przepadam za ucieranymi ciastami,nie tylko z powodu wysokiej zawartości tłuszczu,ale najcześciej przy dodawaniu jajek do masy ciasto lubi się zważyc.To natomiast jest wyśmienite,śmiem twierdzić - lepszego i nie jadłam i nie robiłam.Gorąco polecam,bo i połączenie smakowe jest idealne.Sliwki i kokos to naprawdę bardzo smakowite połączenie.Wypróbujcie,a na pewno nie raz jeszcze do niego(...)cukrem waniliowym i szczyptą soli ubić przy pomocy ręcznego robota na puch.Ubijać przynajmniej 8 minut.Do masy stopniowo co 1/2 minuty dodawać jajka.Mąkę wmieszać na małych obrota miksera ciasto wyłożyć do wysmarownej tłuszczem tortownicy,wyrównać łopatką.Dachówkowato ,skórkami do dołu ulożyć połowki sliwek studzić na kratce.Przed podaniem posypać cukrem pudrem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!cukier, wymieszać i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na 10 min. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, oliwę i delikatnie wlewać rozczyn z drożdży cały czas mieszając ręką. Ciasto ugniatać na gładką masę przez około 10 min. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 porcję. Do każdej dodać ulubione składniki(...)zagnieść (pesto, posiekane suszone pomidory). Trzecią część zrobiłam tylko z solą morską. W razie potrzeby, gdyby ciasto się kleiło dosypać małą ilość mąki. Każdą kulkę dzielimy na 7 części i z każdej rolujemy w dłoniach lub na blacie cieńki wałek (na długość blachy). Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej nasze paluchy w niewielkiej odległości od siebie. Odstawiamy
cooklifePrzygotowanie : Mięso umyć, przygotować marynatę z olejem i wymienionymi składnikami Nasmarować marynatą przygotowane mięso, nakłuć mięso ostrym widelcem, zawinąć w folie i pozostawić na co najmniej 12 godz Przygotować ciasto z około 15 dag mąki pszennej i 15 dag mąki żytniej- zagnieść z wodą jak na kluski, rozwałkować na płat, którym należy mięso oblepić, nakłuć ciasto w kilku miejscach (choć(...)Podczas pieczenia z mięsa wypływają soki, które po upieczeniu możemy wykorzystać do sosu lub zrobić domowe kostki mięsne. Po wystudzeniu mięsa, ciasto zdejmujemy i raczej wyrzucamy, kiedy nasiąknie trudno będzie się go pozbyć. Pewnie taką wersję pieczenia wymyślił ktoś komu zabrakło folii aluminiowej
Proste PotrawySzarlotka z Masą Budyniową to smakowita alternatywa dla tradycyjnego ciasta z jabłkami. Aromatyczne, smażone jabłka idealnie komponują się z delikatną masą budyniową tworząc przepyszne ciasto. Szarlotka z Masą Budyniową - Składniki: Ciasto: 300 g mąki pszennej 150 g masła (schłodzonego) 1/2 szklanki cukru 3 żółtka łyżka śmietany 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Nadzienie: ok. 1,5 kg jabłek łyżeczka(...)duszenia dodajemy cynamon i cukier (jego ilość zależy od słodkości jabłek, im kwaśniejsze tym więcej trzeba go dodać). Smażymy całość jeszcze kilkanaście minut już bez przykrycia. Odstawiamy do wystudzenia. Ciasto: Masło kroimy na niewielkie kawałki, dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy elastyczne ciasto (można użyć food procesora). Gdyby ciasto okazało się zbyt "suche" dodajemy jeszcze trochę śmietany. Masę dzielimy
Słodka StronaCiasto marchewkowe, ale marchewka jest ledwie wyczuwalna. Wilgotne, puszyste, smaczne i proste w przygotowaniu. Składniki -1/2 kg marchewki -3 szklanki mąki -2 szklanki cukru -kostka margaryny -3 jajka -2 łyżeczki sody oczyszczonej -5 łyżek wody -szczypta soli Szklankę cukru karmelizujemy, dodajemy wodę i studzimy. Obraną marchewkę tarkujemy na średnich oczkach. Oddzielamy żółtka(...)bułką tartą formy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 30 minut. Zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy kolejne 30 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Ciasto jest upieczone. Wyjmujemy z formy i gotowe. Smacznego
Maminek kulinarnyczekamy, aż wichura minie. Ponoć Bodil - bo tak nazwano sztorm - ma szaleć do rana. Coś mi się wydaje, że nie wyśpię się tej nocy... Na szczęście w domu jest ciasto. Idealne na taką pogodę - gęste, mocno kakaowe, z cynamonem i czerwonym winem. Alkohol nie jest mocno wyczuwalny, ale dzięki niemu to brownie jest zupełnie wyjątkowe. Cynamon to taka delikatna, świąteczna(...)nuta. I choć nie ma tu ani grama czekolady, ciasto zaspokoi pragnienia największych czekoholików. Znalazłam je na stronie Smitten kitchen . Choć ciasto po 30 minutach pieczenia wydawało mi się ciągle surowe w środku, wyciągnęłam je z piekarnika - bałam się je przesuszyć. Coś mi mówiło, że akurat tego lepiej nie dopiec... Dzięki temu wyszło mi modelowe wręcz brownie - słodkie
Pożeraczka, czyli raz adobrzejutro, wyszedł genialny!). Wczoraj jednak podjęliśmy spontaniczną decyzję, że zaprosimy znajomych na wspólny seans filmowy, stwierdziłam więc, że jednak coś strasznego na stole wylądować musi. Zdjęcie tego ciasta zobaczyłam w internecie już dość dawno, później trafiłam na blog Yum and yummer . Wygląda obłędnie, musicie przyznać. Zdecydowanie robi wrażenie, i to jakie! Wtedy jednak były to za wysokie progi , powzdychałam więc(...)tylko do ciasta, żeby szybko o nim zapomnieć. Później znów na nie trafiłam, tym razem na polskiej stronie K&L food blog . Nadal uważałam, że jest genialne, i zdecydowanie za trudne. Teraz jednak stwierdziłam, że czuję się na siłach, żeby się z nim w końcu zmierzyć. Jako bazę przygotowałam ciasto red velvet z bloga Moje wypieki . Wyszło wilgotne
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTarta z chorizo, ziemniakami i cebulą... Kruche, złociste ciasto. Paprykowa, lekko pikantna kiełbasa. Ziemniaki, cebula i mozzarella. Pycha! Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej; 100 g margaryny; 1 żółtko; 50 ml wody. Nadzienie: 250 g kiełbasy chorizo; 2 duże cebule; Duży ząbek czosnku; 100 ml śmietany o zawartości tłuszczu 30 lub 36%; 150 g startej mozzarelli(...)ziemniaków; 3 jaja; Sól; Pieprz; Łyżeczka słodkiej papryki w proszku. Sposób przygotowania: Mąkę, sól i posiekaną, schłodzoną margarynę połączyć ze sobą siekając je nożem. Dodać żółtko, wodę i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 1 godzinę. Po upływie tego czasu, ciasto rozwłkować na oprószonej mąką stolnicy i delikatnie przełożyć do formy
Gospodyni Miejskasobie całkiem niedawno co (i ile) traciłyśmy przez lata. Nadchodziła jesień, przychodziła zima i wyczekiwane święta, ale nie pachniało u nas zbyt często korzennie. Stawiałyśmy zawsze na te same ciasta - w imię rodzinnej tradycji. Na stole musiał być sernik z brzoskwiniami , szarlotka , torcik makaronikowy. Jedynym odstępstwem od reguły pachnącym korzennymi przyprawami było Niebo w Gębie . W tym roku postanowiłyśmy nadrobić(...)stracony czas. Ciasta, ciasteczka o korzennym aromacie wyskakują z naszego piekarnika. Nadszedł też czas na piernik i małe, rozkoszne pierniczki, ale gotowa przyprawa jakoś do nas nie przemawiała i... tak właśnie powstała ona - idealna, domowa mieszanka czyli bezglutenowa, najlepsza z najlepszych przyprawa "do piernika". SKŁADNIKI: - Cynamon, laska, 1 - Cynamon Cejloński, laska, 1 - Cynamon mielony, opakowanie, - Ziele angielskie, pełna łyżka
Wypisz WymalujBardzo delikatne i kruche roladki-ciasteczka. Niezbyt słodkie ale o to mi chodziło. Wypełnione delikatnym twarożkiem i żurawiną, polane gorzką czekoladą. Zapraszam do wypróbowania :) opakowanie ciasta filo (miałam 7 arkuszy ) 4 łyżki zmielonego twarogu na sernik ( nie słodziłam go ale nic nie stoi na przeszkodzie alby deser był słodszy) łyżeczka startej skórki z pomarańczy 5-6 łyżek mrożonej żurawiny(...)łyżki mleka 50 g gorzkiej kuwertury Za pomocą silikonowego pędzelka, arkusze ciasta smarujemy mlekiem. Nakładamy jeden na drugi po czym na całej powierzchni rozsmarowujemy twarożek wymieszany ze skórką pomarańczową. Posypujemy go żurawiną. Zwijamy jak roladę po czym kroimy ostrym nożem na 10-12 części. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 35 minut w 180 stopniach. Odstawiamy
Mienta blogsmaczna. Bo chleb jest kolejną ciekawą propozycją. Bo poprzedni chleb już został zjedzony. Właściciwe przepis jest identyczny, jak ostatnio pieczony chleb z kuskusem, dodałem jednak trochę więcej mąki, aby ciasto było zwarte. Kaszka nie była zbyt miękko ugotowana, i wyraźnie można było ją wyczuć w ustach jedząc chleb. Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach i YeastSpotting(...)dużej miski. Dodaj zmielony słód, sól oraz pozostały cukier. Dokładnie wymieszaj. Dodaj Tang Zhong, jajko i rozpuszczone w mleku drożdże. Wymieszaj wszystkie składniki do ich połączenia się. Dodaj do ciasta oliwę i wyrabiaj, bądź mieszaj mikserem na wolnych obrotach, około 20 minut. Ciasto będzie dość luźne, jeśli będzie zbyt luźne, możesz podsypać mąką pszenną. Dodaj do ciasta kaszę jaglaną. Najlepiej
Grahamka, weka i kajzerkaGrissini to rodzaj włoskiego pieczywa, które jest produkowane według specjalnego przepisu pochodzącego z włoskiego Turynu i jego okolic. Ma postać wąskich paluszków i jest wyrabiane z drożdżowego ciasta z białej mąki pszennej. Obecnie robi się je w wersjach smakowych, np. z serem, oregano, cebulą, kminkiem, itp. Mimo iż niektórzy uważają, że receptura pochodzi z XIV w., została ona stworzona(...)Panissimo (#20) . Składniki: 375 g mąki pszennej 450 165 g letniej wody 6 g soli 40 g oliwy 10 g świeżych drożdży 1 łyżka miodu oliwa do smarowania ciasta sól gruboziarnista, nasiona czarnuszki i czarnego sezamu Przygotowanie grissini: W jednej czwartej wody rozpuść drożdże, w reszcie wody sól. Do wody z solą dodaj oliwę, miód oraz połowę mąki. Całość dokładnie
Grahamka, weka i kajzerkaCiasto, które podrasowałam kilkoma mrożonymi malinami. Dają one lekko kwaśny smak. Są to składniki na średniej wielkości blachy 20x30 lub mniejsze, wtedy będzie wyższe. Lub tortownice 26 cm. POTRZEBUJEMY DWIE MASY: Na czekoladową : - 1 szklanka cukru - 1,5 szklanki mąki - 3 łyżki kakao ciemnego - 250 g masła - 1 cukier wanilinowy - 4 jajka rozdzielone - 5 łyżek mleka Na serową(...)papierem do pieczenia. Naszykuj składniki na masę serową. Gdy masa ostygnie dodaj żółtka jaj i zmiksuj na gładką masę. Odlej pół szklanki i odłóż ją na bok do wykończenia ciasta. Do masy w garnku dodaj po trochu mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Zmiksuj. Ubij białka z czterech jaj ze szczyptą soli. Dodaj do masy i dokładnie wymieszaj. Odstaw
Pasje Jolkipiękne czerwone, zielone jabłka kuszą żeby je kupić i przygotować z nich coś pysznego. Nie ma co kombinować tylko postawić na klasykę, pyszne lekko winne jabłka otulone kruchym ciastem czyli szarlotka a możne jabłecznik ?? Co prawda od zawsze myślałam , że szarlotka to nasze ciasto a tu niespodzianka , ten pyszny placuszek przywędrował do nas z Francji. Więc zapraszam na ciasto(...)około 45 minut Temperatura pieczenia: 180 °C Wielkość formy : Ciasto: 4,5 szkl mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szkl cukru 3 jajka 3 -4 łyżki śmietany 1 margaryna 50 gram smalcu mały proszek do pieczenia cukier waniliowy
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaNastępnie przesiać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i dodać proszek do pieczenia. Wymieszać wszystko razem. Przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem. Piec w piekarniki 30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ciasto należy ostudzić i przekroić na dwie części. Rozpuścić galaretki truskawkowe w około 1 l. wody, a galaretkę cytrynową w 0,5 l. gorącej wody. Następnie trzeba ubić śmietanę kremówkę(...)dodać galaretkę cytrynową. Musimy przygotować truskawki do ciasta, oczyścić i pokroić na niewielkie kawałki. Ciasto przekładamy w kolejności: biszkopt - połowa kremu cytrynowego - biszkopt - krem cytrynowy - truskawki - galaretka truskawkowa. Smacznego
Serce zamknięte w formie pyszności