ciasto - 160568 przepisów (strona:384/10705)

Ciasto Pleśniak bezglutenowy 341

Dzisiaj podaję przepis na popularne ciasto Pleśniak w wersji bezglutenowej.  Wersja bezglutenowa powstała po zamianie ciasta glutenowego na ciasto wykonane z mąki bezglutenowej - oczywiście własnej.  Składniki na ciasto kruche bezglutenowe: 2 szkl mąki bezglutenowej 6 żółtek 1 białko 1/2 szkl cukru 200 g masła gęsta śmietana lub woda - ilość w zależności od potrzeby 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)łyżeczki kakao Wszystkie składniki (oprócz kakao) mieszamy i zagniatamy ciasto. Ja dodaję śmietanę bo nadaje trochę kwaskowatego smaku - dodaję 2-3 łyżki ale tyle, żeby ciasto nie było za rzadkie.  Ciasto dzielimy na 3 równe części. Jedną część owijamy w folię i mrozimy przez ok 2 godziny. Do drugiej części dodajemy kakao, zagniatamy, zawijamy w folię i również mrozimy

Ze smakiem bez glutenu
Bezglutenowy apple pie 153

Ostatnio miałam ochotę na ciasto z jabłkami ale inne niż zwykła szarlotka. Na tapetę poszedł apple pie, oczywiście w wersji bezglutenowej. Ciasto wyszło super kruche chociaż jak dla mnie może nawet za bardzo kruche więc następnym razem zmodyfikuję składniki o więcej jajek. Jeśli zaś chodzi o jabłka to zrobiłam je w wersji "na bogato", to znaczy wymiotłam z lodówki resztki(...)ananasa i mocno dojrzałe banany:-) Składniki na ciasto: 2 szkl mąki bezglutenowej - ja użyłam mojej mieszanki mąki gryczanej - 1 szkl. 200 ml 150 g zimnego masła lub margaryny 2 łyżki cukru - użyłam brązowego 1,5 roztrzepanego jajka - ok 1/2 jajka zostawiłam do posmarowania ciasta przed pieczeniem; sugeruję użyć dwa razy więcej jajek, żeby ciasto było ściślejsze. Ja następnym razem

Ze smakiem bez glutenu
Greckie obwarzanki z pastą sezamową wg Aleex 124

oryginalnym wydaniu, w knajpce nad Morzem Egejskim podczas letnich wakacji? Zanim jednak nadejdzie lato, już dzisiaj zapraszam Was na greckie obwarzanki, które znalazłam u Ostrej na Słodko. W obwarzankach ciasto francuskie łączy się z kruchym ciastem, tworząc wyśmienitą całość. Greckie obwarzanki są bardzo delikatne, chrupiące, po prostu rozpływają się w ustach. Idealnie smakują z mocną kawą. Można je podać(...)miodem, pastą sezamową lub po prostu z cukrem. W każdej wersji smakują rewelacyjnie. Składniki: • 2 blaty ciasta francuskiego • 150 g mąki pszennej • 80 g masła • 40 g cukru pudru • 1 żółtko • 1 jajko • cukier do posypania • pasta sezamowa z kakao Sposób przygotowania: 1. Z mąki, masła, cukru pudru i żółtka szybko zagnieść kruche ciasto. Uformować je w kulę i włożyć

W mojej kuchni
DOMOWY MAKARON a'la GORDON RAMSAY 135

GORDON RAMSAY          Dzisiaj przedstawiam przepis na domowy makaron, który został przygotowany według przepisu Gordona Ramsay'a. Z tego przepisu wychodzi całkiem sporo ciasta na makaron. Jeżeli nie zużyjemy wszystkiego od razu, ciasto na makaron możemy zamrozić lub do kilku dni przechować w lodówce (szczelnie zawinięte ).         Moim(...)makaron ) 1/4 łyżeczki soli 4 świeże jajka 6 żółtek 2 łyżki oliwy z oliwek PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Wszystkie składniki na makaron wkładamy do miski robota kuchennego, wyrabiamy w nim ciasto, aż będzie przypominać grube okruchy . Krok 2. Zawartość miski wysypujemy na posypaną mąką stolnicę i zagarniamy całość w kulę. Ciasto zagniatamy, aż stanie się gładkie i miękkie oraz przestanie się

Moja Książka Kucharska
Sernik gotowany z mini rollsami 287

historii sernika już pisałam, więc nie będę się powtarzać. Nie ulega wątpliwości, że serniki należą do jednych z najpopularniejszych ciast. Okres przedświąteczny, to dobra pora na nową, autorską odsłonę tego ciasta. Sernik gotowany z mini rollsami. Składniki na ciasto półkruche: forma 24 x 24 cm - 500 g mąki krupczatki - 125 g cukru pudru - 250 g schłodzonego masła - 2 żółtka(...)rozpuszczenia proszku budyniowego) - 1 laska wanilii - esencja migdałowa Dodatkowo: - 21 szt. batonów mini rolls Polewa czekoladowa: - 102 g czekolady deserowej (75% kakao) - 50 g masła   Dzień wcześniej zagniatamy ciasto półkruche. Suche składniki (mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy do mąki na tarce. Palcami łączymy starte masło z mąką na grubą kruszonkę

mojewypiekiinietylko
Domowa pizza – najlepsza pizza 234

Uwielbiam domową pizze i choć w wielu restauracjach podają naprawdę dobre pizze, to wspólnie z mężem jednak zdecydowanie wolimy domową. Dziś zapraszam Was na pyszną pizze na grubym cieście. Mój mąż uwielbia ją robić i przyznam, że wychodzi mu doskonale Zawsze wzbogaca ciasto o ziołowe dodatki, co poprawia smak i… no cóż takiej pizzy w restauracji nie znajdziecie Spróbujcie(...)Składniki: (pizza 30 cm) Ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej około 4/5 szklanki ciepłej wody (niecała szklanka) 50 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru około 1 łyżki oleju lub oliwy z oliwek 3/4 łyżki przyprawy do pizzy Skworcu większa szczypta pieprzu ziołowego Skworcu Farsz: 12 pieczarek 1/2 czerwonej papryki 3 łyżki czerwonej cebuli Stovit (nadała wspaniałego smaku) kilka półplasterków

Słodkie okruszki
Oponki Drożdżowe bez Sera - Przepis na Oponki 455

miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia. Po 15 minutach: Do gotowego rozczynu dodaję pozostałe składniki na ciasto, (spirytus wlewam na mąkę tak żeby nie polać po jajkach i rozczynie). Składniki mieszam ze sobą przez chwilę łyżką, tak żeby się połączyły. Następnie ciasto wykładam na blat podsypany mąką(...)delikatnie wyrabiam przez około 5 minut, aż ciasto stanie się gładkie. Ciasto wyrabiam delikatnie, nie naciskam zbyt mocno ponieważ jest dość luźne i jeżeli będziemy je mocno naciskać to będzie się bardziej kleiło do dłoni i blatu. Podczas wyrabiania możemy ciasto podsypywać niewielką ilością mąki. Ciasto możemy również przygotować robotem. Wyrobione ciasto przekładam do miski oprószonej mąką, nakrywam ściereczką

Uwaga Babcia Gotuje
Ciastka maślane z cukrem 169

Ciasto półkruche wymaga oprócz mąki, tłuszczu i jaj (żółtek) dodatku śmietany i środka spulchniającego. Perfekcyjna kruchość, maślany smak i ten zapach przypominający dzieciństwo. Ciastka maślane z cukrem. Składniki na ciasto półkruche: - 500 g mąki krupczatki - 125g cukru pudru - 250g mocno schłodzonego masła - 2 żółtka - 1 łyżka gęstej, kwaśniej śmietany - 2 łyżki lodowatej wody - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo(...)białko - brązowy cukier demerara Dzień wcześniej – wieczorem – zagniatamy ciasto półkruche. Suche składniki (mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy do mąki na tarce. Palcami łączymy starte masło z mąką na grubą kruszonką. Dodajemy żółtka, śmietanę i lodowatą wodę. Szybko wyrabiamy ciasto. Przekładamy do woreczka i wkładamy do lodówki na noc. Na drugi dzień

mojewypiekiinietylko
Ciasto podwójnie orzechowe z wafelkami 180

Piekąc to ciasto postawiłam na orzechy, dużo orzechów;) Biszkopt upiekłam z dodatkiem kakao, do tego masa na bazie serka mascarpone utartego z nutellą oraz podprażonymi orzeszkami ziemnymi. Masa przez dodatek nutelli jest dosyć słodka, dlatego drugą masę stanowi m.in kwaśna śmietana wymieszana ze zmielonymi orzechami włoskimi i pokruszonymi wafelkami. Kawałki wafelków oddzielają również obie masy, co daje bardzo przyjemny efekt(...)Konsystencją ciasto różni się nieco od Mlecznego Wafelkowca . To jest zdecydowanie bardziej „tortowe”, i choć po schłodzeniu ciasto jest zwarte i tak zalecam jedzenie łyżeczką;) Biszkopt kakaowy: 4 duże jajka 3/4 szkl. cukru drobnego 3/4 szkl. mąki pszennej 3 płaskie łyżki kakao 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 łyżki oleju Masa nutellowa: 250 g serka mascarpone

Smaki Na Talerzu
ciasto harataniec z serem 473

składniki na ciasto kruche: 480 g mąki orkiszowej lub pszennej 60 g cukru pudru 2 żółtka 250 g masła, schłodzonego 2 łyżeczki proszku do pieczenia: dodatkowo: 2 łyżki kakao 1 słoiczek powidła śliwkowego (340 g) wykonanie: Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę. Dodajemy cukier puder oraz żółtka, mieszamy nożem. Dodajemy masło, całość siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto(...)Dzielimy je na trzy części, do dwóch dodajemy po 1 łyżce kakao i zagniatamy aby równomiernie połączyło się z ciastami. Ciasto jasne rozwałkowujemy, przekładamy do foremki (ok. 21x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia, rozsmarowujemy na nim powidło. Na powidło ścieramy jedno ciasto kakaowe. Podpiekamy. składniki na masę serową: 1000 g sera 100 g masła, w temperaturze pokojowej 2 jajka 2 żółtka

Domowy Smak Jedzenia
świąteczne ciasto piernikowe z galaretką 1751

składniki na I ciasto piernikowe: (potrzebujemy 2 takie ciasta) 225 g pierniczków (suchych, lukrowanych) 70 g mąki ziemniaczanej 115 g cukru 4 jajka (osobno biała i żółtka) 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Pierniczki mielimy jak najdrobniej i mieszamy z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Białka ubija na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier oraz żółtka. Następnie dodajemy mieszankę suchych składników(...)delikatnie mieszamy np. przy pomocy szpatułki. Ciasto wykładamy do foremki (ok. 21×32 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 45 min. w 180 st.C. Po upieczeniu odstawimy cisto do całkowitego wystudzenia. składniki na krem: 500 ml mleka 3 żółtka 130 g cukru 2 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 250 g masła, w temperaturze pokojowej

Domowy Smak Jedzenia
Chałwowe bułeczki francuskie 147

Podobne ciasto, choć wyrabiane z oliwą, znane było już w starożytnej Grecji i Rzymie. Także na Bliskim Wschodzie istnieją podobne wyroby cukierniczne (np. bakława). Niewykluczone, że we Francji ciasto francuskie znane było już w średniowieczu, choć pierwszy dokładny przepis na pâte feuilletée pojawił się w książce kucharskiej wydanej ok. 1650 roku. W Polsce ciasto francuskie znane jest co najmniej(...)XVIII wieku, wspomina o nim Jędrzej Kitowicz w Opisie obyczajów za panowania Augusta III. Na Kaszubach kultywowana jest legenda, zgodnie z którą miejscowe ciasto, zwane listkowym, zostało upowszechnione w skali światowej przez Francuzów wizytujących Gdańsk pod wodzą Napoleona Bonaparte w roku 1807. Z ciasta francuskiego – Chałwowe bułeczki francuskie. Składniki na 16 bułeczek: - 2 opakowania ciasta francuskiego

mojewypiekiinietylko
Pumpkin pie 157

ekologicznych dyń, więc ponownie zabrałam się do dzieła. Tym razem zaplanowałam marynowane kulki dyniowe, ale chodził za mną od dawna amerykański Pumpkin pie czyli tradycyjne ciasto dyniowe . Buszowałam więc po amerykańskich blogach kulinarnych, aby znaleźć jakiś fajny przepis na masę dyniową. W końcu wymyśliłam sobie swoją wersję pumpkin pie na bazie rewelacyjnego(...)kruchego ciasta. Przepis na to ciasto już od dawna gościł w moim zeszycie ale nie miałam okazji go przetestować, bo miałam inne swoje ulubione. Nowe ciasto ma proporcje 3:2:1 czyli 300 g mąki, 200 g masła i 100 g cukru pudru plus dwa żółtka. Młody stwierdził, że to przepis podstawowy

To co kocham
Piernik staropolski 347

Pierwszy raz upiekłam w zeszłym roku i przepadłam. Zaraz po cieście miodowo-serowym , to był mój świąteczny ulubieniec. W tym roku byłam pogodzona z tym, że go nie będzie. Wszak nie mamy przechowalni, bo w końcu wyremontowaliśmy pokój Frania, który służył za komórkę, graciarnię, skład rzeczy niepotrzebnych, a w czasie Świąt Bożego Narodzenia - za chłodnię. A szkoda mi było zajętego(...)miejsca w normalnej lodówce. Zapomniałam jednak, że mam strych! Z idealną temperaturą na przechowanie tego ciasta przez najbliższe cztery tygodnie.  W internecie, w tym na wielu blogach, a może przede wszystkim na blogach właśnie, przepisów jest tysiąc. Przejrzałam kilka i doszłam do wniosku, że nie różnią się one znacząco. Przygotowując swój piernik, bazowałam na tym i tym przepisie. Natomiast

bistro mama
Piernik długo dojrzewający, przygotowanie trzy i pół tygodnia wcześniej 200

synowej mamusi. Ten przepis w ich rodzinie jest od dawna i co roku cała rodzina się nim zajada. Nie mam jeszcze zdjęcia końcowego, ponieważ dopiero dzisiaj go rozrobiłam. To ciasto musi dojrzewać trzy tygodnie w lodówce. Zachęcam do przygotowania ze mną tego piernika. Zaczynamy !!!!!! Piernik jest super, polecam. Grażynka dziękuję. Z tego ciasta również można upiec pierniczki. Do garnuszka dodać(...)ostygnięcia. Żółtka z solą lekko ubić. Sodę rozmieszać w mleku i dodać do jajek. Mąkę wsypać do dużej miski, dodać masę mleczną. Dodać ostudzoną masę z miodem, dokładnie wyrobić ciasto. Przykryć folią aluminiową i wstawić do lodówki na 3 tygodnie. Po trzech tygodniach ciasto podzielić na równe 3 części. Upiec wszystkie trzy części ciasta w takiej samej blaszce wyłożonej papierem

Kuchnia Pokoleń