ciasto - 160568 przepisów (strona:372/10705)

Perski chleb barbari 89

Perski chleb barbari przepis 1. Sól rozpuść dokładnie w wodzie. Dodaj drożdże i ponownie wymieszaj, aż całkowicie się rozpuszczą. 2. Dodaj mąkę i wyrabiaj za pomocą haka do ciasta przez około 10-15 minut. Mikser powinien pracować na najniższych obrotach, a po zakończeniu wyrabiania ciasto powinno mieć gładką jednolitą konsystencję. 3. Pozostaw ciasto w misie miksera przykrytej ściereczką na około(...)godzin w temperaturze pokojowej. Moje ciasto czekało 12 godzin w temperaturze 20 stopni, ale im niższa temperatura tym dłużej trwa fermentacja. 4. Po około 10-12 godzinach początkowej fermentacji wyjmij ciasto z misy miksera i odstaw na 15-20 minut, aby odpoczęło. Następnie uformuj 3 kule o takiej samej wielkości (po 310 g każda), ułóż je na tacy, przykryj ściereczką

Cztery Fajery
Ciasto żurawinowe z lukrem królewskim i posypką 85

Żurawinowe ciasto ucierane ze świeżymi owocami żurawiny, skąpane obficie w różowym landrynkowym lukrze królewskim i tęczowych koralikach. Kwaśne owoce oblane słodkim lukrem Royal Icing, na miękkim puszystym ucieranym spodzie. Ciasto prezentuje się prześlicznie, bajeczny różowy kolor lukru działa pobudzająco na ślinianki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Ciasto żurawinowe z lukrem królewskim i posypką 5 od 19 osób Autor: Paweł Clad Danie(...)Ciasto Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 9 porcji Przygotowanie 20 min. Pieczenie 40 min. Kalorie 190 kcal Ciasto żurawinowe ze świeżą żurawiną, różowym lukrem królewskim i cukrowymi koralikami. Bajecznie piękne różowe ciasto z kwaskowymi owocami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: CIASTO UCIERANE Z ŻURAWINĄ 150 g miękkiego masła 100 g drobnego cukru do wypieków kilka kropli olejku waniliowego 3 jajka

ProstePesto.pl
Domowe Paszteciki z Mięsem – Idealne do Barszczu 74

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Paszteciki to smaczna przekąska przygotowywana z ciasta drożdżowego z dodatkiem pysznego nadzienia. Zazwyczaj farsz składa się z mięsa lub kapusty i grzybów. Wypieki te możemy modyfikować wedle swoich upodobań, w podobny sposób jak pierogi. Ciasto na paszteciki z wierzchu jest kruche a wewnątrz delikatne. Możemy je także przygotować z ciasta francuskiego. W marketach znajdziecie gotowe ciasto francuskie(...)które z pewnością przyśpieszy Wam pracę. Będzie także idealnym rozwiązaniem dla osób, które nie lubią zabawy z przygotowywaniem ciasta. Przyznam się, że czasem korzystam z tej przyśpieszonej wersji na domowe paszteciki , jednak zazwyczaj sama robię ciasto. Paszteciki zazwyczaj serwowane są z barszczem czerwonym i tak też robimy u nas w domu. Pyszny barszcz z dodatkiem ciepłych pasztecików smakuje obłędnie. Paszteciki

Przepiski.pl
Ciasto na maślance ze śliwkami 93

Ciasto na maślance ze śliwkami to kolejna odsłona tego pysznego i łatwego do zrobienia ciasta. Jeśli niezbyt dobrze czujecie się w temacie pieczenia ciast, ciasto na maślance przypadnie Wam do gustu. Nie trzeba mieć wagi i miksera, składniki można wymieszać nawet widelcem. Na wierzchu świetnie sprawdzą się każde owoce, w jesiennej wersji mogą to być śliwki lub jabłka, w wiosennej(...)truskawki, a w letniej maliny lub borówki. Ciasto jest bardzo lekkie, wilgotne, długo utrzymuje swoją świeżość, a owoce wymieszane z aromatycznymi przyprawami świetnie komponują się z maślano-migdałową kruszonką. Udostępnij Ciasto na maślance ze śliwkami – składniki 1 kg śliwek węgierek 2 łyżki cukru trzcinowego 1 / 2 łyżeczki cynamonu 1 / 4 łyżeczki kardamonu 1 / 4 łyżeczki imbiru Ciasto na maślance

niecodziennikpary
Ciasto francuskie z serem feta 88

głos ) Ciasto francuskie z serem feta w formie ślimaczków jest doskonałą przekąską na przyjęcie w gronie bliskich lub też ciekawym pomysłem na niecodzienną kolację. Jest to stosunkowo łatwa oraz szybka przekąska, którą lubi większość osób. Polecam podać ślimaczki z sosami – najlepiej ostrym pomidorowym oraz czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego. Smakują dobrze na ciepło i na zimno. U mnie(...)domu ślimaczki znikają w mig, niezależnie od wersji, którą zrobię. Smacznego! Sprawdźcie także inne przepisy z wykorzystaniem ciasta francuskiego: Rożki z ciasta francuskiego z jabłkami Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem Rogaliki z ciasta francuskiego z dżemem Mini pizze z ciasta francuskiego z szynką Pierś kurczaka w cieście francuskim Pizza na cieście francuskim Przepis na ciasto francuskie z serem feta

Kuchnia Bazylii
Rustykalna tarta z jabłkami 94

Rustykalna tarta to takie ciasto, które nie trzyma się żadnych zasad Nie potrzebuje foremki, ani żadnego konkretnego kształtu. W zasadzie owoce które do niej wykorzystujemy też są dowolne. Ja użyłam jabłka ponieważ uwielbiam wszelakie ciasta z jabłkami. A tutaj dodatkowo znalazłam przepis na rewelacyjne ciasto kruche. Jest elastyczne w trakcie wałkowania, a jednocześnie wyszło idealnie kruche po upieczeniu. Moja rustykalna(...)łączymy z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło i zagniatamy aż składniki będą przypominać kruszonkę (masło oblepi pozostałe składniki). Wówczas dodajemy żółtka, białko i jogurt. Dokładnie zagniatamy. Gdyby ciasto było zbyt lepkie dodajemy odrobinę mąki. Zagniatamy, aż powstanie nam gładka i elastyczna kula. Formujemy z niej dysk, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 min do lodówki

Relaxtime
Torcik karpatkowy – karpatka. 79

Karpatka to jedno z moich ulubionych ciast. Pyszne ciasto ptysiowe przełożone smakowitym kremem budyniowym. Znika ze stołu w mgnieniu oka. SKŁADNIKI: CIASTO: 150 g maki pszennej 1/2 łyżeczki soli 4 jajka 100 g masła 100 ml mleka 100 ml wody KREM: 600 ml mleka 150 g cukru 60 g maki ziemniaczanej 2 jajka 200 g masła ziarna wanilii lub cukier(...)MASŁO, MLEKO ORAZ SOL I ZAGOTOWAĆ. KIEDY MLEKO ZACZNIE SIE GOTOWAĆ, ZMNIEJSZYĆ GRZANIE POD GARNKIEM I PRZESIAĆ DO NIEGO MAKE. DALEJ PODGRZEWAJAC SZYBKO WYMIESZAC MAKE DO MOMENTU AZ WYROBIONE CIASTO ZACZNIE ODCHODZIĆ OD ŚCIANEK GARNKA. GOTOWE CIASTO ODSTAWIĆ DO SCHŁODZENIA. CIASTO NIE MUSI BYĆ ZIMNE, MOŻE MIEĆ TEMPERATURE OKOŁO 60 ST. C. DO SCHŁODZONEGO CIASTA WBIĆ PO JEDNYM JAJKU CAŁY

Pani M - kuchnia smakowita
Paszteciki drożdżowe z pieczarkami i żółtym serem 102

Paszteciki drożdżowe z farszem pieczarkowym z żółtym serem są rozkoszne. Pieczarkowe nadzienie posklejane żółtym serem, który podczas pieczenia przyjemnie się rozpływa wewnątrz wypieku. Całość zamknięta w puszystym cieście drożdżowym. Maleńkie bułeczki mogą posłużyć jako przekąska lub dodatek serwowany razem z czerwonym barszczem, zamiast uszek i polskich pierogów. Przepysznie smakują zarówno na ciepło – zaraz po upieczeniu, jak i na zimno(...)pieczarkowe 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Wypieki Kuchnia: Polska Trudność: Średnie Ilość 40 sztuk Przygotowanie 30 min. Pieczenie 20 min. Kalorie 160 kcal Maleńkie paszteciki z ciasta drożdżowego, z farszem pieczarkowo – serowym. Drożdżowe paszteciki z pieczarkami do barszczu lub na przekąskę. Składniki: CIASTO DROŻDŻOWE 500 g mąki pszennej 250 ml letniego mleka 20 g świeżych drożdży

ProstePesto.pl
Malinowa księżniczka 1668

Malinowa księżniczka Obłędnie pyszne i bardzo efektowne ciasto, które z pewnością zasmakuje wszystkim gościom. Idealne na przyjęcie. Nie przerażajcie się ilością warstw, gdyż ciasto wcale nie jest trudne w wykonaniu, ani tak pracochłonne jakby się mogło wydawać.     Składniki: Ciasto: 4 jajka szczypta soli 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka mąki(...)żółtku i dalej miksujemy do momentu, aż uzyskamy jednolitą konsystencje *** *** Pozostałe suche składniki przesiewamy do miski i całość delikatnie mieszamy łyżką tylko do momentu, aż wszystkie składniki się połączą *** *** Ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ( moja foremka ma wymiary 29 x 24 cm – ciasto wychodzi bardzo wysokie ) *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy

Blog z Apetytem
Pizza gryczana bez drożdży 60

/pizza-gryczana-bez-drozdzy\/#wpzoom-rcb-direction-step-5f1437cd4c396","image":""},{"@type":"HowToStep","name":"Dolewa\u0107 ma\u0142ymi porcjami gor\u0105c\u0105 wod\u0119 i miesza\u0107, a\u017c do uzyskania elastycznego zwartego ciasta","text":"Dolewa\u0107 ma\u0142ymi porcjami gor\u0105c\u0105 wod\u0119 i miesza\u0107, a\u017c do uzyskania elastycznego zwartego ciasta","url":"https:\/\/healthycreations.pl\/2020\/10\/pizza-gryczana-bez-drozdzy\/#wpzoom-rcb-direction(...)step-5f1437cd4c397","image":""},{"@type":"HowToStep","name":"Ciasto rozwa\u0142kowa\u0107 na cienki placek, najlepiej zrobi\u0107 to przez warstw\u0119 papier do pieczenia, \u017ceby unikn\u0105\u0107 przyklejania ciasta do wa\u0142ka","text":"Ciasto rozwa\u0142kowa\u0107 na cienki placek, najlepiej zrobi\u0107 to przez warstw\u0119 papier do pieczenia, \u017ceby unikn\u0105\u0107 przyklejania ciasta do wa\u0142ka

Healthycreations.pl
Quiche Lorraine, Tarta lotaryńska – quiche z porem, serem Gruyère i chrupiącymi skwarkami z boczku 69

Quiche Lorraine – czyli Placek lotaryński lub Tarta Lotaryńska to wytrawny placek ze słonego ciasta kruchego z farszem z duszonych porów, cebuli, chudego boczku, przyprawiony odrobiną sera Gruyère. “Wyśmienite danie”, “boskie”, “przepyszne”, “Mhmm” – to były komentarze konsumujących 🙂 Nic dodać, nic ująć. Quiche Lorraine zasmakuje wszystkim, a szczególnie męskiej części 🙂 Poniższy przepis na Tartę Lotaryńską ma bogaty farsz i dzięki temu wyróżnia(...)niego chrupiące skwarki. Raz, z braku czasu pominęłam ten etap i zamiast chrupiących skwarek użyłam boczku nie dość dobrze wytopionego i miękkiego, co wpłynęło później na smak placka. Składniki ciasta kruchego: 250 g mąki pszennej 125 g zimnego masła szczypta soli 1 jajo 1 łyżeczka soku z cytryny Składniki farszu do Quiche Lorraine: 150 g boczku bez skóry (z odkrojonym

Moja Delicja
Szybkie i proste ciasto z gruszkami 109

Szybkie i proste ciasto z gruszkami to jeden z moich ulubionych deserów. Słodycz gruszki, połączona z niezwykle aromatycznym cynamonem i kruchym ciastem. Idealne połączenie … ciasto najlepiej smakuje, kiedy jest jeszcze ciepłe. Przeczytaj przepis na Pyszne ciasto marchewkowe Składniki na ciasto 225g mąki pszennej szczypta soli 3 łyżki cukru pudru 150g masła jajko Sprawdź przepis na Czekoladowe muffinki Dodatkowe składniki(...)gruszek cynamon jajko szczypta mąki Ciasto z gruszkami – przepis Ze składników na ciasto zagniatamy ciasto. Zwijamy w kulkę, owijamy w folię spożywczą i wkładamy na ok. 30 minut do lodówki. Po schłodzeniu ciasta, rozwałkowujemy je, układamy w formie do tarty, tak aby wystawało poza brzegi. Z gruszek usuwamy gniazda nasienne i kroimy gruszki w plastry. Układamy je na cieście

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Szybkie ciasto jogurtowe z rabarbarem 74

Wiosna w pełni, coraz więcej pysznych owoców w sklepach. I nareszcie na sklepowej półce można bez problemu znaleźć mój ukochany rabarbar! Jego kwaśny smak idealnie komponuje się ze słodkimi ciastami i deserami. Zazwyczaj z rabarbaru robiłam pyszny kompot albo uwielbiane przez całą rodzinę ciasto drożdżowe z rabarbarem. W ostatnim czasie postanowiłam znaleźć lżejszą i mniej kaloryczną wersję tego wiosennego ciasta(...)właśnie sposobem najpierw do miski, a później do mojego piekarnika trafiło lekkie i szybkie ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką. Jest przepyszne, lekko słodkie, ale też świetnie zrównoważone kwaskowym smakiem rabarbaru. Na górze ciasto posypałam domową kruszonką z tego przepisu (wykorzystałam tylko połowę podanych proporcji), ale można zrobić bez kruszonki. Rabarbar można oczywiście zastąpić innymi owocami, ale trzeba pamiętać, żeby

Gotujemywdomu.pl
Pizza pieróg 75

Niby pizza, niby pieróg, niby calzone… Pizza pieróg to świetny pomysł dla osób, które lubią eksperymentować i znudziła im się tradycyjna pizza. Ciasto na pizzę robimy z przepisu podstawowego . Jako sos do pieroga Smok poleca sos pomidorowy . {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/03\/pizza-pierog-kawalek-1-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/03\/pizza-pierog-kawalek-1-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl(...)czasie rozczyn powinien si\u0119 spieni\u0107.\r","Rozczyn wla\u0107 do m\u0105ki i wymiesza\u0107. Doda\u0107 oliw\u0119 i s\u00f3l.\r","Zagnie\u015b\u0107 ciasto i dobrze je wyrobi\u0107 a\u017c b\u0119dzie g\u0142adkie i elastyczne.\r","Odstawi\u0107 w misce w ciep\u0142e miejsce do wyro\u015bni\u0119cia na ok 1 godzin\u0119

Bardzo Gruby Smok
Pszenny chleb z suszonymi pomidorami 72

Cukier i dro\u017cd\u017ce dobrze wymiesza\u0107 z wod\u0105.\r","Doda\u0107 m\u0105k\u0119, olej, s\u00f3l i przypraw\u0119 w\u0142osk\u0105.\r","Wyrobi\u0107 ciasto.\r","Zostawi\u0107 ciasto na godzin\u0119 do uro\u015bni\u0119cia w misce wysmarowanej olejem i przykrytej r\u0119cznikiem papierowym w ciep\u0142ym miejscu.\r","Po godzinie uro\u015bni\u0119te(...)ciasto kr\u00f3tko urobi\u0107, \u017ceby je odgazowa\u0107.\r","Ciasto prze\u0142o\u017cy\u0107 do formy wysmarowanej olejem.\r","Na ciasto na\u0142o\u017cy\u0107 pokrojone w kosteczk\u0119 kawa\u0142ki suszonych pomidor\u00f3w.\r","Zostawi\u0107 na 30 minut do uro\u015bni\u0119cia.\r","Piec 30 minut w 220st."],"recipeYield":"1 chleb","keywords":"chleb,chleb pszenny,dro\u017cd

Bardzo Gruby Smok