babkę "Pełną wspomnień" to takie połączenie tego co dobre i lubiona z tym co nieco nowocześniejsze. W tym wypieku znajdziecie zarówno prostotę wykonania i niezwykłe połączenia smaku. Ciasto jest bardzo lekkie, aromatyczne i puszyste. Zapewne zastanawiacie się czemu akurat "Pełna wspomnień"? Otóż ta babka przywołuje wszystkie miłe wspomnienia ostatnich wakacji. Co ważne doskonale komponuje się z kubkiem ciepłej kawy(...)masy dodajemy płynny miód. Krótko miksujemy. Dodajemy przesiane składniki. Miksujemy do momentu połączenia. Do masy dodajemy wolnym strumieniem mleko. Miksujemy. Rodzynki cedzimy na sitku. Obsypujemy mąką. Dodajemy do ciasta. Mieszamy. Ciasto przelewamy do formy keksowej wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy około 50-60 minut w 175 stopniach do tzw. suchego patyczka. Studzimy. Czekoladę rozpuszczamy i polewamy nią wystudzone
Ciasta z tradycjamiSzybkie ciasto z dżemem i owsianą kruszonką jest niezwykle wilgotne, chrupiące i lekko kwaśne . To wszystko oznacza tylko jedno – ciasto idealne, proste i przede wszystkim takie cieplutkie domowe . To ciasto z dżemem możecie przygotować w każdym smaku. Ja użyłam powideł śliwkowych – były mało słodkie i kwaśne, przez co idealnie zgrały się ze słodką kruszonką. Jeśli Wasz dżem jest(...)bardzo słodki, dodajcie trochę mniej cukru do ciasta. Na temat tego, jakie jest idealne ciasto według mnie rozpisałam się przy okazji przepisu na najprostsze na świecie ciasto jogurtowe z owocami . Tym razem tylko powiem, że to ciasto z dżemem czy powidłami śliwkowymi jest kolejnym niesamowitym ciastem z kruszonką, którą oczywiście kocham . Absolutnie nie możecie zapomnieć o dodaniu orzechów do kruszonki
Słodkie GotowanieBardzo dobre ciasto, dużo z nim pracy ale warto. Jestem pewna że będę je robić częściej. Wykonanie ciasta – Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Co jakiś czas dodawać po jednym jajku i za każdym razem dokładnie wymieszać. Wlać mleko, dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Dokładnie wymieszać. Blaszkę o wymiarach(...)wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Można użyć papieru do pieczenia. Wlać ciasto do formy. Wykonanie ciasta w thermomix do naczynia miksującego dodać masło, cukier i cukier waniliowy, wymieszać obroty 5, czas 1 minuta. W połowie czasu zdjąć masę z boków naczynia i ponownie wymieszać mieszać obroty 6 i co chwileczkę dodawać po 1 jajku. Po dodaniu wszystkich jajek, mieszać
Kuchnia PokoleńTakie ciasto można przygotować bardzo szybko z produktów, które zawsze mamy w szafce kuchennej. Ciasto można przygotować dla niespodziewanych gości lub szybki podwieczorek. Bardzo puszyste i bardzo pyszne. Na wierzchu ciasta tworzy się pyszna skorupka, a duża ilość jabłek sprawia, że jest idealne. Polecam. Upieczcie koniecznie. Słodkich wypieków Wam życzę. Potrzebujemy: Na ciasto: 3 jajka 1 cukier waniliowy półtorej szklanki(...)mąki tortowej pół szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 -5 średnich jabłek Dodatkowo: cukier puder do posypania ciasta Wykonanie pysznego ciasta z jabłkami: 1. Ciasto: Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, stopniowo wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i dokładnie miksujemy. Jabłka myjemy, osuszamy i obieramy, usuwamy gniazda nasienne
IzabelawkuchniPierwszy raz karpatki próbowałam na początku lat 90. Mama upiekła ciasto i zrobiła krem. I wszystko by było dobrze gdyby nie fakt, że krem można było wylewać na ciasto Był rzadki, ale naprawdę rzadki, jak np. rzadka śmietana. Ciasto się polewało, a „krem” spływał po palcach Potem długo gościło w naszym domu ciasto z papierka, a więc karpatka(...)torebki, popularnej firmy. Było to całkiem smaczne i owszem Chyba każdy, kto wychowywał się w latach 80 i wczesnych 90, pamięta karpatkę, bo wtedy nie było tak szerokiego wyboru ciast. W naszym domu była to zebra, sernik, karpatka, murzynek i pewnie kilka innych o których teraz nie pamiętam, ale spokojnie, nie było ich więcej niż 10 Przepis pochodzi ze zrywanego
Mieszam w Garnkusami, że warto przygotować ten przysmak w najbliższym czasie. Chociaż można delektować się nim przez cały rok. Odkrywając wciąż na nowo ten subtelny smak połączenia kakao, bananów i śmietanki. Ciasto na Wielkanoc W naszym świątecznym menu odkryjecie wiele wielkanocnych inspiracji kulinarnych. Dołączamy do nich kopiec kreta, a jutro pojawi się puszysta babka. Agata piecze ją nie tylko na Wielkanoc(...)przysmaki pasują do codziennej kawy i na wiosenne wyprawy. Przecież wystarczy spakować kawałek ciasta domowej roboty do pojemniczka i wyruszyć w świat, który o tej porze roku zaczyna zachwycać bardziej niż kiedykolwiek. Kuchnia i kulinarne impresje to bardzo często najlepsze inspiracje, od których może zacząć się coś bardzo wyjątkowego, na przykład tej wiosny. Wiosenny kopiec kreta Składniki na ciasto
KulinarneImpresje.plkarpatkę robiłam oj dawno temu i całkiem o niej zapomniałam,aż dziś przeglądając fb przypomniało mi się o tym cieście.Pomysł na nie znalazłam tutaj .Tam są zdjęcia jak zrobić krok po kroku, ja zapomniałam o robieniu zdjęć.Moja rolada nie wyszła idealna,ale była pyszna Trochę "zachodu" przy niej jest , ale mimo to polecam.Ja pamiętam , że coś(...)namieszałam i nie tak zrobiłam jak trzeba, ale ogólnie wyszło jak wyszło i wszystkim smakowało. Ciasto karpatkowe 1 szkl.wody 0,5 kostki margaryny 1 szkl.mąki pszennej 5 jajek ciasto czekoladowe: 4 jajka 0,5 szkl. cukru pudru 0,5 szkl. mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao 0,5 kostki margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa
Moje domowe kucharzenieszklanka mąki 2 jajka 400g jogurtu naturalnego 2 jajka szczypta soli szczypta pieprzu olej do smażenia Przepis na klasyczne naleśniki z jogurtem Składniki miksujemy przy pomocy miksera. Otrzymane ciasto powinno mieć dość rzadką konsystencję. Jeśli będzie zbyt gęste dodajcie odrobinę mleka, albo wody gazowanej, jeśli będzie zbyt rzadkie odrobinę mąki. Naleśniki smażymy na patelni posmarowanej olejem z obu stron. Placuszki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zapraszam na jabłecznik z cynamonem, do zrobienia którego użyłam oleju kokosowego . Składniki ciasta: 250 g mąki (typ 500) płaska łyżeczka cukru z wanilią 80 g cukru 8 g proszku do pieczenia 65 g nierafinowanego oleju kokosowego (polecam Skworcu ) 4 czubate łyżki śmietany 12% 1 jajko Składniki na warstwę z jabłek: 1 kg jabłek 2 czubate łyżeczki cynamonu(...)szklanki cukru (według uznania) 1 kisiel cytrynowy Wykonanie ciasta: Tortownicę o średnicy około 23 - 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Do miski wrzucamy mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, olej kokosowy. Olej kokosowy musi być miękki. S kładniki ciasta rozcieramy w rękach, aby olej połączył się z mąką. Ciasta nie zagniatamy. Po roztarciu w rękach ciasto powinno być sypkie
Smak mojego domuDziś przepis na ciasto- klasyk. Napoleonka, zwana także kremówką to lekki przekładaniec na półfrancuskim cieście wypełniony cudownie gładką i słodką budyniową masą. Przygotowane przeze mnie w ramach tłustego czwartku „na szybkości” jak to mówię;) Do zrobienia w 1 godzinę, bo masę wykładamy ciepłą, a w między czasie możemy wykonywać ciasto. Jednak sama Napoleonka najlepsza jest na drugi dzień- miękkość ciasta(...)rozpieszcza wtedy podniebienie i stanowi zwartą całość z delikatną mleczną masą. Polecam! Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1 kostka masła (200 g) 1 szklanka śmietany 18% tłuszczu Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy posiekane masło i wyrabiamy w rękach na piasek. Dodajemy śmietanę i zagniatamy. Rozwałkowujemy cienko( na 0, 5 cm) i składamy wpół dwa razy. Wałkujemy
Domowe ciastaPROSTY Pyszny MAKOWIEC z Serem – Dzień dobry! Zapraszam dzisiaj na pyszny makowiec z serem na kruchym cieście. Jest bardzo smaczny, wilgotny, trochę waniliowy i migdałowy, wygląda apetycznie po przekrojeniu, ma takie łatki. Do jego przygotowania użyłam gotowej masy makowej z puszki. Makowiec udekorowałam mleczną czekoladą i cukrowymi gwiazdkami. Jest pyszny, polecam!!! Polecam również pyszny GWIAZDKOWY Makowiec na Kruchym Cieście (klik(...)mlecznej czekolady złote gwiazdki cukrowe Spód: 1. Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, przesiać cukier puder, dodać masło i posiekać nożem. Dodać żółtko, 1 łyżeczkę śmietany i zagnieść ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt suche dodać jeszcze 1 łyżeczkę śmietany (ja dodałam 2 łyżeczki śmietany do ciasta). 2. Ciasto rozwałkować, podsypując mąką na wielkość blaszki (blaszka 25x35cm wyłożona papierem
Mała Cukierenka