post Kawowe ciasto z borówkami, galaretką i bitą śmietaną appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojePani Walewska to ciasto zdecydowanie dla miłośników bardzo słodkich, kremowych ciast. Kruche ciasto, słodka beza, krem budyniowy i kwaśne powidła dla przełamania słodyczy … tzw. Bomba Kaloryczna J No ale raz na jakiś czas … czemu nie!! Ciasto wyszło pyszne, podbiło moje serce szczególnie ze względu na bezę, którą uwielbiam. Mojemu mężowi nie przypadło natomiast do gustu, ponieważ nie lubi ciast(...)kremem. Jeśli pieczemy ciasto tylko dla siebie radzę zmniejszyć proporcję o 1/3 i upiec w małej blaszce. Ciasto jest bardzo sycące, i ze względu na krem szybko traci świeżość. Polecam przede wszystkim na specjalne okazje. PANI WALEWSKA Składniki: Kruche ciasto: · 2 szklanki mąki pszennej
Mania GotowaniaPost Ciasto 3 bit pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeLetnie ciasta powinny być szybkie do przygotowania i najlepiej z dodatkiem sezonowych owoców. Nadchodzi weekend więc koniecznie upieczcie taki placek dla rodziny i przyjaciół ! Jest puszysty, mięciutki, delikatny i wilgotny. Owoce możecie dodać takie jakie macie - jeden rodzaj albo kilka. Ja szczerze powiem, że takie kolorowe ciasto najbardziej mi się podoba i chyba najlepiej smakuje :) Nie masz jogurtu ? Możesz upiec(...)Ciasto maślankowe z maślanką albo nawet kefirem. Polecam mocno także Śmietankowy, szybki jabłecznik. Wszystkie są łatwe i szybko się je robi a smakują wybornie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaPost Ciasto z musem truskawkowym i kremem pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeMiodowe ciasto z czereśniami- z pewnością Was zaskoczy. Jest bardzo wilgotne, pachnące I przede wszystkim przepyszne :) Jedną z zalet tego ciasta jest także to, że wykonanie jego to około 10 min. Polecam I zapraszam do skorzystania z przepisu . Zaczynamy: Składniki: 300 gr self raising mąki * 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 jajek 125 gr drobnego cukru 250 gr masła(...)Usuwamy pestki z czerśni. Makę, proszek do pieczenia, cukier, masło, miód, jajka- wszystkie składniki mieszamy w mikserze do glądkiej konsystencji gęstej śmietany. Tortownicę wykładamy czereśniami. Na czereśnie wylewamy ciasto. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 170 C na 40 min- lub do suchego patyczka. Po upieczeniu I ostudzeniu- posypujemy cukrem pudrem . Gotowe :) Smacznego
Smaki Edytydzięki zabawie organizowanej przez Kuchnię Ireny i Andrzeja. Oczywiście w pierwszej kolejności upiekłam chleb, potem jednak nadszedł czas na eksperyment. W instrukcji urządzenia znalazłam przepis na ciasto, ale ponieważ nie miałam mąki pszennej, która była głównym składnikiem tego wypieku użyłam mąki kukurydzianej i pełnoziarnistej. Należało dodać także masło- ja dodałam olej. Ciasto wyszło bardzo kruche, babkowe(...)puszystą masę. Wlewamy do formy. Dodajemy olej i aromat pomarańczowy. Mąkę oraz proszek do pieczenia mieszamy i wsypujemy do formy usypując pośrodku stożek. Ustawiamy program do wypieku ciasta (u mnie nr 10). W momencie sygnału dodajemy rodzynki, jeśli dodajemy ich niewiele można dodać je już na początku. Po upieczeniu wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce
Ze smakiem i z pasjąDziś polecam Wam bardzo smaczne, mocno orzechowe ciasto, które stanowi miłą alternatywę dla tradycyjnych słodkich wypieków z mąki pszennej. Do wypróbowania nie tylko przez diabetyków czy bezglutenowców :) Okazuje się, że jednak istnieją wartościowe łakocie <3 Idealne także na zbliżające się święta. Oczywiście kto może lub nie oszczędza kalorii może zastąpić ksylitol cukrem. Składniki (na tortownicę max 24cm(...)białek i ubić z ksylitolem na białą masę. Dodać masło, drobno zmielone orzechy, migdały i proszek do pieczenia. Wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w ciasto aby nie zburzyć ich struktury. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni (bez termoobiegu). Tortownicę wyłożyć papierem. Ciasto piec ok 50 minut. Po upieczeniu zostawić w otwartym, wyłączonym piekarniku na kilka minut
Ze smakiem i z pasjąDość długo zabierałam się do tego ciasta. W zeszłym tygodniu przyjechali do mnie w odwiedziny przyjaciele, więc miałam w końcu okazję, żeby poszaleć w kuchni. Połączenie zielonej herbaty z owocami jest bardzo popularne w Japonii i innych azjatyckich krajach. Ciasto jest delikatne, bardzo puszyste i naprawdę smaczne. Co ważne w cieście jest bardzo mało mąki; zaledwie 1/4 szklanki. Do zdjęć
Przepisy AleksandryMiały być Fale Dunaju, a skończyło się na samym spodzie ciasta (które co jak co, ale samo też jest dobre :). Przepis na ciasto znalazłam w rodzinnym zbiorze przepisów. Nie miałam przepisu na masę i nawet kilka ciekawych znalazłam. Niestety...jakiś chochlik, w piątek, krzątał się po mojej kuchni i z szyderczym uśmiechem strącił (kierując moim łokciem :p) całą miskę masy(...)drugiego podejścia...tym razem łotr dosypał coś do masła, bo się zważyło. Na trzeci raz nie miałam już ani siły ani ochoty, więc zostałam tylko przy upieczonym spodzie :). Ciasto piekłam w ciut za dużej blaszce (23 cm). Uważam, że 20 cm - 21 cm będzie idealna. Ciacho wyszło szybkie i smaczne. W sam raz do wielkiego kubka gorącego kakao lub kawy
Przepisy AleksandryUlubione ciasto drożdżowe :). Bardzo podobne robiły moja Babcia i Mama. Czy istnieje piękniejszy zapach, niż unoszący się po domu aromat świeżo upieczonego ciasta drożdżowego? Ciasto drożdżowe pozwala na bycie kreatywnym: użyj swoich ulubionych owoców, dodaj skórkę cytrynową lub pomarańczową, cynamon. A może lubisz rodzynki? Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres
Przepisy AleksandryKolejne ciasto z zeszytu mojej Mamy. Nieco zapomniane, a szkoda. Idealne do przygotowania na święta - najlepiej upiec je 3 dni przed podaniem. Ciasto wprost będzie rozpływać się w ustach. Należy pamiętać o trzymaniu ciasta w chłodnym miejscu lub lodówce. Składniki na blachę o wymiarach 35 x 25 cm. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie
Przepisy AleksandryMój dziadzio ma kilka koronnych dań, które naprawdę genialnie Mu wychodzą. Jednym z nich jest ciasto drożdżowe, które jest niezmiernie wilgotne i puszyste. Dziadzio swoje ciasto robi "na oko", więc i nasz przepis jest mocno ogólnikowy. Najdziwniejsze jest to, że dziadzio wcale się nie stara, a ciasto i tak jest najlepsze pod słońcem. Wprawna ręka? A może talent
Przepisy AleksandryKiedyś jadłam ciasto o takiej nazwie (ze sławnej gorzowskiej cukierni) i udało mi się mniej więcej odtworzyć jego wygląd i smak. Mikado jest wypiekiem dość pracochłonnym, ale jego smak w pełni wynagrodzi Wam trudy. Na pocieszenie dodam, że spokojnie można upiec ciut grubsze placki :). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres
Przepisy AleksandryPróba nr 2 Pierwszy raz "Truskawkową rynienkę" zrobiłam zimą (zdjęcia zrobiła wtedy Aleksandra). Wtedy też miałam zbyt małą prostokątną blachę i ciasto "nie zwisało" po bokach. Za drugim razem wylałam na ciasto zbyt płynną galaretkę...i wsiąknęła mi w biszkopt. Dopiero teraz udało mi się zrobić to ciasto jak należy. Mam nadzieję, że się Wam podoba
Przepisy Aleksandry