ciasto - 160568 przepisów (strona:370/10705)

Prosta babka drożdżowa z rodzynkami + filmik 103

pyszne, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe zawsze jest pora, nie tylko od święta. Rodzynki to ta przysłowiowa wisienka na torcie. Do tego ciasta wyjątkowo polecam mikser , chociaż drożdżowe wypieki zwykle zagniata się dłońmi, to tym razem lepiej użyć miksera, ponieważ ciasto jest bardzo luźne , ale im luźniejsze ciasto, tym później wypiek bardziej delikatny, mięciutki i puchaty . Serdecznie polecam :-) Do przepisu(...)skórkę z cytryny i mieszamy. Następnie dodajemy 3 całe jajka i 250 ml ciepłego mleka (bez 4 łyżek, które dodaliśmy do drożdży), rozpuszczone drożdże i miksujemy na gładką masę. Ciasto jest bardzo luźne, dlatego zagniatanie dłońmi nie jest wskazane, lepiej użyć miksera. 3. Gdy ciasto będzie już gładkie, wtedy dodajemy roztopione i wystudzone masło i dalej miksujemy. W międzyczasie sparzamy

Kawa z mlekiem
Ciasto makowe z lukrem 70

Proste ciasto makowe z lukrem na pyszny deser, który sprawdzi się na każdą okazję. Pyszne ciasto z makiem przygotowuje się praktycznie w jednej misce. Makowiec to łatwe ciasto, zawsze wychodzi, jest delikatne i puszyste. Ciasto makowe z lukrem jest umiarkowanie słodkie, dlatego wielbiciele mocno słodkich wypieków powinni zwiększyć nieco ilość cukru. Przepis na makowiec jest bardzo łatwy do wykonania(...)mnie polany jest tylko lukrem, ale można go dodatkowo przełożyć kremem lub konfiturą, wtedy będzie bardziej odświętny i smaczniejszy. Do tej pory lubiłam ciasta z makiem , które były raczej ciężkie i zawierały dużo maku. Smak i struktura ciasta makowego z lukrem sprawiły, że przekonałam się do tych lżejszych i bardziej delikatnych. Dobre ciasto z makiem nie jest trudne do wykonania

Kuchcik gotuje
Babka drożdżowa panterka 78

skórką pomarańczową/ moja była drobno tarta/. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję jajka ubite, sól, mleko ale nie całe. Zostawiam około 50 ml. Na końcu dodaję olej i wyrabiam ciasto robotem. Ciasto ma być elastyczne, ładnie wyrobione. Ciasto dzielę na dwie części. Jedną cześć odkładam. Drugą część dzielę jeszcze na dwie kolejne części. Do jednej części dodaję jedną łyżeczką kakao(...)drugiej części dwie łyżeczki kakao. Ciasta wyrabiam osobno w rękach albo w robocie. Będzie trzeba dolać odrobinę mleka do ciast bo po dodaniu kakao ciasto zrobi się mało elastyczne.  Ciasto białe, jasne kakaowe, ciemne kakaowe odkładam do jednej miski na 90 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Przykrywam ściereczką. Po wyrośnięciu ciasta wykładam na stolnicę i zagniatam każde osobno

wesoła kuchnia
Ciasto Pszczółka Maja 65

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto pszczółka Maja to bardzo smaczne ciasto bez pieczenia , które posmakuje wszystkim miłośnikom budyniowych mas. Delikatne biszkopty z dodatkiem budyniowej masy i pysznymi delicjami w polewie z masła orzechowego tworzą bardzo ciekawą kompozycję smakową. Ciasto pszczółka Maja można zaliczyć do topowych ciast, w kategorii ciasta bez pieczenia , ponieważ smakuje naprawdę rewelacyjnie. Na dodatek ciasto pszczółka Maja robi(...)się naprawdę łatwo. Polecam je nawet osobom, które jeszcze nie miały do czynienia z tego typu smakołykami. Ciasto pszczółka Maja to idealny deser na święta, a także inne nadarzające się okazję. Zachwyci Waszych gości nie tylko swoim smakiem, ale także ciekawym wyglądem. Koniecznie musicie wypróbować ten przepis! PRZEPIS NA CIASTO PSZCZÓŁKA MAJA Składniki 1000 ml mleka 4 żółtka 3 budynie

Przepiski.pl
WIOSENNE CIASTO SZPINAKOWE Z GALARETKĄ 218

Przepis na wiosenne  ciasto szpinakowe z galaretką . Na cieście szpinakowym, z bitą śmietaną i galaretkami. Udekorowane słodkim kakao i kolorowymi drażami.  Wiosna tuż, tuż. Tak więc nie pozostaje mi nic innego, jak tylko przywitać ją takim kolorowym ciastem szpinakowym. Jak wykonać takie wiosenne ciasto szpinakowe z galaretką pokazane jest w filmiku .  Zapraszam do oglądania. Subskrybuj kanał(...)RITA creative , a będziesz na bieżąco z nowymi filmami, lub zapisz się do newslettera, to raz w tygodniu wyślę Ci nowy przepis. WIOSENNE CIASTO SZPINAKOWE Z GALARETKĄ (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI: Foremka 23 x 33 cm. Ciasto: jajka (3 duże) cukier (1 szkl.) mąka krupczatka (2 szkl.) * lub zwykła mąka pszenna proszek do pieczenia (2,5 łyżeczki) olej roślinny

RITA food channel
Ciasto bananowe czekoladowe 64

Ciasto bananowe czekoladowe. Ciasto czekoladowe z bananami i rodzynkami. Proponuje Wam szybkie ciasto z bananami, mocno czekoladowe. To łatwe ciasto, do tego bardzo smaczne. Mój syn powiedział, że to murzynek , a jak mu powiedziałam, że dodałam aż 3 banany, to on stwierdził, że bananów nie czuje w smaku, tylko smak czekoladowy. Wg mnie bardziej mi przypomina brownie . TAK MIAŁO BYĆ(...)Ciasto bananowe, mocno czekoladowe, wilgotne i błyskawiczne do przygotowania. W lodówce miałam bardzo dojrzałe banany, takie z poczerniałą skórką i zastanawiałam się czy je wyrzucić, czy wykorzystać. Postanowiłam upiec ciasto z bananami. Przejrzałam Internet i wpadł mi w oko przepis z Niebo na talerzu . Ten przepis jest banalnie prosty, ale trochę go zmieniłam, zamiast polewy zrobiłam lukier. Nie trzeba się

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Orzechowa Korona 60

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto orzechowa korona to bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu ciasto bez pieczenia . Idealnie sprawdzi się dla osób, które nie mają piekarnika, lub nie lubią piec tradycyjnych biszkoptów. Ciasto orzechowa korona to bardzo smaczny deser, który posmakuje wszystkim miłośnikom domowych słodkości. Przygotowuje się je błyskawicznie, a składniki są ogólne dostępne, możecie je zakupić w każdym sklepie. Dlatego(...)też, jeśli macie ochotę na małe co nieco, wystarczy udać się do sklepu i przygotować ten rewelacyjny deser. Kiedy przygotowałam ciasto orzechowa korona po raz pierwszy, moi goście nie mogli się nim najeść. Każdemu bardzo smakowało i każdy prosił o dokładkę. Z całego serca polecam Wam ten przepis, ponieważ ciasto orzechowa korona to prawdziwy raj dla podniebienia. PRZEPIS

Przepiski.pl
Babka drożdżowa z pesto 69

obiecuje, że ten jest ostatni (przynajmniej na jakiś czas), i zabieram się już za nowe rzeczy. Ale póki co zapraszam na drożdżową babkę z pesto. Jest to propozycja podania ciasta drożdżowego na słono. Babka z pesto jest przepyszna, długo zachowuje świeżość, może być wykonana w wersji dla alergików, tj. bez mleka, bez jajek. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do wędlinki(...)łyżeczka cukru Nadzienie: 90 gr pesto 40 ml mleka do posmarowania (można pominąć) 1 garść orzechów włoskich Formę do babki z kominem wysmarować tłuszczem wysypać otrębami. Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do miski, wymieszać, wyłożyć na stolnice posmarowaną olejem lub wysypaną mąką, zagnieść ciasto, zagniatać tak długo aż ciasto będzie się odklejać od rąk, ciasto ma być gładkie, bez grudek

moj przepis na
Drożdżowe pierogi z soczewicą 50

dnia trzeba poświęcić na robienie, więc pomyślałam, że jak już robić pierogi, to niech będą wyjątkowe, niech będą takie, że „mucha nie siada”. Moje pierogi są z ciasta drożdżowego, farsz to soczewica z odrobiną mięsa i koperku, pierożki pieczemy w piekarniku. Jak smakują? Troszkę jak paszteciki, ale o niebo lepsze, miękkie i smaczne nawet następnego dnia. Świetnie smakują(...)ciepło, prosto z piekarnika, odsmażane na masełku lub zimne. Zrobiłam do nich jogurtowy sos koperkowo-szczypiorkowo-czosnkowy i myślę, że świetnie się razem komponują. Ciasto na pierogi około 50-60 sztuk: ok 560 gr mąki u mnie Luksusowa z Lubelli. 250 gr ciepłej wody lub mleka 30 gr świeżych drożdży szczypta cukru 1/2 łyżeczki soli 3 małe jajka

moj przepis na
Pełnoziarniste bułeczki z dżemem (bezmleczne) 57

mąki. Wymieszać żeby nie było grudek. odstawić na 10 min., tak żeby zobaczyć czy drożdże ruszą (zaczną bąbelkować). Mąki przesiać do misy miksera, dodać rozczyn i resztę składników. Wyrobić ciasto, dość długo, ja wyrabiałam w robocie przez 15 min na 1 biegu lub na minimum. Jak już ciasto jest wyrobione, jest gładkie i elastyczne, mięciutkie. Ciasto będzie się kleić(...)rąk, nie należy się tym jednak przejmować, ani podsypywać mąki. Ciasto odstawić na godzinę lub dwie w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, ja zawsze ostawiam do piekarnika nagrzanego na minimalną temperaturę tj. 30 st. po 40 min, ciasto jest już wyrośnięte. Przygotować dwie blaszki od piekarnika, wyłożyć papierem do pieczenia. Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić, teraz już krótko, ciasto

moj przepis na
Ciasto Izaura czyli Sernik z murzynkiem 51

mojprzepisna.pl | Ciasto Izaura czyli Sernik z murzynkiem Pogoda istnie sernikowa, w domu sporo sernikożerców, więc zapraszam na kolejny sernik. Tym razem połączony z ciastem Murzynek, czyli klasycznym ciastem czekoladowym. Fajne ciasto, dość szybko się robi, chłopakom bardzo smakowało, nie za słodkie, z błyszczącą polewą. Zapraszam:) Inspiracja Moje Wypieki . Składniki na formę 30 na 25 cm: Składniki na warstwę serową(...)Białka ubić na sztywno, podzielić na dwie części, jedną część delikatnie wmieszać do masy serowej, drugą część delikatnie wmieszać do mieszanki czekoladowej. Na dno formy wyłożyć część ciasta czekoladowego, na to łyżkę wyłożyć masę serową, tworząc kleksy, następnie znów wyłożyć masę czekoladową. Ciasto wstawić do piekarnika, piec 45 min, do suchego patyczka. Zostawić w piekarniku do całkowitego wystudzenia, następnie wstawić

moj przepis na
Babka drożdżowa z pesto 57

obiecuje, że ten jest ostatni (przynajmniej na jakiś czas), i zabieram się już za nowe rzeczy. Ale póki co zapraszam na drożdżową babkę z pesto. Jest to propozycja podania ciasta drożdżowego na słono. Babka z pesto jest przepyszna, długo zachowuje świeżość, może być wykonana w wersji dla alergików, tj. bez mleka, bez jajek. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do wędlinki(...)łyżeczka cukru Nadzienie: 90 gr pesto 40 ml mleka do posmarowania (można pominąć) 1 garść orzechów włoskich Formę do babki z kominem wysmarować tłuszczem wysypać otrębami. Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do miski, wymieszać, wyłożyć na stolnice posmarowaną olejem lub wysypaną mąką, zagnieść ciasto, zagniatać tak długo aż ciasto będzie się odklejać od rąk, ciasto ma być gładkie, bez grudek

moj przepis na
Drożdżowe pierogi z soczewicą 60

dnia trzeba poświęcić na robienie, więc pomyślałam, że jak już robić pierogi, to niech będą wyjątkowe, niech będą takie, że „mucha nie siada”. Moje pierogi są z ciasta drożdżowego, farsz to soczewica z odrobiną mięsa i koperku, pierożki pieczemy w piekarniku. Jak smakują? Troszkę jak paszteciki, ale o niebo lepsze, miękkie i smaczne nawet następnego dnia. Świetnie smakują(...)ciepło, prosto z piekarnika, odsmażane na masełku lub zimne. Zrobiłam do nich jogurtowy sos koperkowo-szczypiorkowo-czosnkowy i myślę, że świetnie się razem komponują. Ciasto na pierogi około 50-60 sztuk: ok 560 gr mąki u mnie Luksusowa z Lubelli. 250 gr ciepłej wody lub mleka 30 gr świeżych drożdży szczypta cukru 1/2 łyżeczki soli 3 małe jajka

moj przepis na
Pełnoziarniste bułeczki z dżemem (bezmleczne) 56

mąki. Wymieszać żeby nie było grudek. odstawić na 10 min., tak żeby zobaczyć czy drożdże ruszą (zaczną bąbelkować). Mąki przesiać do misy miksera, dodać rozczyn i resztę składników. Wyrobić ciasto, dość długo, ja wyrabiałam w robocie przez 15 min na 1 biegu lub na minimum. Jak już ciasto jest wyrobione, jest gładkie i elastyczne, mięciutkie. Ciasto będzie się kleić(...)rąk, nie należy się tym jednak przejmować, ani podsypywać mąki. Ciasto odstawić na godzinę lub dwie w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, ja zawsze ostawiam do piekarnika nagrzanego na minimalną temperaturę tj. 30 st. po 40 min, ciasto jest już wyrośnięte. Przygotować dwie blaszki od piekarnika, wyłożyć papierem do pieczenia. Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić, teraz już krótko, ciasto

moj przepis na
Ciasto Izaura czyli Sernik z murzynkiem 57

mojprzepisna.pl | Ciasto Izaura czyli Sernik z murzynkiem Pogoda istnie sernikowa, w domu sporo sernikożerców, więc zapraszam na kolejny sernik. Tym razem połączony z ciastem Murzynek, czyli klasycznym ciastem czekoladowym. Fajne ciasto, dość szybko się robi, chłopakom bardzo smakowało, nie za słodkie, z błyszczącą polewą. Zapraszam:) Inspiracja Moje Wypieki . Składniki na formę 30 na 25 cm: Składniki na warstwę serową(...)Białka ubić na sztywno, podzielić na dwie części, jedną część delikatnie wmieszać do masy serowej, drugą część delikatnie wmieszać do mieszanki czekoladowej. Na dno formy wyłożyć część ciasta czekoladowego, na to łyżkę wyłożyć masę serową, tworząc kleksy, następnie znów wyłożyć masę czekoladową. Ciasto wstawić do piekarnika, piec 45 min, do suchego patyczka. Zostawić w piekarniku do całkowitego wystudzenia, następnie wstawić

moj przepis na