Sernik królewski to przepyszne ciasto, składające się z masy serowej oraz dwóch warstw kakaowego ciasta kruchego – na spodzie oraz startego na wierzchu. Kruche ciasto czekoladowe w towarzystwie delikatnej, wilgotnej i bardzo puszystej masy serowej to zdecydowanie niebo w gębie. Sernik królewski pięknie się prezentuje, łatwo się kroi i bardzo dobrze smakuje. Sernik królewski długo zachowuje świeżość, a z czasem(...)nabiera jeszcze smaku. Można go przygotować na 2-3 dni przed planowanym podaniem, wówczas wystarczy przechowywać go w chłodnym miejscu. Sernik królewski to ciasto idealne na wyjątkowe okazje np. urodziny czy święta, ale nic nie stoi na przeszkodzie aby go uszykować do niedzielnej kawy. Bardzo polecam wypróbować mój sprawdzony przepis na najlepszy sernik królewski . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na sernik
Gotuj z PrezesemArtykuł powstał we współpracy z firmą Polskie Młyny , producentem Mąki Szymanowskiej. Dzisiaj zapraszam na przepis na delikatne, wilgotne ciasto z owocami sezonowymi. Takie ciasta to wspomnienie wakacji, lata, wizyt u babci i rodzinnego domu. Na wierzch dodajecie ulubione owoce lub takie, jakie właśnie macie pod ręką. Świetne tutaj będą i zwykłe jabłka i truskawki, wiśnie i czereśnie. Ja postawiłam(...)borówkę amerykańską. Wierzch możecie posypać cukrem pudrem lub tak jak ja, potraktować lukrem na bazie soku z cytryny. Mój mąż, który nie przepada za lukrem na ciastach stwierdził, że tutaj idealnie kwaskowa porzeczka została przełamana słodyczą lukru. Dzięki dodatkowi maślanki, ciasto jest wilgotne i nie wysycha nawet przez kilka dni. Oczywiście, jeśli tyle dni zdołacie się
Mieszam w GarnkuTort cyfra brownie Pyszne i bardzo efektowne ciasto urodzinowe. Torcik składa się z wilgotnego i rozpływającego się w ustach ciasta czekoladowego, kremu z czekolady i kolorowych cukierków – lentilek. Jest prosty w przygotowaniu i z pewnością sprawi wiele radością zarówno jubilatowi jak i gościom. Polecam! Jeśli chcemy możemy ciasto dodatkowo przełożyć kremem, ja jednak uznałam, że jest ono dostatecznie wilgotne(...)smaczne, że nie potrzeba dodatkowych przełożeń. Składniki: Ciasto brownie: 4 jaja 100ml gęstego jogurtu naturalnego 150ml soku pomarańczowego lub ananasowego 250g gorzkiej czekolady 250g masła 300g cukru 200g mąki 3 łyżki kakao szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Krem czekoladowy: 200g czekolady mlecznej 200g śmietanki kremówki 100g masła Dodatkowo: cukierki lentilki (użyłam cukierki
Blog z ApetytemDostałam od koleżanki z pracy rabarbar i od razu pomyślałam, że na niedzielę upiekę kruche ciasto frangipane z rabarbarem. Wiecie co to jest frangipane? To taka masa migdałowa, którą wylewa się na wierzch ciasta z owocami lub tarty jak w przypadku tarty ze śliwkami . Uwielbiam migdały, marcepan i migdałowe wypieki . Migdały i ich pochodne świetnie pasują z różnymi owocami(...)którego można ugotować kompot i zrobić dżem. Kocham rabarbar i zawsze się cieszę, że co niektórzy o mnie pamiętają i podrzucają mi rabarbar przez całe lato. To kruche ciasto jest bardzo smaczne. Kruche ciasto jest nieco nietypowe, raczej półkruche, dlatego świetnie pasuje z owocami i zapieczoną masą migdałową. Ciasto frangipane z rabarbarem upiekłam w podłużnej formie, ale oczywiście można
codojedzeniaCiasto nugatowe to niezwykle pyszne ciasto, które warto przygotować kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego, lub gdy spodziewamy się gości. Przygotowanie tego ciasta nie jest skomplikowane i nie wymaga wielu składników, a smakiem zachwyci niejednego łasucha. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na ciasto nugatowe jest bardzo prosty i łatwy do wykonania. Wystarczy postępować zgodnie ze wskazówkami i gwarantuję, że ciasto(...)wyjdzie przepyszne. Dodatkowo dla osób początkujących przygotowałam krótki filmik, w którym pokazuje krok po kroku jak zrobić to pyszne ciasto nugatowe. Zapraszam do wypróbowania przepisu! CIASTO NUGATOWE PRZEPIS Składniki Biszkopt 60 g mąki pszennej 3 jajka 1 łyżka cukru szczypta soli Masa czekoladowa 100 g czekolady mlecznej 50 g czekolady deserowej 1 łyżka cukru 100 g masła 300 ml wody
Przepiski.plDrożdżowe ciasto z rabarbarem. Oto moja pyszna wersja na drożdżowe z rabarbarem z dodatkiem pysznej kruszonki. To ciasto było podstawą w moim domu gdy dorastałam. Jedliśmy je często na podwieczorek popijając kompotem . Pyszne wspomnienia z dzieciństwa. Dziś gdy sama jestem mamą to kontynuuję wypiekanie ciasta drożdżowego z r abarbarem . Moje dzieci przepadają za nim, nic dziwnego jest miękkie, pulchne(...)Składniki mineralne to: potas, wapń, fosfor, żelazo, sód, cynk, magnez. Rabarbar zawiera duże ilości błonnika. Uwaga rabarbaru powinny unikać osoby z chorobami reumatycznymi i nerek. Składniki jakie będą potrzebne: Ciasto: – ½ kg mąki pszennej – 50 g drożdży – ¾ szklanki mleka – 3 jajka – szczypta soli – 50 g masła – ½ szklanki cukru – 6-7 łodyg rabarbaru Kruszonka
Zdrowy Styl JoannyWaniliowe ciasto z truskawkami – szybkie i pyszne Dziś mam dla Was przepis na pyszne waniliowe ciasto z truskawkami. Proste do przygotowania, nie potrzebujemy nawet miksera. Kilka składników, truskawki i chwila mieszania. Takie ciasta są idealne do filiżanki popołudniowej kawy. Bo cóż lepiej do siebie pasuje niż aromatyczne kawa i domowy wypiek z owocami? Ja uwielbiam to połączenie(...)Aromatyczne kawy od Progusta Do ciasta polecam Wam pyszne, aromatyczne kawy od Progusta . Testujemy je całą rodziną już od jakiegoś czasu. Podaje je też na spotkaniach ze znajomymi. Dlatego mogę je dziś spokojnie polecić. Na stronie https://progusta.pl/ znajdziecie duży wybór różnych kaw. Ja zamówiłam na spróbowanie 6 różnych paczek: KAWA PROGUSTA HONDURAS MARCALA 100% ARABICA – Tę kawę podałam
Słodkie okruszkiktoś sobie wyobraża święta Wielkanocne bez tego tradycyjnego ciasta, jakim jest mazurek. Chyba nie ma takiej osoby. Mazurek przygotowany na kruchym, bardzo delikatnym cieście z powidłami śliwkowymi, które idealnie przełamują słodki smak kajmaku. Przygotowanie mazurka jest niezwykle proste, kluczem tego wypieku jest delikatne, kruche ciasto. To właśnie na takim cieście powinien być przygotowany typowy mazurek. Składniki 350g mąki pszennej kostka(...)łyżki powideł porzeczkowych puszka masy kajmakowej (400g) szczypta soli Możecie również wykorzystać powidła z czarnej porzeczki, albo powidła śliwkowe. Ważne jest aby przełamać odrobinę słodki smak kajmaku. Tak, tak ciasto powinno być słodkie, ale nie aż tak bardzo. Mazurek z powidłami i kajmakiem – jak zrobić Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki masło. Całość siekamy nożem, kiedy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Wyciągnęłam ten przepis z archiwum, żeby mieć go pod ręką na zbliżający się sezon owocowy. To ciasto szczególnie nadaje się do pieczenia z różnymi owocami . Jako pierwsze pojawiają się truskawki i z nimi było upieczone to ciasto. Wydawać by się mogło, że ciasto drożdżowe na zsiadłym mleku to jakiś absurdalny pomysł tym bardziej, że innych płynów w cieście nie użyłam(...)oprócz żółtek jaj. Nic mylnego. To ciasto jest świetne! Proste i niezbyt pracochłonne. Kruszonka na bazie mąki z pszenicy Durum jest dużo delikatniejsza od mąki zwykłej i dodatkowo w pięknym żółtym kolorze. Składniki do ciasta powinny mieć temperaturę pokojową, szczególne zsiadłe mleko nie powinno być chłodne. Wyjmujemy wcześniej z lodówki lub włóżmy go w opakowaniu do ciepłej wody
Leśny ZakątekCiasto krówka w wersji kawowej przygotowane na ciemnym biszkopcie. Jest to ciasto wielowarstwowe, składające się z kakaowego biszkoptu nasączonego kawą, masy kawowej na serku mascarpone, warstwy kajmaku pomiędzy jasnymi herbatnikami oraz na wierzchu masy śmietankowej z pokruszonym biszkoptem. Pyszne zestawienie smaków. Ciasto jest obłędne w smaku! Dość słodkie, ale goryczka kawy lekko przełamuje słodycz kajmaku. Świetnie się będzie komponować(...)proszek do pieczenia i kakao. Do ubitej piany dodajemy porcjami składniki suche na przemian z olejem, cały czas mieszając, aż masa ładnie się połączy, tak aby nie było grudek. Ciasto przenosimy do blachy (u mnie: 23 x 23 cm), której dno wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 30-35 min., aż boki lekko odejdą od formy
Kuchnia MagdaLenyCiasto Paryżanka to bardzo delikatny i lekki deser, który wręcz rozpływa się w ustach. Łączy w sobie mnóstwo ciekawych smaków a w dodatku jest bez pieczenia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ten elegancki i ciekawy wypiek przygotowany jest na bazie słonych krakersów, które idealnie komponują się z dżemem porzeczkowym, masą krówkową oraz pozostałymi warstwami ciasta. Deser ten z pewnością posmakuje każdemu(...)miłośnikowi słodkości, a także tym którzy lubią lekkie i delikatne ciasta. Ciasto Paryżanka jest łatwe i szybkie w przygotowaniu, dlatego też gorąco zachęcam Was do przygotowania go w swoim domu. Poniżej wszystko dokładnie opisałam, a także przygotowałam dla Was video instrukcję, którą znajdziecie na końcu wpisu. Zapraszam wszystkich do zapoznania się z przepisem. CIASTO PARYŻANKA – PRZEPIS Liczba porcji
Przepiski.plPyszne ciasto z kremem i truskawkami – Nowe, wspaniałe ciacho z truskawkami. Soczyste, aromatyczne, nie za słodkie. Idealne na lato. Wygląda fantastycznie i na jednym kawałku nie można poprzestać. W przygotowaniu jest proste. Zamiast truskawek można użyć dowolnych owoców jagodowych. Bardzo polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pyszne ciasto z kremem i truskawkami Składniki: Biszkopt: 3 duże jajka – osobno żółtka i białka 100g cukru 1 łyżeczka cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego) 110g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Do nasączenia: 70ml likieru migdałowego + 30ml wody (jeśli nie chcemy używać alkoholu to 70ml wody + 2 łyżki soku z cytryny + 1 łyżeczka
Mała Cukierenkawykonaniu a po upieczeniu bardzo smaczny, do tego bardzo fajnie się prezentuje. Odrywany chlebek ziołowo czosnkowy Składniki: Ciasto: 550g mąki pszennej najlepiej typu 650 250ml wody 1 jajko 20g drożdży 30g masła 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli Masło czosnkowe: 80g masła 3 ząbki czosnku Pół filiżanki drobno(...)posiekanej natki pietruszki Dodatkowo jedno rozmącone jajko do posmarowania ciasta przed pieczeniem Odrywany chlebek ziołowo czosnkowy Przygotowanie: Przygotowujemy rozczyn drożdżowy, do miski rozkruszamy 20g świeżych drożdży, które zasypujemy cukrem, następnie wlewamy trzy łyżki wody i zasypujemy jedną łyżką mąki. Wszystkie składniki mieszamy po czym pozostawiamy na kilka minut aby rozczyn drożdżowy zaczął pracować. Do rozczynu wlewamy resztę wody i rozmącone
Księga-Smaku