jabłka pobrane i pokrojone w plastry lub cząstki, oby nie grubsze niż 1 cm 1 jajko 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody szczypta soli tyle mąki aby powstało ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Miksujemy składniki na ciasto i dajemy im chwilę na odsapnięcie. Maczamy kawałki jabłka w cieście i nakładamy na rozgrzaną patelnię, posmarowaną niewielką ilością tłuszczu. Smażymy
Z butelką mleczka w tleZwykle piekę ciasta szybkie i proste, ale czasem gdy nachodzi mnie ochota na coś z kremem, kilku warstwowego szukam przepisu, który nie będzie wymagał kilku godzinnego stania w kuchni. Przepis na snickers jest idealny, pracy przy tym cieście prawie nie ma, trzeba tylko uzbroić się w cierpliwość i pozwolić masie przez noc zastygnąć dokładnie. Wylizywanie misek i łyżek przy jego(...)wyjętą z lodówki. Ostatniego batona siekamy (tak jak poprzednie) i posypujemy nim górę tarty. Pozostałą część masy krówkowej ogrzewamy przez chwilę aby masa była płynna, i rozlewamy na wierzchu ciasta. Nie cierpię fixów itp do śmietany, więc skazana byłam na to, że śmietana może nie być jak z obrazka i spłynąć, jeśli zależy Wam na efekcie wizualnym możecie dodać zagęstnik
Z butelką mleczka w tleCroissants to popularne, urocze rogaliki przygotowane z ciasta francuskiego. Tradycyjne rogale możemy przygotować również w wersji mini, są bardziej podzielne, ładnie wyglądają i przypadną do gustu szczególnie dzieciom. Mini Croissants świetnie smakują z dodatkiem marmolady, dżemu lub innych ulubionych konfitur - idealne na śniadanie lub podwieczorek. Mini Croissants - Składniki: 250 g masła 10 g świeżych drożdży 220 ml mleka(...)pozostawiamy do wystygnięcia. Po tym czasie dodajemy do rozczynu resztę mąki, ok. 3 łyżki cukru, pozostałe 120 ml ciepłego mleka, 30 g roztopionego masła oraz sól. Zagniatamy elastyczne ciasto (możemy je także przygotować w food procesorze). Ciasto przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 h do podwojenia objętości. Następnie ciasto uderzamy pięścią, tak aby opadło
Słodka StronaCroissants to popularne, pyszne rogaliki przygotowane z ciasta francuskiego. Mini Croissants są bardziej podzielne, ładnie wyglądają i przypadną do gustu szczególnie dzieciom. Croissanty z czekoladą, oprószone orzechami lub wiórkami kokosowymi to idealny pomysł na śniadanie, podwieczorek lub słodką przekąskę. Mini Croissants z Czekoladą - Składniki: 250 g masła 10 g świeżych drożdży 220 ml mleka 420 g mąki pszennej płaska łyżeczka(...)pozostawiamy do wystygnięcia. Po tym czasie dodajemy do rozczynu resztę mąki, ok. 3 łyżki cukru, pozostałe 120 ml ciepłego mleka, 30 g roztopionego masła oraz sól. Zagniatamy elastyczne ciasto (możemy je także przygotować w food procesorze). Ciasto przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 h do podwojenia objętości. Następnie ciasto uderzamy pięścią, tak aby opadło
Słodka StronaPyszne, lekkie, orzeźwiające i pięknie prezentujące się ciasto na specjalne okazje. Pachnący wanilią krem bawarski to poważny konkurent panna cotty . Smakowo dość podobny, jednak dzięki kremówce jest puszysty i lekki jak chmurka. Jego smak podkreśla winna galaretka, a zdobią pyszniące się czerwienią truskawki. Inspiracją był dla mnie przepis znaleziony na Kwestii Smaku . Wzbogaciłem go jednak o truskawkowy mus, zaś(...)biszkopt upiekłem z mojej niezawodnej receptury na biszkopt idealny . Biszkopt: Biszkopt upiec z przepisu na biszkopt idealny , zmniejszając ilość składników o 2/5 (z 3 jajek ) . Ciasto piekłem w formie o średnicy 28 cm i wysokości 6 cm. Mus truskawkowy: 1 kg truskawek 2 łyżki cukru 2 łyżki żelatyny Truskawki pozbawić szypułek i umyć. Zmiksować
Food SquareSezon na ciasta drożdżowe z owocami minął, jednak czasami ochota na pewne rzeczy przychodzi niespodziewanie i nie ma co patrzeć na porę roku. W owocach może nie możemy obecnie przebierać ale zawsze pozostają te mrożone czy w słoiku. Trzeba sobie jakoś radzić J Ciasto smakuje również rewelacyjnie z samą kruszonką, jest bardzo puszyste, wysokie i rozpływa się(...)ustach. Oczywiście jak każde ciasto drożdżowe wymaga sporo pracy, ale naprawdę warto. Ciasto drożdżowe XXL z owocami i kruszonką Składniki: Ciasto 500 g mąki ( najlepiej przeznaczonej do ciast drożdżowych ( typu 500 lub 550 ) 150 g cukru 100 g masła 5 żółtek 1 szklanka mleka cukier waniliowy 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Zaczyn: 2 opakowania suchych drożdży (po 7g) 1 łyżka
Mania Gotowaniakremem mascarpone. Chyba kiedyś już Wam pisałam, że nie jestem fanką tradycyjnych tortów, ale pod takim podpisuję się obiema rękami, bo nie zawiera śmietany, lecz pyszny serowy krem, zaś ciasto jest wilgotne, naładowane orzechami i aromatycznymi przyprawami korzennymi :) Z Mężem uwielbiamy ciasto marchewkowe! Dotąd piekłam go w formie skromnego ucierańca w prostokątnej keksówce. Z okazji Świąt poszłam jednak(...)Slatera z Tender Volume I , ale zmodyfikowałam go nadając bardziej włoskie charakter. Przeglądając włoskie przepisy w Internecie ustaliłam, że swój marchewkowiec muszę upiec na bazie mąki migdałowej, dodać do ciasta sok z cytryny, a całość udekorować kremem na bazie sera mascarpone. Pozostawiłam jednak zasugerowane przez Nigella orzechy włoskie, choć Włosi sięgnęliby po piniole. Ciasto wyszło pyszne - wilgotne, w smaku cytrusowe
Chilli Czosnek i Oliwalepiej - kakao) w dłoniach. Pogoda jest paskudna, dzisiaj zmokłam do majtek (i nie jest to żadna poetycka metafora, niestety), więc naprawdę cieszyła mnie perspektywa pochłonięcia przynajmniej jednego kawałka pysznego ciasta drożdżowego. Bo, moi drodzy, mimo tej całej niechęci do jakiejkolwiek aktywności, wczoraj po południu zabrałam się do pracy. Już w zeszłym roku w gazetce Pieczenie jest proste nr 3/2007(...)znalazłam przepis na to ciasto. Ale jakoś się nam nie złożyło po drodze, sezon minął, ja o cieście zapomniałam. Jednak kilka dni temu coś mnie tknęło - nagle zapragnęłam ciasta drożdżowego. Muszę nadmienić, że ogromną fanką nie jestem - ale . Chodzi o to, że mam złe wspomnienia z dzieciństwa. Kiedy Mama kupowała drożdżówkę, pierwszego dnia była pyszna, ale drugiego... Wysuszona i niedobra
Pożeraczka, czyli raz adobrzePyszne ciasto o mocnym czekoladowym smaku. Doskonale smakuje z owocami... Składniki: 200 g margaryny, 200 g cukru, 4 jajka, 250 g mąki 50 g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 100 g czekolady w proszku, Zapraszamy do sklepu SKWORCU Dekoracja: 1 duża polewa lub rozpuszczona czekolada w kąpieli wodnej. Wykonanie: Margarynę utrzyj z cukrem, dodając po jednym jajku(...)Obie mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia i czekoladą w proszku, dodawaj do margaryny ciągle ucierając. Ciasto przełóż do wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 25 cm. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w 180 st. C około 45 minut. Ostudzone ciasto polej po całej powierzchni polewą
Anioły w kuchniMarchewka pyszna i zdrowa. Większość na hasło marchewka od razu kojarzy surówki , obiadki , soki. Mniejszość również wie, że z marchwi można robić ciasta, desery i tym podobne rzeczy. Dzisiaj dla tej większości będę robiła z marchewki, coś słodkiego do kawy. Składniki: 1/2 marchwi 1/2 kg mąki 1/2 szklanki cukru 2 jajka 1/2 cynamonu 2 łyżeczki proszku(...)jaja ucieramy z cukrem, dodajemy roztopioną margarynę mieszamy. Następnie startą na tarce o dużych oczkach marchew, mąkę, proszek do pieczenia dokładnie wymieszać. Na końcu dodatki w takich proporcjach, żeby ciasto nie stało się za gęste. Rozsądnie.Pieczemy ok. 50 minut w 180 stopniach. Gotowe ciasto możemy posypać cukrem pudrem lub lukrem. Podam jeszcze przepis na lukier: 4 łyżki
pieprzny smaczekBardzo szybkie do przygotowania ciasto dla wszystkich łasuchów i wielbicieli truskawek Z truskawkami... z pianką...mniam... Składniki: 1/2 kg truskawek 3 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru pudru 2 żóltka+1 jajko kostka margaryny 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki smietany aromat waniliowy szczypta soli chmurka: 4 białka 1/2 szklanki cukru łyżeczka soku z cytryny kruszonka: 3/4 szkl mąki(...)mąki dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia i sól, wszystko mieszamy. Dodajemy zóltka,jajko, aromat i śmietanę, zagniatamy ciasto.Ciasto rozwałkowujemy,wykładamy na blachę.Truskawki przekrajamy na połowę,wykładamy na ciasto. chmurka;ubijamy pianę z białek,dodajemy cukier i sok z cytryny, ubijamy az cukier sie rozpusci. Gotową chmurke wylewamy na truskawki. kruszonka:z podanych składników robimy krus zonkę.Wykładamy
Z Majeczką w kuchnispodobał. Powiesiłam w kuchni na tablicy i tak czekał na zrealizowanie. A że w domu zawsze mamy pomarańcze, bo pijemy świeży sok...to jeden ze składników już był;) Ciasto smakowało gościom :) Mam nadzieję, że i Wam będzie smakować. Składniki; 5 dkg mąki pszennej, 15 dkg cukru pudru, 4 jajka, 10 dkg startych migdałów, 3 pomarańcze, 300 ml śmietanki kremówki(...)Łączymy z pianą, mąką i startymi migdałami. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni i pieczemy ok. 30 minut.Pomarańcze szorujemy. Z jednej wyciskamy sok, a dwie kroimy na plastry. Upieczone ciasto nasączamy sokiem z pomarańczy. Ubijamy kremówkę z cukrem waniliowym na sztywno. Wykładamy na wierzch ciasta. Obkładamy plastrami z pomarańczy i całymi migdałami
Anioły w kuchninadeszły święta. Dobrze, że nie nucimy jeszcze kolęd. Nie byłybyśmy sobą, gdybyśmy wszystko zrobiły normalnie. Opracowałyśmy już przepis na mak idealny, więc tym razem mogło nas ponieść z ciastem. Tak też się stało i obok TRADYCYJNEGO MAKOWCA wylądował przepyszny (najlepszy z najlepszych!) MAKOWIEC Z CIASTA OWSIANEGO (mąka owsiana bezglutenowa!). Mamy więc przepyszne, szybko znikające makowce w dwóch odmianach. Makowiec(...)owsiany: To jest poezja. Smak tego ciasta stworzony jest chyba, by połączyć się z idealną, dopieszczoną makową masą. Powiemy Wam, że wykonanie gonie było wcale takie trudne. Zwijałyśmy go z uśmiechami na twarzach i tak - przyznajemy się bez bicia, były one spowodowane zarówno próbowaniem maku (po przecież po 15 łyżeczce może smakować inaczej, prawda?) jak i rozkoszowaniem się... surowym ciastem
Wypisz Wymalujjako wyrób regionalny. Bardzo podoba mi się świętowanie odzyskania niepodległości takim niepowtarzalnym wypiekiem. A jak to się zaczęło? Jedna wersja mówi że, jesienią składano pogańskim bogom ofiarę z ciasta w kształcie rogów . Inna, że kształt ten był ważny dla Kościoła – legenda mówi, że koń św. Marcina zgubił podkowę . W XIX wieku cukiernik należący do parafii św. Marcina, który(...)musimy zaopatrzyć się w wiele składników i sporą ilość czasu. Kupić jest łatwiej, natomiast musimy pamiętać, że cukiernicy aby zmniejszyć cenę i tak drogich rogali, zastąpili masło w cieście francuskim margaryną, a marcepan aromatem migdałowym. Zamiast orzechów włoskich do nadzienia daje się tańsze orzeszki ziemne. Mimo, że kupny rogal nadal smaczny i wyjątkowy, nie będzie tak dobry jak ten zrobiony
Poezja smakuKorzenne ciasto dyniowe to niesamowicie miękkie i delikatne ciasto, które dzięki dodatkowi korzennych przypraw, już teraz może nas przenieść w klimat świąt. Purée z dyni sprawia, że ciasto jest bardzo puszyste i wilgotne. Przyprawa korzenna nadaje ciastu charakterystyczny dla pierników smak i aromat, jednak struktura ciasta jest zupełnie inna niż w piernikach, które zazwyczaj są dosyć ciężkie i zwarte. Przepis(...)znalazłam na blogu What The Fork Food Blog i po wprowadzeniu małych zmian, w tortownicy o średnicy 21cm przygotowałam pyszne ciasto. Zrezygnowałam z polewy (frostingu), gdyż bogactwo smaku tego ciasta nie potrzebuje według mnie dodatków i wystarczy oprószenie wierzchu cukrem pudrem. Korzenne ciasto dyniowe Składniki: 1 szklanka (160g) mąki pszennej 3/4 szklanki (200g) purée z dyni (nie hokkaido
Smakołyki Bereniki