ciasto - 160568 przepisów (strona:353/10705)

Ucierane ciasto z jagodami 210

Ciasto z jagodami zrobiłam na bazie tego przepisu. ( KLIK ) Lubię ten przepis, ponieważ ciasto wychodzi bardzo puszyste i mięciutkie. Składniki: (na blachę 26x34) 6 jajek czubata szklanka cukru 1 cukier waniliowy aromat waniliowy 2 i 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka octu świeże borówki Sposób przygotowania: 1. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać(...)octem, aż do białości.Porcjami dodajemy przesianą mąkę z proszkiem. Zmniejszamy przy tym obroty miksera. 3. Na koniec wlewamy olej z aromatem i miksujemy do połączenia się składników. 4. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierch wykładamy jagody. 5. Pieczemy w 180 st. C przez 40-50 minut do suchego patyczka. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Ciasto ucierane z morelami i kruszonką 124

pieczenia przesiać. 3. Jajka ubić z cukrami na puch. Wsypać mąkę i wlać roztopione masło. Miksować do połączenia się składników. 4. Blaszkę (25x30cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. 5. Na ciasto wyłożyć wydrylowane morele skórką do dołu. 6. Składniki kruszonki połączyć, posypać wierzch. 7. Ciasto piec w 180 st. C przez ok 35 minut - do suchego patyczka. Smacznego!!! Źródło

Kuchnia domowa Ani
Migdałowy placek Króla czyli Galette des rois 163

skórka z 1/2 pomarańczy starta 100g masła, pokrojonego w kostkę, w temperaturze pokojowej 2 duże jaja, w temperaturze pokojowej 2 łyżeczki rumu 1/8 łyżeczka ekstraktu z migdałów 450g gotowego ciasta francuskiego, podzielone na dwie części, schłodzone (użyłam gotowego, świeżego ciasta francuskiego w rulonie, paczka xxl, 375g) Glazura 1 żółtko mleko 1 łyżeczka przygotowanie W średniej misce, lub w misie miksera(...)wyglądać zupełnie gładkie, co jest normalne.) Przykryć i schować do lodówki. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Na lekko posypanej mąką powierzchni, wykroić z  jednego kawałka ciasta francuskiego  koło o średnicy 23cm. Pomóc sobie pokrywą garnka, talerzem, lub dnem tortownicy jako szablonem. Umieścić ciasto na blasze. Przykryć arkuszem pergaminu lub folii z tworzywa sztucznego, a następnie wyciąć

Stare Gary
Ciasto ze śliwkami i borówką amerykańską 129

Uwielbiam śliwki i borówki. Dlaczego więc nie wykorzystać tego duetu w cieście ? Co prawda wolę je jeść na surowo, ale w cieście też mają świetny smak. Jeśli lubicie ciasta ucierane to takie na pewno Wam zasmakuje. jest łatwe w przygotowaniu i zawsze się udaje. Jak to u mnie zwykle bywa bardzo szybko znika. A le cóż jest przyjemniejszego jak widok

Ewa w kuchni
Czekoladowe ciasto z gruszkami 148

sobie sama w domu, bo mąż w pracy a młodszy syn w szkole ( starszy w pracy, ale postanowił uczyć się samodzielności i wybył na stancję ) naszła mnie ochota na ciasto. A, że ja uwielbiam gruszki a dobra sąsiadka dała mi całe wiadro pysznych, soczystych gruszek długo nie myśląc wyjęłam mikser z szafki i do dzieła. W pierwszej wersji miało(...)być ciasto pokrojonymi gruszkami ale pomyślałam, że nie zaszkodzi lekko zaszaleć i zapiekłam w cieście całe gruszki. Ciacho prezentuje się fajnie i super smakuje. Proste a jakie efektowne. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
EKSTREMALNIE CZEKOLADOWY TORT Z KULKAMI RISPEE 322

czekoladowy tort, który ozdobiłam kuleczkami Lila Stars Rispee. Zamiast nich można użyć draży Maltesers, które są bardzo podobne w smaku. Przy robieniu tortu skorzystałam z przepisu Nigelli Lawson na ciasto czekoladowe, które piecze się w formie keksówce i podaje jako czekoladowy chlebek. Ja jednak zmieniłam proporcje i upiekłam je w tortownicy, żeby powstał tort. Ciasto jest baaaardzo czekoladowe, zbite(...)gliniaste, strukturą przypomina mi brownie. O dokładnie taki efekt mi chodziło. Przełożyłam je kremem z budyniu i mascarpone, który był aksamitny i delikatnie łagodził słodycz czekolady. Przyznam, że ciasto nie należy do najtańszych, ze względu na dużą ilość potrzebnych kuleczek do dekoracji (3 opakowania), aż 500 g mascarpone i 3 tabliczek czekolady. Ale mimo to naprawdę warto je zrobić, jeśli

Słodko-Słony Świat Ilony
Makowiec na cieście cytrynowym 192

Makowiec na cieście cytrynowym  (makowiec w innej odmianie) Składniki: - 2 szklanki mąki pszennej  - 2 szklanki cukru  - 190g masła   - 6 jajek  - 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia - sok z jednej dużej cytryny - puszka masy makowej  Sposób przygotowania: 1. Nastawiamy piekarnik na 180 C.  Oddzielamy żółtka od białek. Do miski wrzucamy masło, cukier, żółta(...)również dodać odrobinę olejku zapachowego - cytrynowego), mąkę i proszek do pieczenia dalej miksując. Na sam koniec ubijamy białka   i dodajemy do masy. 2. Na przygotowaną blachę wylewamy połowę ciasta. Następnie układamy warstwę masy makowej, a na nią druga część ciasta. 3. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 45 minut. Po ostygnięciu można posypać cukrem pudrem.  Dzisiejszy utwór

Gotuj Z Muzyką
Pyszny sernik bez ciasta. 203

Ostatnio "chodzi za mną" twaróg, sery, i ogólnie nabiał. Postanowiłam  zrobić maxymalnie serowy sernik, bez ciasta, góry, spodu itp. sam ser. Przepis okazał się strzałem w 10. Sernik jest delikatny, puszysty, słodziutki, mój roczny syn objadał się nim bez opamiętania. Przygotowanie ciasta zajmuje góra 10 minut, zapach w domu podczas pieczenia jest bezcenny. 1 kg sera twarogowego półtłustego(...)godziny (sprawdzałam patyczkiem). Na koniec posypałam sernik cukrem pudrem. Aby sernik nie opadł trzeba mieć farta, ja stosowałam tricki typu: wszystkie składniki w jednakowej temperaturze, po upieczeniu zostawiłam ciasto w piekarniku przy delikatnie uchylonych drzwiach, a i tak jak widać opadł, na szczęście w serniku nie ma zakalca, więc w niczym mu to nie zaszkodziło

Z butelką mleczka w tle
Jabłka w cieście naleśnikowym 221

jabłka pobrane i pokrojone w plastry lub cząstki, oby nie grubsze niż 1 cm 1 jajko 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody szczypta soli tyle mąki aby powstało ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Miksujemy składniki na ciasto i dajemy im chwilę na odsapnięcie. Maczamy kawałki jabłka w cieście i nakładamy na rozgrzaną patelnię, posmarowaną niewielką ilością tłuszczu. Smażymy

Z butelką mleczka w tle
Snickers - ciasto (prawie) bez pieczenia :) 1872

Zwykle piekę ciasta szybkie i proste, ale czasem gdy nachodzi mnie ochota na coś z kremem, kilku warstwowego szukam przepisu, który nie będzie wymagał kilku godzinnego stania w kuchni. Przepis na snickers jest idealny, pracy przy tym cieście prawie nie ma, trzeba tylko uzbroić się w cierpliwość i pozwolić masie przez noc zastygnąć dokładnie. Wylizywanie misek i łyżek przy jego(...)wyjętą z lodówki. Ostatniego batona siekamy (tak jak poprzednie) i posypujemy nim górę tarty. Pozostałą część masy krówkowej ogrzewamy przez chwilę aby masa była płynna, i rozlewamy na wierzchu ciasta. Nie cierpię fixów itp do śmietany, więc skazana byłam na to, że śmietana może nie być jak z obrazka i spłynąć, jeśli zależy Wam na efekcie wizualnym możecie dodać zagęstnik

Z butelką mleczka w tle
Mini Croissants 108

Croissants to popularne, urocze rogaliki przygotowane z ciasta francuskiego. Tradycyjne rogale możemy przygotować również w wersji mini, są bardziej podzielne, ładnie wyglądają i przypadną do gustu szczególnie dzieciom. Mini Croissants świetnie smakują z dodatkiem marmolady, dżemu lub innych ulubionych konfitur - idealne na śniadanie lub podwieczorek. Mini Croissants - Składniki: 250 g masła 10 g świeżych drożdży 220 ml mleka(...)pozostawiamy do wystygnięcia.   Po tym czasie dodajemy do rozczynu resztę mąki, ok. 3 łyżki cukru, pozostałe 120 ml ciepłego mleka, 30 g roztopionego masła oraz sól. Zagniatamy elastyczne ciasto (możemy je także przygotować w food procesorze). Ciasto przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 h do podwojenia objętości. Następnie ciasto uderzamy pięścią, tak aby opadło

Słodka Strona
Mini Croissants z Czekoladą i Orzechami 165

Croissants to popularne, pyszne rogaliki przygotowane z ciasta francuskiego. Mini Croissants są bardziej podzielne, ładnie wyglądają i przypadną do gustu szczególnie dzieciom. Croissanty z czekoladą, oprószone orzechami lub wiórkami kokosowymi to idealny pomysł na śniadanie, podwieczorek lub słodką przekąskę. Mini Croissants z Czekoladą - Składniki: 250 g masła 10 g świeżych drożdży 220 ml mleka 420 g mąki pszennej płaska łyżeczka(...)pozostawiamy do wystygnięcia. Po tym czasie dodajemy do rozczynu resztę mąki, ok. 3 łyżki cukru, pozostałe 120 ml ciepłego mleka, 30 g roztopionego masła oraz sól. Zagniatamy elastyczne ciasto (możemy je także przygotować w food procesorze). Ciasto przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 h do podwojenia objętości. Następnie ciasto uderzamy pięścią, tak aby opadło

Słodka Strona
Ciasto z kremem bawarskim, musem truskawkowym i galaretką z białego wina 237

Pyszne, lekkie, orzeźwiające i pięknie prezentujące się ciasto na specjalne okazje. Pachnący wanilią krem bawarski to poważny konkurent panna cotty . Smakowo dość podobny, jednak dzięki kremówce jest puszysty i lekki jak chmurka. Jego smak podkreśla winna galaretka, a zdobią pyszniące się czerwienią truskawki. Inspiracją był dla mnie przepis znaleziony na  Kwestii Smaku . Wzbogaciłem go jednak o truskawkowy mus, zaś(...)biszkopt upiekłem z mojej niezawodnej  receptury na biszkopt idealny . Biszkopt: Biszkopt upiec  z przepisu na biszkopt idealny , zmniejszając ilość składników o 2/5  (z 3 jajek ) . Ciasto piekłem w formie o średnicy  28  cm i wysokości 6 cm. Mus truskawkowy: 1 kg truskawek 2 łyżki cukru 2 łyżki żelatyny Truskawki pozbawić szypułek i umyć. Zmiksować

Food Square
Ciasto drożdżowe XXL z owocami i kruszonką 212

Sezon na ciasta drożdżowe z owocami minął, jednak czasami ochota na pewne rzeczy przychodzi niespodziewanie i nie ma co patrzeć na porę roku. W owocach może nie możemy obecnie przebierać ale zawsze pozostają te mrożone czy w słoiku. Trzeba sobie jakoś radzić  J   Ciasto smakuje również rewelacyjnie z samą kruszonką, jest bardzo puszyste, wysokie  i rozpływa się(...)ustach. Oczywiście jak każde ciasto drożdżowe wymaga sporo pracy, ale naprawdę warto. Ciasto drożdżowe XXL z owocami i kruszonką Składniki: Ciasto 500 g mąki ( najlepiej przeznaczonej do ciast drożdżowych ( typu 500 lub 550 ) 150 g cukru 100 g masła 5 żółtek 1 szklanka mleka cukier waniliowy 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Zaczyn: 2 opakowania suchych drożdży (po 7g) 1 łyżka

Mania Gotowania
Torcik marchewkowy z pomarańczowym kremem mascarpone 385

kremem mascarpone. Chyba kiedyś już Wam pisałam, że nie jestem fanką tradycyjnych tortów, ale pod takim podpisuję się obiema rękami, bo nie zawiera śmietany, lecz pyszny serowy krem, zaś ciasto jest wilgotne, naładowane orzechami i aromatycznymi przyprawami korzennymi :)  Z Mężem uwielbiamy ciasto marchewkowe! Dotąd piekłam go w formie skromnego ucierańca w prostokątnej keksówce. Z okazji Świąt poszłam jednak(...)Slatera z Tender Volume I , ale zmodyfikowałam go nadając bardziej włoskie charakter. Przeglądając włoskie przepisy w Internecie ustaliłam, że swój marchewkowiec muszę upiec na bazie mąki migdałowej, dodać do ciasta sok z cytryny, a całość udekorować kremem na bazie sera mascarpone. Pozostawiłam jednak zasugerowane przez Nigella orzechy włoskie, choć Włosi sięgnęliby po piniole. Ciasto wyszło pyszne - wilgotne, w smaku cytrusowe

Chilli Czosnek i Oliwa