Papier do pieczenia. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml Sposób przygotowania: Do miski (u mnie misa od miksera) dodać wszystkie składniki ciasta w podanej powyżej (w liście składników) kolejności tj. suche drożdże instant, letnią wodę, mąkę pszenną, jajo oraz żółtko, olej (lub roztopione masło), sól oraz cukier. Zagnieść mikserem (przy pomocy(...)haka/haków do ciasta drożdżowego, przez około 7 minut) lub ręcznie (przez około 15 minut), gładkie i elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia, na około 1 godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych części. Każdą z nich rozwałkować, na delikatnie oprószonej mąką stolnicy, na prostokąt o wymiarach około
Gospodyni MiejskaVelvet Cake – W Małej Cukierence robi się bardzo romantycznie :). Zapraszam na tort w pięknym kolorze, bardzo wilgotny i aromatyczny, z kremem serowym. Oryginalnie krem do ciasta przygotowuje się z sera „cream cheese”, mnie nie udało się go kupić, więc użyłam serka mascarpone i gotowego sera na sernik. Przez to mój krem jest w smaku jakby bardziej „serowy”. Tort wygląda pięknie(...)wspaniale smakuje. Proszę pamiętać, aby składniki były w temperaturze pokojowej. Polecam! Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Red Velvet Cake Składniki: Ciasto – składniki powinny być w pokojowej temperaturze: 350g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka sody 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao bez cukru 220g miękkiego masła 3 jajka
Mała Cukierenkamąki i około 50 ml letniego mleka i mieszam. Miskę nakrywam ściereczką i odstawiam na około 15 minut w ciepłe miejsce aby drożdże zaczęły pracować. Po 15 minutach – przygotowanie ciasta (ciasto możemy przygotować robotem lub ręcznie): Do rozczynu dodaję pozostałe składniki na ciasto oprócz masła i mieszam. Gdy składniki wstępnie się połączą dodaję roztopione i przestudzone masło i jeszcze przez(...)chwilę mieszam, tak żeby masło wchłonęło się w ciasto. Następnie ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam przez kilka minut, tak żeby ciasto było gładkie, lśniące i nie kleiło się do dłoni. Jeżeli podczas wyrabiania ciasto klei się do blatu to podsypuję blat niewielką ilością mąki i nadal wyrabiam. Wyrobione ciasto przekładam do miski lekko oprószonej mąką, nakrywam
Uwaga Babcia GotujeNiezwykle smakowite pierożki won ton z nadzieniem z gotowanego kurczaka, posiekanego z krewetkami. Wszystko w otulinie z bardzo delikatnego ciasta, podane w aromatycznym chińskim sosie. Wykwintny sposób na resztki z kurczaka. Sposób na resztki, który zachwyca Pierożki won ton to jeden z naszych ulubionych sposobów na recykling pieczonego lub gotowanego kurczaka. Drobno pokrojone resztki z pieczonego drobiu (w tej roli(...)zupę won ton, farsz zazwyczaj robiony jest z mielonej wieprzowiny i krewetek, ale gotowany kurczak też doskonale daje sobie radę. Won ton, czyli połykanie chmur Bardzo ciekawe jest ciasto na won tony. Składniki są podobne jak w naszych pierogach, ale ciasto zupełnie inaczej się zarabia. Wielokrotnie wałkowane (jak temat opozycji totalnej w Wiadomościach ) zyskują bardzo zwartą, ale też niezwykle delikatną
Niedzielny kucharzłyżeczka drożdży instant (około 4 g) 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 1 jajko do pomalowania paluchów przed pieczeniem sezam lub mak do posypania paluchów dodatkowo do ciasta możemy dodać zioła lub czosnek granulowany (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przygotowaniem: Paluchy drożdżowe Przygotowanie: Najpierw przygotuję rozczyn: Do miski rozkruszam drożdże, dodaję cukier, łyżkę mąki i około(...)letniej wody i mieszam. Miskę nakrywam ściereczką i odstawiam na około 15 minut w ciepłe miejsce aby drożdże zaczęły pracować. Po 15 minutach – przygotowanie ciasta (ciasto możemy przygotować robotem lub ręcznie): Do rozczynu dodaję pozostałe składniki na ciasto i mieszam. W tym momencie jeżeli chcemy przygotować paluchy smakowe to do ciasta możemy dodać czosnek granulowany, zioła prowansalskie lub rozmaryn
Uwaga Babcia Piecze ChlebCosta Coffee spróbowałam torcika makowego, który poleciła mi Pani ekspedientka, oj zakochałam się w nim od razu! Przepadłam i ja, i Luby! Bardzo rzadko smakują mi kupne ciasta, gdzieś jedzone w kawiarni, ale ten torcik smakował wybornie, potem kilka razy wracaliśmy na to ciacho. Aż w końcu postanowiłam rozkminić go na dobre i zrobić samemu, aby nie przepłacać za ciasto(...)wilgotnego z makiem, masy z galaretki z pomarańczy, ale takiej prawdziwej z kawałkami owocu, masy według mnie to połączenie serka mascarpone i bitej śmietany, i grubej warstwy polewy czekoladowej. Ciasto odwtorzyłam w domu i wyszło pyszne! Polecam Wam! Przepis na tort makowy z pomarańczą, jak w Costa Coffee SKŁADNIKI: galaretka z pomarańczy: - 3 pomarańcze (szklanka soku wyciśniętego na wyciskarce
SMYKWKUCHNIżółtka 1/2 kostki masła Makowiec – przepis Drożdże mieszamy z łyżką cukru, mleka, maki, rozczyn zostawiamy na 15 min. Do mąki dodajemy utarte żółtka, następnie rozczyn i mleko. Ciasto zagniatamy następnie dodajemy stopione masło. Wyrabiamy na lśniącą kulę. Zostawiamy do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto wałkujemy, nadając mu kształt prostokąta. Na powierzchni ciasta rozkładamy masę makową i zawijamy w roladkę. Kładziemy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Makowiec zawijany to pyszne, ale niestety pracochłonne ciasto. Makowiec po przekrojeniu bardzo oryginalnie wygląda, jest mało słodki i ma bardzo dużo bakalii. Czas wykonania: 4 h Ilość porcji: 24 kawałki (2 duże formy keksowe 12 cm x 30 cm) Składniki: Ciasto: 600 g mąki 50 g świeżych drożdży 200 ml mleka 100 g cukru 2 żółtka(...)łyżek margaryny Masa: 300 g maku 2 jajka 150 g cukru 2 łyżki masła 2 łyżki miodu 150 g bakalii (orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa (Przepis na blogu) ) Przygotowanie: Ciasto: Przygotować rozczyn: do ciepłego mleka dodać pokruszone drożdże, łyżkę cukru i 3 łyżki mąki. Wszystkie składniki wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć
KuchniaWeDwoje.plmakiem są to tradycyjne, pachnące migdałami i rodzynkami ciasteczkami, idealnymi na wigilijną kolację. Jednak co ważne rogaliki zachowują długo swoją świeżość. Tegoroczne świąteczne rogaliki z makiem są na bazie ciasta krucho-drożdżowego. Tak przygotowane i upieczone małe pyszności goszczą co rok na moim stole świątecznym. Dzięki nim w całym domu czuć atmosferę i klimat świat. Znikają w mgnieniu oka. Polecam(...)Składniki: ciasto krucho-drożdżowe: 300 g mąki pszennej 100 g masła 40 g drożdży 30 ml śmietany 18% 20 g cukru pudru(2 łyżki) 10 g cukru(1 łyżka) 1 jajko masa makowa 200 g mielonego maku 200 ml mleka 50 g miodu 50 g rodzynek 10 g mąki(1 łyżka) aromat migdałowy krem dekoracyjny Mąkę, cukier puder przesiewam
Ciasta z tradycjamiPółki sklepowe uginają się pod gotowymi ozdobami do ciast. Jednak nic nie sprawia takiej przyjemności jak przygotowanie takiej ozdoby samemu. Początkowo wydaje się to trudne jednak z czasem jest to łatwiejsze. Aby czekoladowe ozdoby przypominały te sklepowe należy kilka prostych reguł i przepisów. Czy do stworzenia czekoladowych ozdób potrzeba specjalnych urządzeń czy figur? Nie koniecznie. Oczywiście możemy zaopatrzyć się(...)ciepłej czekolady dodajemy kawałki odłożonej czekolady. Mieszamy do momentu,aż drobinki się roztopią w czekoladzie, a czekolada . Następnie tak przygotowaną czekoladę lekko podgrzewamy. Tak przygotowaną czekoladą możemy polać ciasto czy zrobić pralinki. Tak przygotowane ozdoby chłodzimy i ostrożnie odrywamy od papieru i układamy na cieście. Czekoladowe ozdoby na bazie masła: Składniki 200 g czekolady 50 g masła Czekoladę roztapiamy
Ciasta z tradycjamiWszyscy lubimy pierogi, wszak polska kuchnia z pierogów słynie. Każdy ma swój ulubiony farsz, bo lubimy je jeść, ale już lepić je niekoniecznie. Wystarczy jednak dobry przepis na ciasto, by lepienie pierogów sprawiło wiele frajdy. Dla mnie najlepszy przepis to mąka + woda. Początkującym proponuję zamienić wodę na mleko. Ciasto z mlekiem jest wyjątkowo plastyczne i nie wysycha zbyt szybko(...)spokojnie można poeksperymentować np. z falbankami. Jak zrobić falbanki? Zapraszam na filmowy instruktaż tutaj . Płyn, czy to woda, czy mleko musi być gorący. Zaparzona mąka daje bardziej elastyczne ciasto. Po zagnieceniu ciasta należy je pozostawić przynajmniej na 15 minut, by odpoczęło. Ten zabieg również wpływa na plastyczność ciasta. To czas na uformowanie glutenu, siatki białkowej, która odpowiada za strukturę
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Lista najlepszych przepisów na swiąteczne ciasta i desery. Spory wybór, myślę, że każdy znajdzie coś dla siebie :) To jak, co w tym roku pieczemy? ;) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Makowce i serniki: Makowiec Dawida(...)Orzeszki Orzechowe kuleczki Popękane ciasteczka piernikowe Popękane ciasteczka czekoladowe Torty: Miodownik z orzechami Tort bananowy Tort z topinamburem i czekoladą Tort czekoladowy z solonym karmelem Tort makowy Pijana śliwka Ciasta i inne słodkości: Moczka Ciasto Lion Pijany kokosowiec Ciasto orzechowe z kremem chałwowym Ciasto z kremem chałwowym Kostka kawowa Ciasto miodowe z brzoskwiniami Orzechowe babeczki Ciasto marchewkowe z kremem Cytrynowiec
Domowa cukiernia Ewyostatnich potraw podawaną na wigilijny stół, organizację świąt dobrze zacząć właśnie od niego. Nie należy zrażać się konsystencją i wyglądałem zaczynu, który uzyskamy. Ciasto z czasem okrzepnie, na wierzchu zaschnie widoczna skorupa. Piernik wypiekać będziemy na 4 dni przed wigilią. Piernik świąteczny przepis>>> Przygotowanie piernika rozpoczynamy miesiąc(...)zaczynu, który odstawiamy na 26 dni. 20 grudnia okrzepły zaczyn będzie nadawał się do wypieczenia. Nie warto zostawiać pieczenia na ostatnią chwilę. Świeżo upieczone ciasto jest bardzo twarde, a jego jedzenie nie sprawi nikomu przyjemności. Część ciasta tradycyjnie już odkładam do przygotowania Moczki , która dzięki niemu nabiera niepowtarzalnego smaku
kuron.com.pl