ciasto - 161133 przepisów (strona:353/10743)

Zatapiane rogaliki 172

domu kilku łasuchów i mamy też dużo dżemu z poprzedniego roku, który trzeba wykorzystać, zrobiliśmy wspólnymi siłami rogaliki z dżemem wiśniowo-piernikowym. Trochę nietypowe wykonanie tych rogalików, ponieważ ciasto po wyrobieniu zanurza się w zimnej wodzie, jeżeli wypłynie, znaczy że ciasto można wałkować i robić rogaliki. Rogaliki są pyszne, puszyste, mięciutkie, lekko słodkie, maślane. Pamiętajcie, że dżem którym nadziewacie rogaliki(...)łyżki mąki (odjąć z tych 5 szklanek), jajka, wymieszać, odstawić na 10 min, aż zacznie pracować. Do dużej miski wsypać resztę mąki, dodać drożdże, sól. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i lśniące (u mnie hakiem do drożdżowego trwa to około 20 min na prędkości od 1 do 3), dodać masło, znów wyrobić do połączenia. Ciasto przełożyć na czystą

moj przepis na
Drożdżowe na twarogu 198

mojprzepisna.pl | Drożdżowe na twarogu Powrót to drożdżowego, które moja rodzina uwielbia. Tym razem ciasto z dodatkiem twarogu, przeszukałam pół internetu i na żadnym blogu nie znalazłam przepisu na drożdżowe z dodatkiem twarogu, więc postanowiłam przepis stworzyć sama :-). Ciasto drożdżowe z dodatkiem twarogu jest odrobinkę cięższe, troszkę bardziej zbite, ale nadal puszyste, wilgotne, pyszne, pachnące, poczciwe drożdżowe. Sera nic nie czuć(...)ciasto długo pozostaje świeże, nie czerstwieje na drugi dzień, nie obsycha, nie kruszy się. U mnie dodatkowo z kruszonką i owocami. Możecie użyć dowolnych owoców: jagód, malin, truskawek, rabarbaru, śliwek, wiśni, czereśni czy jabłek, mogą być też owoce z kompotu, tylko dobrze odsączone. Składniki na formę 24 cm na 34 cm: 400 gr mąki pszennej tortowej 125 ml ciepłego mleka

moj przepis na
Chlebek dyniowo – pomarańczowy 158

mojprzepisna.pl | Chlebek dyniowo – pomarańczowy Od dawna chciałam upiec jakieś ciasto z dynią, szukałam i szukałam, aż w końcu znalazłam ciasto które w 100% spełnia moje oczekiwania. Jest bardzo aromatyczne, wilgotne, mało słodkie, banalnie proste i nie może się nie udać. Taki właśnie jest Chlebek dyniowo – pomarańczowy. Przepis, lekko zmodyfikowany pochodzi z blogu p. Agnieszki Maciąg. Jeżeli macie malakser(...)przyda wam się podczas przygotowywania tego ciasta, a jeżeli nie macie malaksera to użyjcie blendera czy zwykłego miksera. Składniki na keksówkę 35 na 12 cm: 1/2 szklanki cukru brązowego nierafinowanego 1/2 szklanki oleju 2 jajka 250 g puree z upieczonej dyni skórka otarta z niewoskowanej, wyszorowanej i wyparzonej pomarańczy 2 garści orzechów włoskich* 1 i 1/2 szklanki mąki z pełnego

moj przepis na
Jesienna rapsodia 666

Ciasto to zachwyca intensywnymi kolorami, a przede wszystkim smakiem. Piękny, żółty k olor to oczywiście zasługa puree z dyni hokkaido, która też nadaje wilgoci. Niewielki dodatek cynamonu sprawia, że ciasto jest aromatyczne i idealnie pasuje do owocowej warstwy jabłkowej. Lekkości i delikatności nadaje śmietankowa pianka i skruszona część ciasta dyniowego. Polecam, jeśli ktoś chce zachwycić gości :) CIASTO DYNIOWE: 250g puree(...)JABŁKOWA: 750g jabłek słodkich (waga po obraniu) 1 szklanka wody 1 galaretka agrestowa KREM ŚMIETANKOWY: 1 1/2 szklanki śmietanki 30% 2 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki wody Wszystkie składniki na ciasto dyniowe powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka zmiksować z cukrami dodając puree z dyni i olej, tylko do momentu, aż składniki się połączą. Mąkę przesiać ze spulchniaczami, solą, cynamonem

https:KKuchniaMniam
Rogale świętomarcińskie 163

minut, często mieszając, aby masa się nie przypaliła.  Masę makową wystudzić. Po wystudzeniu, cały czas miksując dodać kolejno po jednym całym jajku i zmielone biszkopty. Składniki na ciasto: 200 ml mleka; 500 g przesianej mąki pszennej; 60 g cukru; 60 g masła (do ciasta); 1 duże jajko; 1/4 łyżeczki soli; 10 g świeżych drożdży; 150 g masła (zamrozić); Dodatkowo(...)jasną puszystą masę, a masło (60g) rozpuścić na małym ogniu i przestudzić. Mąkę przesiać do miski, dodać wyrośnięte drożdże, resztę mleka, ubite z cukrem jajko i sól. Wyrobić ciasto, pod koniec stopniowo dodając rozpuszczone masło. Kiedy składniki dobrze się połączą, ciasto można wyjąć na stolnicę i dokończyć wyrabianie (nie klei się, więc nie trzeba podsypywać mąką). Ciasto powinno być jednolite

In my kitchen
KRUSZON, SKUBANIEC NA MĄCE ORKISZOWEJ LUB PSZENNEJ 152

Ulubione ciasto mojej Mamy. Piekę je zawsze właśnie dla Niej, z okazji Jej imienin i urodzin. Choć myślę iż teraz może bywać nawet częściej, bowiem mam zapas domowych kompotów agrestowych , które przygotowywałam właśnie z myślą o tym cieście. Przepis ze starego kajetu mojej Mamy, lekko zmodyfikowany do rodzaju użytej mąki. Dodaję także zawsze warstwę kruszonki, bowiem jesteśmy bardzo kruszonkowi ... ;-) Mimo(...)całe ciacho, to jedna wielka kruszonka, to ta góra jednak najlepsza... ;-) Ciasto każdego dnia smakuje inaczej, od razu jest mega chrupiące, po kilku dniach staje się wilgotne i przepyszne, więc nic tylko piec i delektować się ... ;-) Piekłam w ciemnej blaszce o wym. 38x24cm Składniki kruchego ciasta: - 550g mąki orkiszowej typ750   (lub 500g typ700 lub 500g pszennej tortowej) - 250g zimnego

Smaczne Zdrowe
Ciasto czekoladowe z pomarańczą 229

Ciasto czekoladowe z pomarańczą to pyszne, puszyste ciasto o mocno wyczuwalnym smaku czekolady oraz pomarańczy. Dzięki dodatkowi mąki ziemniaczanej, ciasto ma delikatną i dość sypką konsystencję, a dodatek spulchniaczy - zarówno proszku do pieczenia, jak i sody oczyszczonej - sprawia, że ciasto ładnie wyrasta i jest bardzo puszyste. Nie jest to ciężkie ciasto czekoladowe, ma raczej nieco babkową konsystencję. Elementem obowiązkowym tego(...)wypieku jest polewa, która sprawia, że ciasto smakuje jeszcze bardziej czekoladowo. Ciasto upiekłam w tortownicy o średnicy 21cm. Zapraszam do wypróbowania przepisu :) Ciasto czekoladowe z pomarańczą Składniki: ciasto 120g mąki pszennej 80g mąki ziemniaczanej 150g cukru 125ml soku wyciśniętego z pomarańczy 110g (1/2 szklanki) oleju 100g gorzkiej czekolady 3 jajka 40g kakao 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka proszku

Smakołyki Bereniki
Szarlotka na kruchym cieście 157

jest mi wstyd, że dodaję przepis na szarlotkę tak późno! Ale myślę, że mi wybaczycie, bo szarlotka z tego przepisu jest po prostu pyszna! Kruche ciasto, gruba warstwa kwaśnych jabłek i kawałeczki kruchego ciasta z wierzchu. Przygotowanie szarlotki nie zajmuje wiele czasu, a jej zjedzenie trwa jeszcze krócej. Zapraszam do wypróbowania! Szarlotka na kruchym cieście - składniki: Ciasto kruche(...)białego 2-3 żółtka (w zależności od rozmiaru) 1 łyżeczka cukru waniliowego szczypta soli 8 średnich kwaśnych jabłek 3/4 szklanki brązowego cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego Szarlotka na kruchym cieście - przepis:  Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.  Do jabłek dodajemy cukier trzcinowy, cukier waniliowy i dokładnie mieszamy. Wykładamy na sitko na 2-3 godz

Kuchnia Łukasza
śliwkowo budyniowe ciacho 140

ciasto śliwkowe O tej porze roku, po jednym śliwkowym cieście, należy zrobić.... kolejne ciasto śliwkowe. Tak też się i stało, wszak dorodnych śliwek mamy pod dostatkiem. Tym razem postanowiłem słodkie owoce, zanurzyć w masie wykonanej z domowego budyniu. składniki 0,4 kg śliwek ciasto 0,5 kg mąki kostka masła 1 szklanka cukru 2 jajka 3 żółtka 3 łyżeczki proszku(...)pieczenia  ponadto na masę budyniową dwa opakowania budyniu 1 l mleka sposób przygotowania Z mąki, masła, cukru, dwóch całych jajek i trzech żółtek wyrabiamy ciasto (na początku nożem a później w rękach), tak długo, aż wszystkie składniki nie połączą się w jednorodną masę. Następnie z ciasta formujemy  dwie kule ( większą ok 60% ciasta i mniejszą 40%). Większą kulę

Miód i pieprz
Styropian z borówką 202

tego ciasta zabierałam się już dłuższy czas aż w końcu zrobiłam. Spotkałam wiele przepisów, jedne były ze śmietaną drugie z jogurtem naturalnym inne znowu z jogurtem greckim. Ja akurat w lodówce miałam jogurt grecki więc go użyłam. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu i smaczne. Ciasto wzbogaciłam jeszcze borówkami ale można zrobić też wersję bez owoców. składniki: kruche ciasto(...)soli 1 szklanka cukru 1000 g jogurtu greckiego (2,5 dużego kubka) 2 opakowania budyniu śmietankowego po 40 g 150g wiórków kokosowych oraz  200 g borówek Przygotować kruche ciasto. Na stolnicę wysypać mąkę. Dodać proszek do pieczenia, sól oraz cukier puder. Wymieszać, dodać masło, posiekać nożem. Następnie dodać żółtka i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto podzielić na dwie części- jedna

Monia miesza i gotuje
Tarta jabłkowa- Rose 134

łączy w sobie i jabłka, i mocno kremowy budyń z korzennymi przyprawami. Taka prawie szarlotka. A jabłka w roli głównej spełniają tutaj rolę cudnej dekoracji. Proporcje kruchego, najbardziej klasycznego ciasta to matematyczne 3:2:1 – na 300g wybranej mąki bierzemy dokładnie 200g tłuszczu i 100g drobnego cukru. Do kruchego ciasta idealna będzie mąka krupczatka – grubo mielona, ale i zwykła mąka(...)pszenna, tortowa czy wrocławska, będzie dobra. Żeby ciasto pozostało kruche ale nie twarde, nie używa się w nim całych jajek tylko same żółtka. Do tart wytrawnych w ogóle nie dajemy cukru, a połowę potrzebnego masła możemy zastąpić smalcem. Mąkę (i ewentualnie zmielone orzechy) mieszamy z cukrem, dodajemy zmrożone masło starte na tarce o grubych oczkach i 3 żółtka, mieszamy składniki

Karo in the Kitchen
Placek drożdżowy ze śliwkami i kokosową kruszonką 276

Placek drożdżowy ze śliwkami i kokosową kruszonką to klasyczne ciasto drożdżowe wzbogacone o wiórki kokosowe, które znajdują się zarówno w samym cieście, jak i w słodkiej kruszonce. Dzięki dodatkowi kefiru ciasto nie jest suche po upieczeniu, a także nie czerstwieje tak szybko jak klasyczna drożdżówka. Śliwki idealnie komponują się smakowo z wiórkami kokosowymi, ale możecie wykorzystać do tego ciasta inne(...)masła szczypta soli 600g śliwek kruszonka 1/2 szklanki (80g) mąki pszennej 1/2 szklanki (45g) wiórków kokosowych 60g masła 50g domowego cukru z wanilią (lub cukru pudru) Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej, na kruszonkę - zimne - przygotować kruszonkę: mąkę przesiać, dodać cukier, wiórki kokosowe oraz zimne masło, składniki posiekać razem, połączyć ze sobą, tworząc kawałki kruszonki - kruszonkę zafoliować

Smakołyki Bereniki
Ciasto z kremem, marcepanem i morelami - przepis 188

Długo przymierzałam się do tego ciasta. Przepis wydawał mi się długi i skomplikowany. Gdy wpadał mi w ręce to albo nie był to sezon na morele, albo nie miałam masy marcepanowej. Ostatnio będąc w Ikei kupiłam tam masę marcepanową w promocji za około 3 złote, a że sezon morelowy trwa to przypomniałam sobie o tym przepisie. I bardzo dobrze :) Zrobiłam(...)ciasto i wszystkim bardzo smakowało. A wcale nie jest takie skomplikowane :) Ciasto z kremem, marcepanem i morelami - przepis Składniki (ciasto): 300 gram mąki (pół na pól pszenna i żytnia razowa) 75 gram cukru 100 gram masy marcepanowej 150 gram gęstego twarożku kanapkowego 100 ml mleka 100 ml oleju 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy szczypta soli Ciasto

Pyza i Surówka
Tarta z lemon curd i cytrynową bezą 157

Ciasto jest wspaniałe. Nie jest, ani za kwaśne, ani za słodkie! Orzeźwiający lemon curd i do tego słodka beza i oczywiście chrupiące ciasto kruche...mmmm - musicie go spróbować! Plusem tego ciasta jest to, że można przygotowywać je partiami. Zrobić lemon curd, a ciasto kruche zawsze można upiec dzień czy nawet dwa dni wcześniej. Wystarczy zrobić bezę i gotowe! Dla kogo(...)chcących spróbować bezy w nowej odsłonie dla mających w lodówce gotowy lemon curd i zastanawiających się co z nim zrobić dla fanów kwaskowatych wypieków Składniki na ciasto: 130g mąki pszennej 40g cukru pudru 80g masła żółtko Składniki na bezę: 3 białka 150g cukru pudru Składniki na cytrynowy krem: Przepis na cytrynowy krem znajdziecie tutaj . Na to ciasto wystarczy zrobić połowę

Mania Wypiekania
Ciasto duńskie. 192

Ciasto duńskie (danish pastry, ciasto półfrancuskie drożdżowe) jest odmianą ciasta francuskiego, przygotowuje się je podobnie, lecz jako bazę używa się ciasta drożdżowego. W rezultacie otrzymujemy chrupiące ciasto z mięciutkim wnętrzem. Jest pyszne!!! Zastosowanie ma podobne jak ciasto francuskie, ja lubię je z nadzieniem z budyniu i owoców, mąż zachwyca się nad kopertami z serem. Do nadzienia można użyć również dżemu(...)kremu czekoladowego, farszu mięsnego, czy z pieczarkami i w każdej z tych wersji jest pyszne! Mój przepis jest nieco uproszczony, ale efekt końcowy jest taki sam ;-) Polecam! Składniki na ciasto duńskie wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową 1 kg mąki pszennej 200 ml jogurtu naturalnego 200 ml mleka 100 ml oleju 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 3 jajka

Rozpustne gotowanie

Proponowane wyszukiwania