru (3/4 szklanki) łyżeczka proszku do pieczenia   Krem budyniowy: 1250 ml mleka

e-PrzepisyKulinarne