ciasto - 161133 przepisów (strona:379/10743)

Ciasto kajmakowe z bananem 100

Dzisiaj zapraszam na pyszne ciasto. Ciasto kajmakowe z bananami. Ciasto niezwykle pyszne, słodkie i pachnące. Pięknie wygląda, będzie ozdobą każdego stołu. Takie ciasto można upiec na Wielkanocny stół zamiast tradycyjnej babki. Bardzo je polecam. Do upieczenia tego ciasta użyłam masy krówkowej o smaku kajmaku od HELIO . Masę bardzo polecam. Upieczcie takie ciasto i koniecznie dajcie znać czy smakowało.   Potrzebujemy(...)ciasto: 4 jajka 1 cukier waniliowy 15 dag masła lub margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia półtorej szklanki mąki tortowej pół szklanki kaszy manny 5 łyżek zimnego mleka 40 dag masy krówkowej kajmak od HELIO Dodatkowo: 2 średnie banany sok z cytryny Wykonanie pysznego ciasta: 1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem waniliowym na puszystą masę, stopniowo wbijamy po jednym

Izabelawkuchni
Sernik na kakaowym spodzie z herbatników 234

Sernik na kakaowym spodzie z herbatników to wersja ciasta dla tych wszystkich, którzy mają obawy przed przygotowaniem kruchego ciasta. Niemniej uwierzcie, że przygotowanie kruchego ciasta wcale nie jest takie trudne. Poniżej znajdziecie listę składników i dokładny przepis krok po kroku na to pyszne ciasto. Szybki przepis na: Ciasto jogurtowe Składniki na spód ciasta 200g herbatników 75 g masła 2 łyżki(...)kakao Składniki na sernik 1kg twarogu na sernik 2/3 szklanki cukru 5 jajek 1 łyżeczka cukru waniliowego Sprawdź przepis na: Domowe ciasto marchewkowe Sernik na kakaowym spodzie z herbatników – przepis Herbatniki kruszymy w blenderze, albo po prostu tłuczkiem do mięsa. Masło roztapiamy w rondelku i dodajemy do herbatników. Dodajemy również kakao. Wszystko mieszamy. Herbatnikami wylepiamy dno tortownicy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Orkiszowe gofry czekoladowo waniliowe z ciasta parzonego z białkami 74

zamrozić.  Z takich mrożonych białek również wyjdzie nam beza i makaroniki, ale ja proponuję wykorzystać je do gofrów. Rozmrożone białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z ciastem na gofry. Te gofry przygotuję trochę inaczej niż zwykle, ponieważ mąkę zaparzę gorącym mlekiem z masłem. Gofry będą pyszne i chrupiące,  a jeżeli jeszcze do połowy ciasta dodamy czekoladę(...)koniec polejemy sosem malinowym… spróbujcie sami. Tajemnicą udanych, smacznych i chrupiących gofrów jest nie tylko przepis na dobre ciasto. Bardzo ważnym elementem jest również opiekacz do gofrów, jego moc i powłoka, jaką pokryte są płyty grzewcze. Te marmurkowe orkiszowe gofry upiekłam w gofrownicy Breville z powłoką DuraCeramic.   Składniki CIASTO WANILIOWE 100 g mąki orkiszowej tortowej 150 ml mleka

Tajemnice Smaku
Przepis na najlepsze domowe pączki – lepsze niż z cukierni 155

minus 1 łyżka użyta do zaczynu), pozostałe mleko (200 ml minus 3 łyżki użyte do zaczynu) oraz wyrośnięty zaczyn. Wymieszaj wszystko łyżką a następnie wyrabiaj dłońmi aż ciasto uzyska jednolitą i gładką konsystencję (ok. 5 min). Następnie wlej stopniowo masło wymieszane z olejem i dokładnie wyrabiaj dłońmi. Na koniec wlej spirytus i ponownie wyrób. Cały proces wyrabiania ciasta powinien potrwać(...)Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 60-90 min. Po tym czasie ciasto wyłóż na stolnicę i wyrób przez kilka minut (jeśli mocno się klei podsyp odrobiną mąki). Odrywaj kawałki ciasta ważące ok. 55 g i formuj z nich okrągłe, nieco spłaszczone kulki. Odkładaj je na ściereczkę. Gotowe pączki przykryj ściereczką

Słodki Blog
Ciasto czekoladowe z suską sechlońską 94

Ciasto czekoladowe z suską sechlońską to ciasto obok, którego na pewno nie przejdzie obojętnie żaden miłośnik czekolady, a także suszonych śliwek. Ciasto idealne do popołudniowej kawy, ale to także smaczna propozycja dla osób, które lubią ciasta z kremem . Suska sechlońska, której użyłam to tego ciasta to odmiana suszonej śliwki, produkowana metodami tradycyjnymi jedynie na terenie Czchowa, Gnojnika, Iwkowej, Łososiny Dolnej(...)suszonych, ponieważ ma elastyczny i mięsisty miąższ, lekko pomarszczoną i lepką skórkę w kolorze ciemnogranatowym. W smaku suska sechlońska jest lekko słodka, czuć w niej aromat wędzenia. Do tego ciasta polecam użyć oryginalnego produktu, zwykłe suszone śliwki mogą nie oddać prawdziwego smaku. Ciasto czekoladowe z suską sechlońską przepis na tortownicę o średnicy 20 cm Składniki ciasto: 250 g mąki pszennej

365 dni dookoła kuchni
Orzechowiec 150

Orzechowiec Miodowo-orzechowe ciasto przekładane delikatną masą grysikową oraz powidłami śliwkowymi. Świetne połączenie smakowe. Ciasto najlepiej zrobić jeden, dwa dni przed podaniem, wówczas blaty zmiękną, a smaki zdążą się przegryźć.     Składniki: Ciasto: 0,5 kg mąki pszennej 2 łyżeczki sody oczyszczonej 200g masła lub margaryny 2 jajka 2 łyżki mleka 2 łyżki miodu 150g cukru Masa orzechowa: 250g(...)200g masła Dodatkowo: 1 słoik powideł śliwkowych     *** Mleko mieszamy z miodem i podgrzewamy przez chwilę w garnuszku albo w mikrofali. Odkładamy do wystudzenia. Następnie wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce: mąkę, sodę, jajka, cukier oraz miękkie masło lub margarynę i masę miodowo-mleczną *** *** Całość zagniatamy razem na gładkie ciasto *** *** Ciasto dzielimy na 3 części i wkładamy

Blog z Apetytem
Ciasto na pierogi 106

Ciasto na pierogi - miękkie, elastyczne i bardzo smaczne Ciasto na pierogi - najlepszy przepis, wielokrotnie sprawdzony. Na tym przepisie nigdy się nie zawiodłam, pomimo że robiłam pierogi z mąki pszennej różnych typów i od różnych producentów. Miękkie i elastyczne ciasto na pierogi z olejem i jajkiem jest wyjątkowo smaczne i zarazem proste do zrobienia. Dzięki zachowaniu odpowiednich proporcji mąki i wody(...)wyjątkowo dobrze się zagniata - można je zrobić ręcznie, mikserem lub w automacie do chleba. Ciasto pierogowe zaparzane z tego przepisu przygotowuję także wtedy, kiedy robię samosy - pierożki indyjskie , które później smażymy.  Ciasto na pierogi - przepis podstawowy Ciasto na pierogi - składniki proporcje na około 45-50 niewielkich pierogów 500 g mąki pszennej lub tortowej 1 niepełna szklanka wrzącej wody (około

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ciasto Morze Czarne 363

Morze Czarne Efektowne i przepyszne ciasto na szczególne okazje. Czekoladowy biszkopt przełożony dwoma kremami- czekoladowym i śmietankowym oraz delikatnie kwaskową frużeliną malinową, a całość zwieńczona słodką i chrupiącą bezą. Niebo w ustach. Co prawda przygotowanie ciasta jest dość pracochłonne ale efekt WOOOW (zarówno wizualny jak i smakowy) murowany. Polecam!     Składniki: Biszkopt kakaowy: 5 jajek 3/4 szklanki cukru(...)szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/3 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Do nasączenia ciasta: 1/2 szklanki mocnej kawy lub herbaty lub alkoholu Frużelina malinowa: ok 1/2 kg malin świeżych lub mrożonych 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Krem czekoladowy: 250g serka mascarpone 250g śmietanki kremówki 36% 150g kremu czekoladowego typu Nutella 100g

Blog z Apetytem
Ciasto czekoladowe z owocami, marmoladą i galaretką 135

Ciasto czekoladowe z owocami, marmoladą i galaretką. Dziś zapraszam Was na kolejne pyszne ciasto. Ciasto czekoladowe z owocami i galaretką, to delikatny, wilgotny wypiek pełen pysznych dodatków. Nic tylko piec. Ciasto jest naprawdę proste. Bazą stał się przepis na popularnego murzynka, którego przełożyłam marmoladą i podałam z dużą ilością owoców zatopionych w galaretce. Najlepiej pasują tu lekko kwaskowate maliny(...)wiśnie. Należy też pamiętać, aby wybrać lekko kwaskowatą marmoladę do przełożenia ciasta. Całość nie ma być przesłodzona. U mnie to ciasto najczęściej pojawia się, gdy moja przyjaciółka wpada z wizytą. Ona uwielbia czekoladowe smaki w połączeniu z kwaskowatymi owocami jak maliny czy wiśnie. Do tego mała filiżanka kawy prosto z Włoch i… czas na ploteczki Po pyszne włoskie kawy

Słodkie okruszki
SIEKANY KURCZAK A'LA PIZZA 105

Oryginalny pomysł na urozmaicenie kurczaka! Siekane filety z kurczaka w cieście majonezowym zapieczone w piekarniku z dodatkami a'la pizza - papryką, szynką oliwkami oraz mozzarellą. Kurczak w cieście pełni funkcję spodu, który najpierw lekko podpiekamy, a następnie układamy dodatki i ponownie pieczemy w piekarniku. Rewelacja! Do tego danie jest niezwykle proste i dość szybkie w przygotowaniu, a efekt końcowy zaskakuje(...)chcemy otrzymać wersję bardziej fit, to rezygnujemy z dodatku majonezu. Podany w towarzystwie pieczonych ziemniaków oraz surówki smakuje znakomicie i robi furorę na stole... Składniki: (4 porcje) Ciasto: 2 pojedyncze filety z kurczaka 3 jajka 2 łyżki majonezu 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól, pieprz Dodatki: 1/2 papryki czerwonej 100 g szynki

Kuchnia MagdaLeny
Keto key lime pie (Paleo, LowCarb) 173

Powróciły wyższe temperatury, a wraz z nimi pojawiła się także potrzeba orzeźwienia. Woda z cytryną zdaje co prawda egzamin, ale o ile przyjemniej uzyskać ten sam efekt pałaszując kawałek ciasta! Mocno limonkowa i niezbyt słodka tarta stanowi idealny letni deser. Inspiracją jest amerykański klasyk – key lime pie. Kto zna się bowiem lepiej na kwestii orzeźwienia jak nie mieszkańcy gorącej(...)Florydy…? Oczywiście moja wersja nie zawiera zbóż, cukru oraz nabiału, jest więc Keto & Paleo wariacją na temat oryginału. Nie miałam okazji go jeść, jednak jestem przekonana, że ciasto w tej wersji jest równie smaczne, a o ile zdrowsze! Sekret pochodzenia zieleni ujawniony Ogólnie, źródłem inspiracji był ten przepis . Spód keto key lime pie powstał jednak z mojego ulubionego przepisu

Modern Cave Girl
Najprostsza focaccia bez zagniatania 165

Ciasto bez zagniatania to super patent na domowe pieczywo zrobione bez wysiłku i za małe pieniądze. Koszt pachnącego chlebka to około 3,5 zł. Ciasto bez zagniatania Focaccię warto posypać świeżymi ziołami oraz posiekanymi orzechami pistacjowymi Zagniatanie ciasto to czysta przyjemność dotykania miękkiego, zmieniającego się pod wpływem temperatury dłoni naturalnego, plastycznego tworzywa. Niestety nie zawsze jest czas, żeby potrenować(...)kulką drożdżowego ciasta. Na szczęście są przepisy na ciasto bez zagniatania, które robi się samo. Nie ma w tym żadnej magi. Po prostu całą robotę jaką wykonują mięśnie biorą na siebie drożdż. Potrzebują tylko więcej czasu niż standardowo. Ciasto bez zagniatania najlepiej zostawić na całą noc w lodówce niech drożdże sobie pracują. Rano, lub po pracy (ciasto może spokojnie leżeć

Niedzielny kucharz
Ciasto fasolowe z bananem i daktylami 78

Chyba wszyscy kochamy słodkie ciasta, prawda? Ten cudowny wynalazek pozwala nam zapomnieć na chwilę o tym, co dobre dla naszego zdrowia, na rzecz tego, co dobre dla naszego podniebienia. Ale zaraz zaraz, chwila! Wcale nie musi tak być! Przedstawiam Wam przepyszne i proste ciasto fasolowe, bez mąki i tłuszczu, oparte na naturalnych składnikach. Zakładamy fartuszki i pieczemy! Aha, całość najlepiej(...)wychodzi po rozdrobnieniu w maszynce do mięsa lub robocie kuchennym/malakserze, ponieważ im lepiej rozdrobnimy fasolę, tym lepszą konsystencję będzie miało gotowe ciasto. Lista zakupów (ilość składników na typową, okrągłą foremkę): 2 puszki czerwonej fasoli 2 dojrzałe banany 3 jajka 15 daktyli suszonych (bez pestek) 8 łyżek ciemnego kakao ½ tabliczki gorzkiej czekolady 2 łyżeczki cynamonu 1½ łyżeczki sody oczyszczonej Szczypta soli

Proste-przepisy.pl

Proponowane wyszukiwania